Καθώς η τεχνολογία κινεί πλέον τα νήματα κάθε τομέα της παγκόσμιας οικονομίας το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας αποκτά κομβική σημασία για κάθε βιομηχανία. Το πιο πρόσφατο «θύμα» των χάκερς είναι η ναυτιλία που αναζητεί ασφαλή ρότα ανάμεσα στις αναδυόμενες ηλεκτρονικές απειλές.

Από το λογισμικό που ελέγχει τους κινητήρες των πλοίων και τα state of the art ηλεκτρονικά συστήματα που καθορίζουν την κατανομή του μεταφερόμενου φορτίου, μέχρι το «ταπεινό» GPS, τους ηλεκτρονικούς χάρτες και τα δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας, τα σύγχρονα πλοία είναι εξοπλισμένα με υποδομές που πριν λίγα χρόνια θα συναντούσε κανείς μόνο σε αεροσκάφη και όχι σε ατσάλινα σκαριά που διασχίζουν τους ωκεανούς. Μαζί, όμως, με τη διευκόλυνση και την αποδοτικότερη διαχείριση κόστους, η σύγχρονη τεχνολογία έφερε την ναυτιλία αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα ζητήματα ασφαλείας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης, το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί. Ειδικά, το σύστημα GPS (Global Positioning System) αποδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα της ναυτιλιακής βιομηχανίας λόγω της σχεδόν απόλυτης εξάρτησης των σύγχρονων πλοίων από αυτό. Έτσι, ενώ τα αεροσκάφη διαθέτουν μια σειρά από δευτερεύοντα συστήματα για να προσδιορίσουν τη θέση τους σε περίπτωση αστοχίας του GPS, τα πλοία δεν έχουν παρόμοια λύση. Αυτό τουλάχιστον έως τώρα, αφού μια σειρά «περίεργων» περιστατικών αναγκάζει ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία να λάβει τα μέτρα της.

Πέρυσι, 270 αλιευτικά της Νότιας Κορέας κατέληξαν πίσω στα… λιμάνια τους καθώς το σήμα του GPS είχε χακαριστεί – πιθανότατα από τη Βόρεια Κορέα, η οποία ωστόσο το αρνήθηκε – και έδειχνε τη στεριά για θάλασσα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η τυφλή εμπιστοσύνη που έδειξαν έμπειροι ναυτικοί στη σύγχρονη τεχνολογία. Αντί να προβληματιστούν από τα φυσικά σημάδια που συναντούσαν στη διάρκεια της καταφανώς λανθασμένης διαδρομής, απλά κοιτούσαν την οθόνη που είχαν μπροστά τους. Σαν έφηβοι που έπαιζαν κάποιο video game.

Τον Ιούνιο του 2017 ακόμα 20 πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ενημέρωσαν την Αμερικανική Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας ότι τα συστήματα GPS έπαυσαν να λειτουργούν, ενώ ανάλογα περιστατικά είχαν αναφερθεί τόσο το 2014 όσο και το 2015, μάλιστα εντός της επικράτειας των ΗΠΑ.σχόλιο ID-ont: Quiz: Πόσο καιρό θα κάνει να εμφανιστεί και σε Ορθόδοξη Εκκλησία; Μην "τσιμπάτε"! Το πλαστικό χρήμα και η ευκολία που προσφέρει είναι ο δούρειος ίππος για τις επόμενες μορφές συναλλαγών: εμφυτεύσιμες και μη... 

Η εκκλησία της Παναγίας στην Αμβέρσα του Βελγίου απέδειξε πως βρίσκεται χρόνια μπροστά.

Ο λόγος; Έβαλε POS και δίνει τη δυνατότητα στο ποίμνιο να πληρώσει στο παγκάρι με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

«Βάζετε την κάρτα στην εσοχή, όπως κάνετε σε οποιοδήποτε κατάστημα, βάζετε το ποσό που θέλετε, για παράδειγμα πέντε ευρώ, πατάτε οκ και η συναλλαγή πραγματοποιείται».

Αρκετοί, ειδικά οι νέοτεροι, χρησιμοποιούν κάρτες όμως οι μεγαλύτεροι επιλέγουν τα μετρητά.
«Ορίστε. Εγώ βάζω τα κέρματά μου γιατί προτιμώ να είμαι πιο παραδοσιακή».

