Σύμφωνα με έγγραφα, από το αρχείο του Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν θέσει υπό παρακολούθηση ακόμη και γερμανικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και Internet.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η αμερικανική NSA (National Security Agency) και η βρετανική αντίστοιχή της, GCHQ (Government Communication Headquarter), είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τουλάχιστον τρεις γερμανικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τις εταιρείες Stellar, Cetel και IABG οι οποίες παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες παροχής ασύρματου Internet υψηλής ταχύτητας σε απομακρυσμένες περιοχές. Στους πελάτες των εν λόγω εταιρειών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, οργανισμοί, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ακόμη και ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες (όχι μόνο της Γερμανίας) και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ιδιαιτερότητα των τριών εταιρειών έγκειται στο γεγονός ότι παρείχαν υπηρεσίες επικοινωνιών σε σημεία όπως εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου, αδαμαντωρυχεία, προσφυγικά στρατόπεδα, εγκαταστάσεις πολυεθνικών εταιρειών και διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα η IABG, αν και ιδιωτικών συμφερόντων σήμερα, ξεκίνησε σαν κρατική εταιρεία αεροδιαστημικών δοκιμών κατά τη δεκαετία το ’70. Σήμερα εμπλέκεται σε ορισμένα υψηλής τεχνολογίας projects όπως οι δοκιμές του γερμανικού τρένου υπέρ-υψηλής ταχύτητας Transrapid, τις δοκιμές του αεροσκάφους Airbus A380 και τον πύραυλο Ariane, που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα και αποτελεί την καρδιά του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος.

Οι επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί των τριών εταιρειών βρίσκονται σε γερμανικό έδαφος και τα δίκτυά τους είναι συνδεδεμένα με τα μεγαλύτερα δίκτυα κορμού της Ευρώπης, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικά υψηλό εύρος συχνοτήτων. Ουσιαστικά, οι servers των τριών εταιρειών μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της κίνησης δεδομένων, από και προς διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος, για τις NSA και GCHQ.

Μάλιστα, στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι παράλληλα με την παρακολούθηση των servers των Stellar, Cetel και IABG, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και εργαζόμενοι των εν λόγω εταιρειών. Έμφαση δόθηκε στην παρακολούθηση μηχανικών.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Stellar, η GCHQ φέρεται να παρακολουθούσε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 16 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, Κρίστιαν Στέφεν. Παράλληλα, είχε δημιουργηθεί μία λίστα των πλέον σημαντικών πελατών και προμηθευτών της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Spiegel είχε αποκαλύψει, τον Οκτώβριο του 2013, ότι η NSA είχε θέσει υπό παρακολούθηση το κινητό τηλέφωνο της Καγκελαρίου Μέρκελ και ότι για το σκοπό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, σαν σημείο ακρόασης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top