σχόλιο ID-ont: Για να καταλάβουμε: Σε αυτά τα δεδομένα θα συμπεριλαμβάνονται και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; ή αυτά θα δημοσιευτούν σε επόμενη φάση;
Η Στρατηγική Ανοιχτών Δεδομένων που πρότεινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαθέσουν όλα τα δημόσια έγγραφά τους και τις πληροφορίες που συλλέγουν για εμπορική ή μη-εμπορική χρήση.
Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να ωθήσει στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού τομέα που θα πουλάει εφαρμογές για έξυπνα κινητά και άλλες υπηρεσίες που θα στηρίζονται σε δεδομένα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αγορά αυτή θα δημιουργούσε 40 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο στην οικονομία, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι δημόσιες αρχές δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες για το ποια δεδομένα είναι διαθέσιμα, ποιος τα έχει στην κατοχή του και υπό ποιους όρους μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Επιπλέον, η Κομισιόν προσπαθεί να ξεπεράσει τα ισχύοντα συστήματα των περίπλοκων διαδικασιών αδειοδότησης και όλα όσα θεωρεί ως απαγορευτικά τέλη για την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων και των πληροφοριών που συλλέγουν κυβερνήσεις, δημοτικά συμβούλια, υγειονομικές αρχές και άλλα δημόσια σώματα και οργανισμοί. Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να πιέσουν τους δημόσιους οργανισμούς να δημοσιεύσουν στοιχεία και δεδομένα που υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία τρίτων. Επιπλέον, πολιτισμικοί οργανισμοί και αρχές μέσων μαζικής συγκοινωνίες θα εξαιρούνται από την εμπορική χρήση των στοιχείων τους, καθώς θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα στοιχεία αυτά δωρεάν το συντομότερο δυνατό.
«Στέλνουμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα στις αρχές. Τα στοιχεία σας αξίζουν περισσότερο αν τα δώσετε αλλού» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για την ψηφιακή ατζέντα, Νέλι Κρος και συμπληρώνει: «Γι’ αυτό δημοσιοποιείστε τα τώρα. Χρησιμοποιείστε αυτό το πλαίσιο για να συμπορευθείτε μαζί όλους όσους προπορεύονται και αποκομίζουν ήδη κέρδη υιοθετώντας την πολιτική των δημόσιων δεδομένων».
«Οι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει γι’ αυτές τις πληροφορίες και το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα δώσετε σε όσους θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν με νέους τρόπους για να βοηθήσουν τον κόσμο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» συμπληρώνει η κ. Κρος.
Η Κομισιόν υπέδειξε την επιτυχημένη περίπτωση της εταιρείας NAVX. Όταν οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές εφάρμοσαν το μοντέλο επαναχρησιμοποίησης στοιχείων για τις τιμές των καυσίμων το 2009, η NAVX πήρε μία άδεια για την εμπορική χρήση των στοιχείων αυτών στα GPS και σε εφαρμογές έξυπνων κινητών.
Η εταιρεία εμπλουτίζει τα στοιχεία αυτά με πληροφορίες για τα πρατήρια καυσίμων που απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις δημόσιας αναφοράς, φιλτράρουν τις διπλές εγγραφές και τις παρωχημένες πληροφορίες και βελτιώνουν την ακρίβεια της γεωγραφικού εντοπισμού.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η πρότασή της θα περάσει όλες τις διαδικασίες και απ’ όλα τα επίπεδα των αρχών της ΕΕ μέσα στο 2013 και εν συνεχεία άλλους 18 μήνες για να εφαρμοσθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών.
Στο μεσοδιάστημα η Κομισιόν θα ανοίξει μία διαδικτυακή πύλη, όπου θα δημοσιοποίηση όλα τα δικά της στοιχεία την άνοιξη του 2012. Θα είναι το μόνο σημείο όπου θα υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία που θα δημοσιοποιούν όλοι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, θεσμοί και όργανα, καθώς και οι εθνικές αρχές. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. Ευρώ για την περίοδο 2011 – 2013 σε έρευνες για την βελτίωση των τεχνολογιών διαχείρισης δεδομένων.
Προβάδισμα από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Δανία
Στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη πολλοί οργανισμοί που προσφέρουν ανοιχτά τα δημόσια στοιχεία τους και πολλοί άνθρωποι κάνουν χρήση αυτών στοιχείων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Δανία δείχνουν το δρόμο για την Ευρώπη, ενώ συνολικά η δημοσιοποίηση των στοιχείων του δημόσιου τομέα των χωρών αυτών αποφέρει κέρδη 30 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο από οικονομικές δραστηριότητες, που καλύπτουν από γεωγραφικές υπηρεσίες έως και πρόβλεψη καιρού.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι με το άνοιγμα των πηγών, θα μπορούσε να διπλασιαστεί η αξία των οικονομικών δραστηριοτήτων και να φτάσει τα 70 δισεκ. ευρώ.
Από την Κομισιόν τονίζουν όμως, ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται πολύ μπροστά στην επαναχρησιμοποίηση των δημόσιων στοιχείων. Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει περισσότερα δεδομένα και στοιχεία για δημόσια χρήση από τις ΗΠΑ, ωστόσο οι αμερικανικοί κανονισμοί τονίζουν ότι έχουν πολύ περισσότερες εφαρμογές που βασίζονται σε αυτά τα στοιχεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου