"Είναι φυσική τάση των κυβερνήσεων να επιθυμούν πλήρη καταγραφή των ιδιωτικών μας ζωών. Η ιστορία έχει δείξει ότι άσχετα από τους νόμους το αποτέλεσμα είναι κατάχρηση".

Ο Αμερικάνος whistleblower και πρώην υπάλληλος της NSA και CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, τοποθετείται κατά του προγράμματος Aadhaar που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ινδικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 και περιλαμβάνει έναν μοναδικό 12ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης για τον κάθε πολίτη. Ο κωδικός αυτός παρέχει πληροφορίες σχετικά με βιομετρικά και δημογραφικά δεδομένα του χρήστη. Με 1,9 δισεκ. εγγεγραμμένα μέλη, αποτελεί το μεγαλύτερο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης του κόσμου.

Το πρόγραμμα Aadhaar έχει κατηγορηθεί από πολλούς για τα κενά ασφαλείας και απορρήτου που διαθέτει.

Την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, ο Σνόουντεν με ανάρτησή του στο twitter στήριξε τα λεγόμενα του KC Verma, πρώην επικεφαλής των εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ινδίας, στην Πτέρυγα Έρευνας και Ανάπτυξης (RAW). Ο τελευταίος, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο the Wire, μιλάει για πρακτικές οργανισμών όπως τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών οι οποίες αναγκάζουν τους πολίτες να παρέχουν τον αριθμό Aadhaar τους.


Rarely do former intel chiefs and I agree, but the head of India's RAW writes #Aadhaar is being abused by banks, telcos, and transport not to police entitlements, but as a proxy for identity–an improper gate to service. Such demands must be criminalized. https://twitter.com/Snowden/status/955050455490547712

"Πολύ σπάνια συμφωνώ με πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά ο πρώην επικεφαλής RAW της Ινδίας γράφει ότι γίνεται κατάχρηση του Aadhaar από τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και επικοινωνιών που το χρησιμοποιούν σαν συνώνυμο της ταυτότητας. Τέτοιες απαιτήσεις θα πρέπει να ποινικοποιούνται", γράφει ο Σνόουντεν.

Δεν είναι όμως ο πρώτος που τοποθετείται κατά του συγκεκριμένου προγράμματος. Οι αντιρρήσεις πληθαίνουν μετά τις 4 Ιανουαρίου όπου ο δημοσιογράφος Zack Whittaker τουίταρε ένα άρθρο του buzzfeed που αφορούσε τα κενά ασφαλείας της βάσης δεδομένων του Aadhaar.

It is the natural tendency of government to desire perfect records of private lives. History shows that no matter the laws, the result is abuse. https://twitter.com/Snowden/status/949057892069523459

"Είναι φυσική τάση των κυβερνήσεων να επιθυμούν πλήρη καταγραφή των ιδιωτικών μας ζωών. Η ιστορία έχει δείξει ότι άσχετα από τους νόμους το αποτέλεσμα είναι κατάχρηση".

Σε άρθρο της στην εφημερίδα The Tribune, η δημοσιογράφος Rachna Khaira, περιγράφει πως πληρώνοντας μόνο Rs500 ($7.84), κατάφερε να αγοράσει δεδομένα Aadhaar από έναν ανώνυμο πωλητή μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

O Σνόουντεν που βρίσκεται κάτω από προσωρινό άσυλο στην Ρωσία αναφέρθηκε τόσο στο συγκεκριμένο άρθρο όσο και σε άλλες ανησυχίες που έχουν διατυπώσει Ινδοί πολίτες σχετικά με την εμπειρία τους με το Aadhaar.

https://left.gr/news/o-snooynten-kata-toy-megalyteroy-programmatos-viometrikis-taytopoiisis-tis-indias

https://www.newsx.com/world/us-whistleblower-edward-snowden-condemns-aadhaar-card-calls-it-an-abusive-result
 
Η επισήμανση στο ανωτέρω δημοσίευμα έγινε από το blog μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top