«Είναι ωραίο ειδικά για τους νέους και όσους έχουν κάρτες αλλά προτιμώ να δίνω μετρητά».

σχόλιο ID-ont: Τα επόμενα στάδια μετά την εισαγωγή του "πλαστικού χρήματος". Μην "τσιμπάτε" λοιπόν με τις ευκολίες που προσφέρει. Να θυμάστε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε πλαστικό χρήμα, ότι αυτό είναι ο δούρειος ίππος για τις επόμενες μεθόδους.
 
Ένας από τους βασικότερους στόχους των hackers παγκοσμίως είναι για προφανείς λόγους τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών έχει θωρακίσει τα συστήματα, τα websites και τις εφαρμογές τους, σε τέτοιο βαθμό που σπάνια καταγράφονται επιτυχημένες επιθέσεις μεγάλης έκτασης.

Υπογραμμίζουμε το «επιτυχημένες» γιατί καθημερινά σημειώνονται πολυάριθμες απόπειρες κακόβουλων να διεισδύσουν στις υπηρεσίες e-banking και να υποκλέψουν τα στοιχεία σύνδεσης των πελατών και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Το γεγονός της αυξημένης θωράκισης των τραπεζικών συστημάτων στρέφει τους hackers σε πλάγιες οδούς –με πιο γνωστή την υποκλοπή κωδικών από άλλες υπηρεσίες, αφού συχνά οι απρόσεκτοι χρήστες δεν αλλάζουν τα passwords και χρησιμοποιούν το ίδιο για περισσότερες από μία υπηρεσίες.

Πρακτική αν μη τι άλλο επικίνδυνη, αλλά αφού δεν λένε να αλλάξουν οι χρήστες, είπαν να αλλάξουν οι τράπεζες. Και για να το καταφέρουν αποφάσισαν να καταργήσουν το ίδιο το password. Για να μην γενικεύομε, προς το παρόν μόλις μία τράπεζα στην Ευρώπη –η βρετανική TSB– έχει εκφράσει την πρόθεση της να το πράξει, αλλά είναι απολύτως λογικό να ακολουθήσουν και άλλες το παράδειγμά της.


Χάκερ είχαν «σπάσει» τους κωδικούς ασφαλείας των υπολογιστών του ιταλικού ΥΠΕΞ και της διπλωματικής αποστολής της χώρας στην ΕΕ και υπέκλεπταν κατά το διάστημα 2013-16 εμπιστευτικά εσωτερικά μηνύματα.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη συζητούνταν φλέγοντα θέματα, που αφορούσαν το Ιράν, την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, όπως καταγγέλλει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica.

Τα μηνύματα, που απέστελλαν οι διπλωματικές αποστολές, αφορούσαν την κρίση στη Συρία και τη Λιβύη και τα ιταλικά συμφέροντα στην Τριπολιτάνια, τις διαβουλεύσεις για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία, το περιεχόμενο των ανεπίσημων συσκέψεων των ευρωπαίων υπουργών Αμύνης και των επιτροπών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης, σημαντική λεία των υποκλοπέων αποτελούν οι αναφορές που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου North Stream και τις θέσεις των κυβερνήσεων για τη μεταναστευτική ροή στη βαλκανική οδό. Επίσης, αναφορές σχετικά με τις συσκέψεις του Ecofin και οι σχετικές θέσεις των χωρών της ΕΕ, αλλά επίσης και οι δραστηριότητες για τον σχεδιασμό των ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Η ιντερνετική αυτή επίθεση στα δίκτυα της ιταλικής αντιπροσωπείας και του Μεγάρου της Φαρνεζίνα (ΥΠΕΞ) αποκαλύπτουν την αδυναμία των ιταλικών υποδομών ασφαλείας, μία απόδειξη που έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή καταγγελία της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica για το απαρχαιωμένο software του ιταλικού στρατού.

Υπόθεση διαρροής προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων της Cyta από υπάλληλό της σε συνταξιούχο αστυνομικό, διερευνά η Αστυνομία που συνέλαβε δύο πρόσωπα. Πρόκειται για έναν 68χρονο και μια 43χρονη από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, που υπηρετεί σε υποκατάστημα της Αρχής σε προάστιο της Λευκωσίας.

Οι δύο ύποπτοι παρουσιάστηκαν την Παρασκευή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών.

