Μπορείτε να προστατεύσετε το PIN σας από έναν νέο εχθρό που υπάρχει στα χέρια των απατεώνων; Η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί με αυτή και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για κάθε είδους κλοπής. Ας μιλήσουμε για τις θερμικές κάμερες που κάποτε ήταν ακριβές και ογκώδεις. Έτσι πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να τις πάρουν στα χέρια τους. Με το νέο εξάρτημα του iPhone FLIR, η συσκευή σας μετατρέπεται σε κάμερα θερμικής απεικόνισης. 

Η συσκευή είναι πολύ προσιτή και απίστευτα διακριτική. Κάπου εδώ αρχίζουν όλα… Για αυτό ακριβώς το λόγο έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από πολλούς και φυσικά από διάφορους εγκληματίες που έχουν σαν στόχο να υποκλέψουν PIN πιστωτικών καρτών.
  
Ο πρώην μηχανικός της NASA JPL Mark Rober με ένα βίντεο σας εξηγεί πολύ απλά, πως μπορεί κάποιος εγκληματίας να υποκλέψει το ΡIN σας από την θερμότητα που αφήνουν τα δάχτυλά σας στα πλήκτρα, μιας μηχανής.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε παρακάτω τους τρόπους προφύλαξης:

Η τράπεζα JPMorgan Chase & Co και τουλάχιστον άλλο ένα μεγάλο αμερικανικό πιστωτικό ίδρυμα δέχθηκαν επίθεση από ρώσους χάκερς στα μέσα του Αυγούστου ενώ το FBI εξετάζει εάν η ενέργεια αυτή συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο πηγές που δεν κατονομάζει. 

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να κλαπούν δεδομένα ευαίσθητης φύσης και οι αρχές ερευνούν επίσης εάν και κατά πόσον σχετίζεται με πρόσφατες εισβολές στα συστήματα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τη μία από τις πηγές οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Θαυματουργές καινοτομίες που λειτουργούν ως Δούρειοι Ίπποι στη ζωή μας!

Είναι γεγονός αναντίρρητο ότι η σύγχρονη τεχνολογία έχει γίνει κομματάκι πιο προσωπική και παρεμβατική στην προσωπική μας ζωή.
 
Είναι όλες αυτές οι έξυπνες συσκευές που πλαισιώνουν την καθημερινότητά μας και χώνουν τη μύτη τους παντού, εξοικειώνοντάς μας με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, την οποία εν πολλοίς εμείς επιτρέπουμε.

 
Κι ενώ τα πράγματα είναι αρκετά παρεμβατικά ήδη, οι επιστήμονες έχουν βαλθεί να κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο πιεστική, με τη νέα γενιά των έξυπνων συσκευών να εισβάλουν ακόμα πιο αδιάντροπα στις ζωές μας, κι εμείς βέβαια να τις κοιτούμε αποσβολωμένοι…



Τα έξυπνα γυαλιά που μεταφράζουν κείμενα από ξένες γλώσσες

Οι κατασκευαστές συστημάτων παρακολούθησης έχουν μια εξαιρετικά δελεαστική πρόταση για τις κυβερνήσεις, αλλά και για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο: τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεων οποιουδήποτε έχει πάνω του ένα κινητό τηλέφωνο. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε ο στόχος της παρακολούθησης βρίσκεται στο διπλανό σπίτι είτε σε μια άλλη ήπειρο. 

Το παράδοξο είναι ότι η τεχνολογία που απαιτείται για ένα τέτοιο «κατόρθωμα» βασίζεται σε ένα στοιχείο που διαθέτουν όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Οτι, δηλαδή, οφείλουν να διατηρούν αρχεία όλων των κινήσεων του κατόχου κάποιου κινητού προκειμένου να μπορεί να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις ή για να χρησιμοποιήσει άλλες υπηρεσίες. Αυτά ακριβώς τα λεπτομερέστατα αρχεία αποκτούν τα «συστήματα παρακολούθησης» και μπορούν να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις οποιουδήποτε, για περιόδους ημερών, εβδομάδων ή ακόμα και ετών. Η εφιαλτική πραγματικότητα αποκαλύπτεται μέσα από το υλικό προώθησης τέτοιων τεχνολογιών συγκεκριμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα.

Τα εργαστήρια ερευνών της Kaspersky αναφέρουν πως 20% των οικονομικών κλοπών προέρχεται από τα κινητά τηλέφωνα.

Χρησιμοποιείται το δωρεάν Wi-Fi του αεροδρομίου;;
Αν ναι, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε το παρακάτω….

