σχόλιο ID-ont: Η πολύ "εξυπνάδα" , θα μας ...τρελλάνει στο τέλος, θα γυρίσει σίγουρα εις βάρος μας. Η διευκόλυνση που προβάλλεται, λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού που καλύπτει τους κινδύνους που συνεπάγεται το γεγονός ότι κάθε πτυχή της ζωής μας θα είναι on-line διαθέσιμη σε κάποια εφαρμογή στα χέρα ενός διαχειριστή ή ενός hacker...Λύση για όσους δεν εκτελούν σωστά την ιατρική συνταγή που έλαβαν δίνει νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει την καταγραφή της χρονικής στιγμή που καταναλώνονται χάπια. Πώς λειτουργεί και γιατί ανοίγει και σοβαρά θέματα που πρέπει να προβληματίσουν.

Το πρόβλημα με τους ασθενείς που ξεχνούν ή δεν παίρνουν τη σωστή ώρα τα χάπια τους είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι πέρα από τα προφανή προβλήματα υγείας που δημιουργεί έχει τεράστιο οικονομικό κόστος: υπολογίζεται μεταξύ 100 και 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ.

Τώρα όμως, όπως εξηγεί το σχετικό video υπάρχουν χάπια που… ξέρουν πότε καταναλώθηκαν. Τα λεγόμενα «έξυπνα χάπια» περιέχουν ένα μικρό αισθητήρα που ενεργοποιείται όταν έρθει σε επαφή με στομαχικά υγρά. Αυτόματα στέλνει σήμα σε ένα επίθεμα (patch) που φορά ο ασθενής και αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή που θα στείλει το σήμα πότε πρέπει να αναλωθεί το επόμενο χάπι. Με τη συναίνεση του τελευταίου μπορεί να ενημερώνονται γιατροί αλλά και άλλα πρόσωπα ώστε να έχουν εικόνα.

Σε μείζον θέμα μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών και ασφαλιστικών εταιρειών αναδεικνύεται η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, δεδομένου ότι προσφέρουν πρόσβαση σε ιδιαιτέρως ευαίσθητες αλλά και πολύτιμες επιχειρησιακά, πληροφορίες.

Η εποχή που το αυτοκίνητο απλά μετέφερε κάποιον στον επιθυμητό προορισμό έχει περάσει προ πολλού. Πλέον πρόκειται για έναν σύγχρονο υπολογιστή, ο οποίος συλλέγει συνεχώς δεδομένα χάρη στους αισθητήρες και τα συστήματα πλοήγησης που διαθέτει, ανεξάρτητα εάν βρίσκεται σε κίνηση ή όχι.

Πληροφορίες όπως η τοποθεσία του οχήματος ή το τι κάνει ο οδηγός, δηλαδή αν και πότε επιταχύνει, φρενάρει, σταματάει, όλα καταγράφονται από το αυτοκίνητο και στη συνέχεια αποστέλλονται στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Όλα αυτά τα δεδομένα που αποθηκεύονται, πλάθουν ένα ξεκάθαρο προφίλ του οδηγού, το οποίο αξίζει πολλά χρήματα και μπορεί να αποδειχθεί χρυσωρυχείο όχι μόνο για τους κατασκευαστές, αλλά και για τους ασφαλιστές, τους ιδιοκτήτες χώρων στάθμευσης, τις εφαρμογές που βοηθούν στο να βρεθεί πάρκινγκ και άλλους παρόχους υπηρεσιών.

Το εύλογο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ποιος είναι ο αρμόδιος να έχει πρόσβαση σε αυτό τον τεράστιο όγκο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ο οποίος πρωτίστως, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων όταν έρχεται η ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες στους εμπλεκόμενους οδηγούς.Το φουτουριστικό όραμα του Big Brother  ήδη εφαρμόζεται στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση αναπτύσσει το Σύστημα Κοινωνικών Αξιολογήσεων (SCS) για να αξιολογήσει την αξιοπιστία των 1.3 δισεκατομμυρίων πολιτών της. Η κινεζική κυβέρνηση θέτει το σύστημα ως έναν επιθυμητό τρόπο μέτρησης και ενίσχυσης της «εμπιστοσύνης» σε εθνικό επίπεδο και για την οικοδόμηση μιας «ειλικρίνειας». Όπως δηλώνει η κυβέρνηση : "Θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον αξιοπιστίας. Θα ενισχύσει την ειλικρίνεια στις κυβερνητικές υποθέσεις, την εμπορική ειλικρίνεια, την κοινωνική ειλικρίνεια και την οικοδόμηση της δικαστικής αξιοπιστίας"

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας της Κίνας ανακοίνωσε το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός «Συστήματος Κοινωνικής Αξιολόγησης». Μια απίστευτη ιδέα. Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε εθνική βαθμολογία αξιολόγησης για τον κάθε πολίτη;

Η Βρετανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε πέρυσι, δείχνοντας με το δάκτυλο την Μόσχα για την διάδοση ενός ιού, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση στις εταιρείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Reckitt Benckiser που έχει έδρα στη Βρετανία.

Η επίθεση με το όνομα NotPetya του Ιουνίου ξεκίνησε στην Ουκρανία όπου προκάλεσε παράλυση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της κυβέρνησης και επιχειρήσεων προτού επεκταθεί στον κόσμο, σταματώντας τις δραστηριότητες σε λιμάνια, εργοστάσια και γραφεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση προήλθε από τον ρωσικό στρατό.

"Η βρετανική κυβέρνηση κρίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός, ευθύνεται για την καταστροφική κυβερνοεπίθεση NotPetya του Ιουνίου του 2017", σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

"Η απόφαση να αποδώσουμε δημοσίως (ευθύνες για) το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της δεν θα ανεχθούν κακόβουλη κυβερνοδραστηριότητα", προσθέτει.

"Ο στόχος της επίθεσης ήταν κυρίως να προκληθεί αναστάτωση", επισημαίνει και συμπληρώνει: "Βασικοί στόχοι ήταν ο ουκρανικός οικονομικός, ενεργειακός και κυβερνητικός τομέας. Το σχέδιό της (της επίθεσης) που δεν έκανε διακρίσεις προκάλεσε την περαιτέρω επέκτασή της επηρεάζοντας κι άλλες ευρωπαϊκές και ρωσικές επιχειρήσεις".

