σχόλια ID-ont:
 
1) Συγχαρητήρια στον κο Κάτσικα. Επιτέλους κάποιος αρμόδιος άρχισε να ψελλίζει ορισμένες αλήθειες για την Κάρτα του Πολίτη: ότι πρόκειται δηλ. για ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο θα βάλουν τα στοιχεία των πολιτών και μετά θα καθίσουν και θα περιμένουν να δουν, πότε τα "τρωκτικά" θα κλέψουν αυτά τα στοιχεία για να αρχίσουν τις συγνώμες:
-"Μας συγχωρείτε για την απώλεια των προσωπικών σας δεδομένων",
-"Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την ζημιά για τους πολίτες μας",
-"Έχοντας την εμπειρία αυτής της διαρροής θα βελτιώσουμε την ασφάλεια των συστημάτων μας", κοκ.
Στην Ρωσία πάντως αυτό το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος Medvedev και όχι ένας Γενικός Γραμματέας Υπουργείου.

2) Θα κοστίσει 160 εκ.€ αλλά "τα 160 εκατ. είναι τάξη μεγέθους, καθώς το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες." Δηλ το κόστος σίγουρα θα πολλαπλασιαστεί. Το θέμα που δεν ξέρουμε, είναι πόσο. Κάτι ανάλογο δεν γίνεται με όλα τα έργα στην χώρα μας; Αυτό δεν έγινε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ξέρει κανείς πόσο κόστισαν; Εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης περισσεύουν χρήματα για Κάρτες; Σημ: Όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν είναι μόνο η Κάρτα του Πολίτη, αλλά και η Κάρτα Αγορών, Εργαζομένου, Υγείας, Δημότη κοκ… Πόσο θα κοστίσουν όλες αυτές οι κάρτες και ποιο θα είναι το κόστος της ενοποίησής τους τελικά στην Κάρτα του Πολίτη;

3) κε Τζωρτζάκη βεβαίως «οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είναι πολυτέλεια στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά αναγκαία επιλογή», όμως το φακέλωμα και την υποδούλωση της ελευθερίας του ανθρώπου γιατί τα υποτιμάτε; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι οργάνωσης του Δημοσίου αξιοποιώντας την Πληροφορική, χωρίς όμως να εξευτελίζεται αριθμοποιούμενο το ανθρώπινο πρόσωπο! Επίσης ποιός ο λόγος να χρησιμοποιηθεί "ανεπαφικό τσίπ;" (RFID); Για να υπάρχει καλύτερος "έλεγχος" εξ αποστάσεως των πολιτών; 

Για να δούμε πόσο σθεναρά η ΑΠΔΠΧ θα αντιδράσει. Και λέμε αλίμονο να μας προστατεύσει η ΑΠΔΠΧ, γιατί οι άλλοι φορείς και θεσμοί από τους οποίους περιμένουμε να ορθώσουν το ανάστημά τους, σφυρίζουν αδιάφορα… βλ. μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την Κάρτα του Μετανάστη που το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή. Οι μετανάστες δεν είναι άνθρωποι; Δεν πρέπει να προστατευθεί η ελευθερία τους;
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μέχρι και 160 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει η Κάρτα του Πολίτη
Αμφισβητούμενη η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών


Στα 160 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος αντικατάστασης των αστυνομικών ταυτοτήτων των Ελλήνων με την Κάρτα του Πολίτη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας, στο περιθώριο του διπλού συνεδρίου για την ασφάλεια του Διαδικτύου και την ηλεκτρονική δημοκρατία, στη Θεσσαλονίκη.

Διευκρίνισε, βέβαια, ότι τα 160 εκατ. είναι τάξη μεγέθους, καθώς το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Επίσης, θεωρείται σχεδόν αδύνατη η πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

«Το όλο εγχείρημα βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της διακυβερνητικής διαβούλευσης. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο», δήλωσε ο Σ. Κάτσικας, μιλώντας, όπως διευκρίνισε, με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού (είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς) και όχι του στελέχους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικές αποφάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να παραμένει ασαφές το πότε οι πολίτες θα βάλουν την κάρτα στο πορτοφόλι τους.

Ποια στοιχεία περιλαμβάνει η νέα κάρτα

Η νέα κάρτα, η οποία θα είναι πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθεί, σύμφωνα με τον Σ. Κάτσικα, θα ενσωματώνει τσιπ και θα έχει πιθανότατα δεκαετή ισχύ.

Θα περιλαμβάνει, εκτός από το ονοματεπώνυμο και του αριθμό ταυτότητας του πολίτη, στοιχεία όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ και ο αριθμός δημοτολογίου, επιτρέποντας στον κάτοχο να συναλλάσσεται ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, κατόπιν εγγραφής.

Ωστόσο, η κάρτα, που θα χρησιμεύει και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, δεν θα μπορούσε, κατά τον καθηγητή, να εγγυηθεί την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Όπως είπε, χαριτολογώντας, κάτι τέτοιο «είναι δυνατόν μόνο αν έχεις έναν κλειστό υπολογιστή, εκτός πρίζας, σε ένα υπόγειο με κλειστά παράθυρα».