Ακόμα και με την χρήση δωρεάν Wi-Fi σε ένα αεροδρόμιο, μπορεί κάποιος χάκερ να βρει την ευκαιρία και να αποκτήσει πρόσβαση στο laptop ή το smartphone σας.

Τα νέα προγράμματα που ανακαλύπτουν οι χάκερ είναι πάρα πολλά, καθώς σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και κάτι νέο. Έτσι εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως κανείς πια δεν πρέπει να νοιώθει ασφαλής στο διαδίκτυο.

Τα εργαστήρια ερευνών της Kaspersky (εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο ασφαλείας στο διαδίκτυο), αναφέρουν πως υπάρχει το απίστευτο ποσοστό του 20% στην αύξηση των κλοπών οικονομικών δεδομένων από κινητές συσκευές.

Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν και καταλαβαίνουν πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα χάκινγ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο IOSCO, ο μεγαλύτερoς θεσμικός φορέας ασφάλειας συναλλαγών στον κόσμο, προειδοποιώντας ότι η επόμενη κρίση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα προέλθει από επίθεση χάκερ, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΙΟSCO απευθύνει έκκληση στις Αρχές να λάβουν τα μέτρα τους εγκαίρως, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και συντονισμένα τέτοια κρούσματα. Κατά τον Γκρεγκ Μέντκραφτ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, η επόμενη κρίση θα ξεκινήσει από τον κυβερνοχώρο με μια σειρά διαδοχικών επιθέσεων σε μεγάλους παίκτες του χρηματοπιστωτικού χώρου και μετά σειρά θα έχουν οι αγορές. «Μέσα από τις συζητήσεις μας με επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων, είναι σαφές πως δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση στο φλέγον ζήτημα», υπογραμμίζει ο κ. Μέντκραφτ. 

Μια πρόσφατη μεγάλη επίθεση από τον κυβερνοχώρο κατευθύνθηκε στον αμερικανικό κολοσσό λιανεμπορίου της Target, η οποία διατηρούσε δεδομένα πιστωτικών καρτών 40 εκατομμυρίων πελατών της. Στο στόχαστρο βρέθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών της eΒay. Σοβαρό πλήγμα δέχθηκαν οι διεθνείς ιστοσελίδες και από το ηλεκτρονικό μικρόβιο «Ηeartbleed», το οποίο βάλλει εναντίον του συστήματος κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται στο 70% του Διαδικτύου. Ολα τα παραπάνω περιστατικά καθιστούν εμφανές το πόσο ευπρόσβλητοι είναι οι ιστότοποι στις επιθέσεις. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Γκρεγκ Μέντκραφτ, οι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι επιδιώκουν έως το 2015 να συγκροτήσουν μια «εργαλειοθήκη», με την οποία να αξιολογούν εάν οι επιχειρήσεις είναι επαρκώς ισχυρές για να διαχειριστούν τους έξωθεν κινδύνους.


Για τον Κρις και την Ανια Πεγκ, ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων στην Νότια Γαλλία κάθε καλοκαίρι, είναι ο τέλειος τρόπος για να χαλαρώσουν. Το ζευγάρι και τα δύο μικρά κορίτσια τους σχεδίαζαν να περάσουν τις διακοπές τους στην γαλλική εξοχή, ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζαν.

Το ζευγάρι επισκέφθηκε την ιστοσελίδα Owners Direct για να ψάξει για ένα μισθωμένο σπίτι στη Γαλλία. Η ιστοσελίδα, η οποία λειτουργεί από το 1997, είναι ένα ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό φυλλάδιο. Χιλιάδες ακίνητα διαφημίζονται στην ιστοσελίδα, από φθηνά, χαρούμενα διαμερίσματα μέχρι πολυτελείς κατοικίες που κοστίζουν αρκετές χιλιάδες την εβδομάδα.

Οι ιδιοκτήτες καταβάλουν 219 λίρες το χρόνο στη σελίδα για να διαφημίσουν τις περιουσίες τους - και αποκτούν ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από ό, τι αν είχαν διαφημιστεί ιδιωτικά, σε περιοδικά και στο διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι ενοικιαστές συμπληρώνουν μια online φόρμα που ζητά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας, στη συνέχεια, λαμβάνει ένα email από το Owners Direct που τον ενημερώνει ότι κάποιος θέλει να νοικιάσει την ιδιοκτησία του. Στη συνέχεια, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής κανονίζουν τις συμβάσεις και τις πληρωμές.

Το Fraunhofer IIS (Institute for Integrated Circuits- Γερμανία) προσάρμοσε το λογισμικό εντοπισμού/ ανάλυσης προσώπου SHORE για χρήση στο Google Glass, δημιουργώντας – σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου- την πρώτη εφαρμογή του είδους της.

