σχόλιο ID-ont: Ο αρχιπαρακολουθητής (GOOGLE)  "εξοργίσθηκε" επειδή κατάλαβε ότι δεν έχει τα πρωτεία !!!
 
Την έντονη αντίδραση της Google, της μεγαλύτερης μηχανής διαδικτυακής αναζήτησης, προκάλεσαν οι πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας ότι η NSA είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας.

«Είμαστε εξοργισμένοι με το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυά, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων της Google,  Ντέιβιντ Ντράμοντ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ, η NSA είχε καταφέρει να «εισχωρήσει» στα κέντρα δεδομένων της Google, αλλά και της Yahoo, αποκτώντας πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Νέα τροπή στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την NSA, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας, που συγκρίνει τις κατασκευές στην οροφή των αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση… ή τουλάχιστον είναι περίεργη. Κάπως έτσι είναι το σκεπτικό της ισραηλινής εφημερίδας Maariv, που επιχείρησε να κάνει μία σύγκριση της κατασκευής των αμερικανικών πρεσβειών σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα μυστηριώδη «λευκά κουτιά» στην οροφή των κτιρίων, τα οποία παρουσίασε σε μία σύνθεση, επισημαίνοντας την παρουσία τους σε ένα κόκκινο πλαίσιο. Οι φωτογραφίες είναι κατά σειρά (από την πάνω αριστερή γωνία) από τις αμερικανικές πρεσβείες στο Τελ Αβίβ, τη Μαδρίτη, τη Μόσχα, το Πεκίνο, το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη.

Η Symantec δημοσιοποίησε μια μελέτη για τα ρίσκα ασφαλείας των εφαρμογών για τις απανταχού Android συσκευές, για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Η μελέτη παρουσιάζει τάσεις σε malware και madware, όπου το τελευταίο αναφέρεται σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν επιθετικά ad libraries. Τα Ad libraries έχουν την ικανότητα να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές του χρήστη, με σκοπό να εμφανίζουν στοχευμένες διαφημίσεις.

Παρ' όλ' αυτά, προσωπικές πληροφορίες μπορούν να διαρρεύσουν από αυτά τα libraries, τα οποία μπορούν επίσης να επιδεικνύουν ενοχλητικές συμπεριφορές, όπως προβολή διαφημίσεων στο notification bar, δημιουργία διαφημιστικών εικόνων ή αλλαγή σελιδοδεικτών στα προγράμματα πλοήγησης του Διαδικτύου. Αναφερόμαστε σε αυτά τα libraries ως επιθετικά ad libraries.


Πολύ σοβαρότερο, απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, είναι τελικά το πρόβλημα της παραβίασης των συστημάτων ασφαλείας της εταιρίας Adobe (δημιουργού, μεταξύ άλλων, των αρχείων .pdf). 
 
Η αμερικανική εταιρία λογισμικού παραδέχτηκε, ότι υποκλάπηκαν στοιχεία που αφορούσαν σε τουλάχιστον 38 εκατ. λογαριασμούς πελατών της και όχι 2,9 εκατ. σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωσή της.

 
Η Adobe έκανε γνωστό, σύμφωνα με το BBC, ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε περίπου 38 εκατ. ονόματα χρήστη (usenames) και κρυπτογραφημένους κωδικούς (passwords). Οι χάκερς επίσης υπέκλεψαν τμήματα του πηγαίου κώδικα του δημοφιλούς προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφιών Photoshop.
 

 
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, η εταιρία είχε αναφέρει, ότι ο πηγαίος κώδικας του επίσης δημοφιλούς προγράμματος Acrobat είχε παραβιαστεί. Η παραβίαση δίνει τη δυνατότητα να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων της Adobe και να αντιγραφούν.

«Δεν παρακολουθούσαμε το Βατικανό» δηλώνουν στελέχη της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας της Αμερικής, της γνωστής NSA, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Catholic World Report.
 