Ανέτοιμοι αποδεικνύονται οι Γερμανοί για την κατάργηση των χαρτονομισμάτων και την κυριαρχία των ηλεκτρονικών πληρωμών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κρύψουν τα «χρήματα τους κάτω από το στρώμα» αντί να τα καταθέσουν στην τράπεζα.

Όπως αποδεικνύεται εννέα στα 10 χαρτονομίσματα που εκδίδονται στην Γερμανία δεν χρησιμοποιούνται ποτέ στις πληρωμές, αλλά αποταμιεύονται εντός κι εκτός γερμανικών σύμφωνα με την Bundesbank.

Η έκταση της συσσώρευσης των χρημάτων δείχνει το τρόπο με τον οποίο τράπεζες και άτομα ανταποκρίνονται σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων κι αποδόσεων σε καταθέσεις κι αποταμίευση. Στο πλαίσιο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης, οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν 0,4% για να κρατήσουν τα μετρητά των καταθέσεων τους.

«Οι καταθέτες της Γερμανίας πέρυσι απέσυραν περίπου 12 δισ. ευρώ σε μετρητά για να τα αποθηκεύσουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Καρλ - Λούντβιχ Θίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.

Στην τριετή έρευνα για τη χρήση μετρητών στη Γερμανία, η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά την έντοτες προσπάθειες για οικονομική αναζωπύρωση της Ευρωζώνης, η Κεντρική Τράπεζα τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χαρτονομισμάτων ευρώ που παρήχθησαν χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό.


Όπως και στο παρελθόν, οι Γερμανοί καταναλωτές προτιμούν να πληρώνουν για το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους με μετρητά. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της Bundesbank του 2017 σχετικά με τη "συμπεριφορά πληρωμών στη Γερμανία". Κατά την παρουσίαση της έρευνας το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Φρανκφούρτης Carl-Ludwig Thiele ανέφερε ότι «τα μετρητά παραμένουν το πιο δημοφιλές μέσο πληρωμών στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι οι μορφές πληρωμής χωρίς μετρητά σταθερά κερδίζουν έδαφος.

Η Bundesbank διεξάγει έρευνα σχετικά με τη "συμπεριφορά πληρωμών στη Γερμανία" κάθε τρία χρόνια από το 2008. Σκοπός της είναι να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν τις πληρωμές με και χωρίς μετρητά κατά την πραγματοποίηση των αγορών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν κατά μέσο όρο 107
στα πορτοφόλια τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6 € σε κέρματα.

Συνεπώς, το ποσό των μετρητών που έχουν κατ'ατομο έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 2008. Τότε, οι ερωτηθέντες βρέθηκε να κουβαλούν κατά μέσο όρο 118 €, συμπεριλαμβανομένων 7 € σε κέρματα.Τα μικρά ποσά σχεδόν πάντα εξοφλούνται με μετρητά. 

Το 2017, οι καταναλωτές εξόφλησαν περίπου τα τρία τέταρτα των πληρωμών (74%) τους, χρησιμοποιώντας χαρτονομίσματα και κέρματα. 5% χαμηλότερο από το ποσοστό του 2014. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότερες αγορές αξίας μέχρι 50 € συνέχισαν να εξοφλούνται με μετρητά, ενώ με μετρητά πληρώθηκαν μικροποσά μέχρι 5 € στο 96% των περιπτώσεων. Αντιθέτως, περίπου μία στις πέντε αγορές (19%) πληρώθηκαν με τη χρήση καρτών όπως το girocard.

Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η χρήση τους έχει πολλά θετικά καθώς μας βοηθά να έχουμε άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες από όλο τα μέρη του πλανήτη με το πάτημα ενός κουμπιού σε κλάσματα δευτερολέπτων.

Οι χρήστες του Facebook, του Instagram, του Twitter και του YouTube μπορεί να πιστεύουν ότι μοιράζονται απλώς τις προσωπικές τους στιγμές και τις εξόδους τους με τους φίλους τους και τις οικογένειές τους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες εμπλουτίζουν τη ζωή μας, βαθαίνουν τις κοινωνικές μας σχέσεις και μας προσφέρουν πολλές ευκολίες.

Αν το δούμε όμως από μια άλλη πλευρά, το μόνο που κάνουμε παίζοντας με τα κινητά μας τηλέφωνα είναι να παράγουμε μαζικά σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούν ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα για να πουλάνε διαφημίσεις κι όχι μόνο εναντίον μας. Τα «έξυπνα τηλέφωνα» παρακολουθώντας τη συμπεριφορά μας και τις δραστηριότητες μας στον χώρο του διαδίκτυου, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αρκετά αξιόπιστο ψηφιακό προφίλ για την προσωπική μας ζωή.

Αυτή η καταγραφή πληροφοριών που κάνουν για ένα άτομο, φυσικά δεν περιορίζεται μόνο σε ένα απλό αρχείο των δραστηριοτήτων μας. Τα ψηφιακά προφίλ που δημιουργούν διακινούνται μεταξύ διαφόρων εταιριών και χρησιμοποιούνται για να βγάλουν συμπεράσματα και αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας. Κι όλο αυτά συμβαίνουν χωρίς να το ξέρουμε και χωρίς να έχουμε δώσει τη συγκατάθεση μας.

Διαβάζω: «Πονοκέφαλο στους κεντρικούς τραπεζίτες προκαλεί ο ποταμός ρευστότητας (31 δισ. €), που παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος, δυσχεραίνοντας την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» (Σοφοκλέουςin, 29/01/2018).

Ο συντάκτης εννοεί ότι συνεχίζεται η επιβολή των «capital controls», ΕΠΕΙΔΗ οι πολίτες δεν τοποθετούν το ρευστό χρήμα τους  στις τράπεζες. Δηλαδή αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα! Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη: ο κόσμος δεν τοποθετεί τα χρήματά του στις τράπεζες ΕΠΕΙΔΗ συνεχίζεται η επιβολή των capital controls!

Και εδώ που τα λέμε, γιατί κάποιος που έχει λίγη ρευστότητα, να την τοποθετήσει σε τράπεζα, αντί να την φυλάξει, σαν κόρη οφθαλμού, σε ένα δικό του ασφαλές μέρος;

Παλιά, ένας πολίτης είχε δυο σοβαρούς λόγους να καταθέσει τα χρήματά του σε τράπεζα.