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τα προσωπικά δεδομένα

Οι οριστικές αποφάσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Ωστόσο, η πλάστιγγα φαίνεται ότι γέρνει περισσότερο προς την πλευρά τής ενσωμάτωσης «ανεπαφικού τσιπ» μνήμης (δηλ. που «διαβάζεται» χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί σε κάποια συσκευή, γεγονός που εκμηδενίζει τις πιθανότητες υποκλοπής στοιχείων). Παράλληλα, η κάρτα θα διαθέτει ολογραφήματα ασφαλείας, μικροσκοπική γραφή και εκτυπώσεις με laser, ώστε η πλαστογράφησή της να είναι σχεδόν αδύνατη.

Σημείο διαφωνίας για τους συμμετέχοντες στο όλο εγχείρημα αποτελεί το θέμα της χρήσης ενός ή πολλών «αναγνωριστικών» (identifiers) για την κάρτα, θέμα που σχετίζεται ευθέως με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Κάτσικας.

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο των πανεπιστημίων Μακεδονίας και Ανατολικού Λονδίνου, ο Σ. Κάτσικας εξήγησε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πλην Γερμανίας και Αυστρίας, έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει για τις κάρτες πολίτη τη χρήση ενός αναγνωριστικού (unique identifier), ενώ σε σχεδόν όλες, εκτός Ισπανίας και Ιταλίας, άπαντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του χρήστη, χωρίς να απαιτείται η συναίνεσή του (στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει)!

Στην περίπτωση της χρήσης του ενός αναγνωριστικού (identifier), σημείωσε, είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων του πολίτη. «Οι κυβερνήσεις προτιμούν τη χρήση ενός identifier για τον ίδιο λόγο που ο πολίτης δεν τη θέλει», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται ότι θα προτιμηθούν τα πολλαπλά αναγνωριστικά, αλλά η τελική απόφαση εκκρεμεί. «Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έχει ισχυρή άποψη για το θέμα κι αυτή σίγουρα θα μετρήσει», πρόσθεσε.

Απευθύνοντας νωρίτερα χαιρετισμό στο συνέδριο, ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης, σημείωσε ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είναι πολυτέλεια στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά αναγκαία επιλογή.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=304011

2 σχόλια:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είπε...

Αγαπητοί μας φίλοι, θα επιθυμούσαμε να προσθέσουμε στο δημοσίευμα σας ότι στις πληροφορίες που αναφέρετε ότι θα εμπεριέχει η "κάρτα του πολίτη" είναι οι ελάχιστες και πιστεύουμε εσκεμμένα δεν μας τις ανακοινώνουν, από την στιγμή που θα χρησιμοποιείται και σαν ταξιδιωτικό έγγραφο τότε θα πρέπει να περιέχει όλα τα δεδομένα των διαβατηρίων. Αυτά όπως γνωρίζουμε εμπεριέχουν βιομετρικά στοιχεία που αν υποκλαπούν τότε θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα. Επίσης η «κάρτα του πολίτη» είναι η αρχή στην είσοδο μας μέσα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, γνωρίζουμε ότι η κλοπή μιας τέτοιας κάρτας θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρθούν άλλα μέτρα προστασίας με εναλλακτικές μορφές όπως το υποδόριο τσιπάκι (verichip), που από έχει ανακοινωθεί επίσημα μέσα στον 2001 από την εταιρεία Applied Digital Solutions και χρησιμοποιεί την τεχνολογία RFID.

Με τιμή και εκτίμηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ανώνυμος είπε...

"....με αποτέλεσμα να παραμένει ασαφές το πότε οι πολίτες θα βάλουν την κάρτα στο πορτοφόλι τους."

=====================

Kι΄ είχα μιά σκασίλα βρέ Κάτσικα, γιά το πότε επιτέλους θάβαζα κι΄ εγώ αυτή την κάρτα στήν τρύπια τσέπη μου !

Θά είχα λοιπόν τήν κάρτα αυτή επάνω μου καί " κάντε πίσω όλα τα λαμόγια...".

Θά αισθανόμουνα δηλαδή σάν "κυρίαρχος τών αιθέρων" ( τό θυμάσαι τό έργο; ) ή κάπως περίπου έτσι !

Μπράβο λοιπόν βρέ Κάτσικα, νάσαι καλά πού μάς φώτισες μέσα στό σκοτάδι πού είμαστε.

Βλέπεις εσύ τρέχεις να μάς φωτίσεις μέ το να πάρουμε όλοι αυτή την κάρτα καί να φωτιστούμε περισσότερο, κι΄ εμείς οί αγνώμονες διαμαρτυρόμαστε...

Τί κακός λοιπόν πού έχει γίνει ο κοσμάκης σήμερα...


Γι΄ αυτό λοιπόν, θά σού κάνουμε τώρα ένα "μπέεεε..." σάν μία γενική ευχαριστία από τό ...ποίμνιό σου, πού δεν είχες αλλά τώρα με τίς διευκρινιστικές δηλώσεις σου πιστεύουμε ότι θά απέκτησες...

Μπέεεεε... λοιπόν, καί πάλι μπέεεε απ΄ όλη την παρέα μας...

σέρ Νιόνιος

Δημοσίευση σχολίου

top