Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, για τη δημοπράτηση του έργου του «Εθνικού Ληξιαρχείου».

Στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης έγινε αναφορά και στην Κάρτα του Πολίτη.  Ας δούμε τις αναφορές τους:

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών):
...............................
Και το επόμενο βήμα βέβαια δεν είναι άλλο από την κάρτα του πολίτη. Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο στην Ελλάδα συζητώντας περί του αν πρόκειται για ηλεκτρονικό φακέλωμα ή οτιδήποτε άλλο και χάνουμε πολύτιμο χρόνο και εξακολουθούμε να δίνουμε συντάξεις σε αποθανόντες, να μην μπορούμε να συνενώσουμε αρχεία, να μην ξέρουμε καν τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας τη δομή και τη σύνθεσή του, θεμελιώδη εργαλεία για να παρθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.
..............................
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):
...............................
Το δεύτερο ερώτημα όσον αφορά την κάρτα του πολίτη:
Κοιτάξτε, είναι κάτι που ουσιαστικά αφορά όλη την Ευρώπη και είναι κάτι που συζητιέται σε όλες τις χώρες. Άλλες χώρες είναι πάρα πολύ προχωρημένες, άλλες χώρες είναι αρκετά πίσω πάνω σε αυτό. Εμείς νομίζουμε το εξής: Ότι ουσιαστικά όσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά Μέσα, δηλαδή να μπορώ ηλεκτρονικά να κατεβάζω τα πιστοποιητικά μου, να μπορώ ηλεκτρονικά να υποβάλλω όλα αυτά τα θέματα, αυτοίς θα πρέπει να έχεουν έναν τέτοιο κωδικό πρόσβασης που θα έχει και την ψηφιακή τους υπογραφή, για να διευκολύνεται η ζωή τους, για να μπορούν να το κάνουν. Αν η γιαγιά μου στο χωριό θέλει να έχει την παλιά της ταυτότητα για να πάει να κάνει τις συναλλαγές της, πιθανό θα μπορεί να την έχει. 
Άρα ουσιαστικά δεν πάμε μ’ αυτό τον τρόπο να επιβάλλουμε κάτι, ειδικά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο. Ουσιαστικά το internet το επέβαλλε κανείς? Το internet ήρθε στο σπίτι μας γιατί αποδείχθηκε ότι είναι φοβερά χρήσιμο και χρηστικό. Άρα η δική μου αρχή είναι όχι μέσα από νόμο να προσπαθείς να επιβάλλεις, αλλά να είναι τόσο χρηστικό που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να το χρησιμοποιήσει.    
Όσον αφορά τώρα το κομμάτι του 666 σε όλα αυτά είναι απόλυτα σεβαστό, σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο τέτοιο θέμα γι’ αυτό το κομμάτι, και γι’ αυτό θα υπάρξει και η έννοια της προαιρετικότητας με την έννοια ότι αν κάποιος δε θέλει να το κάνει μπορεί να παραμείνει στην κλασική του ταυτότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υπάρξει η κάρτα του πολίτη μιας και αποτελεί το επόμενο βήμα μετά το Μητρώο Πολιτών και το ρωτώ αυτό γιατί υποτίθεται, με βάση όσα είχαν ακουστεί και από την προηγούμενη ηγεσία και ό,τι ενημέρωση υπήρχε, μέσα στο 2012 θα υπήρχε η Κάρτα του Πολίτη. Τώρα φαίνεται ότι πάει τουλάχιστον 2,5 χρόνια μετά. Αυτό είναι το ένα.
    Και το δεύτερο, όσον αφορά τον εθελοντικό χαρακτήρα της, πάλι με βάση τα όσα είχαν γίνει γνωστά, η κάρτα του πολίτη θ’ αντικαθιστούσε βασικά έγγραφα μεταξύ των οποίων και την αστυνομική ταυτότητα. Δε θα είναι έτσι όταν λειτουργήσει; 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ: Μάλλον η προηγούμενη πολιτική ηγεσία εννοούσε την κάρτα του πολίτη με την έννοια αυτή που είπα, της ψηφιακής πρόσβασης στην πληροφορία. Για να μπορέσεις να έχεις όμως όλο αυτό το πράγμα, και σας μιλάω τεχνοκρατικά, αυτό που πρέπει να γίνει, πρέπει να υπάρξουν αυτά τα μητρώα και να λειτουργήσουν. Μα βλέπουμε τώρα εδώ ότι αυτό το εθνικό μητρώο του Ληξιαρχείου δεν υπάρχει.
    Ξέρουμε ότι στο ΑΜΚΑ υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που είναι επικάλυψη γιατί είχαμε μέχρι πριν λίγο καιρό, ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία, είχαμε στην Ελλάδα 40 Ασφαλιστικά Ταμεία. Το κάθε Ασφαλιστικό Ταμείο έκανε τα δικά του. Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται, αλλά υπάρχουν ακόμα προβλήματα εκεί. Δεν είμαι εδώ για να σας πω ότι είναι κάτι εύκολο και θα πατήσουμε το κουμπί και θα βγει η χοντρή ας πούμε. Δε γίνεται αυτό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ουσιαστικά πού τοποθετείται;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ: Άρα ουσιαστικά αυτό που λέω, τα βήματα είναι τα εξής: Βήμα πρώτο, ο εκκαθαρισμός και η πλήρης λειτουργική ενοποίηση των μητρώων. Αυτό θα πάρει τον επόμενο ενάμισι με δυο χρόνια για να φτάσουμε σ’ ένα τέτοιο επίπεδο. Βήμα δεύτερο: Η ψηφιακή υπογραφή να πει σε όλα τα βασικά επαγγέλματα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες και επίσης σαν κινητήριο μοχλό, να χρησιμοποιήσουμε και να μπορεί να μπει σε κάθε κινητό τηλέφωνο. Άρα η ψηφιακή υπογραφή να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
   Αυτά τα δυο θα έρθουν να συγκλίνουν και θα φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο της ψηφιακής κάρτας ή της Κάρτας Πολίτη. Δε θεωρώ ότι θα μπορούμε να έχουμε κάποιες εκδόσεις μέσα στο 2012, ίσως κάτι απλό για να έχει κάποιος πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο, αλλά δε θεωρώ ότι θα είναι θεαματική παραγωγή και θ’ αντικαταστήσει τα πάντα. Τουλάχιστον δεν είμαστε έτοιμοι σ’ αυτή τη φάση.
    Αυτό που μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι αρκετά σύντομα, όπως είπε ο Υπουργός, θα κάνουμε μια παρουσίαση που θα βάλουμε όλα αυτά και θα βάλουμε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αλλά νομίζω είναι σημαντικό να πούμε την αλήθεια, ότι ουσιαστικά αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξουν και να λειτουργήσουν τα Μητρώα. Για μένα πολιτικά θα ήταν εύκολο να επιμείνω στην Κάρτα Πολίτη γιατί πολιτικά είναι πιο πιασάρικο. Τα μητρώα είναι όμως δουλειά υποδομής. Άρα, αν δεν κάνουμε τα μητρώα, μη συζητάμε για κάρτα.

