σχόλιο ID-ont: Για το Ηλεκτρονικό Βραχιολάκι είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα προβάλλοντας το θέμα της εξοικείωσης των συνειδήσεων με την παρακολούθηση των ανθρώπων (έστω κι αν είναι οι "κακοί") και το γεγονός ότι οι διαχειριστές έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα "στραβά μάτια" (βλ ΕΔΩ), εάν επιθυμούν. Με το κατωτέρω γεγονός που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ, βλέπουμε ότι οι ανησυχίες μας δεν είναι φανταστικές αλλά υπαρκτές! Δεν γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς η αιτία της δυσλειτουργίας, το θέμα είναι ότι υπήρξε δυσλειτουργία...

iefimerida: Θέμα ασφάλειας στο σύστημα με τα «βραχιολάκια» των κρατουμένων, «που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή να δραπετεύσει» εντόπισε το υπ. Δικαιοσύνης.

Για τον λόγο αυτό, με απόφαση του Κ. Τσιάρα, επιβλήθηκε ποινική ρήτρα ύψους 10.000 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία του έργου λόγω της πλημμελούς εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων της από το «κενό», διάρκειας πέντε ωρών, στην παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος από τους αρμόδιους.

Τι αναφέρει η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

«Αποδεχόμαστε την από 22-05-2019 εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια» και επιβάλλουμε στην Ανάδοχο εταιρεία «G4S ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ποινική ρήτρα για πλημμελή εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €) για τους κάτωθι λόγους:

1. Ο χρόνος που μεσολάβησε έως την ενημέρωση της Τριμελούς Επιτροπής Εποπτείας για την παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης ήταν σχεδόν πέντε ώρες (10:00 π.μ. έως 14:49 μ.μ.) κατά παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης,
2. Δεν ειδοποιήθηκε στο εν λόγω διάστημα κάποιος από τους αρμόδιους φορείς του άρθρου 3, παρ. 1 και 2 του ΠΔ 62/2014,
3. Δημιουργήθηκαν συνθήκες που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή και να δραπετεύσει στο διάστημα των σχεδόν πέντε ωρών».
Δείτε την απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης σε μορφή PDF:

Η εκτέλεση της σύμβασης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2014

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την εκτέλεση της σύμβασης, «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», η οποία είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2014, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών από καταδίκους χωρίς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Όπως αναφερόταν στη σύμβαση αυτή, «για την ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, καταδίκων και κρατούμενων σε άδεια χρησιμοποιούνται συστήματα που ανιχνεύουν τη γεωγραφική θέση του επιτηρούμενου και την αποστέλλουν στο κέντρο ελέγχου. Η επιτήρηση περιλαμβάνει την παρακολούθηση της παραμονής του αιτούντος στην κατοικία του και της κίνησής του εκτός αυτής».

Τότε είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης Τριμελής Επιτροπή Εποπτείας, η οποία είχε ως έργο την εποπτεία και παρακολούθηση της όλης λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης. Η Επιτροπή διαθέτει τερματικό σε χώρο του υπουργείου, μέσω του οποίου μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την ορθή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, με την ανάδοχο εταιρεία να υποχρεούται να ενημερώνει αρμοδίως για παραβιάσεις ή δυσλειτουργίες του συστήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top