Πρώτον, αυτό του έδινε ένα μικρό επιτόκιο, που μείωνε την «φθορά» του νομίσματος. Δεύτερον, η κατάθεση στην τράπεζα ήταν ασφαλής. Ο καθένας είχε την σιγουριά ότι το ποσό που κατέθετε, θα το έπαιρνε πίσω.

Σήμερα και οι δυο αυτοί λόγοι έχουν, όχι μόνο καταρρεύσει, αλλά πλήρως αντιστραφεί.

Ούτε κουβέντα βέβαια για επιτόκιο. Αλλά επιπλέον οι τραπεζίτες χρεώνουν την παραμικρή πράξη, ακόμα και όταν αυτή είναι εντελώς αυτοματοποιημένη, με μηδενικό κόστος για την τράπεζα. Ορισμένες φορές ο πολίτης πρέπει να πληρώσει, απλά και μόνο για… να ενημερωθεί! Η μόνη βεβαιότητα που του απομένει είναι ότι, όσο τα χρήματά του μένουν στην τράπεζα, τόσο θα μειώνονται.


Λειτουργεί μαύρη αγορά στοιχείων στο Internet. Υπάρχουν άνθρωποι που υποκλέπτουν στοιχεία ως και συνομιλίες, συγκεντρώνουν τις πληροφορίες αυτές και στη συνέχεια τις βγάζουν κυριολεκτικά στο σφυρί.

Υπάρχουν ολόκληροι κατάλογοι με στοιχεία προς πώληση και μάλιστα… σε τιμές ευκαιρίας. Εδώ και χρόνια αντίστοιχα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί, ωστόσο τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει εντοπίσει τη δράση προσώπων και ομάδων στο λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο, ωστόσο είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ένας από τους γνωστότερους χάκερ ο επονομαζόμενος Ιβάν Β αποτελεί πλέον το κυριότερο στόχο των διωκτικών αρχών. Φαίνεται να έχει έδρα τη Βουλγαρία και από εκεί “ψαρεύει” διαδικτυακά στοιχεία προσώπων και εταιρειών και στη συνέχεια τα βγάζει προς πώληση για όποιον ενδιαφερόμενο.

O Κλάους Έλερς, στέλεχος της Mercedes, κατήγγειλε και μάλιστα σε δημόσια ομιλία σε συνέδριο για το μέλλον της αυτοκίνησης, ότι δέχτηκε κρούση από κινεζική εταιρεία που επιθυμούσε να του πουλήσει προσωπικά δεδομένα, σχετικά με τις συνήθειες των Κινέζων οδηγών.

Ο Γερμανός τόνισε πως η εταιρεία συνδύαζε δεδομένα που λάμβανε από τα αυτοκίνητα με άλλα, από κυβερνητικές πηγές στις οποίες είχε πρόσβαση, με σκοπό να «χτίσει» προφίλ οδηγών. Ο Έλερς δεν μπήκε σε άλλες λεπτομέρειες, ωστόσο αναλυτές τονίζουν πως τα αυτοκίνητα στην εποχή μας μπορούν να συλλέγουν δεδομένα για τις συνήθειες των οδηγών προκειμένου οι εταιρείες να προσαρμόσουν τις προωθητικές τους ενέργειες, στοχεύοντας συγκεκριμένες ανάγκες και συγκεκριμένο κοινό. 


Δέκα λεπτά μετά τη έρευνα για ξενοδοχείο στη Τζιά ο προσωπικός λογαριασμός σου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζεται από σχετικές προσφορές στο όμορφο Κυκλαδονήσι. Το τηλέφωνο χτυπάει και από την άλλη άκρη της γραμμής γνωρίζουν λεπτομερώς όλη την ακίνητη περιουσία της οικογένειάς σου. Στο ταμείο του Σούπερ Μάρκετ δείχνουν να ξέρουν την προτίμηση σου στις σοκολάτες με στέβια! Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί για την απρόοπτη εμφάνιση στα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούμε, πληροφοριών που αφορούν και σχετίζονται με έρευνες που κάναμε εμείς οι ίδιοι σε προγενέστερο χρόνο στο διαδίκτυο. Άλλες πάλι φορές μας εκπλήσσει το γεγονός ότι εισπρακτικές εταιρείες γνωρίζουν προσωπικά δεδομένα που έχουμε εμπιστευθεί σε τράπεζες και τέλος οι περισσότεροι  έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη ανεμπόδιστη πρόσβαση που έχουν κάποιοι σε καταναλωτικές μας συνήθειες.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η παγκοσμιοποίηση οδήγησαν στη κατακόρυφη αύξηση της συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η δημοσιοποίηση των προσωπικών μας πληροφοριών και η διαθεσιμότητα τους στον παγκόσμιο ιστό μας  καθιστούν ευάλωτους και ανασφαλείς  χωρίς  όριο στη χρήση τους,  καταπατώντας κρίσιμα συνταγματικά μας δικαιώματα.

Ένα supermarket χωρίς ταμίες, χωρίς ουρές, χωρίς μετρητά. Κάμερες σας παρακολουθούν την ώρα που ψωνίζετε, αισθητήρες καταγράφουν ποια προϊόντα έχετε πάρει από το ράφι και σας χρεώνουν αυτομάτως την ώρα που βγαίνετε με αυτά από το κατάστημα.

Επομένως δεν χρειάζεται να κρατάτε μετρητά, ούτε καν κάρτα, δεν χρειάζεται να περιμένετε στην ουρά του ταμείου κι ακόμη μπορεί να μην χρειαστεί καν να πείτε καλημέρα σε κανέναν. Δεν πρόκειται για ένα supermarket από το μέλλον αλλά για το πρώτο - δοκιμαστικό - τέτοιο κατάστημα της Amazon που άνοιξε τη Δευτέρα στο Σιάτλ, ανοίγοντας μαζί και τη συζήτηση για το τι επιφυλάσσει κάτι τέτοιο για το μέλλον των εργαζομένων του πλανήτη.

