Πολύ πρόσφατα μερικοί χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν σε υπολογιστές κάποιων think tanks που συνδέονται με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι χάκερ είχαν δημιουργήσει έναν ψεύτικο διακομιστή στη Λετονία για να μπορέσουν να πλημμυρίσουν τους γερμανούς πολιτικούς με emails σε μια πρακτική που λέγεται ηλεκτρονικό "ψάρεμα".
Το 2015 κάποιοι χάκερ είχαν παραβιάσει το δίκτυο του γερμανικού κοινοβουλίου, αποσπώντας 16 gigabytes δεδομένων. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, οι επιθέσεις συνδέθηκαν με την Pawn Storm, μια ομάδα που φέρεται να έχει σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ακριβώς αυτό είναι που αυξάνει την πιθανότητα το Κρεμλίνο να προσπαθήσει να εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία που έχει προγραμματιστεί στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Ποιος είναι ο στόχος τους; Να χειραγωγήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να ισχυροποιήσουν ομάδες εξτρεμιστών και να πυροδοτήσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις σε ζητήματα όπως το προσφυγικό.
“Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν απόπειρες να επηρεαστούν οι εκλογές” από τη Ρωσία, αναφέρει ο Hans-Georg Maassen, επικεφαλής του BfV, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας. "Αναμένουμε μία ακόμα αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις πριν από τις εκλογές".
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η Merkel έχει αρκετές πιθανότητες να νικήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να ενισχύσει το ακροδεξιό AfD.
"Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και η καγκελάριος Merkel αντιμετωπίζει το ζήτημα πολύ σοβαρά", τονίζει η Arne Schönbohm, πρόεδρος του BSI, του κορυφαίου οργανισμού τεχνολογικής ασφάλειας της χώρας.
Νέες πρακτικές, παλιά νομοθεσία
Προκειμένου να προφυλαχθούν από όσα φέρεται να έχει προκαλέσει η Ρωσία στις ΗΠΑ πέρυσι αλλά ίσως και στη Γαλλία στις προεδρικές εκλογές, οι Γερμανοί ενισχύουν τις άμυνες τους. Το CDU της Merkel θέλει να περάσει έναν νόμο που θα επιτρέψει στη χώρα να χακάρει κι αυτή με τη σειρά της, ώστε να μπορεί να “απαντήσει” στις κυβερνοεπιθέσεις.
Σε γενικές γραμμές, η καταστροφή ενός άλλου συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι παράνομη ενέργεια. Δεν υπάρχει σαφές νομικό υπόβαθρο για να χακάρει κάποιος, ακόμη κι αν το κάνει ως απάντηση σε επίθεση που δέχτηκε.
Στον αντίποδα, υπάρχουν και επικριτικές φωνές, όπως αυτή του Konstantin von Notz, βουλευτή του κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος κάνει λόγο για "άπειρα αναπάντητα νομικά ζητήματα". Όπως αναφέρει, "αντί να λύσουν προβλήματα, τα αρμόδια υπουργεία ασχολούνται με μια εσωτερική μάχη που δίνουν στον τομέα των εξοπλισμών για το ποιος θα κερδίσει πιο γρήγορα τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο”.
Το BSI φέτος προσέλαβε 180 άτομα - από δικηγόρους μέχρι προγραμματιστές - για να προστατεύσει την ψηφοφορία. Ο οργανισμός έχει στήσει ομάδες άμεσης αντίδρασης που θα λειτουργούν στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα αναλαμβάνουν μετά τις επιθέσεις και θα βοηθούν το δίκτυο υπολογιστών των δημόσιων υπηρεσιών να μην καταρρεύσει. Τον Μάιο, η BSI ήρθε σε επαφή με τους ομολόγους της στη Γαλλία για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις, όπως αυτή που εστίασε στην προεκλογική καμπάνια του Emmanuel Macron.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας ετοιμάζει μια νέα “σχολή” που θα εστιάζει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπου πολιτικοί και αξιωματούχοι που ασχολούνται με την πληροφορική θα μαθαίνουν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν περιστατικά χακαρίσματος.
Τον Απρίλιο οι ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν μια μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος που θα απασχολεί σύντομα 12.000 στρατιώτες και 1.500 πολίτες. Στόχος της μονάδας είναι να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα νοσοκομεία, καθώς και τα στρατιωτικά δίκτυα, τα οποία έχουν πέσει θύμα κυβερνοεπιθέσεων 820.000 φορές φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι έχει χακάρει ξένες κυβερνήσεις και την 1η Ιουνίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να επιτεθούν χάκερ στις γερμανικές εκλογές, ο Vladimir Putin απάντησε ότι η χώρα του δεν πραγματοποιεί ποτέ τέτοιες επιθέσεις "σε κυβερνητικό επίπεδο". Βεβαίως, δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι κάποιοι “πατριώτες” Ρώσοι να ενεργούν από μόνοι τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου