σχόλιο ID-ont: Ο Στέφανος Μάνος όψιμος υποστηρικτής και της Κάρτα του Πολίτη. Λες και:
α) για τα φάρμακα φταίει η μη ύπαρξη Κάρτας και όχι η ανέχεια των πολιτών, 
β) για να βγάλει το διαβατήριό μας ο Αστυνομικός κοιτάζει μόνο την ταυτότητα που του δείχνουμε και δεν την διασταυρώνει με το σύστημά του, 
γ) οι Εσθονοί δεν είχαν πρόσφατα πρόβλημα με την Κάρτα τους, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πολίτες ήταν "εκτός συστήματος" ...
Ασε μας βρε Στέφανε! Βεβαίως και θα αλλάξει η ζωή μας με την Κάρτα, το φακέλωμα θα είναι καθολικό, συνεχές και με μηδενικό κόστος. 
Γιατί κανονίζουν για τη ζωή μας οι "αποτυχημένοι" του παρελθόντος;;;

Καθημερινή, Στέφανος Μάνος: Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον εκσυγχρονισμό, για την απλοποίηση και διευκόλυνση της σχέσης του πολίτη με το τεράστιο κράτος, το πρώτο βήμα είναι η έκδοση ενός νέου τύπου δελτίου ταυτότητας. Μοναδικός σκοπός ύπαρξης του δελτίου ταυτότητας είναι η διαπίστωση ότι το πρόσωπο που την επικαλείται συμπίπτει με αυτό που αναγράφεται και απεικονίζεται στην ταυτότητα για την αποτροπή πλαστοπροσωπίας.

Οι υπάρχουσες ταυτότητες μπορούν να πλαστογραφηθούν και πλαστογραφούνται σχετικά εύκολα. Στη συνέχεια, όποιος έχει την πλαστή ταυτότητα μπορεί να αποκτήσει, π.χ., ένα καθ’ όλα νόμιμο διαβατήριο και έτσι να νομιμοποιηθεί. Η απολύτως ασφαλής ταυτοπροσωπία είναι απαραίτητη σε όλες τις συναλλαγές.

Η ανάγκη είχε διαπιστωθεί από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που ονόμασε τη νέα ταυτότητα «Κάρτα του Πολίτη». Το ζήτημα πνίγηκε στον βάλτο της κρατικής γραφειοκρατίας. Και οι επόμενες κυβερνήσεις δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικότερες. Αντιγράφω από τη γλαφυρή περιγραφή του Ανδρέα Δρυμιώτη στην «Κ» της 30.09.2018: «Πριν από χρόνια ένας υπουργός με ρώτησε: “Αν ήταν στο χέρι σου να πραγματοποιήσεις μία μόνο δράση για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, τι θα έκανες;”. Χωρίς δισταγμό του απάντησα: “Θα ξεκινούσα την έκδοση της Κάρτας Πολίτη”. Ξαναβρεθήκαμε ύστερα από μερικές ημέρες και τον ρώτησα πώς πάει το θέμα. Μου είπε ότι το συζήτησε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε: “Ξέχασέ το, δεν είναι ώρα να τα βάλουμε με την Εκκλησία”. Ετσι, έληξε άδοξα μία ακόμη προσπάθεια εκσυγχρονισμού».


Η σε όλα ανίκανη να ολοκληρώσει μια δουλειά κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καταπιάστηκε και αυτή με το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων. Μετά 54 μήνες συριζαϊκής διακυβέρνησης, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο 2019 διαγωνιστική διαδικασία για τη «δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας». Ζήσε, Μάη μου!..

Μετά τις 7 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα κληρονομήσει τη διαγωνιστική διαδικασία της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τη γνώμη μου, η ΕΛ.ΑΣ. είναι τελείως ακατάλληλη να διεκπεραιώσει γρήγορα και με ασφάλεια το έργο αντικατάστασης δέκα εκατομμυρίων ταυτοτήτων. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να μη διστάσει να την απαλλάξει από αυτό το καθήκον. Υποθέτω ότι μία ή περισσότερες τράπεζες θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο. Θα μπορούσαμε επίσης να ζητήσουμε τη τεχνική/νομική βοήθεια Γερμανών και Εσθονών και να αντιγράψουμε σωστές πρακτικές για να αποφύγουμε τις ανοησίες που συνήθως εμφιλοχωρούν.

Στόχος πρέπει να είναι, μέχρι 30.06.2020, το 80% του πληθυσμού να είναι εφοδιασμένο με τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Από κει και μπρος, η ηλεκτρονική υπογραφή είναι εφικτή. Ο γιατρός μπορεί να περάσει τη συνταγή για τα φάρμακα στο κομπιούτερ του και ο ασθενής να τα παραλάβει σε όποιο φαρμακείο θέλει (χωρίς χαρτιά, χωρίς σφραγίδες). Ολες οι υπηρεσίες θα συνδεθούν στη νέα ταυτότητα. ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κ.ο.κ. Το σύνθημα για καλύτερη (και πιο απλή και εύκολη) ζωή θα αποκτήσει νόημα. Προϋπόθεση, η κυβέρνηση να περάσει ως οδοστρωτήρας πάνω από τις αντιρρήσεις των κατεστημένων υπηρεσιών και συμφερόντων που κρατούν την Ελλάδα δεμένη στο παρελθόν. Μπορεί να σας φαίνεται ένα μικρό βήμα, αλλά με τις νέες ταυτότητες θα αλλάξει η ζωή μας.
https://www.kathimerini.gr/1030312/opinion/epikairothta/politikh/to-prwto-vhma-nea-taytothta-toy-polith

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top