Εναντίον τους διερευνώνται υποθέσεις διαφθοράς, κατά παράβαση του περί επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περί διατήρησης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, κατάχρηση εξουσίας, δόλος και συνωμοσία. Τα υπό εξέταση αδικήματα διαπράχθηκαν από την 1/6/2016-4/8/2017.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τον αστυφύλακα Λεωνίδα Γενναδίου, του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας, την περασμένη Τρίτη η Cyta κατάγγειλε ότι στα πλαίσια ελέγχων ασφαλείας της, διαφάνηκε ότι η 43χρονη υπάλληλος της είχε παράνομα πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων κατόπιν αναζητήσεων της μέσω εφαρμογών πληροφορικής, χωρίς εξουσιοδότηση.

Συγκεκριμένα, απέκτησε συνολικά σε 249 περιπτώσεις πρόσβαση στην εφαρμογή που αναφέρεται σε τιμολόγια, η οποία αποκαλύπτει στοιχεία του πελάτη όπως ονοματεπώνυμο, ταυτότητα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και οφειλόμενο ποσό. Η ύποπτη εργαζόταν πριν ένα χρόνο στο Τμήμα Εξυπηρέτησης πελατών γι’ αυτό και από λάθος δεν της αφαιρέθηκε η πρόσβαση όταν μετακινήθηκε αλλού.


Μία ομάδα κυβερνοκατασκόπων, που ίσως έχει δεσμούς με τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, βρίσκεται πιθανότατα πίσω από τη στοχευμένη παραβίαση των δικτύων wifi σε ξενοδοχεία πολυτελείας επτά ευρωπαϊκών κρατών τον Ιούλιο, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye.

Η ομάδα χάκερ-κατασκόπων με την ονομασία ΑΡΤ 28 επιχείρησε να υποκλέψει κωδικούς ασφαλείας και άλλα δεδομένα από στελέχη δυτικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, που ταξίδευαν και έκαναν χρήση των ασύρματων δικτύων (Wi-Fi) των ξενοδοχείων, προκειμένου στη συνέχεια να παραβιάσουν και να «μολύνουν» τα δίκτυα υπολογιστών στους οργανισμούς και στις εταιρείες των «στόχων» στις πατρίδες τους.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν το κλασικό κόλπο της αποστολής «μολυσμένων» ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με τη μορφή ηλεκτρονικών κρατήσεων δωματίων, που είχαν ως στόχο να παρασύρουν τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων-στόχων να τα ανοίξουν και έτσι να εγκαταστήσουν εν αγνοία τους στους υπολογιστές των ξενοδοχείων τους το κακόβουλο λογισμικό Gamefish, που επιτρέπει στην ΑΡΤ 28 να αποκτά πρόσβαση στους υπολογιστές-στόχους.

Με αυτό τον τρόπο, οι χάκερ σκόπευαν να παραβιάσουν το ασύρματο δίκτυο των ξενοδοχείων και, στη συνέχεια, να «τρυπώσουν» στους υπολογιστές των πελατών που χρησιμοποιούσαν το Wi-Fi του ξενοδοχείου, για να υποκλέψουν κωδικούς και μη κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Οι κυβερνοεπιθέσεις έλαβαν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, αλλά, σύμφωνα με τη FireEye, οι χάκερ έγιναν αντιληπτοί και οι προσπάθειές τους μάλλον περιορίσθηκαν στο αρχικό μόνο στάδιο της διείσδυσης, αν και δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένη ήταν η επιχείρηση και πόσες αλυσίδες ξενοδοχείων αφορούσε.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν για πρώτη φορά να παραβιάσουν έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό DNA - κάτι που έως τώρα μόνο επιστημονική φαντασία θα μπορούσε να θεωρηθεί.
 
Οι "χάκερ" χρησιμοποίησαν το μόριο της ζωής για να διεισδύσουν στον υπολογιστή. Το DNA χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει ένα ιό υπολογιστή από το βιολογικό στο ψηφιακό βασίλειο.