Μέσα στο supermarket του Big Brother

Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά μέσα στο ατάστημα. Μπορεί κανείς να ψωνίσει κατά κύριο λόγο συσκευασμένα ή προκατασκευασμένα τρόφιμα ή να πάρει καφέ σε πλαστικό από μηχάνημα. Υπάρχουν συσκευασίες έτοιμων γευμάτων της Amazon, σάντουιτς και σνακ. Δεν υπάρχουν πολλά φρέσκα προϊόντα επειδή το να πουλάς κατά βάρος είναι δύσκολο χωρίς ζυγαριά και υπάλληλο. Περιορισμένα είναι και τα προσωπικά αντικείμενα.

Από ανθρώπινη παρουσία ίσως δει κανείς τους εργαζόμενους που ανατροφοδοτούν τα ράφια ή έναν εργαζόμενο που τσεκάρει τις ταυτότητες δίπλα στα αλκοολούχα προϊόντα. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι στην υποδοχή που παραδίδουν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών και απαντούν σε ερωτήσεις. Για να ψωνίσετε χρειάζεστε λίγα πράγματα: έναν λογαριασμό στο Amazon, ένα νέας τεχνολογίας smartphone και την εφαρμογή Amazon Go.


<βρ>
Ένας Ρώσος που προσέφερε κλεμμένο λογισμικό, γραμμένο για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (National Security Agency, NSA), καθώς και στοιχεία που υποτίθεται πως εξέθεταν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απέσπασε από κατασκόπους των ΗΠΑ 100.000 δολάρια πέρυσι, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα χρήματα αυτά του δόθηκαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο. Επρόκειτο για την πρώτη δόση μιας αμοιβής ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, τον Ρώσο και επικοινωνίες που περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κλοπή των μυστικών όπλων της NSA αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την υπηρεσία, η οποία ήθελε να εξακριβωθεί τι ακριβώς είχε στην κατοχή του ο Ρώσος, σύμφωνα με τους Τάιμς.

Πολλά στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την εφημερίδα ότι δεν ήθελαν τις πληροφορίες σε βάρος του Τραμπ από τον Ρώσο, που υποπτεύονταν πως συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας καθώς και ανατολικοευρωπαίους χάκερ.

Οκτώ στις δέκα κινητές εφαρμογές για θέματα υγείας (mobile health apps) μεταδίδουν σε τρίτες εταιρείες ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με την υγεία των -ανυποψίαστων- χρηστών. Μάλιστα μόνο οι μισές το κάνουν αυτό μέσω ασφαλούς διαδικτυακής σύνδεσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούν και κινδύνους κυβερνο-ασφάλειας, εκτός από την παραβίαση της ιδιωτικότητας εκατομμυρίων χρηστών. Αυτό διαπίστωσε μια έρευνα Ελλήνων και Ισπανών ερευνητών, οι οποίοι αξιολόγησαν σε βάθος τις 20 δημοφιλέστερες εφαρμογές υγείας για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές με λειτουργικό Android, που οι χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν μέσω του Google Play. Για κάθε μία από τις εφαρμογές έχουν γίνει 100.000 έως ένα εκατομμύριο downloads, ενώ η βαθμολογία από άλλους χρήστες είναι τουλάχιστον 3,5/5. 

Οι κινητές αυτές εφαρμογές διαχειρίζονται, παρακολουθούν και αποθηκεύουν διάφορα βιοϊατρικά στοιχεία των χρηστών, σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, συγκεκριμένες παθήσεις και ιατρικά ραντεβού. Αυτό που τέθηκε επί τάπητος από τη νέα μελέτη, η οποία διήρκεσε από τον Ιανουάριο 2016 έως τον Αύγουστιο 2017, είναι κατά πόσο αυτά τα προσωπικά δεδομένα παραμένουν μόνο στη συσκευή. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, το «ανησυχητικό συμπέρασμα» είναι ότι στην πραγματικότητα οι περισσότερες εφαρμογές (το 80%) προχωρούν σε ανάρμοστη και ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των στοιχείων, αποκαλύπτοντάς ευαίσθητα δεδομένα σε τρίτα μέρη, χωρίς γνώση ή συναίνεση του χρήστη.Σχόλιο ID-ont: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο ΣΚΑΪ και τα άλλα ΜΜΕ "αγανακτούν" για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βραχιολιού στους εργαζόμενους της Amazon. Την ίδια όμως στιγμή, χωρίς να χρησιμοποιούν ανάλογους χαρακτηρισμούς και χωρίς να προβάλλουν ανάλογες ενστάσεις, πρακτικά δηλ. αποσιωπώντας τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει, αναγγέλλουν την έκδοση της Κάρτας του Πολίτη του Έλληνα! Τους έπιασε ο πόνος για το έλλασσον και καταπίνουν την κάμηλον για το μείζον! "Αντικειμενικής" δημοσιογραφίας το ...ανάγνωσμα! Παρεμπιπτόντως αυτός που θέλει σήμερα να την εκδώσει, ήταν πολέμιός της προ 8ετίας (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2010/12/blog-post_09.html)!!!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Είναι εύκολο να δημηγορεί κανείς για τα εργασιακά ζητήματα, αλλά η πρόκληση είναι να υπάρχει ποιοτική εργασία κι όχι εργασία με το βραχιολάκι». Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του προς του εθελοντές του κόμματός του (Pd) στην Περιφέρεια του Λατίου (Ρώμη), την απόφαση του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, να εφαρμόσει το μέτρο της επίβλεψης και καθοδήγησης των κινήσεων των εργαζομένων της με ένα ‘έξυπνο βραχιολάκι’, που έχει δημιουργήσει σάλο στην Ιταλία.

Η Amazon κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία (που επισήμως εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη, αλλά είχε κατατεθεί το 2016) για το έξυπνο ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα μπορεί να παρακολουθεί με ακρίβεια πως και που τοποθετούν τα χέρια τους οι εργαζόμενοι και με μικρές δονήσεις, εάν κριθεί πως δεν είναι «σωστή» η κίνησή τους, θα τους καθοδηγεί προς την σωστή κατεύθυνση και θέση των προϊόντων, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις κινήσεις τους.

