Υπόθεση διαρροής προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων της Cyta από υπάλληλό της σε συνταξιούχο αστυνομικό, διερευνά η Αστυνομία που συνέλαβε δύο πρόσωπα. Πρόκειται για έναν 68χρονο και μια 43χρονη από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, που υπηρετεί σε υποκατάστημα της Αρχής σε προάστιο της Λευκωσίας.

Οι δύο ύποπτοι παρουσιάστηκαν την Παρασκευή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών.

Εναντίον τους διερευνώνται υποθέσεις διαφθοράς, κατά παράβαση του περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περί διατήρησης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, κατάχρηση εξουσίας, δόλος και συνωμοσία. Τα υπό εξέταση αδικήματα διαπράχθηκαν από την 1/6/2016-4/8/2017.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τον αστυφύλακα Λεωνίδα Γενναδίου, του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας, την περασμένη Τρίτη η Cyta κατάγγειλε ότι στα πλαίσια ελέγχων ασφαλείας της, διαφάνηκε ότι η 43χρονη υπάλληλος της είχε παράνομα πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων κατόπιν αναζητήσεων της μέσω εφαρμογών πληροφορικής, χωρίς εξουσιοδότηση.

Συγκεκριμένα, απέκτησε συνολικά σε 249 περιπτώσεις πρόσβαση στην εφαρμογή που αναφέρεται σε τιμολόγια, η οποία αποκαλύπτει στοιχεία του πελάτη όπως ονοματεπώνυμο, ταυτότητα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και οφειλόμενο ποσό. Η ύποπτη εργαζόταν πριν ένα χρόνο στο Τμήμα Εξυπηρέτησης πελατών γι’ αυτό και από λάθος δεν της αφαιρέθηκε η πρόσβαση όταν μετακινήθηκε αλλού.


Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, η 43χρονη αφού εξασφάλιζε προσωπικά δεδομένα πελατών της Cyta, τα διέρρεε σε πρόσωπο με sms ή με μήνυμα από ηλεκτρονικό υπολογιστή

Αυτή τελικά συνελήφθη και σε θεληματική κατάθεσή της κατονόμασε τον συνταξιούχο αστυνομικό ως το πρόσωπο που της ζητούσε να προβεί στον εντοπισμό των δεδομένων και στον οποίο κατέληγαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όπως ανέφερε, ο λόγος που το έκαμνε ήταν γιατί διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον ύποπτο και τον σεβόταν και για να τη βοηθήσει να απαλλαγεί από δάνειο που έκανε το 2003 για λογαριασμό άλλου προσώπου το οποίο δεν το πλήρωνε.

Από το γραφείο της παραλήφθηκαν ως τεκμήρια το κινητό της τηλέφωνο και ο υπηρεσιακός της υπολογιστής.

Την Πέμπτη το βράδυ συνελήφθη και ο συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να ανέφερε όταν του επεστήθη η προσοχή του στο νόμο ότι «έγινε πριν χρόνια, εξέτασέν το η Γενική Εισαγγελία».

Αυτός κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του δεν απαντά στις ερωτήσεις των ανακριτών, ενώ τώρα η Αστυνομία θα προχωρήσει στην έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων για εντοπισμό των 249 περιπτώσεων που φαίνεται να δόθηκαν στον ύποπτο.

Θα εκδοθεί επίσης διάταγμα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων σχετικά με το δάνειο που η υπάλληλος ανέφερε ότι έλαβε για λογαριασμό τρίτου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top