 
"Σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε μια συνθετική έλικα DNA, που περιείχε κακόβουλο υπολογιστικό κώδικα στις βάσεις της. Όταν αυτό το γενετικό υλικό αλληλουχήθηκε και υπέστη επεξεργασία από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, ο ιός εισέδυσε και πήρε τον έλεγχο του υπολογιστή. Έτσι καταφέραμε να αποκτήσουμε τον πλήρη έλεγχο του μηχανήματος εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας κακόβουλο συνθετικό DNA", δήλωσαν οι καθηγητές Τανταγιόσι Κόνο και Λουίς Κέζε της Σχολής Επιστήμης Υπολογιστών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, οι οποίοι θα κάνουν σχετική επίσημη παρουσίαση σε συνέδριο κυβερνοασφάλειας στο Βανκούβερ του Καναδά στις 17 Αυγούστου.

 
Οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν τις τέσσερις βάσεις του DNA (αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη, θυμίνη ή A, C, G, T) για να δημιουργήσουν τον κώδικα του ιού, που ενσωματώθηκε στο συνθετικό DNA. Όταν ο υπολογιστής επιχείρησε να "διαβάσει" αυτό το μολυσμένο DNA, μετατρέποντας τον μοριακό κώδικα σε ψηφιακό, ο ιός ενεργοποιήθηκε και μόλυνε τον υπολογιστή.

σχόλιο ID-ont: Δημοσιοποιήθηκε η 2η γνωμοδότηση (βλ συνημμένα pdf αρχεία) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο. Σύμφωνα με αυτήν για τις: α) Κάρτες απεριορίστων διαδρομών δηλ. μηνιαίες/τριμηνιαίες/εξαμηνιαίες κλπ και β) Κάρτες με δικαίωμα έκπτωσης: ΑΜΕΑ, φοιτητών, Πολυτέκνων κλπ απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοσή τους είναι ο ΑΜΚΑ!

Σύμφωνα με τον νόμο του ΑΜΚΑ: "ουδείς δύναται να απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος, να ασφαλισθεί ή να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, να εκδώσει ή να ανανεώσει βιβλιάριο ασθενείας, να δικαιωθεί και να εισπράξει συντάξεις και γενικότερα πάσης φύσεως παροχές, επιδόματα και βοηθήματα".
 

ΑΜΚΑ δια πάσαν νόσον και πάσαν ...ασθένειαν 
Κατά συνέπεια ο ΑΜΚΑ σχετίζεται με τα ασφαλιστικά/εργασιακά ζητήματα των πολιτών. Τι σχέση έχει τότε το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο με τον ΑΜΚΑ; Ο ΑΜΚΑ δεν φτιάχθηκε για να θεραπεύσει πάσαν νόσον και πάσαν ...ασθένειαν! Γίνεται σήμερα ή όχι καταχρηστική χρήση ενός "ακόμη χρηστικού αριθμού", όπως έλεγε η Ιερά Σύνοδος το 2009; Παρεμπιπτόντως σημειώνουμε πως η χρήση ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική και από το σχετικό με τις μετεγγραφές σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, εάν ο φοιτητής επικαλεστεί και οικονομικούς λόγους για την απόκτηση πρόσθετων για μετεγγραφή μορίων (βλ. εικόνα)
Επίσης πολλή συζήτηση έχει γίνει για την Κάρτα Φιλάθλου και το Ονομαστικό Εισιτήριο των Γηπέδων. Το ίδιο κι εκεί: ο ΑΜΚΑ προτείνειται να είναι ο κωδικός κλειδί που θα συνδέει την Κάρτα με τον φίλαθλο. Από ότι βλέπουμε, εκ των πραγμάτων, ο ΑΜΚΑ τείνει να καταστεί ο υπέρ-αριθμός για την ζωή των πολιτών. Αυτός άραγε ήταν ο αρχικός σκοπός δημιουργίας του, απλά δεν έγινε γνωστός εξ αρχής;
 
Χωρίς ΑΜΚΑ, χωρίς εισιτήριο; 
Στην φορολογική δήλωση, δεν δηλώνουν ΑΜΚΑ "οι υπόχρεοι, οι οποίοι, για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να αποκτήσουν Α.Μ.Κ.Α., ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου." Αυτοί λοιπόν οι πολίτες, που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν θα μπορούν να αποκτούν Ηλεκτρονικό Εισιτήριο των ανωτέρω κατηγοριών;;;