Οι εκπρόσωποι της Η NSA αρνούνται ότι παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες των αξιωματούχων του Βατικανού και των Καρδιναλίων που συμμετείχαν στο κονκλάβιο, συμπεριλαμβανομένου και του τότε Καρδινάλιου Βεργκόλιο, του σημερινού Πάπα δηλαδή.

 
Το θέμα ανέδειξε το ιταλικό περιοδικό Panorama, το οποίο όμως διαψεύδεται από την αμερικανική πλευρά. Ο εκπρόσωπος Τύπου της NSA Vinew Vanee δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η υπηρεσία δεν στοχεύει στο Βατικανό. Οι ισχυρισμοί που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Panorama, δεν είναι αληθείς».

 
Τόνισε επίσης ότι το ιταλικό περιοδικό ακολούθησε μια έκθεση της Cryptome, μιας ιστοσελίδας που συγκεντρώνει πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια, στην οποία αναφέρθηκε ότι παρακολουθούνταν 46 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στην Ιταλία μεταξύ της 10ης Δεκεμβρίου 2012 και 8 Ιανουαρίου του 2013.

Το ιταλικό περιοδικό L'Espresso αποκαλύπτει στο τεύχος του το οποίο κυκλοφορεί αύριο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν στελέχη και της ιταλικής κυβέρνησης.

Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα τα οποία έχει στην κατοχή του ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, τα οποία παρέλαβε από τον πληροφορικό Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις που γίνονταν στην Ευρώπη.

Ο Γκρίνγουολντ είπε στο Εσπρέσο ότι «η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκοπεύει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής».

σχόλιο ID-ont: Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θέτει ως προτεραιότητα της Ελλάδας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την στιγμή που σείεται ο κόσμος με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που κάνουν οι Αμερικανοί (και πόσοι άλλοι ακόμη) στις ηλεκτρονικές διακυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου...

Δείτε τις δηλώσεις του κου Σαμαρά:

"Στόχος μας είναι, το νέο μοντέλο της ελληνικής οικονομίας να βασιστεί στην τεχνολογία και την καινοτομία", σημείωσε ο Α. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ε.Ε. που ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνόδου.

Παράλληλα, στη Σύνοδο αναφέρθηκε στην πρόοδο που συντελείται στην Ελλάδα σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, φέρνοντας ως παραδείγματα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα περιφερειακά δίκτυα (rural networks). 

Απορίες: 
1. Τι σημαίνει ενιαία ψηφιακή αγορά; Περιλαμβάνει άραγε και ενιαίο ψηφιακό νόμισμα (αχρήματη κοινωνία);
2. Έχει την πρόθεση να αναβιώσει και το σχέδιο του Γιώργου για την Κάρτα του Πολίτη;

Αναλυτικά το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Σαμαράς: Στόχος μας η ανάπτυξη μέσω τεχνολογίας

Στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

"Στόχος μας είναι, το νέο μοντέλο της ελληνικής οικονομίας να βασιστεί στην τεχνολογία και την καινοτομία", σημείωσε ο Α. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ε.Ε. που ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνόδου.

σχόλιο ID-ont: Απόσπασμα από το δημοσίευμα κατωτέρω: "η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FAZ) παρομοιάζει τις ΗΠΑ με «μια δύναμη ψηφιακής κατοχής»." 

Λέτε να είναι η μόνη;;;...

Εξηγήσεις ζήτησε σήμερα η Ισπανία από τις ΗΠΑ για τις φερόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές ενώ η θύελλα που έχει προκληθεί από τις παρακολουθήσεις της NSA δεν λέει να εξασθενήσει, παρόλο που η Ουάσινγκτον αρνείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο της Άγκελας Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο», η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν μέσα σ' ένα μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στο μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκοπεύονταν, όπως η Γαλλία.


Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε η Ανγκελα Μέρκελ στον Μπαράκ Ομπάμα μετά τις πληροφορίες ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν το κινητό της τηλέφωνο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο πρόκειται για «εντελώς απαράδεκτο» γεγονός.