Με τη βοήθεια της ενσωματωμένης κάμερας του Glass, η εφαρμογή εντοπίζει/ ανιχνεύει τα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω και «διαπιστώνει» τα συναισθήματά τους αναλύοντας τις εκφράσεις τους. Όπως υπογραμμίζεται, όλοι οι υπολογισμοί γίνονται σε πραγματικό χρόνο από τη CPU του συστήματος, ενώ τα δεδομένα της εικόνας ποτέ δεν φεύγουν από τη συσκευή.

«Η νέα εξέλιξη από το Fraunhofer IIS είναι το πρώτο λογισμικό αναγνώρισης συναισθημάτων στον κόσμο που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο με το Google Glass. Aυτό ανοίγει ένα ολόκληρο νέο φάσμα νέων έξυπνων εφαρμογών για γυαλιά, περιλαμβανομένων βοηθημάτων επικοινωνίας για ανθρώπους με διαταραχές όπως ο αυτισμός, πολλοί εκ των οποίων έχουν πρόβλημα στην ερμηνεία συναισθημάτων μέσω εκφράσεων του προσώπου» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του ινστιτούτου.
 

Αν έχετε λογαριασμό Gmail ή χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε εφαρμογή της Google, έχετε μια καλή ευκαιρία να θυμηθείτε τους σταθμούς της… ζωής σας, καθώς κάθε σας βήμα έχει καταγραφεί και έχει χαραχθεί στη διαδικτυακή μνήμη.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα εύκολο τρικ με το οποίο μπορείτε να δείτε όλα τα μέρη, αλλά και τους χάρτες από τη διαδρομή που ακολουθήσατε, σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει η Google. Ολα βέβαια, εξαρτώνται από το αν είχατε στο «έξυπνο» τηλέφωνό σας ενεργοποιήσει δύο ρυθμίσεις: το «location reporting» (αναφορά τοποθεσίας) και το «location history» (ιστορικό επισκέψεων).

Αν λοιπόν, είχαν συμβεί τα παραπάνω να τι πρέπει να κάνετε:

Νέες οδηγίες για τη σωστή χρήση των social media από τους Αστυνομικούς, σε βάρδια ή εκτός, εξέδωσε η αρμόδια Αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα εξευτελιστικά σε βάρος του προσωπικού της περιστατικά, αλλά και να τους προστατεύσει.

Οι αστυνομικοί καλούνται να μην χρησιμοποιούν τα social media, κατά τη διάρκεια του γεύματός τους ή όταν δεν είναι κατάλληλα ή επαρκώς ντυμένοι ή όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Συχνά, κάνουν χρήση του Facebook και του Twitter, για να ενημερώσουν για την πορεία μίας έρευνας.

Δεν είναι λίγα όμως τα περιστατικά, όπου δημοσιεύουν και μοιράζονται περισσότερα από τα απαραίτητα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται.

Η Community Health Systems, μία ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης (που εδρεύει στις ΗΠΑ), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μεταξύ του Απρίλιου και του Ιουνίου έπεσε θύμα μίας σειράς κυβερνοεπιθέσεων. Το αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων ήταν να κλαπούν οι ηλεκτρονικοί ιατρικοί φάκελοι 4.5 εκατομμυρίων ασθενών! Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι hackers που πραγματοποίησαν την επίθεση απέκτησαν πρόσβαση σε μία σειρά από ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως για παράδειγμα: ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, τηλέφωνα κ.α.).

Όπως αποδείχθηκε, την επίθεση διοργάνωσε μία ομάδα από hackers από την Κίνα. Οι υπεύθυνοι της Community Health Systems, διαβεβαίωσαν τους αναστατωμένους πελάτες τους, ότι δεν πειράχτηκαν δεδομένα που αφορούσαν σε αριθμούς πιστωτικών καρτών και σε data που σχετίζεται με τη νοσοκομειακή περίθαλψη και το ιατρικό απόρρητο των ασθενών. Όπως υπολογίζεται η επίθεση επηρέασε 206 νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε 29 διαφορετικές πολιτείες των Η.Π.Α.

Αποφεύγει το Βερολίνο να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που αποκαλύπτει ότι γίνονται επί χρόνια παρακολουθήσεις από την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών BND σε βάρος της Τουρκίας, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις της γείτονας με τη Γερμανία, χώρα φίλη και σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Γερμανός βουλευτής δεν δίστασε πάντως να απευθύνει ερώτημα εάν μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται από την BND βρίσκεται και η Ελλάδα.

Κανένα σχόλιο για την υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Spiegel δεν θέλησε να διατυπώσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς, η οποία περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι παρακολουθήσεις επιβλέπονται από κυβερνητική επιτροπή της οποίας οι εργασίες και οι αποφάσεις είναι απόρρητες.

