Στο στόχαστρο της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND (βλ. το κτήριό της αριστερά)  βρίσκονταν για χρόνια τα κεντρικά της Interpol στη Γαλλία, αλλά και τα παραρτήματά της σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, ΗΠΑ και δεκάδες ακόμη χώρες.

Την διεθνή αστυνομική υπηρεσία Interpol παρακολουθούσε επί σειρά ετών η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND. Εκτός από τα κεντρικά της Interpol στη Λυών, η μυστική υπηρεσία είχε βάλει στο στόχαστρο, το αργότερο από το 2000 και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα γραφεία της Interpol σε Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ και δεκάδες άλλες χώρες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έγγραφα που διάβασαν και αξιολόγησαν δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού. Σύμφωνα με αυτά η BND είχε συμπεριλάβει στην λίστα των παρακολουθήσεών της ακόμα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμούς κλήσεων και fax συνεργατών της Interpol.


H Interpol έχει 190 χώρες-μέλη, το γερμανικό παράρτημα στεγάζεται στην έδρα της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος στο Βίσμπαντεν. Εκτός από την Interpol η γερμανική μυστική υπηρεσία παρακολουθούσε και την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία Europol στην έδρα της στην Χάγη. Μέχρι αυτή την ώρα η BND δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα του Spiegel αν η κατασκοπεία ευρωπαϊκών αστυνομικών υπηρεσιών περιλαμβάνεται στην αποστολή της. Εκπρόσωπος της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι η BND ενημερώνει για τη δράση της αποκλειστικά τα αρμόδια όργανα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Πράσινοι: «Σκανδαλώδης και ακατανόητη» η παρακολούθηση αστυνομικών υπηρεσιών 

Ο Κόνσταντιν φον Νοτς, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων και εκπρόσωπος του κόμματος για ζητήματα Δικτύων χαρακτήρισε την παρακολούθηση αστυνομικών υπηρεσιών «σκανδαλώδη και ακατανόητη» και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις γίνονται με τη βοήθεια δημοσιογραφικής έρευνας και πρώην συνεργατών μυστικών υπηρεσιών, όπως ο αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν, δείχνει ότι δεν υφίσταται λειτουργικό νομικό πλαίσιο για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και την αναποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου των υπηρεσιών».

Πριν από περίπου δύο μήνες το περιοδικό Der Spiegel έγραφε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί από το 1999 δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα το βρετανικό BBC World Service στο Λονδίνο, αλλά και συνεργάτες του πρακτορείου Reuters σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νιγηρία. Στις λίστες των υποκλοπών της μυστικής υπηρεσίας βρίσκονταν επίσης πρακτορεία ειδήσεων από το Κουβέιτ, το Λίβανο και την Ινδία, αλλά και ένα τηλέφωνο της αμερικανικής εφημερίδας New York Times στο Αφγανιστάν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top