Ηλεκτρονικό δέρμα ...


σχόλιο ID-ont: Όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα δημιουργούνται για το καλό μας; 

Μακάρι, αλλά πόσο εύκολα όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κακό μας;

Το γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει τις "εμφορούμενες ηλεκτρονικές συσκευές", σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει και το εμφυτεύσιμο RFID chip, δηλ την Κάρτα του Πολίτη σε εξελιγμένη μορφή;

TA NEA: «Hλεκτρονικό δέρμα» για ιατρικό έλεγχο εξ' αποστάσεως
Ένα λεπτό, ασύρματο αυτοκόλλητο «ηλεκτρονικού δέρματος» που μοιάζει με προσωρινό τατουάζ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο κοντινό μέλλον για να παρακολουθεί τις ζωτικές λειτουργίες, όπως η θερμοκρασία και η λειτουργία της καρδιάς, αλλά και να επουλώνει τις πληγές.

Σήμερα για να γίνει έλεγχος καρδιακής ή εγκεφαλικής λειτουργίας χρειάζονται δεκάδες καλώδια και ο ασθενείς θα πρέπει να παραμείνει για κάποιες ώρες στο νοσοκομείο. Με το «ηλεκτρονικό δέρμα» θα μπορεί από το σπίτι του να ελέγχει τις ζωτικές του λειτουργίες και μάλιστα όλο το 24ωρο. 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις χρησιμοποίησαν μια συσκευή με πάχος μικρότερο από μία τρίχας και κατέγραψαν την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία ατόμων που συμμετείχαν στο πείραμα.

Το ηλεκτρονικό δέρμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα αισθητήρα και έχει την ιδιότητα να παρακολουθεί τις μεταβολές στο δέρμα, χωρίς να αλλάζει τη σύστασή του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να αντικαταστήσουν τους ιατρικούς αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα, με νέες νανοσυσκευές όπως ο μικροσκοπικός αυτοκόλλητος αισθητήρας.

Ελαστικότητα και ενεργειακές κυψέλες

Το ηλεκτρονικό δέρμα έχει ελαστικότητα και είναι δομημένο με μικροσκοπικές ενεργειακές κυψέλες που παράγουν ενέργεια και απορροφούν ενέργεια από ηλεκτρομαγνητικά πεδία του οργανισμού.

Η συσκευή με πάχος μικρότερο από 50 μικρομέτρα, τοποθετείται πάνω σε ένα υδατοδιαλυτό φύλλο και επικολλάται στο δέρμα όπως και ένα μη μόνιμο τατουάζ, όπου παραμένει χάρη στο στρώμα πολυεστέρα που βρίσκεται στη βάση του αισθητήρα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο ηλεκτρονικός αισθητήρας χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα στα πόδια, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μετρήσεις ήταν εξίσου αξιόπιστες με αυτές που είχαν γίνει με τη χρήση ηλεκτροδίων.

Όταν ο αισθητήρας εφαρμόστηκε στο λαιμό, κατάφερε να εντοπίσει διαφορές κατά την εκφορά των λέξεων «πάνω», «κάτω», «δεξιά», «αριστερά» και «σταμάτα».

Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η τεχνολογική καινοτομία ίσως αντικαταστήσει σύντομα τα καλώδια και ηλεκτρόδια, ενώ αναμένεται να έχει και εφαρμογή στην παρακολούθηση πρόωρων νεογνών και διάγνωσης της υπνικής άπνοιας. 
Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα έχουν πολύ πιο έγκυρα συμπεράσματα για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου υπό φυσιολογικές συνθήκες, καθώς το εργαστηριακό περιβάλλον επηρεάζει όσους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους μελέτες.

Ο ηλεκτρονικός αισθητήρας μπορεί να παραμένει στο δέρμα έως και 24 ώρες και δεν ερεθίζει το δέρμα.

Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα της μεγαλύτερης παραμονής του αισθητήρα στο δέρμα, καθώς το τελευταίο παράγει διαρκώς νέα κύτταρα, ενώ αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια του απορρίπτονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αισθητήρας θα πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο εβδομάδες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=12798&ct=1

Ενα κομπιούτερ που... φοριέται
 
Κομμάτι τεχνητού δέρματος επικολλάται σαν τσιρότο και παρακολουθεί τον οργανισμό μας!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το πρώτο κομπιούτερ που φοριέται. Πρόκειται για ένα μικρό πειραματικό κομμάτι τεχνητού δέρματος, που κολλιέται με φυσικό τρόπο στο δέρμα, όπως ένα τσιρότο, αλλά περιλαμβάνει μια σειρά ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που παρακολουθούν ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

Το ηλεκτρονικό δέρμα που ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες είναι σχεδόν αόρατο, και θα μπορεί να λειτουργεί όπως οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, με μόνη διαφορά ότι δεν θα απαιτείται η χρήση καλωδίων, φορτιστών ή μπαταριών.

Η ανάπτυξη του νέου τύπου τεχνητού δέρματος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές. Η τεχνολογία που ενσωματώνει το τεχνητό δέρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών, από ιατρικές διαγνώσεις μέχρι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το «επιδερμικό ηλεκτρονικό σύστημα», όπως ονομάζεται, στηρίζεται σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα υψηλής ευκαμψίας, το οποίο αποτελείται από αγώγιμους ελικοειδείς αγωγούς που μπορούν να κάμπτονται και να τεντώνονται χωρίς να αλλοιώνεται η απόδοσή τους.

Το ηλεκτρικό κύκλωμα έχει μέγεθος όσο περίπου ένα γραμματόσημο και είναι λεπτότερο από μία ανθρώπινη τρίχα. Επικολλάται στο δέρμα χάρη στις φυσικές ηλεκτροστατικές δυνάμεις παρά με κάποια κολλητική ουσία.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το ηλεκτρονικό επίρραμμα στο δέρμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προόδου αναφορικά με τις εμφορούμενες ηλεκτρονικές συσκευές καθώς περνά σχεδόν απαρατήρητο από εκείνον που το φορά», ανέφερε ο καθηγητής Τοντ Κόλεμαν από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις που ήταν επικεφαλής της ομάδας ειδικών που εργάστηκε για την ανάπτυξή του.

Και πρόσθεσε ότι «η τεχνολογία που χρησιμοποιεί μπορεί να σε καθιστά συνδεδεμένο τόσο με τον φυσικό κόσμο όσο και με τον κυβερνοχώρο με απόλυτα φυσιολογικό και άνετο τρόπο»

Ετσι λοιπόν, ένα… αυτοκόλλητο ηλεκτρονικό επίθεμα στο δέρμα θα μπορεί κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να παρακολουθεί την καρδιακή λειτουργία ενός ανθρώπου και τις κινήσεις των μυών. Θα επιτελεί τις δύο αυτές λειτουργίες με το πλεονέκτημα ότι θα είναι αβαρές και «αόρατο».

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4650894


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top