Δυσάρεστη έκπληξη ήταν σίγουρα για αρκετούς Αμερικανούς να πληροφορηθούν πως η πιστωτική κάρτα ή κάποιο άλλο προσωπικό έγγραφο που είχαν χάσει όχι μόνον είχε κλαπεί με σκοπό την παράνομη δραστηριότητα, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να υπεξαιρεθούν χρήματα από το αμερικανικό κράτος. Χρήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιούνταν όντως να εισπράξουν ως επιστροφές φόρου, με αποτέλεσμα να έχουν ζημιωθεί οικονομικά όσο ακριβώς και το αμερικανικό κράτος. Εξίσου δυσάρεστο είναι προφανώς για την αμερικανική εφορία, τη γνωστή IRS, να διαπιστώνει πως μία σύνδεση στο Ιντερνετ, μία αίτηση για επιστροφή φόρου και μία κλεμμένη ταυτότητα αρκούν για μια απάτη που μπορεί να της κοστίσει ακόμη και δισ. δολ. Σύμφωνα με την ίδια την IRS, μόνο μέσα στο περασμένο έτος κατέβαλε τέσσερα δισ. δολ. ως επιστροφές φόρου σε απατεώνες που είχαν παραβιάσει τους κωδικούς άλλων φορολογουμένων ή απλά είχαν κλέψει προσωπικά τους έγγραφα.

Το τελευταίο περιστατικό είναι η ζημία ύψους 408.535 δολ. που προκάλεσε στα ταμεία της ο Αντουάν Ρότζερς από το Σινσινάτι από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2012. Χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα φορολογουμένων, εν αγνοία βεβαίως αυτών, υπέβαλε ούτε μία ούτε δύο αλλά 116 ψευδείς αιτήσεις επιστροφής φόρου, τις οποίες και έλαβε από την IRS. Στη σχετική της ανακοίνωση, η αμερικανική εφορία αναφέρει πως ο Ρότζερς έδινε εντολή οι ψευδείς επιστροφές φόρου να καταβάλλονται είτε στον τραπεζικό του λογαριασμό ή σε προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες που είχε στην κατοχή του. Τις συνόδευε με ψευδή δικαιολογητικά, όπως τα δικαιώματα στο πρόγραμμα στήριξης εισοδήματος νοικοκυριών ή στο πρόγραμμα για ευκαιρίες πίστωσης που γνώριζε πως δεν δικαιούνταν οι φορολογούμενοι των οποίων χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα.

Βαριές ποινές έως 10 χρόνια και μεγάλα πρόστιμα για τους χάκερ
Ο ίδιος ο Αντουάν Ρότζερς, ο οποίος βέβαια έχει ομολογήσει την ενοχή του, αντιμετωπίζει την ανώτερη ποινή για εγκλήματα αυτού του είδους και συγκεκριμένα κάθειρξη 10 ετών. Ενδέχεται, άλλωστε, να του επιβληθεί πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Αρκεί, όμως, να ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφορίας για να διαπιστώσει τον καταιγισμό παρόμοιων περιστατικών που μόνο μέσα στο περασμένο έτος κατεγράφησαν στα αρχεία της και φυσικά στα αρχεία των αμερικανικών δικαστηρίων. Με ποινές που κυμαίνονται από 24 μήνες έως 60 μήνες κάθειρξη και πρόστιμα από 92.910 δολάρια έως 462.798 δολάρια, είναι μακρύς ο κατάλογος των διαπιστωμένων περιπτώσεων απάτης που κατέληξαν στη Δικαιοσύνη και την καταδίκη των ενόχων.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο χάκερ είχε την «εντιμότητα», ή ακριβέστερα την πονηριά, να δίνει εντολή ώστε τμήμα των επιστροφών φόρου να κατευθύνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του εκάστοτε φορολογουμένου, ενδεχομένως για να μην κινήσει τις υποψίες του όταν αυτός δικαιούνταν όντως επιστροφή φόρου. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως σημαντικός αριθμός των περιπτώσεων καταδίκης αφορά γυναίκες που αιτούνταν επιστροφή φόρου παραθέτοντας ψευδή δικαιολογητικά, με τα οποία αιτούνταν φοροαπαλλαγές για εργασίες αποκατάστασης κατοικίας ή επιχείρησης, για ιατρικά έξοδα, για διαφήμιση, ασφάλιση ή ακόμη και για την παροχή φροντίδας σε εξαρτημένα άτομα.

http://www.kathimerini.gr/762392/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/pws-klevoyn-thn-panisxyrh-amerikanikh-eforia-irs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top