Ωστόσο, στο Βερολίνο, τα δημοσιεύματα έγιναν αφορμή για αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι διερωτώνται για το εύρος των παρακολουθήσεων: μάλιστα το μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε (Πράσινοι) διερωτήθηκε εάν μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται είναι και η Ελλάδα.

Μεγάλη απάτη με email γνωστοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μια ακόμη οικονομική απάτη με αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με δήθεν χορήγηση δανείων, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, γνωστοποίησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως ανακοίνωσε, οι δράστες με τα μηνύματα αυτά υπόσχονται στους παραλήπτες, δήθεν άμεσα και εύκολα, χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορη χρηματοδότηση.

Τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν τη χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου. Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.


Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν υποκλέψει τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνδιάλεξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον και κατασκόπευουν εδώ και χρόνια την Τουρκία έγραψε το Der Spiegel.

Στην κυριακάτικη έκδοσή του, το γερμανικό περιοδικό επιβεβαιώνει, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του, ότι μία τηλεφωνική συνομιλία του Τζον Κέρι υπεκλάπη «κατά λάθος» το 2013 από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND).

Ο αμερικανός υπουργός συζητούσε τότε για την ένταση στη Μέση Ανατολή μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Σύμφωνα με το Der Spiegel ένα χρόνο νωρίτερα η BND είχε υποκλέψει την τηλεφωνική συνομιλία της Χίλαρι Κλίντον με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν.

Οι τηλεφωνικές αυτές συνδιαλέξεις υπεκλάπησαν κατά λάθος και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δε στόχευαν ειδικά αυτούς τους δύο αξιωματούχους, γράφει το Der Spiegel.

Πυρπολώντας το Facebook


Είναι γενικά αποδεκτό ότι η παράνοια του Facebook -η επίμονη ανησυχία ότι το Facebook θα μπορούσε να δίνει ή να μοιράζεται τις προσωπικές μας πληροφορίες- ακολουθεί ουσιαστικά το σχήμα μιας καμπύλης-καμπάνα. Παλαιότερες γενιές δεν έχουν την τάση να ανησυχούν γι’ αυτό το θέμα, επειδή δεν είναι πάντα απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι είτε δεν κατανοούν τους κινδύνους ή δεν τους νοιάζει. Η νέα υπόθεση, όμως, που ήρθε στο φως, αποδεικνύει πως για αυτούς που βρίσκονται ενδιάμεσα του χάσματος των δύο γενεών, η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ο Mark Zuckerberg, ένας από τους πέντε συν-ιδρυτές του Facebook, μπορεί να υπερηφανεύεται πως ο ίδιος είναι η αιτία που περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο μπορούν να παραμένουν σε επαφή με τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας, τους συναδέλφους και τους αγαπημένους τους με το να συνδέονται στο Facebook, αλλά ο 26χρονος Αυστριακός φοιτητής Νομικής, Max Schrems, έχει καταθέσει συλλογική αγωγή εναντίον του Facebook Inc (FB) για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.


Ποιοι είναι οι χάκερς του σήμερα και ποιες οι απειλές του διαδικτύου

Ο ανταγωνισμός θέλγει από καταβολής κόσμου τον άνθρωπο. Και οι προκλήσεις γύρω από την τελειότητα ενός δημιουργήματος, κάνουν αρκετούς που ασχολούνται με πάθος, με ανάλογες δραστηριότητες, να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές του.

Παράλληλα έτσι, ανταγωνίζονται τις δυνατότητες του κατασκευαστή ενός μηχανήματος, ενός υφάσματος, ενός ζωγραφικού έργου και τις τελευταίες δεκαετίες και ενός μηχανογραφικού συστήματος. Η τελευταία προσπάθεια ανταγωνισμού, αυτή του μηχανογραφικού συστήματος, φέρει την ονομασία «χάκινγκ».

Από λύτρα για την αποκρυπτογράφηση αρχείων, μέχρι την υποκλοπή των κωδικών τραπεζικών λογαριασμών, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο απασχολούν όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις, τους χρήστες του διαδικτύου, τα μέσα ενημέρωσης και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος…

Ένα πρόσφατο ελληνικό παράδειγμα είναι αυτό του 27χρονου και του 31χρονου που συνελήφθησαν πριν από λίγο καιρό επειδή κατάφεραν να υποκλέψουν κωδικούς χρηστών του Facebook. Ένα άλλο, παγκόσμιας κλίμακας, ήταν η ανακοίνωση του Ebay μέσω της οποίας προέτρεπε τους χρήστες να αλλάξουν κωδικούς, μιας και η ασφάλεια του συστήματος είχε διαρρηχθεί. Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν «κόστισε ακριβά», αλλά και οι δύο τρομοκράτησαν την κοινή γνώμη, όσον αφορά την ασφάλεια στην εποχή της ευρυζωνικότητας.