Η νέα τούτη τεχνολογική εφαρμογή έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία καθώς αυξάνει την δυνατότητα της εταιρείας να ελέγχει καθ’ ολοκληρίαν τους εργαζομένους της, ενημερώνει η εφημερίδα La Repubblica.σχόλιο ID-ont: Μετά την "επιτυχημένη" διαπραγμάτευση των μνημονίων, την αναμενόμενη "επιτυχία" στο Σκοπιανό, αναμένεται να τριτώσει η "επιτυχία" αυτής της κυβέρνησης με την εισαγωγή της Κάρτας του Πολίτη. Μιλάμε για την ίδια ακριβώς Κάρτα που ο κος Τσίπρας ως βουλευτής στην αντιπολίτευση την είχε καταγγείλει (βλ.: http://id-ont.blogspot.gr/2010/12/blog-post_09.html).

«Αποφασισμένο» είναι πλέον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ξεκινήσει η διαδικασία που θα αφορά την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες, οι οποίες θα πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας.

Μετά από αρκετά χρόνια, το τελικό κείμενο της προκήρυξης θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων στελεχών στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και αμέσως μετά θα κληθούν για διαπραγματεύσεις και προσφορές οι 7-8 από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως με εξειδίκευση στη μαζική έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου εγγράφου, όπως και το οικονομικό σκέλος του έργου έχουν ήδη καθοριστεί. «Μένει να προσδιοριστούν τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου και αμέσως μετά θα ζητήσουμε από τις μεγάλες εταιρείες του “χώρου” να καταθέσουν προσφορές» δήλωσε αξιωματούχος στην «Καθημερινή».

Η επιτάχυνση των διαδικασιών συμπίπτει χρονικά με την άφιξη -μέσα Φεβρουαρίου- στην Ελλάδα κλιμακίου Αμερικάνων εμπειρογνωμόνων από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος visa waiver, που επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών -και της Ελλάδας- να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ.

Οι φορολογικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο ιστότοπός τους τέθηκε εκτός λειτουργίας σήμερα έπειτα από μια επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS), λίγες ώρες αφότου χάκερ είχαν στοχοθετήσει και τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Οι τράπεζες ABN Amro και ING ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα χάκερ το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να διακοπούν προσωρινά οι τραπεζικές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου.

Η εφορία διευκρίνισε ότι ο ιστότοπός της τέθηκε εκτός λειτουργίας για 5-10 λεπτά.

Παρόμοια επίθεση δέχτηκε σήμερα και η τράπεζα Rebobank.

Στις επιθέσεις DDoS οι δράστες χρησιμοποιούν τα δίκτυα που ελέγχουν για να στείλουν τεράστιο αριθμό αιτήσεων για πληροφορίες στους ιστοτόπους που έχουν στοχοθετήσει, τόσες πολλές που οι διακομιστές τους δεν μπορούν να διαχειριστούν πλέον την κίνηση και καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση στον ιστότοπο.

Σε μια εποχή που η ιδιωτική ζωή προβάλλεται στις χρονογραμμές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναζητείται νέος ορισμός για αυτό που έχει απομείνει κρυφό, μυστικό και πολύτιμο προσωπικό δεδομένο.

Σήμερα ο άνθρωπος αντιμετωπίζει αυτάρεσκα την αυτοματοποιημένη συμπεριφορά του αλγορίθμου, ενός έξυπνου τηλεφώνου ή μιας εφαρμογής στον υπολογιστή. Ξεκλειδώνει με το αποτύπωμά του ή την εικόνα του το τηλέφωνό του και κομπάζει ότι τον αναγνώρισε η μηχανή και του ανοίγει δρόμο στις λεωφόρους του διαδικτύου. Για να κάνει φίλους, να ανήκει κάπου και να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους στον εικονικό κόσμο, αποκαλύπτει τις σχέσεις του, λεπτομέρειες της ζωής του, προτιμήσεις κατανάλωσης και πεποιθήσεις σα να επιδιώκει ταυτόχρονα να εκπαιδεύσει όσο γίνεται καλύτερα και το network.

Οι δοσμένες συνθήκες είναι η αναγκαστική διάδραση των ανθρώπων με τις μηχανές μέσω των υπολογιστών, και η βουλιμία των αλγορίθμων των τεχνολογικών γιγάντων να εντοπίσουν το πλήρες προφίλ του κάθε χρήστη, για όποια χρήση προκύψει όπως απέδειξε ο Σνόουντεν, μετά την προφανή στοχευμένη σε κάθε άτομο διαφήμιση.

Μετά από μια χρονιά μεγάλων παραβιάσεων και διαρροής προσωπικών δεδομένων η Ευρώπη εισάγει νέο θεσμικό πλαίσιο: Η GDPR είναι το πρώτο βήμα, απέχει όμως πολύ από την ουσιαστική διασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Ολοένα και περισσότερες συσκευές και υπηρεσίες χρησιμοποιούν πλέον βιομετρικά δεδομένα για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας και του απαραβίαστου των χρηστών τους, ανεβάζοντας το επίπεδο ασφάλειας και καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την πρόσβαση τρίτων. Πρόκεται όμως για τη μισή αλήθεια, καθώς τα βιομετρικα δεδομένα μπορεί εκ πρώτης όψεως να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, η προοπτική διεύρυνσης της χρήσης τους, όμως, σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες παραβίασης των χώρων όπου αυτά φυλάσσονται τοπικά, είτε online τα καθιστούν πολύ μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής των χρηστών τους.

Το πρόβλημα με τα βιομετρικά δεδομένα, (δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου, φωνής, ίριδας ματιού, κλπ) είναι ταυτόσημο με το πλεονέκτημά τους: είναι μοναδικά, δεν αντικαθιστώνται, δεν τροποποιούνται και δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής τους. Συνεπώς, αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά, τότε οι χρήστες που τα χρησιμοποιούν ως μέθοδο ασφαλείας είναι πλήρως ακάλυπτοι. Μέχρι τώρα, σε μεγάλες περιπτώσεις υποκλοπής προσωπικών δεδομένων οι εταιρίες συνιστούσαν νέες διαδικασίες ασφάλειας, με συχνότερη αλλαγή κωδικών και χρήση ακόμα και ασφάλειας δυο παραγόντων.


Μια νέα πατέντα της Samsung δείχνει να μπαίνει στην εξελιγμένη  βιομετρική πιστοποίηση χρηστών ο οποίος δεν αφορά πλέον το δαχτυλικό αποτύπωμά μας ή την ίριδα του ματιού μας ή το πρόσωπό μας αλλά τη δομή και τα χαρακτηριστικά των φλεβών μας.