Νωρίτερα η καγκελαρία ανακοίνωσε πως το Βερολίνο έχει συγκεκριμένες πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της κ. Μέρκελ.

Φανερά ενοχλημένη η Ανγκελα Μέρκελ πήρε τηλέφωνο τον Ομπάμα και του ζήτησε να δοθούν άμεσα σαφείς και πλήρεις διευκρινίσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μαζικές παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών γάλλων πολιτών από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Monde επικαλούμενη τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν. Οι αποκαλύψεις προκαλούν «σοκ» και «απαιτούν εξηγήσεις» λέει ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς. Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από τον αμερικανό πρέσβη στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέσπασε από την βάση δεδομένων της NSA ο πρώην αναλυτής της NSA, υπάρχει ένα γράφημα το οποίο περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών-από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013- έγιναν 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA.
 
Η υπηρεσία διαθέτει πολλές μεθόδους συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς αποθηκεύει το αρχείο συνομιλιών του κάθε στόχου, τα αποκαλούμενα μεταδεδομένα.
 

Σε μια εξέλιξη που θα πλήξει τις παραδοσιακά στενές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκαλύπτει ότι η αμερικανική NSA κατασκόπευε τόσο συστηματικά τον μεξικανό Πρόεδρο που είχε πρόσβαση ακόμη και στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
 
Οπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, που ανέλυσε στοιχεία που διέρρευσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε αποκτήσει πρόσβαση στο email του Φελίπε Καλντερόν - όταν εκείνος ήταν Πρόεδρος του Μεξικού - στο πλαίσιο μιας μυστικής επιχείρησης που είχε αναλάβει μια ειδική διεύθυνση εντός της NSA, η ΤΑΟ.

 
Η ΤΑΟ αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές, εξηγεί το Der Spiegel. Το όνομά της έχει βγει από τα αρχικά «Tailored Access Operations», επιχειρήσεις στοχευμένης πρόσβασης. Αναλαμβάνει με ειδικές μεθόδους, ειδικούς στόχους.

Με πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ (ή, υπό προϋποθέσεις, 300.000 ευρώ) βρίσκεται αντιμέτωπη η Google στη Γαλλία για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Τον περασμένο Ιούνιο, η γαλλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (CNIL) είχε δώσει τρεις μήνες διορία στον κολοσσό των διαδικτυακών αναζητήσεων προκειμένου να επανεξετάσει την πολιτική απορρήτου που έχει θεσπίσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αρχή, η Google «δεν ανταποκρίθηκε με ικανοποιητικό τρόπο» και δεν προχώρησε στις αλλαγές που της ζητήθηκαν (όπως το να γνωστοποιήσει στους χρήστες με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα τους και πόσο καιρό τα διατηρεί στις βάσεις δεδομένων της).

Ως εκ τούτου, η CNIL ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επίσημη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στη Google. Η γαλλική νομοθεσία προβλέπει για υποθέσεις όπως αυτή την επιβολή προστίμου ύψους 150.000 ευρώ ή 300.000 ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με προηγούμενη απόφαση.

σχόλιο ID-ont: Για νέο μας το λένε; Κάτι ανάλογο δεν είχε γίνει και πριν 2 χρόνια στην Αυστραλία; (βλ: http://id-ont.blogspot.gr/2011/01/abc-news-vodafone.html)

Ενας χάκερ απέκτησε πρόσβαση σε έναν από τους σέρβερ της Vodafone Γερμανίας και έκλεψε τα προσωπικά δεδομένα περίπου δύο εκατομμυρίων πελατών, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία.
 
Ο χάκερ είχε πρόσβαση στα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών των πελατών, δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας πως το εν λόγω πρόσωπο δεν είχε πρόσβαση σε κωδικούς, αριθμούς ασφαλείας ή δεδομένα συνδέσεων.

 
Η Vodafone δήλωσε πως τα δεδομένα αυτά δεν είναι δυνατόν να είναι χρήσιμα στον χάκερ. «Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα για να αποκτήσει κανείς άμεσα πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών που εθίγησαν από την παραβίαση», αναφέρει η Vodafone σε δήλωσή της.