ΑΠΔΠΧ: Όχι στον ΑΜΚΑ, ναι στην χρήση του!!! 
Στη σελ. 16 της 2ης γνωμοδότησης, η ΑΠΔΠΧ αναφέρει για το σύστημα που προτείνει ο ΟΑΣΑ: "Η ανωτέρω περιγραφείσα διαδικασία καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για κάποιες έστω τιμές του ΑΜΚΑ να προσδιοριστεί μονοσήμαντα το ποια είναι η Κάρτα που αντιστοιχεί σε κάθε έναν από του χρήστες με τις εν λόγω τιμές του ΑΜΚΑ, δηλ. τελικά να αναγνωριστούν οι κάτοχοι των συγκεκριμένων καρτών."
Δηλ. ουσιαστικά δεν συμφωνεί με την χρήση του ΑΜΚΑ, δίνει όμως την έγκρισή της για την χρήση του!!!

Ονομαστικές ή ανώνυμες μετακινήσεις; 
Το βασικό ζητούμενο είναι η μη ονομαστικοποίηση των διαδρομών των πολιτών όπως τόνιζε η ΑΠΔΠΧ στην 1η της γνωμοδότηση. Με τον ΑΜΚΑ μας λέει ότι υπάρχει πιθανότητα να ονομαστικοποιηθούν. Επίσης, πέραν όσων επισημαίνει η ΑΠΔΠΧ παρατηρούμε:

- Η ΑΠΔΠΧ προτείνει αντί του ΑΜΚΑ, ένα σύστημα μη αναστρέψιμου ψηφιακού αποτυπώματος (hashed value) του ΑΜΚΑ (π.χ. μια κατακερματισμένη τιμή της τριπλέτας «ΑΜΚΑ-Επώνυμο-Όνομα» τα οποία παρέχονται από τη διαδικτυακή υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ). Με αυτό το σύστημα γίνεται ονομαστικοποίηση των μετακινήσεων των πολιτών στην ΗΔΙΚΑ - εάν έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία των μετακινήσεων του ΟΑΣΑ - ή όχι;

- Επίσης, τόσο οι "απλές", αλλά και οι "σύνθετες" Κάρτες-εισιτήρια, πως θα φορτώνονται με €; Αρχικά με μετρητά αλλά μελλοντικά, όσο προχωράει η τεχνολογία, δεν θα μπορεί να γίνεται και σε ΑΤΜ των τραπεζών ή μέσω e-banking; Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται ονομαστικοποίησή των Καρτών στα συστήματα των τραπεζών ή όχι;

- Η φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο θα εκτυπώνεται μόνο επί της Κάρτας. Τα στοιχεία αυτά για να εκτυπωθούν, περνάνε μέσα από τα συστήματα του ΟΑΣΑ. Είναι απίθανο να αποθηκεύονται προσωρινά και να αντιγράφονται, σε παράβαση της απόφασης της ΑΠΔΠΧ;

Με Κάρτα στο χέρι ή "μέσα στο χέρι"; 
Μερικές τελευταίες παρατηρήσεις μας: 
α) Φορτώνουμε τον κόσμο με μια ακόμη κάρτα και τον σπρώχνουμε σιγά-σιγά να αγανακτήσει και να ζητήσει από μόνος του "μια Κάρτα για όλες τις χρήσεις". (βλ. γιατί όχι όλα σε μια Κάρτα: http://id-ont.blogspot.gr/2015/05/blog-post_0.html)

β) Οι Κάρτες με RFID chip αντιγράφονται πανεύκολα με την χρήση ενός κινητού και του κατάλληλου software (βλ. ρεπορτάζ CBC-News Canada: http://id-ont.blogspot.gr/2013/05/video-cbc-news-canada-smartphone-rfid.html). Μην τυχόν και εμφανιστεί το φαινόμενο να γεμίσει το Μετρό με τις ίδιες Κάρτες !!! Πεδίον δόξης λαμπρό για τα αλουμινένια πορτοφόλια (βλ φωτο)
 
γ) Ωθείται μαζικά ο πληθυσμός στην εξοικείωση με την τεχνολογία "χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC)" δηλ. την χωρίς επαφή σάρωση (κίνηση) του χεριού του (with a scan of their hand). Αυτή όμως ακριβώς είναι και η κίνηση που κάνει και το χέρι που έχει εμφυτευμένο rfid chip. Γιατί να μπαίνει ο κόσμος, έστω και "εξ απαλών ονύχων", σε αυτό το φρικτό από κάθε άποψη σύστημα;;; (βλ.video της USA-Today: http://id-ont.blogspot.gr/2017/07/usa-today-wisconsin.html)


σχόλιο ID-ont: Όπως και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, σιγά μην μείνει ο Πούτιν εκτός του συστήματος.

