σχόλιο ID-ont: "Έξυπνοι Δήμαρχοι" των Ελληνικών "Έξυπνων Πόλεων", έχετε εξηγήσει  αναλυτικά στους δημότες σας, αυτούς τους κινδύνους; Έχετε πάρει το ΟΚ από αυτούς; 

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή των πόλεων γίνεται με ταχείς ρυθμούς και όσο πλησιάζουμε στην εποχή της εδραίωσης του 5G, η "έξυπνη πόλη" θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Όμως η μετάβαση στην νέα εποχή φέρνει μαζί της παλιούς "εχθρούς"οι οποίοι εκσυγχρονίζονται και απειλούν να ξεσκεπάσουν την "αχίλλεια πτέρνα" της εξέλιξης. Οι προσπάθειες απεξάρτησης από τον άνθρακα σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής δημιουργούν μια ολοένα αυξανόμενη ενσύρματη ενεργειακή υποδομή,κάτι που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την κυβερνοασφάλεια.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες αλλά και την αυξανόμενη επίσης έκθεση των μεγαλύτερων ηλικιών σε αυτή, μια ηλικία η οποία έχοντας λιγότερες προσλαμβάνουσες είναι και περισσότερο ευάλωτη σε απειλές, δημιουργούν συνθήκες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους πριν φτάσουν σε σημείο χωρίς επιστροφή.

 
Smart πόλεις με smart πολίτες

Μια έξυπνη πόλη δεν είναι τίποτα χωρίς την συμμετοχή των πολιτών που μένουν σε αυτή, καθώς αυτοί είναι που θα αναλάβουν να γεμίσουν με στοιχεία τις μη αυτοματοποιημένες υπηρεσίες (όπως το νοικοκυριά να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας για να ελέγξουν τα αυτοματοποιημένα συστήματα, καθώς δεν έχουν όλοι αυτόματους συνδεδεμένους μετρητές).

Επίσης η σύνδεση μέσω κινητού για τον έλεγχο των φώτων ή του οικιακού εξοπλισμού θα μπορούσε να περάσει σαν στοιχεία στο κεντρικό σύστημα της πόλης για τον καλύτερο έλεγχο των ενεργειακών καταναλώσεων. Σε μια διασυνδεδεμένη πόλη οι ποσότητες των πληροφοριών που ανταλλάσσονται και τα δεδομένα είναι τεράστια, και είναι αυτός ο τεράστιος όγκος από χιλιάδες σημεία πρόσβασης που αφήνουν ανοιχτές πόρτες που απειλούν την κυβερνοασφάλεια.

Σε πειράματα που έγιναν σε μικρή σχετικά κλίμακα στη Δανία (σε μια πόλη με περίπου 1.500 νοικοκυριά), δοκιμάστηκε διεξοδικά η ιδέα μιας σύγχρονης έξυπνης πόλης, η οποία είχε στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το έργο, το οποίο συγκεντρώνει εταιρείες κοινής ωφελείας, φορείς εκμετάλλευσης, δήμο, πανεπιστήμιο και βασικούς προμηθευτές τεχνολογίας, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η αυτοματοποιημένη τεχνολογία μπορεί να ενσωματώσει την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση με ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και ηλεκτρικές μεταφορές για να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα.

"Απειλές" υπό κλίμακα

Παρά την αθρόα συμμετοχή του κόσμου (μόλις ένα σπίτι δεν θέλησε να συμμετάσχει στο πείραμα) ο κόσμος θεώρησε πως τα δεδομένα και τα στοιχεία του είναι ασφαλή, κάτι που δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν οι υπεύθυνοι του έργου.

Με τόσα διαφορετική σημεία εισόδου στο σύστημα, υπάρχει πάντα ο φόβος να αποκτήσουν πρόσβαση και επιτήδειοι και να προκαλέσουν πρόβλημα στα συστήματα. Και μπορεί το να "κατεβάσεις την ασφάλεια" στο 10% των 1.500 νοικοκυριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα να αντιμετωπίζεται εύκολα, όταν όμως το έργο έχει την συμμετοχή εκατομμυρίων νοικοκυριών, τότε η ζημιά πολλαπλασιάζεται και η αντιμετώπιση της γίνεται πολύ δύσκολη.

"Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο που αποσκοπεί στη διακοπή των δικτύων πληροφορικής και της υποδομής πληροφορικής θα μπορούσε, στη χειρότερη περίπτωση, να απειλήσει την παροχή ενέργειας", σύμφωνα με έκθεση της Δανέζικης υπηρεσίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Δεν έχουν όμως όλες οι επιθέσεις στόχο την καταστροφή. Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για την κλοπή προσωπικών δεδομένων, την διαγραφή τους ή την αποσύνδεση μικρότερων έξυπνων συσκευών σε σπίτια ή δημόσια κτίρια (πχ νοσοκομεία).

Αυτό που χρειάζεται, καταλήγει η έκθεση, είναι η αύξηση και διεύρυνση των πιστοποιητικών ασφαλείας στον σχεδιασμό μιας έξυπνης πόλης.
 
Τι συμβαίνει με τον έλεγχο των συνδεδεμένων συσκευών

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο στην Δανία, καθώς σε όλη την ΕΕ υπάρχουν πόλεις που προσπαθούν να γίνουν "έξυπνες". Η ΕΕ σκοπεύει να αντικαταστήσει τουλάχιστον το 80% των μετρητών ηλεκτρικού με έξυπνους μετρητές μέχρι το 2020, όμως το έργο έχει καθυστερήσει αρκετά καθώς έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο λόγος; Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τεχνολογιών που μπαίνουν στις έξυπνες πόλεις δεν δοκιμάζονται για την ευπάθεια τους απέναντι στις κυβερνο-απειλές, ενώ το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται από την στιγμή που ο εξοπλισμός αυτός ενταχθεί στο σύστημα, καθώς μετά είναι δύσκολο για τις αρχές να κατανοήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί.
 
Ψάχνοντας για πιθανές απειλές, οι επιτροπές ανακαλύπτουν μεγάλα προβλήματα ασφαλείας σε υποδομές που δεν είχε κανείς σκεφτεί να τις "ασφαλίσει" και το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ένα από αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αντιμετωπίσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα μέσω της Task Force του Smart Grid, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε το 2009 εν μέρει ως αντίδραση στη σχεδιαζόμενη μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε ολόκληρη την ΕΕ. Μια ειδική ομάδα εργασίας στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει τη δεύτερη έκθεσή της με συστάσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top