Τετραπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές επιθέσεις μέσα στο 2011. Οι χάκερς και τα spams παρουσίασαν σημαντική αύξηση μέσα στην τελευταία χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα που ετοίμασε η Symantec.
Πιο συχνό ''θύμα'' των επιθέσεων είναι ο δημόσιος τομέας, με περίπου 20,5 στοχευμένες επιθέσεις εναντίον κρατικών υπηρεσιών να παρεμποδίζονται σε καθημερινή βάση.
Ακολουθούν ο χημικός και φαρμακευτικός τομέας με 18,6 επιθέσεις να μπλοκάρονται την ημέρα. Τρίτος έρχεται ο κλάδος της βιομηχανίας, όπου παρεμποδίζονται 13,6 επιθέσεις την ημέρα.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις (που απασχολούν περισσότερους από 2.500 υπαλλήλους) απειλούνται περισσότερο από τους κακόβουλους χρήστες, καθώς καθημερινά παρεμποδίζονται 36,7 επιθέσεις.

Στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με λιγότερους από 250 υπαλλήλους) δέχονται καθημερινά 11,6 επιθέσεις.
''Ο στόχος των επιθέσεων είναι να αποκτήσουν οι εισβολείς διαρκή πρόσβαση στο δίκτυο του στοχευόμενου οργανισμού και, σε πολλές περιπτώσεις, να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα. Έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε έναν οργανισμό και μακροπρόθεσμα να αποτελέσουν μία σημαντική απειλή για την οικονομική ευημερία πολλών χωρών'', δήλωσε ο Χρήστος Βεντούρης, διευθυντής Τεχνολογίας της Symantec Ελλάς.
Ακόμη, τα επίπεδα του spam άγγιξαν παγκοσμίως το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι κακόβουλοι χρήστες έχουν στραφεί σε άλλες μεθόδους εξαπάτησης των χρηστών του Ίντερνετ (κυρίως στις επιθέσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων).
Ο όγκος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (μέσω της οποίας διακινείται συχνά κακόβουλο λογισμικό) ισοδυναμούσε με το 68% των email πριν τρία χρόνια. Τον Νοέμβριο, το ποσοστό του spam στην κίνηση των email σημείωσε πτώση 3,7%. Ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση - κατά 0,04% - στις επιθέσεις phishing (ηλεκτρονικά μηνύματα που αποσκοπούν στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων).
Ακόμη, κατά μέσο όρο εντοπίζονταν 4.915 ιστοσελίδες την ημέρα, οι οποίες περιείχαν κακόβουλα και ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως spyware και adware.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top