Προφανώς αφορά κυρίως φορετές συσκευές – bands τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο πιστοποίησης για το Smartphone ή άλλες υπηρεσίες και θα σκανάρουν τις φλέβες μας. Τα χαρακτηριστικά των φλεβών μας είναι σχεδόν μοναδικά, με τη συσκευή να σκανάρει τις φλέβες μας στο επάνω μέρος του καρπού. Βέβαια η πατέντα δείχνει το σκανάρισμα των φλεβών στο δάχτυλο μας, μέσω ειδικού αισθητήρα στο πίσω μέρος τους Smartphone, ο οποίος ενδεχομένως να συνδυαστεί και με δαχτυλικό αποτύπωμα.

Ένα αγγειακό βιομετρικό σύστημα θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα μια και βασίζεται σε χαρακτηριστικά που βρίσκονται κάτω από το δέρμα μας και είναι αδύνατον να παραχαραχτούν ενώ η συγκεκριμένη πατέντα σκανάρει και τη ροή του αίματος στις φλέβες και δεν βασίζεται απλά σε μια φωτογραφία τους.

Μέχρι στιγμής οι οπτικοί αναγνώστες για φλέβες ήταν μεγάλου μεγέθους και προορίζονταν για «επιτραπέζιες» – σταθερές υλοποιήσεις αλλά προφανώς η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την σμίκρυνσή τους για να μπορούν να υλοποιηθούν σε μια φορετή συσκευή.

Το σχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών ή για την σταδιακή κατάργηση τους, δεν έχει καμία σχέση με την καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι τα κράτη (και οι κεντρικές τους τράπεζες) θέλουν να εισαγάγουν αρνητικά επιτόκια.
 
Αβάσιμα αφελή και επικίνδυνα τα επιχειρήματα για την κατάργηση των μετρητών
 
Οι πολιτικοί θέλουν να απαγορεύσουν τα μετρητά, υποστηρίζοντας ότι αυτά βοηθούν τους εγκληματίες να μην εντοπίζονται. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή με την διακοπή έκδοσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, με τα ανώτατα όρια που έχουν επιβληθεί στις πληρωμές σε μετρητά, καθώς και με άλλα μέτρα.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης, ισχυρίζονται ότι αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των εγκληματικών συναλλαγών – που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την τρομοκρατία και τη φοροδιαφυγή. Αυτές οι υποσχέσεις περί σωτηρίας από το έγκλημα, χρησιμοποιούνται για να αγγίξουν το ευρύ κοινό ώστε να συμφωνήσει αυτό σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη για τον ισχυρισμό ότι ένας κόσμος χωρίς μετρητά θα είναι καλύτερος. Ακόμη και αν η ανεπιθύμητη συμπεριφορά χρηματοδοτείται πράγματι από μετρητά, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: θα εξαλειφθούν οι εγκληματικές συμπεριφορές χωρίς μετρητά; Ή θα βρουν οι εγκληματίες νέους τρόπους ώστε να διαπράττουν τις πράξεις τους και νέα μέσα για να επιτύχουν το στόχο τους;

Προηγμένες βιομετρικές τεχνολογίες σε συνδυασμό με την αυξανόμενη βελτίωση των διαδικτυακών εφαρμογών διευκολύνουν τις πληρωμές βάζοντας «λουκέτο» στα ταμεία των καταστημάτων.
 
Τον γύρο του κόσμου έκανε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι άνοιξε επισήμως τις πόρτες του το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο σουπερμάρκετ. Πρόκειται για ένα κατάστημα που δημιούργησε η Amazon και σε αυτό ο πελάτης ψωνίζει από τα ράφια ό,τι θέλει και μετά βγαίνει από το κατάστημα χωρίς να στηθεί σε κάποια ουρά, αφού δεν υπάρχουν ταμεία. Οι κάμερες καταγράφουν κάθε κίνηση του πελάτη όσο ψωνίζει και η χρέωσή του γίνεται αυτόματα στο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» και στην ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα του κινητού τηλεφώνου του, την ώρα της εξόδου του από το κατάστημα. Το πείραμα της Amazon, της μεγαλύτερης διεθνώς εταιρείας λιανικού εμπορίου, αναμένεται να έχει μελλοντικά σοβαρό αντίκτυπο στο λιανικό εμπόριο σε όλον τον κόσμο. Μετά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου έρχεται η ώρα και τα φυσικά ψώνια να διευκολυνθούν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Δεν είναι όμως το πρώτο σύστημα που προσπαθεί να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγορές των καταναλωτών και ειδικά τη διαδικασία της πληρωμής. Εχουν αναπτυχθεί μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

 
Οι εκφράσεις

σχόλιο ID-ont: O Σόρος κατηγορεί Facebook και Google! Διαφορετικά κέντρα εξουσίας τσακώνονται δημοσίως. Θα θέλει να "βάλει χέρι" στον πλούτο των πληροφοριών που έχουν συλλέξει οι "αντίπαλοί" του...

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής έστρεψε τα πυρά του και στον Τραμπ αποκαλώντας τον «παγκόσμια απειλή», ενώ χαρακτήρισε το bitcoin «τυπική φούσκα»

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των δύο «γιγάντων» της τεχνολογίας, Google και Facebook, κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Νταβός την Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «μονοπώλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από αυταρχικά καθεστώτα για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία».

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παραχωρεί κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο αλπικό θέρετρο της Ελβετίας, ο Σόρος έστρεψε το βλέμμα σε μια σειρά θεμάτων, που περιλαμβάνουν τις αμφιλεγόμενες ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, και τη φρενίτιδα κερδοσκοπίας που περιβάλλει το κρυπτονόμισμα bitcoin.
 
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της οργής του ο πάμπλουτος επενδυτής που γεννήθηκε στην Ουγγαρία το προόριζε για τους τεχνολογικούς «κολοσσούς» της Silicon Valley, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, επιβάλλεται να ρυθμιστούν αυστηρότερα.


Ο Κέιν Γκαμπλ, αν και μόλις 15 χρονών, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να υποδυθεί τον διευθυντή της CIA προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες στρατιωτικές εκθέσεις.

Ο 15χρονος Βρετανός μαθητής, ο οποίος είναι αυτιστικός, υποδύθηκε τον επικεφαλής της CIA John Brennan από το σπίτι του στο Leicestershire, παίρνοντας ακόμη και τον έλεγχο του iPad της συζύγου του.