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ρωτάνε πολλοί για την κάρτα πάντως, πρέπει να επαναλάβω το εξής: Στην Ελλάδα σήμερα πας με την ταυτότητά σου και σου λένε «φέρε και το πιστοποιητικό γέννησης». Είναι έτσι; Δεύτερον, πληρώνουμε σε θανόντες σύνταξη και σε 30άρηδες σύνταξη, μου είπαν νωρίτερα ότι σε άνθρωπο 35 χρόνων του ήρθε σύνταξη και το αντίστροφο.. Δηλαδή σε σφύζοντα υγείας, του ήρθε σύνταξη, ακριβώς γιατί υπάρχει θέμα, οι ληξιαρχικές πράξεις είναι χειρόγραφες αν δεν καταλάβατε, όπως είπε ο κ. Τζωρτζάκης, πολλάκις και δυσανάγνωστες. 
   Και έχουν στα ΚΕΠ, που πραγματικά είναι μια δικαιωμένη πρωτοβουλία στη Δημόσια Διοίκηση, έναν τρομακτικό όγκο περιττών από κάθε άποψη πιστοποιητικών που εκδίδονται, ακριβώς γιατί δε λειτουργούν τα συστήματα. Όλο αυτό έρχεται ν’ αντιμετωπισθεί με την υλοποίηση αυτού του έργου που μας επιτρέπει να έχουμε μητρώα πλέον σοβαρά και ενιαία. Και χρειάζεται συνέργεια και συνεργασία από πάρα πολλούς, πρέπει το κάθε Ληξιαρχείο του Δήμου να συνεργαστεί και αυτό που σας είπα εγώ στο τέλος είναι ότι επειδή θα έχουμε τα 325 με τον "Καλλικράτη" Ληξιαρχεία, γιατί μέχρι τώρα έχουμε 1.034 εκ των οποίων στους 1.034 Δήμους δεν είχαν όλοι λειτουργικά συστήματα, είχαμε στο 90% του πληθυσμού περίπου αλλά όλο τον πληθυσμό πάντως, αυτό συνεχίζουμε, μετά την ηλεκτρονική προσαρμογή που έχει γίνει στους καλλικρατικούς Δήμους, αυτό συνεχίζουμε τώρα.
    Θα έχουμε σε λίγο 325 Δημοτολόγια και Ληξιαρχεία, γι’ αυτό ακριβώς και θα μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα από το Μάρτη μήνα στην κατάργηση διαφόρων πιστοποιητικών. Και μετά είναι το βαρύ έργο όπως είδατε και τα πολλά λεφτά, γιατί είναι ακριβώς δουλειά θα τολμούσα να πω σχεδόν χειρωνακτική που λέμε, δηλαδή πρώτα πρέπει να σκανάρεις ό,τι υπάρχει και να έχεις μια ολόκληρη ομάδα πίσω σου να τα υποστηρίζει, να τα ξαναγράφει, να ελέγχει τυχόν λάθη γιατί αλίμονο αν γίνουν λάθη σε αυτή τη διαδικασία, τότε θα κάνουμε τη ζωή μας πολύ δυσκολότερη απ’ ό,τι σήμερα. Η κάρτα είναι επόμενο στάδιο, όπως και να τη δει κανείς.
.........................

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top