σχόλιο ID-ont: Όλα αυτά τα δεδομένα, κι ακόμη περισσότερα, όλων των Ελλήνων πολιτών, θα είνα διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού, με το σύστημα της Κάρτας του Πολίτη-Νέας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.

Συμφωνούμε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν αυτές τις πληροφορίες παράνομα. Ο πλούτος όμως των πληροφοριών, για κάθε στιγμή της ζωής μας, που θα διαθέτει το σύστημα Κάρτα Πολίτη, δυστυχώς, με τους νόμους που θα περάσουν ή/και ήδη έχουν περάσει - θα τηρούνται "νόμιμα"! 

Τελικά όμως, επί της ουσίας, ποιά είναι η διαφορά, από τη στιγμή που αφορούν την προσωπική μας ζωή και τις επιλογές μας;

newsbomb: Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση σύλληψης δύο ατόμων για παράνομη συλλογή, κατοχή, διάθεση και μετάδοση σε τρίτους, μεγάλου αριθμού προσωπικών δεδομένων πολιτών. 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι δύο δράστες, ένας 64χρονος και μια 46χρονη ελληνικής καταγωγής, κατηγορούνται ότι συγκέντρωναν προσωπικά στοιχεία πολιτών και τα οποία προσπαθούσαν να πουλήσουν σε επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ζευγάρι κατείχε ψηφιακά αρχεία και λίστες με προσωπικά δεδομένα, τα οποία επιχειρούσαν να διαθέσουν κυρίως σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων τους.

Το πλέον απίστευτο, όμως είναι ότι οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ψηφιακά αρχεία με πάνω από 1,5 εκατ. εγγραφές πολιτών!

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας για την επεξεργασία και προστασία των προσωπικών δεδομένων και για απείθεια.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία, η οποία διαβιβάστηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα στοιχεία της καταγγελίας τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, από την οποία διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή αστυνομική έρευνα και διακριβώθηκε η παράνομη δράση τους.

Ήταν έτοιμοι να πουλήσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με το… αζημίωτο

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες κατείχαν παράνομα ψηφιακά αρχεία και λίστες με προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικούς αριθμούς), για την ύπαρξη των οποίων ενημέρωναν, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κυρίως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, που τυχόν ενδιαφέρονταν για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, από κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και με τη συνδρομή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην οικία της 46χρονης, σε περιοχή της Αττικής, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ανωτέρω στην υπό διερεύνηση υπόθεση.
 
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

  • ψηφιακά αρχεία, με πάνω από 1.5 εκατομμύρια εγγραφές με προσωπικά δεδομένα πολιτών,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • εσωτερικός σκληρός δίσκος,
  • 4 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,
  • 3 συσκευές αποθήκευσης USB,
  • κινητό τηλέφωνο,
  • κάρτα SIM και εξωτερική κάρτα μνήμης

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα και πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Παράλληλα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνάται η πηγή προέλευσης των αρχείων αυτών, ο τρόπος παράνομης συλλογής των δεδομένων από πλευράς των συλληφθέντων και το ενδεχόμενο παραχώρησής τους σε τρίτους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις τους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top