Ο έφηβος απέκτησε πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης, προσωπικές πληροφορίες, στοιχεία ασφαλείας, λίστες επαφών και ευαίσθητα έγγραφα σχετικά με επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Γκαμπλ, ο οποίος είχε ιδρύσει την φιλοπαλαιστινιακή ομάδα «Crackas With Attitude», περηφανευόταν ακόμα και στο Twitter για τις επιτυχίες του.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων hacking, οι οποίες έλαβαν χώρα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, έκανε και τηλεφωνικές φάρσες προς την οικογένεια του κ. Brennan.

Οι άλλοι του στόχοι ήταν ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI, Mark Giuliano, ο γραμματέας  Εσωτερικής Ασφάλειας, Jeh Johnson και ο James Clapper, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό τον Ομπάμα.

Ο 15χρονος χρησιμοποίησε τους αριθμούς τηλεφώνου που είχε μάθει από χακάρισμα, για να καλεί τα θύματά του και τις οικογένειές τους και να πάρει τον έλεγχο των συσκευών τους.

Η φετινή έκθεση της Europol για το κυβερνο-έγκλημα αποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητα τα όπλα και η βία για να είσαι εγκληματίας.

Το κυβερνο-έγκλημα, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μια αόριστη έννοια που αφορά μανιακούς με την τεχνολογία και το Διαδίκτυο. Είναι μια εγκληματική δραστηριότητα, με κανόνες, παραδοσιακή διάρθρωση παρανομίας και χρυσοφόρα κέρδη. Έχει χτυπήσει την πόρτα μας, είναι στο διπλανό γραφείο στη δουλειά και στο επόμενο κλικ σου, κλέβοντας αρχεία και χρήματα ή εκβιάζοντας. Η φετινή έκθεση της Europol για το κυβερνο-έγκλημα, χαρακτηρίζει το 2017 ως «τη χρονιά που το Cybercrime χτύπησε κοντά στο σπίτι μας». Σε 80 πυκνογραμμένες σελίδες αποκαλύπτεται ότι, στην εποχή των δικτύων, δεν χρειάζονται πιστόλια και αίματα για να είσαι πετυχημένος παράνομος.

Η νούμερο ένα απειλή για το πρώτο μισό του 2017 ήταν το λεγόμενο κακόβουλο λογισμικό. Ιοί τύπου Ransomware μολύνουν υπολογιστές και κρυπτογραφούν αδιακρίτως δεδομένα κρατικών υπηρεσιών, βιομηχανιών και ιδιωτών, ζητώντας στη συνέχεια λύτρα – πολλές φορές σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin – ώστε να στείλουν κωδικούς για την ανάκτηση των αρχείων. «Οι υποθέσεις κακόβουλου λογισμικού έχουν επισκιάσει όλες τις υπόλοιπες κυβερνο-απειλές», αναφέρεται στην έκθεση της Europol. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, έχουν επηρεάσει κρίσιμες υποδομές ασφαλείας κρατών, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τον Απρίλιο του 2017, σε Ισπανία και Αγγλία εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που σχεδίαζε και πουλούσε εξελιγμένα εργαλεία λογισμικού, τα οποία χρησιμοποιούνταν παγκοσμίως για την εξάπλωση ιών και αντιγραφέων κωδικών. Τον Ιούνιο του 2017, σε κοινή επιχείρηση σε Κύπρο, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Αγγλία, συνελήφθησαν έξι άτομα και άλλα 36 ελέγχθηκαν ως «πελάτες» μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας CAV (counter antivirus), που θεωρείται βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού.

Νέα απάτη από επιτήδειους μέσω διαδικτύου βρίσκεται ενώπιον της αστυνομίας.
 
Χάκερ παραβιάζουν λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων εμπορικών εταιρειών και παρακολουθούν συνομιλίες.

 
Σε κάποια χρονική περίοδο και όταν γίνεται από μέρους της εταιρείας μια παραγγελία για κάποια εμπορεύματα οι χάκερ στέλλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την εταιρεία προφασιζόμενοι τον προμηθευτή και τους πληροφορούν ότι ο τραπεζικός λογαριασμός τους άλλαξε και τους δίνουν στοιχεία άλλου τραπεζικού λογαριασμού για να γίνουν τα εμβάσματα.

 
Το παραποιημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δύσκολα το αναγνωρίζει το θύμα διότι η αλλαγή είναι πολύ μικρή και δεν εντοπίζεται εύκολα αφού τις περισσότερες φορές τα θύματα απαντούν με reply στον προμηθευτή τους και με αυτό τον τρόπο δεν μπαίνουν στο κόπο να ξαναγράφουν τη σωστή ηλεκτρονική διεύθυνση. 

Η αστυνομία συστήνει στις εταιρείες όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να επικοινωνούν με τον προμηθευτή τους για επιβεβαίωση.

"Είναι φυσική τάση των κυβερνήσεων να επιθυμούν πλήρη καταγραφή των ιδιωτικών μας ζωών. Η ιστορία έχει δείξει ότι άσχετα από τους νόμους το αποτέλεσμα είναι κατάχρηση".

Ο Αμερικάνος whistleblower και πρώην υπάλληλος της NSA και CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, τοποθετείται κατά του προγράμματος Aadhaar που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ινδικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009 και περιλαμβάνει έναν μοναδικό 12ψήφιο κωδικό ταυτοποίησης για τον κάθε πολίτη. Ο κωδικός αυτός παρέχει πληροφορίες σχετικά με βιομετρικά και δημογραφικά δεδομένα του χρήστη. Με 1,9 δισεκ. εγγεγραμμένα μέλη, αποτελεί το μεγαλύτερο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης του κόσμου.

Το πρόγραμμα Aadhaar έχει κατηγορηθεί από πολλούς για τα κενά ασφαλείας και απορρήτου που διαθέτει.

Την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, ο Σνόουντεν με ανάρτησή του στο twitter στήριξε τα λεγόμενα του KC Verma, πρώην επικεφαλής των εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ινδίας, στην Πτέρυγα Έρευνας και Ανάπτυξης (RAW). Ο τελευταίος, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο the Wire, μιλάει για πρακτικές οργανισμών όπως τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών οι οποίες αναγκάζουν τους πολίτες να παρέχουν τον αριθμό Aadhaar τους.

Η «Διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας» (#1 που αντιστοιχεί στο 42% των απαντήσεων /#1 το 2017) και τα «Συμβάντα στον κυβερνοχώρο» (#2 με το 40% των απαντήσεων, από #3 το 2017) είναι οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι παγκοσμίως, σύμφωνα με το Allianz Risk Barometer 2018 που δημοσίευσε η Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). Η έκθεση του 2018 βασίζεται στη γνώση 1.911 εμπειρογνωμόνων σε θέματα εταιρικών κινδύνων από 80 διαφορετικές χώρες.

Οι ολοένα μεγαλύτερες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές (#3 που αντιστοιχεί στο 30% των απαντήσεων από #4 το 2017) προκαλούν επίσης ανησυχία στις επιχειρήσεις, με το 2017 έτος-ρεκόρ σε φυσικές καταστροφές να βάζει την «Αλλαγή του Κλίματος και την Αυξανόμενη Αστάθεια των Καιρικών Συνθηκών»  πρώτη φορά στους 10 πιο σημαντικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι από τις «Νέες Τεχνολογίες» (#7 2018 / #10 2017) είναι από τους πιο ανερχόμενους, καθώς οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι καινοτομίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη ή η Αυτόνομη Μετακίνηση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες υποχρεώσεις αστικής ευθύνης και ζημιές μεγαλύτερης κλίμακας, στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις ανησυχούν λιγότερο για τις «Εξελίξεις στις Αγορές» (#4 2018 / #2 2017) συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα ευρήματα του φετινού Allianz Risk Barometer για τον παγκόσμιο χάρτη των επιχειρηματικών κινδύνων του 2018.Σε συναγερμό βρίσκεται η αστυνομία για την σύλληψη ενός χάκερ ο οποίος κυριολεκτικά αδειάζει τα ΑΤΜ χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό με το οποίο το μηχάνημα παίρνει εντολή να βγάλει όλα τα χρήματα που έχει.

Η αποκάλυψη της απίστευτης κλοπής έγινε τυχαία όταν οι πελάτες της τράπεζας διαμαρτυρήθηκαν για δυο κουμπάκια που έλειπαν από το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ.

Αρχικά όλοι πίστεψαν ότι ήταν δολιοφθορά και ζήτησαν από την εταιρία σεκιούριτι να το αδειάσει από χρήματα για να το επισκευάσουν.

Είχε προλάβει όμως να το αδειάσει ο θρασύτητες χάκερ παρεμβαίνοντας στο λογισμικό.

Η κάμερα του ΑΤΜ αποκάλυψε τον πραγματικό δράστη.

Ερευνητές της Kaspersky Lab ανακάλυψαν ένα νέο εξελιγμένο malware για Android, το οποίο είναι ικανό να κλέψει μηνύματα από τη δημοφιλή εφαρμογή επικοινωνίας WhatsApp.

Το Skygofree, όπως ονομάζεται, είναι σχεδιασμένο για υποκλοπές και έχει δυνατότητες που δεν έχουν συναντήσει στο παρελθόν οι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μετατρέψει το μολυσμένο smartphone σε συσκευή καταγραφής με βάση την τοποθεσία που βρίσκεται και να κλέψει μηνύματα του χρήστη στο WhatsApp όταν δεν είναι κρυπτογραφημένα.

Επίσης, είναι ικανό να παρακολουθεί τις περιβάλλουσες συνομιλίες στο χώρο που βρίσκεται η συσκευή και να συνδέεται σε δίκτυα Wi-Fi που ελέγχονται από τους εισβολείς.

Μπορεί ακόμα να τραβά φωτογραφίες και βίντεο, να κλέβει τα ιστορικά των τηλεφωνικών κλήσεων, SMS, τη γεωγραφική θέση της συσκευής και πληροφορίες από το ημερολόγιο. Επιπλέον, προσθέτει τον εαυτό του στη λίστα των "προστατευμένων εφαρμογών" έτσι ώστε να μην απενεργοποιείται αυτόματα όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη.

Οι επιτιθέμενοι φαίνεται επίσης να ενδιαφέρονται για τους χρήστες των Windows και οι ερευνητές βρήκαν αρκετές μονάδες λογισμικού που στοχεύουν αυτήν την πλατφόρμα.

σχόλιο ID-ont: Ενοποιούνται τα Ληξιαρχεία της χώρας και δημιουργείται το Μητρώο Πολιτών. Δημιουργείται δηλ. μια μεγάλη βάση δεδομένων με ...όλους μας μέσα. Όπως έχουμε ξαναγράψει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη), για να λειτουργεί, πρέπει να επικοινωνεί με μια μεγάλη ή/και πολλές μικρές βάσεις δεδομένων. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε σήμερα, της δημιουργίας μιας από τις μεγάλες βάσεις δεδομένων (μήπως και τη μοναδική;), με την οποία μπορούν να επικοινωνούν, αρχικά, πολλοί κρατικοί φορείς ...

«Νόμισε κανείς ότι σταμάτησαν οι διαδικασίες για την έκδοση της Κάρτας του Πολίτη; Όχι βέβαια! Οι Υπηρεσίες δουλεύουν πυρετωδώς, απλά δεν δημοσιοποιείται η "πρόοδος" που έχει γίνει...», λέγαμε από το 2013, όταν εξαγγέλθηκε το Μητρώο Πολιτών (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2014/01/video.html).

huffingtonpost.gr: «Ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», «αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας», «άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη», «απλούστευση και επιτάχυνση διαδικασιών στη λειτουργία του κράτους». Έννοιες που ακούγονται εδώ και δεκαετίες ως προεκλογικές υποσχέσεις, αρχίζουν να αποκτούν υπόσταση με το Μητρώο Πολιτών, που τίθεται σε λειτουργία από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών, θα συνδέει online 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και θα αποτελεί την κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία εντάσσεται το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών. Χάρη σε αυτό, οι συναλλασσόμενοι θα απαλλαχθούν από την ταλαιπωρία να προσκομίζουν από υπηρεσία σε υπηρεσία αποσπάσματα ληξιαρχείου και πιστοποιητικά δημοτολογίου (πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και θανάτου), καθώς τα ληξιαρχικά γεγονότα του καθενός θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.
top