Λειτουργεί μαύρη αγορά στοιχείων στο Internet. Υπάρχουν άνθρωποι που υποκλέπτουν στοιχεία ως και συνομιλίες, συγκεντρώνουν τις πληροφορίες αυτές και στη συνέχεια τις βγάζουν κυριολεκτικά στο σφυρί.

Υπάρχουν ολόκληροι κατάλογοι με στοιχεία προς πώληση και μάλιστα… σε τιμές ευκαιρίας. Εδώ και χρόνια αντίστοιχα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί, ωστόσο τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει τη δράση προσώπων και ομάδων στο λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο, ωστόσο είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ένας από τους γνωστότερους χάκερ ο επονομαζόμενος Ιβάν Β αποτελεί πλέον το κυριότερο στόχο των διωκτικών αρχών. Φαίνεται να έχει έδρα τη Βουλγαρία και από εκεί “ψαρεύει” διαδικτυακά στοιχεία προσώπων και εταιρειών και στη συνέχεια τα βγάζει προς πώληση για όποιον ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο ο όγκος των δεδομένων που είναι προς πώληση είναι τεράστιος. Ο κατάλογος με τα στοιχεία και τις τιμές είναι ενδεικτικός: 

Στοιχεία Τιμή
200.000 επιχειρηματικά e-mails 40 ευρώ
350.000 προσωπικά e-mails 50 ευρώ
Επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο 70 ευρώ
Όλα τα παραπάνω μαζί 80 ευρώ
Δεδομένα 22 χωρών 300 ευρώ

Τα στοιχεία αυτά πωλούνται συνήθως σε εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ και διαφημίζουν προϊόντα μέσω internet. Δυστυχώς όμως αυτή η πρακτική αν και παράνομη είναι η λιγότερο επώδυνη για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τα στοιχεία πωλούνται αδιακρίτως. Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, αριθμός κινητού τηλεφώνου, ως και ολόκληρες συνομιλίες μέσω e-mail μπορούν να αγοραστούν από τον καθένα στις παραπάνω τιμές και φυσικά από εγκληματίες που θέλουν να κάνουν κακό.

Όπως τονίζουν αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εάν τα στοιχεία πέσουν, και αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο, σε χέρια κακόβουλου ατόμου τότε είναι δυνατό να κάνει ό,τι θέλει σε βάρος του θύματος. Να κατασκευάσει πιστωτική κάρτα και να κάνει αγορές, να υποκλέψει κωδικούς τραπεζών ή ακόμη και να εξαπολύσει διαδικτυακή επίθεση κάθε είδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της εφημερίδα περιλαμβάνονται γνωστά πρόσωπα όπως ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, το υπουργείο Παιδείας, ο κλάδος Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ.α. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top