σχόλιο ID-ont: Σκεφθείτε το πανηγύρι των hackers όταν θα βγει και η Κάρτα του Πολίτη... Αχ ρε Ελλαδάρα, δεν σου φτάνανε όλα τα άλλα βάσανα, η Κάρτα σε μάρανε!! ή μήπως την Κάρτα του Πολίτη θα την προσέξουν και θα είναι "ασφαλής", ενώ την καημένη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν την φτιάξανε καλά... 

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ο ρόλος σου είναι ή δεν είναι να μας προστατεύεις; Αυτό δεν λέει ο τίτλος σου; Γιατί δεν παρεμβαίνεις λοιπόν, τουλάχιστον να είναι προαιρετική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Όσοι θέλουν να ΜΗΝ τους κλέβουν τα στοιχεία, να μείνουν ΕΚΤΟΣ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι άλλοι ας πάνε και στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και στην Κάρτα του Πολίτη και όπου αλλού θέλουν... Είναι τόσο απλό! Έτσι γίνεται και σε άλλες χώρες, γιατί να μην γίνει κι εδώ έτσι; (βλ. Αγγλία, βλ. Ιταλία) 

Πέραν όλων των άλλων προβλημάτων για τον ασθενή που έχουμε θίξει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε κι ένα ακόμη θέμα που αφορά τους γιατρούς και τις κλινικές: Εάν καταφέρει και κλέψει κανείς όλον αυτόν τον πλούτο των πληροφοριών, μπορεί να τον μοσχοπουλήσει σε ανταγωνιστές γιατρούς ή/και ιατρικά κέντρα. Σκεφθείτε να μάθει ένα ιατρικό κέντρο σε ποιες εξετάσεις ειδικεύεται το ανταγωνιστικό του ιατρικό κέντρο, την πληθυσμιακή κατανομή των πελατών του, την γεωγραφική διασπορά τους, την επαναληπτικότητα των εξετάσεων κλπ, κλπ. Μιλάμε δηλ. για επιχειρηματικά μυστικά, για target groups του ανταγωνιστή, πιθανές τιμολογιακές πολιτικές εκπτώσεων, συνδυαστικά ιατρικά πακέτα εξετάσεων, συνολικός τζίρος του γιατρού ή του κέντρου, τζίρος ανά εξέταση ή φάρμακο, τζίρος ανά ασθένεια κλπ. κλπ. Με ποιό δικαίωμα ένα brand name που με "αίμα", μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, "χτίζει" ένας γιατρός ή μια κλινική, να γίνεται βορά στις ορέξεις όποιου μπορεί να ξεκλειδώσει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;


www.in.gr: Παράξενη τροπή «Από τα Ζωνιανά» εξαπολύθηκε η κυβερνοεπίθεση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση 


Επικαλούμενος στοιχεία που έλαβε από Εργαστήριο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι χάκερ που επιτέθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις αρχές Απριλίου έδρασαν μέσω διακομιστή στα... Ζωνιανά της Κρήτης.


Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν τα μέλη του Συλλόγου που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της 6ης Μαϊου, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθύμισε ότι ο ΙΣΘ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι το σύστημα δεν είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έλαβε πριν από τρεις ημέρες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το σύστημα δέχτηκε τις περισσότερες επισκέψεις από το κρητικό χωριό και όχι από την Αθήνα ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη.


Ο κ. Εξαδάκτυλος επέμεινε ότι το σύστημα, το οποίο λειτουργεί μέσω του Διαδικτύου, παραμένει ευάλωτο σε ηλεκτρονικές εισβολές, στις οποίες μπορούν να διαρρεύσουν τα προσωπικά στοιχεία των ασφαλισμένων.


Η προσφυγή του Συλλόγου «εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι το σύστημα είναι ασφαλές. Η δίκη πήρε αναβολή».


»Λίγο πριν το Πάσχα διαπιστώθηκε ότι οι χάκερ μπαινόβγαιναν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και όχι μόνο έγραψαν ενάμισι εκατομμύριο συνταγές αλλά και είχαν πρόσβαση στα στοιχεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και 60.000 γιατρών».


»Από το υπουργείο Υγείας είπαν ότι αναχαίτισαν την επίθεση των χάκερ. Γελοιοποιήθηκαν όμως. Πώς αλλιώς εξηγείται το ότι ζήτησαν να αλλάξουν οι κωδικοί των γιατρών; Και μένουν αναπάντητα τα εξής ερωτήματα: Γιατί άφησαν ανοιχτό το σύστημα ; Τι διασύνδεση έχουν με αυτούς που αφήνουν ανοιχτό το σύστημα; Και γιατί έδωσαν 24 εκατομμύρια για ένα σύστημα που έμεινε επίτηδες ανοιχτό;» είπε ο κ Εξαδάκτυλος. 


Σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «συμφέροντα» που σαμποτάρουν το σύστημα. «Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις. Και ενέργειες όπως οι παραβιάσεις του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που καταγράφηκαν, μαρτυρούν και τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν».


Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση, η επίθεση είχε δρομολογηθεί μέσω υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top