Μύθοι και πραγματικότητα για τις ιδιωτικές υποκλοπές και τους ιστότοπους που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες

Ταχύρρυθμα σεμινάρια κατασκοπείας υπόσχονται εταιρείες μέσω του ίντερνετ, απευθυνόμεvες σε ευκολόπιστο κοινό το οποίο είτε από περιέργεια είτε για προσωπικούς λόγους επιθυμεί να παρακολουθήσει την επικοινωνία ατόμων που το ενδιαφέρουν. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο διωκτικών και εποπτικών αρχών, οι οποίες διαβεβαιώνουν πως οι διαχειριστές των σχετικών σελίδων είναι κοινοί απατεώνες και ότι το λογισμικό παρακολούθησης το οποίο προωθούν είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Σε περίοπτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης συναντάμε, τον τελευταίο καιρό, πλήθος εταιρειών που διατείνεται πως προσφέρουν λογισμικά ικανά να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή επιθυμεί ο επίδοξος υποκλοπέας με όλα τα εχέγγυα πως δεν ανιχνεύεται από τον στόχο.


- Ο άνθρωπος που έκανε τις αποκαλύψεις για την εθνική υπηρεσία ασφάλειας των ΗΠΑ έδωσε την πρώτη του συνέντευξη
στο περιοδικό "wired"
- Ο Έντουαρντ Σνόουντεν υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται μόνο για το καλό της χώρας του
- Η αγάπη του για την ελληνική μυθολογία
- Το πρόγραμμα MonsterMind και οι κίνδυνοι που κρύβει.

Αν και γνωρίζει ότι η ζωή του κινδυνεύει, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε για την εθνική υπηρεσία ασφάλειας των ΗΠΑ "NSA", ο Έντουαρντ Σνόουντεν υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, αλλά μόνο για το καλό της χώρας του.

Το "βαθύ λαρύγγι" έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο περιοδικό "WIRED" και μιλάει για τις μυστικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζει "απόλυτα ανίκανους" τους ερευνητές της NSA και αποκαλύπτει το πρόγραμμα MonsterMind και τους κινδύνους που κρύβει. 

Μιλώντας, για την παιδική του ηλικία - αν και δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες - αποκαλύπτει ότι ένα από τα καλύτερα αναγνώσματά του ήταν η ελληνική μυθολογία. Όπως λέει, δε, χαρακτηριστικά, "πιστεύω ότι τότε ήταν που ξεκίνησα να σκέφτομαι πάνω στο πώς αναγνωρίζουμε τα προβλήματα ενώ κατέληξα ότι η αξία ενός ανθρώπου προκύπτει από το πώς αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα".

Πώς έγινε το "βαθύ λαρύγγι"

Σε ένα διαμέρισμα στο Νέο Φάληρο, σε ένα σαλονάκι που φωτίζεται μόνο από τις οθόνες δύο υπολογιστών, ο Γιώργος ετοιμάζεται για την επίδειξη. Εχει στήσει τα λάπτοπ έτσι ώστε το ένα να είναι ο θύτης και το άλλο το θύμα. Χρησιμοποιώντας έτοιμα εργαλεία που παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux, επιτίθεται από τη μία συσκευή στην άλλη. Μέσα σε λίγα λεπτά αποκτά πρόσβαση σε αρχεία και εφαρμογές, δείχνει πώς θα μπορούσε να υποκλέψει κωδικούς και συνομιλίες.
«Τα antivirus προγράμματα είναι σαν μια αφίσα με έναν αστυνομικό που φωνάζει “μην το κάνεις!”», λέει. «Αν θέλει να ασχοληθεί κάποιος χάκερ μαζί σου, δεν υπάρχει περίπτωση να τον αφήσεις έξω».

Ο Γιώργος έχει τελειώσει ήδη έναν καφέ όταν συναντιόμαστε και ετοιμάζει τον επόμενο. Είναι 34 ετών και ασχολείται με το χάκινγκ από τα εφηβικά του χρόνια. «Είναι τρόπος ζωής», λέει. «Ημουν 14 ετών και ήθελα να κατεβάσω το winzip (ένα πρόγραμμα) που τότε δεν ήταν διαθέσιμο δωρεάν. Μπορούσες να το δοκιμάσεις μόνο για 30 μέρες και αυτό μου έσπαγε τα νεύρα. Κάποιος όμως μου έστειλε οδηγίες για να σπάσω τους κωδικούς και να το εγκαταστήσω. Ετσι ξεκίνησα». Σε αυτές τις δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, ο Γιώργος έζησε την εξέλιξη της ελληνικής κοινότητας των χάκερ. Από τα πρώτα χρόνια των επιθέσεων σε ιστοσελίδες υπουργείων μέχρι και το τελευταίο περιστατικό που απασχόλησε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους δύο νέους που έσπασαν τα μέτρα ασφαλείας του Facebook.


Ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter και ανήρτησε σε αυτόν ένα πλαστό μήνυμα, εμφανίζοντάς τον να ανακοινώνει πως παραιτείται.

Το πλαστό μήνυμα έφερε τον Μεντβέντεφ να ανακοινώνει: «Παραιτούμαι. Ντρέπομαι για τις ενέργειες της κυβέρνησης. Λυπάμαι». Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι ο λογαριασμός του καταλήφθηκε.

Ο Μεντβέντεφ γίνεται συχνά στόχος αστεϊσμών στη Ρωσία και αρκετοί τον εμφανίζουν συχνά ως μια μαριονέτα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Χρησιμοποιώντας το υποκοριστικό του ονόματος του Πούτιν, ο χάκερ έγραψε: «Ήθελα να στο πω εδώ και πολύ καιρό, Βόβα! Κάνεις λάθος!».

Αν κάτι πρέπει να παραδεχτούμε για το ρόλο του υπουργείου Οικονομικών κατά την περίοδο της κρίσης, είναι ότι δεν μας έχει αφήσει να πλήξουμε ούτε λεπτό. Μετά από δεκάδες προχειρογραμμένα νομοσχέδια, αμέτρητες -προκλητικές για το κοινό αίσθημα- εγκυκλίους και συμπεριφορές Αντουανέτας, το τελευταίο εύρημα είναι η έφοδος σε σπίτια φορολογουμένων χωρίς τη συνοδεία δικαστικών αρχών. 

Αν κάποιος δεν ξέρει τι γίνεται στην Ελλάδα, θα θεωρήσει ότι η Κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα διαθέσιμα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και ανακινώντας το θέμα επιχειρεί απλώς να τελειοποιήσει το στεγανό φορολογικό σύστημα που έχει εγκαταστήσει. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, και η συγκεκριμένη περίπτωση μοιάζει με κακοστημένη φάρσα. Μιλάμε για την ίδια πολιτική ηγεσία που δεν τολμά να αγγίξει πολύκροτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, μιλάμε για τους ίδιους πολιτικούς που επί χρόνια «προστάτευαν» τους «αμελείς» ψηφοφόρους τους, μιλάμε τελικά και για τον ίδιο μηχανισμό που έκανε το «λάδωμα» επιστήμη για δεκαετίες.

Ήταν η έφοδος στα σπίτια αυτό που χρειαζόταν τελικά το σύστημα για να δουλέψει αποτελεσματικά; Στο κάτω κάτω αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι κάποιος πολίτης φοροδιαφεύγει, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή των δικαστικών αρχών, να εκδώσουν ένταλμα και να ψάξουν ανενόχλητοι όσο θέλουν. Η απειλή της αιφνίδιας εισβολής έχει μόνο στόχο να φοβερίσει τους φορολογούμενους. Να τους θυμίσει πόση ισχύ έχει ο ελεγκτής και να τους αναγκάσει να συμμορφωθούν.

Τα συναισθήματα, πέρα από βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς, διαθέτουν στην εποχή του Διαδικτύου και άλλες χρησιμότητες, ειδικά για content creators των χώρων της διαφήμισης, του marketing και του κινηματογράφου.

Η παρακολούθηση των αρνητικών ή θετικών αντιδράσεων του κοινού απέναντι σε διαφημίσεις έχει ως στόχο την διαμόρφωσή τους έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στους καταναλωτές. Μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο της τεχνολογίας αναγνώρισης συναισθημάτων (η οποία αναλύει ενδείξεις/ κινήσεις στο πρόσωπο) είναι και η Affectiva, το λογισμικό Affdex της οποίας βασίζεται σε έρευνες ετών από το MIT Media Lab.

H εταιρεία, η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους άνω των 20 εκατ. δολαρίων, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η Kellogg και η Unilever, προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση ενός Ίντερνετ που θα «αντιλαμβάνεται» τη διάθεση των χρηστών, και θα διαμορφώνει ανάλογα το περιεχόμενο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει, σε πρώτη φάση, σε διαφημίσεις που είναι πιο κοντά στις προτιμήσεις τους, και μετέπειτα σε πιο εξελιγμένες εφαρμογές, όπως το gaming και το online learning.

Το… χρήμα στον λαιμό τους


Τι κρύβει ο... ωραίος τίτλος («Ελεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου») του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση. 

Ριζική ανατροπή στις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών αλλά και στη συγκρότηση και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων επιφέρει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και θα ψηφιστεί το φθινόπωρο στην Ολομέλεια του σώματος. Φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ελεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους -πλην εκτάκτων καταστάσεων, όπως οι πάσης φύσεως δικτατορίες- το φακέλωμα των πολιτών για εκδήλωση του φρονήματός τους, το οποίο ανατίθεται κυρίως στις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, όλη η συγκρότηση και η λειτουργία των κομμάτων, όπως τη γνωρίσαμε ώς τα σήμερα, παραδίδεται στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, καθώς νομιμοποιείται η χρηματοδότησή τους από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η αδυναμία -λόγω της κρίσης- των απλών πολιτών να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα να αλώσουν πλήρως το πολιτικό-κομματικό σύστημα, μετατρέποντας τα κόμματα σε δικά τους πολιτικά παραμάγαζα.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Αλλεπάλληλες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων εντόπισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) «μοιράζοντας» πρόστιμα 315.000 ευρώ και αυστηρές προειδοποιήσεις και συστάσεις προς διάφορες πλευρές, διατάσσοντας παράλληλα την άμεση διαγραφή ή καταστροφή στοιχείων.

Αλλεπάλληλες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων εντόπισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) «μοιράζοντας» πρόστιμα 315.000 ευρώ και αυστηρές προειδοποιήσεις και συστάσεις προς διάφορες πλευρές, διατάσσοντας παράλληλα την άμεση διαγραφή ή καταστροφή στοιχείων.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΠΠΔ, που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη ο πρόεδρος της Αρχής Π. Χριστόφορος (επίτιμος σύμβουλος Επικρατείας), οι περισσότερες καταγγελίες και προσφυγές που έγιναν την περασμένη χρονιά αφορούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη Δημόσια Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση και την κρατική δράση, τον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας, τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ.

Νέα μελέτη Γερμανών ερευνητών θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των συσκευών αποθήκευσης αρχείων και οπτικοακουστικού υλικού USB.

Σύμφωνα με το BBC και σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από τους Karsten Noll και Jakob Lell, μια συσκευή USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ηλεκτρονικούς εγκληματίες για να «μολύνει» με κακόβουλο λογισμικό υπολογιστές και λοιπές «έξυπνες» συσκευές, χωρίς ο χρήστης να αντιληφθεί το παραμικρό.
 
Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πρακτικά κανένας τρόπος να διασφαλίσουν οι χρήστες την ασφαλή χρήση των συσκευών αποθήκευσης USB.

Τρανό παράδειγμα για το πόσο ευάλωτοι σε κακόβουλα λογισμικά είναι οι χρήστες συσκευών USB αποτελεί η ηλεκτρονική επίθεση Stuxnet που στόχευε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χάκερς που κρύβονται πίσω από την επίθεση, χρησιμοποίησαν ιούς που μεταφέρθηκαν μέσω USB sticks.

- Οι πολίτες δέχονται e-mail ότι κέρδισαν πολλά λεφτά από γνωστή εταιρεία πληροφορικής
- Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πως τις τελευταίες ημέρες υπάρξει έξαρση αποστολής τέτοιων μηνυμάτων
- Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία
- Μεταξύ των στοιχείων που ζητούν οι ψεύτικοι αποστολείς είναι και τραπεζικοί λογαριασμοί

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την αποστολή απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου.

Οι δράστες με τα μηνύματα αυτά ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι έχει επιλεγεί το e - mail τους από παγκόσμια κλήρωση γνωστής εταιρείας πληροφορικής και έχουν κερδίσει μεγάλο χρηματικό ποσό.
Ακολούθως ζητούν από τα θύματα να τους γνωστοποιήσουν διάφορα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια την καταβολή χρηματικού ποσού για να τους αποσταλεί το ποσό που δήθεν έχουν κερδίσει.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.

Αγωγή κατά του Facebook, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων κατέθεσαν 25.000 χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Το Facebook κατηγορείται από τους 25.000 χρήστες ότι με τον τρόπο που παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητά τους παραβιάζει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την κίνηση κατά του Facebook οργανώνει ο Μαξ Σρεμς, ένας 26χρονος Αυστριακός χρήστης, ενώ η αγωγή εναντίον του Facebook έχει κατατεθεί σε δικαστήριο της Βιέννης.

