Αυτό που ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα έχει γιγαντωθεί πλέον σε μία τεράστια βάση δεδομένων προσωπικών δεδομένων χωρίς προηγούμενη δημόσια συζήτηση ή νόμιμη συγκατάθεση, καταγγέλει η αμερικανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων. Το FBI απαντά πως χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα συλληφθέντων, με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη καλύτερων τεχνολογιών οπτικής σάρωσης της ίριδας.

Το FBI έχει συγκεντρώσει δεδομένα από τις ίριδες τουλάχιστον 430.000 ανθρώπων τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του τεχνολογικού ιστότοπου The Verge. Αυτό που ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα έχει γιγαντωθεί πλέον σε μία τεράστια βάση προσωπικών δεδομένων χωρίς προηγούμενη δημόσια συζήτηση ή νόμιμη συγκατάθεση, σχολιάζει η αμερικανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2013 σε συνεργασία με τα παραρτήματα του FBI στο Τέξας, το Μιζούρι και την Καλιφόρνια. Τα επίμαχα βιομετρικά δεδομένα, ανήκουν αποκλειστικά σε ύποπτους και συλληφθέντες για εγκληματικές πράξεις της τελευταίας τριετίας. Σύμφωνα με τα αρχεία που δημοσιοποιεί σήμερα το Verge, μόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας συλλέγονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, τα δεδομένα από τις ίριδες 189 κρατουμένων.
 
Το FBI υποστηρίζει πως χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη καλύτερων τεχνολογιών οπτικής σάρωσης της ίριδας. 

Ο κρατικός προϋπολογισμός για την ανάπτυξη σαρωτών (scanner) επόμενης γενιάς, ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια δολάρια και έχει σαν στόχο την επέκταση των παλιών βάσεων δεδομένων της Υπηρεσίας, που ήδη περιλαμβάνει στοιχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών του προσώπου. Η σάρωση καταγράφει μία λεπτομερή εικόνα των «κορυφών» του έγχρωμου δίσκου του ματιού, που είναι ακόμη πιο περίπλοκος και εξίσου μοναδικός με ένα δακτυλικό αποτύπωμα.

Η τεχνολογία είναι «απολύτως απαραίτητη» ώστε να αναγνωρίζονται άμεσα οι σεσημασμένοι κακοποιοί που προσπαθούν να αποκρύψουν την αληθινή τους ταυτότητα και να δημιούργήσουν προβλήματα, απαντά στους επικριτές του το FBI.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top