Έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου στρέφονται σε μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, για να κρατήσουν την ιδιωτική τους ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα ασφαλή.
 
Το 22% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι καλύπτει την webcam του, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς ότι η κάλυψη μιας webcam δεν μπορεί να αποτρέψει την υποκλοπή ήχου και να προστατεύσει τους χρήστες από το να τους ακούσουν χάκερ ή κακόβουλες ομάδες.

Επίσης, πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου (27%) αποθηκεύει τα ευαίσθητα δεδομένα του σε συσκευές που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό εγγυάται την προστασία των δεδομένων του. Ωστόσο, παρότι η θεωρία αυτή στηρίζεται στη λογική, όντας ταυτόχρονα απαραίτητη για τη διασφάλιση των αντιγράφων ασφαλείας από τις επιπτώσεις μιας επίθεσης με ransomware πρόγραμμα, μια συσκευή μπορεί να «μολυνθεί» μέσω ενός συνδεδεμένου smartphone ή USB stick ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.
 
Το 19% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να αποφεύγει τη χρήση δημοφιλών ιστότοπων, όπως το Google και το Facebook, λόγω των προσωπικών πληροφοριών που συγκεντρώνουν, παρά το γεγονός ότι σήμερα αποτελεί συνήθη πρακτική για όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες να παρακολουθούν τους χρήστες και να συλλέγουν κάποια δεδομένα χρήστη.
 
Επιπλέον, ένα 8% παραδέχτηκε ότι κρύβει τον υπολογιστή του από άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν αυτό δεν θα βοηθά στην προστασία του από διαδικτυακές απειλές. Επίσης, το 7% δήλωσε ότι αφιερώνει χρόνο στην εισαγωγή κι εν συνέχεια, στη διαγραφή των στοιχείων της πιστωτικής του κάρτας, κατά τη διάρκεια μιας online πληρωμής, σε μια προσπάθεια να «μπερδέψει» τους ιούς, παρά το γεγονός ότι το κακόβουλο λογισμικό, ειδικά τα keyloggers, δεν μπορούν να «μπερδευτούν» με αυτόν τον τρόπο.

Παρότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτές τις ακραίες, αλλά ανεπαρκείς μεθόδους, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι άλλοι χρήστες του Διαδικτύου παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη γνώσεων τεχνολογίας. Μόλις το 20% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο στο Διαδίκτυο, ενώ το 21% δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι μια λύση ασφάλειας είναι απαραίτητη, εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με τη διαδικτυακή ευαισθητοποίηση και την ικανότητα που έχουν οι χρήστες να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επιθέσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top