Η αγωγή αφορά τον τομέα του Facebook που είναι εγκατεστημένος στην Ιρλανδία και είναι υπεύθυνος για όλους τους λογαριασμούς του κοινωνικού δικτύου εκτός Βορείου Αμερικής.

Ο Σρεμς καλεί τους χρήστες, που κατοικούν εκτός ΗΠΑ και Καναδά, μέσω εφαρμογής που έχει δημιουργήσει να καταγγείλουν το Facebook. Σύμφωνα με τον Σρεμς, το Facebook παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία διότι:

Όλοι αρέσκονται στο να γκρινιάζουν για την ιδιωτικότητα στο Facebook, με αρκετούς μάλιστα να φωνάζουν αγανακτισμένοι ότι θα απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους. Αλλά, ας μην κρυβόμαστε, κανείς μας δεν θέλει να «χωρίσει» με αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης γεμάτο δικούς μας ανθρώπους.
Αντ' αυτού, ας κάνουμε κάτι πραγματικό: Να κατανοήσουμε την 9.000 λέξεων πολιτική απορρήτου του Facebook και να κάνουμε τα δικά μας βήματα για να ελέγχουμε τις πληροφορίες μας.
Η Wall Street Journal επισημαίνει το ζήτημα γιατί η ιδιωτικότητα στο Facebook έχει κάνει δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω. Αυτό έχει να κάνει με τα ψηφιακά ίχνη, μία από τις πιο ανατριχιαστικές και περίπλοκες πτυχές του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Οπως τονίζει ο αρθρογράφος, το Facebook σε ακολουθεί. Τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι κάνεις έξω από αυτό, πχ όταν σερφάρεις στο διαδίκτυο και χρησιμοποιείς άλλες εφαρμογές στο smartphone σου, για να σε «βομβαρδίζει» με διαφημίσεις. Το Facebook λέει ότι χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες για να κάνει καλύτερες τις διαφημίσεις του.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία άρχίζει να γίνεται περισσότερο διαφανής. Εν πρώτοις, για μία μεγάλη διαδικτυακή εταιρεία, προσφέρεται να εξηγήσει γιατί λαμβάνεις κάθε διαφήμιση που βλέπεις και να σου επιτρέψει να ελέγχεις αυτές που θέλεις να βλέπεις στο μέλλον. Παρόλα αυτά, δεν κάνουν εύκολο τον εντοπισμό αυτών των επιλογών.

Θα ανιχνεύει την εγκεφαλική δραστηριότητα με ειδική φορετή συσκευή.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το BBC, η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell ετοιμάζει μια νέα εφαρμογή για χρήση στο σπίτι η στην εργασία η οποία θα είναι ικανή να 'διαβάζει' τη διάθεση του χρήστη μέσω φορετού ηλεκτρο-εγκεφαλογράφου που θα ανιχνεύει την εγκεφαλική δραστηριότητα του χρήστη. To σύστημα πιθανόν να τεθεί σε κυκλοφορία το 2017. 

Ο ιθύνων του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Dell, Jai Menon, τόνισε στο BBC ότι ένα team της εταιρείας εργάζεται εντατικά για την τελειοποίηση του λογισμικού που θα συνεργάζεται με φορητές συσκευές ανίχνευσης εγκεφαλικών κυμάτων που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, όπως της εταιρείας Neurosky, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύει την διάθεση όποιου το χρησιμοποιεί, με ακρίβεια 90%.

Στη μεγαλύτερη ίσως υποκλοπή δεδομένων που έχει καταγραφεί ως σήμερα, αμερικανική εταιρεία ασφάλειας προειδοποιεί ότι 1,2 δισεκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης στο Διαδίκτυο και 500.000 διευθύνσεις email βρίσκονται στα χέρια νεαρών χάκερ στη Ρωσία.

Η σπείρα, αποτελούμενη από περίπου δέκα άτομα στην κεντρική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, υπέκλεψε δεδομένα χρηστών από 420.000 δικτυακούς τόπους, αναφέρει η Hold Security, η οποία έχει αποκαλύψει στο παρελθόν κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει ποιοι είναι οι δικτυακοί τόποι που παραβιάστηκαν, επικαλούμενη νομικές συμφωνίες αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί από τους στόχους παραμένουν ευάλωτοι.

Η λίστα φέρεται πάντως να περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, ορισμένες από τις οποίες έχουν ενημερωθεί για την κυβερνοεπίθεση, καθώς και χιλιάδες μικρούς δικτυακούς τόπους. 

Ανεξάρτητος ειδικός που ανέλυσε τα κλεμμένα δεδομένα για λογαριασμό των New York Times επιβεβαίωσε ότι οι κωδικοί είναι γνήσιοι.
top