σχόλιo ID-ont: Δεν το πετάτε καλύτερα...

Ψευδαίσθηση θεωρείται η έννοια της προσωπικής ασφάλειας και της προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων των πολιτών μετά και την πρόσφατη παραδοχή της NSA πως έχει υποκλέψει χιλιάδες email χρηστών του Διαδικτύου με προσωπικές τους πληροφορίες, με τις καταγγελίες να φθάνουν μέχρι και την Ελλάδα και τις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες.

Με αφορμή αυτή την φημολογία, η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσιάζει τρόπους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, «μπλοκάρισματος» των υποκλοπών, αφαίρεση «κοριών» αλλά και τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης τέτοιων εισβολών.

Η όλη ιδέα της συσκευής παραπέμπει κατευθείαν σε πομπούς- κοριούς που βλέπει κανείς σε ταινίες με κατασκόπους, με σκοπό την παρακολούθηση της θέσης του «στόχου»: το Retrievor ένας μικροσκοπικός δίσκος- GPS tracker, διαμέτρου 28 χιλιοστών και πάχους 10, που μπορεί να τοποθετηθεί σε αντικείμενα ή άτομα τα οποία ο χρήστης…δεν θέλει να χάσει.

Το Retrievor τροφοδοτείται με ενέργεια από μικροσκοπικούς ηλιακούς συλλέκτες, και μπορεί να τεθεί σε κατάσταση πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, έτσι ώστε να λειτουργεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (υπάρχει και η δυνατότητα φόρτισης μέσω USB). Όσον αφορά την ακρίβεια εντοπισμού που παρέχει, αυτή ανέρχεται στα 1,5- 3 μέτρα. Ο χρήστης μπορεί και να ορίσει ειδικές γεωγραφικές ζώνες, έτσι ώστε να ενημερώνεται (μέσω μηνύματος, email ή ringtone) όταν ο πομπός εισέρχεται σε αυτές, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της ταχύτητας, της απόστασης και της διαδρομής που έχει ακολουθήσει.

Πρόστιμο 75.000 ευρώ επέβαλε σε τράπεζα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ.109/2013 απόφασή της, καθώς στο διάστημα 2007-2011 αγόραζε από δύο διαφημιστικές εταιρείες λίστες πελατών με προσωπικά δεδομένα, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ειδικότερα, κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου από στελέχη της Αρχής στις εγκαταστάσεις της τράπεζας, διαπιστώθηκε η αγορά αρχείων εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος από δύο διαφημιστικές εταιρείες. Στη συνέχεια ακολούθησε έλεγχος και στις διαφημίστηκες εταιρείες, από όπου η Αρχή έλαβε αντίγραφα τιμολογίων, σκληρών δίσκων υπολογιστών κ.λπ.

Η αμερικανική εταιρία λογισμικού Adobe, μεταξύ άλλων δημιουργός των διάσημων αρχείων pdf, επιβεβαίωσε ότι έπεσε θύμα σοβαρής κυβερνο-επίθεσης και ότι οι χάκερς υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα 2,9 εκατ. πελατών της.
 
Μεταξύ των στοιχείων στα οποία οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση, περιλαμβάνονται ονόματα πελατών, κρυπτογραφημένοι κωδικοί ασφαλείας (passwords) και κρυπτογραφημένοι αριθμοί πιστωτικών καρτών.

 
Εκπρόσωπος της εταιρίας, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη του για το περιστατικό που συνέβη» και εκτίμησε ότι οι χάκερς δεν υπέκλεψαν αποκρυπτογραφημένα στοιχεία χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

 
Η Adobe ήδη ξεκίνησε να αναδιαμορφώνει τους κωδικούς ασφαλείας των λογαριασμών που πιθανώς παραβιάστηκαν και οι αντίστοιχοι χρήστες- πελάτες της θα λάβουν σχετική ειδοποίηση με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τις αλλαγές.
top