Τον Ιούνιο η ρωσική τράπεζα Sberbank άρχισε να τοποθετεί με βάση ένα πιλοτικό πρόγραμμα, μηχανήματα ΑΤΜ που μπορούν να εκτελούν συναλλαγές κάνοντας χρήση των βιομετρικών δεδομένων του πελάτη της τράπεζας χωρίς να απαιτεί χρήση κάρτας.

Το πρώτο τέτοιο ΑΤΜ τοποθετήθηκε σε κατάστημα της Sberbank στην λεωφόρο Κουτούζοφσκι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τράπεζας. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί έως τα τέλη του 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι με βάση το αποτέλεσμα που θα έχει η χρήση των συγκεκριμένων ATM, θα ληφθεί και η σχετική απόφαση για την περαιτέρω χρήση ΑΤΜ που θα λειτουργούν με αυτή την τεχνολογία.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η τεχνολογία αυτή είναι προηγμένη και πιο ασφαλής, για παράδειγμα σε σχέση με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί δακτυλικά αποτυπώματα. Τον Μάιο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sberbank Αλεξάντρ Τορμπάχοφ είχε δηλώσει ότι η τράπεζα κάνει ήδη τεστ με την χρήση τεχνολογίας βιομετρικών δεδομένων στα ΑΤΜ. Τότε είχε υπογραμμίσει ότι είναι νωρίς να ειπωθεί πότε συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτη στα ΑΤΜ. Ωστόσο είχε ανακοινώσει ότι στο τέλος του έτους η τράπεζα θα μπορεί να ταυτοποιεί τους πελάτες της μέσω της φωνής τους, σε περίπτωση που απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας.


σχόλιο ID-ont: Τα επόμενα στάδια μετά την εισαγωγή του "πλαστικού χρήματος". Μην "τσιμπάτε" λοιπόν με τις ευκολίες που προσφέρει. Να θυμάστε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε πλαστικό χρήμα, ότι αυτό είναι ο δούρειος ίππος για τις επόμενες μεθόδους.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον της ταυτοποίησης των πληρωμών είναι σαφείς: Στο μέλλον οι πληρωμές θα γίνονται με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων –με το δακτυλικό αποτύπωμα, την ίριδα του ματιού, το σχήμα του προσώπου. Πόσο κοντά όμως βρισκόμαστε σε αυτό το προδιαγραφόμενο μέλλον; Και πόσο ασφαλείς είναι όλες αυτές οι τεχνολογίες;

Προκειμένου να λάβουμε τις απαιτούμενες απαντήσεις και να οραματιστούμε την επόμενη ημέρα των πληρωμών απευθυνθήκαμε στον Michael Sass, Αντιπρόεδρο Market Product Management, Security Solutions για την Mastercard στην Ευρώπη. Η συνέντευξη έγινε με αφορμή τη διοργάνωση του Mastercard Innovation Forum στην Αθήνα. Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στην καινοτομία στον κλάδο της τεχνολογίας πληρωμών και είχε τίτλο “The Future is Now”.

Πρόληψη της απάτης στο διαδίκτυο

Επιχειρώντας να διερευνήσουμε αν οδεύουμε σε μια κοινωνία πλήρως απαλλαγμένη από τα μετρητά, ζητήσαμε από τον Michael Sass να μας περιγράψει τις μεθόδους ταυτοποίησης με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

«Η πρόληψη της απάτης για συναλλαγές χωρίς παρουσία φυσικής κάρτας (CNP) αποτελεί αντικείμενο μελέτης τα τελευταία 15 χρόνια», μας είπε. «Οι μέθοδοι ταυτοποίησης που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, αποδεικνύονται χρονοβόρες και δύσχρηστες για τους καταναλωτές, οι οποίοι δείχνουν την προτίμησή τους στις βιομετρικές μεθόδους ταυτοποίησης. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας με τίτλο “Φορητή Βιομετρία στις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες” του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επιβεβαίωσαν ότι το 92% των τραπεζικών στελεχών δηλώνει πρόθυμο να υιοθετήσει βιομετρική τεχνολογία.


σχόλιο ID-ont: Ο κος Κοντονής ισχυρίζεται ότι "Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μας γλιτώσουν από τα κοράκια". Από τα "ηλεκτρονικά κοράκια" ποιος θα μας γλυτώσει κε Κοντονή;
 
Το παρόν άρθρο γεννήθηκε από την εξής απορία: Εντάξει, τους πλειστηριασμούς σήμερα τους αποτρέπουν οφειλέτες και "συλλογικότητες" εισβάλλοντας στα Ειρηνοδικεία και ασκώντας βία τουλάχιστον λεκτική προς τους συμβολαιογράφους. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πώς θα προστατευθούν; Εάν διενεργεί τον πλειστηριασμό ο συμβολαιογράφος, γιατί το ιδιωτικό του γραφείο θα είναι πιο προστατευμένο από το Ειρηνοδικείο;

Στις έως σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις το κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν φαίνεται να διευκρινίζεται. Διακεκριμένος συμβολαιογράφος απάντησε σε σχετικό ερώτημα του γράφοντος ότι "δεν θα υπάρχει πρόβλημα διότι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα διενεργείται μέσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από την εταιρία που έφτιαξε το λογισμικό". Εάν ισχύει η παραπάνω απάντηση, φαίνεται ότι ούτε οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ότι το κρισιμότατο για την κοινωνία αντικείμενο των πλειστηριασμών ουσιαστικά αφαιρείται από την αρμοδιότητά τους.

Ο θεσμός των αναγκαστικών πλειστηριασμών εξυπηρετεί υπέρτερα κοινωνικά συμφέροντα. Κρίσιμο εν προκειμένω για το δημόσιο συμφέρον είναι, όχι εάν ο συμβολαιογράφος θα διεκπεραιώνει τυπικά την κατακύρωση με βάση το αποτέλεσμα ενός πλειστηριασμού που δεν έχει διενεργήσει ο ίδιος, αλλά το αν η ίδια η διενέργεια του πλειστηριασμού θα είναι νόμιμη.

Ο αναγκαστικός πλειστηριασμός ακινήτων αποτελεί κεντρική έκφανση του κράτους

δικαίου με διττό στόχο. Πρώτον, να διασφαλίζει την είσπραξη των απαιτήσεων, διαφυλάττοντας την οικονομική σταθερότητα, την ασφάλεια των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών ή επαγγελματιών, την είσπραξη απαιτήσεων του δημοσίου, αλλά και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και συνακόλουθα την αποταμίευση της κοινωνίας. Δεύτερον, να διασφαλίζει ότι η ακίνητη περιουσία δεν θα ιδιοποιείται αυθαίρετα από παρανομούντες επιτήδειους: Καθώς ο αναγκαστικός πλειστηριασμός προκαλεί ακούσια αποξένωση του ιδιοκτήτη από την περιουσία του, αυτό πρέπει να γίνεται μόνον υπό κατάλληλες νομοθετικές διασφαλίσεις.

Κεντρική διασφάλιση αποτελεί ότι ο πλειστηριασμός διενεργείται όχι από οποιαδήποτε κρατική αρχή, αλλά από τη δικαστική εξουσία. Τούτο δεν συμβαίνει μόνον στην Ελλάδα. Στη Γερμανία π.χ., της οποίας το νομικό σύστημα αποτελεί εν πολλοίς πρότυπο για την Ελλάδα, ο αναγκαστικός πλειστηριασμός διενεργείται από τα Ειρηνοδικεία. Η ανάθεση του σοβαρού αυτού ζητήματος στη δικαστική εξουσία με τις εγγυήσεις που αυτή περιβάλλεται (προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία), εγγυάται με τη σειρά της τη σύννομη διεκπεραίωση της αναγκαστικής αποξένωσης του ιδιοκτήτη από την περιουσία του.


Αν και το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες, είναι άγνωστο τι θα συμβεί μετά, καθώς οι Γερμανοί είναι πολύ προσεκτικοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. (σχόλιο ID-ont: Εάν είναι τόσο προσεκτική η Γερμανία, τότε γιατί δίνει Ηλεκτρονική Ταυτότητα με τσιπάκι στους Γερμανούς;)

Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν μια περίοδο εξάμηνης δοκιμής της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, που όπως ομολογούν ειδικοί θα ενισχύσει τις συνθήκες ασφαλείας στο μέλλον.

Περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι δέχθηκαν να καταγραφούν τα ονόματά τους και να φωτογραφηθούν προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το πρόγραμμα στον σταθμό Σουντκρόιτς, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί τρεις κάμερες, στην είσοδο και στο κλιμακοστάσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι «η τεχνολογική εξέλιξη δεν μπορεί να σταματά στις υπηρεσίες ασφαλείας».

Ωστόσο, οι Γερμανοί είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο Ούλριχ Σέλενμπεργκ, επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου της χώρας, τόνισε ότι «δεν θέλουμε ως κοινωνία να κάνουμε οτιδήποτε είναι τεχνολογικώς δυνατό». Παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο θα προχωρήσει το πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης.
 
Κλοπή επεισοδίων

Κι ενώ τόσος λόγος γίνεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που θα αποθηκεύονται στις διάφορες τράπεζες δεδομένων προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα το σύστημα αναγνώρισης προσώπων, χάκερ έκαναν επίδειξη δύναμης κλέβοντας το σενάριο ενός μελλοντικού επεισοδίου της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones», καθώς και επεισόδια άλλων τηλεοπτικών σειρών της εταιρείας παραγωγής και καλωδιακού καναλιού ΗΒΟ.


σχόλιο ID-ont: Δημοσίευμα το οποίο προβάλλει τα εμφυτεύσιμα RFID chip. Κάτι τέτοιο σχολιάζαμε με την χθεσινή μας ανάρτηση (http://id-ont.blogspot.gr/2017/08/nprorg-chip-party-wisconsin-chips.html).

Την περασμένη εβδομάδα, η είδηση ότι η εταιρεία Three Square Market (32Μ) προσφέρθηκε να εμφυτεύσει στους υπαλλήλους της micro chips τύπου RFID σε μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού έγινε viral. Το chip λειτουργεί ως εργαλείο πολλαπλών χρήσεων, ως πιστωτική κάρτα ή εργαλείο αναγνώρισης και η εταιρεία θεωρεί ότι είναι το μέλλον. Η 32Μ μπορεί να μην έχει άδικο για το μέλλον των chips, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προωθεί τη χρήση τους είναι λάθος.

Τα chips που θα λάβουν τουλάχιστον 50 υπάλληλοι της εταιρείας την 1η Αυγούστου θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιούν αγορές στις αίθουσες της 32Μ, γεγονός που αναμένεται να αποδειχθεί το απόλυτο τεστ ενός προϊόντος που προσφέρει τόσο ασυνήθιστα πλεονεκτήματα.

"Βλέπουμε αυτά τα chips ως μια επιλογή για πληρωμές ή ένα εργαλείο αναγνώρισης που όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αγορές αλλά και σε άλλες εφαρμογές που αναπτύσσουμε τώρα, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων και γυμναστηρίων", δήλωσε ο Patrick McMullan, COO της 32M.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το chip που εμφυτεύεται μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη, για να ανοίγουν πόρτες, να χρησιμοποιούν τα φωτοτυπικά, να ανοίγουν τους υπολογιστές τους, να ανταλλάσσουν επαγγελματικές κάρτες και να καταγράφουν το ιατρικό ιστορικό τους.


 

σχόλιο ID-ont: Η λέξη chip έχει έχει πολλές έννοιες στα Ελληνικά. Στην κατωτέρω συνέντευξη ο δημοσιογράφος κάνει λογοπαίγνιο με 2 από τις έννοιές της: τα πατατάκια και τα ηλεκτρονικά μικροκυκλώματα (στην περίπτωση μας σε εμφυτεύσιμη στον άνθρωπο μορφή).

Παρατηρήστε μια λεπτομέρεια στο ανωτέρω video: Η εμφύτευση γίνεται στο αριστερό χέρι. Γιατί άραγε στο αριστερό και όχι στο δεξί; Για να διασκεδαστούν προφανώς, οι προφανείς συνειρμοί πολλών...

Επιπλέον πρέπει να τονισθεί ότι σε αυτό το "chip party" δόθηκε πολύ μεγάλη δημοσιότητα από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πως είναι δυνατόν μια τόσο μικρή - για τα δεδομένα της Αμερικής - επιχείρηση να απέκτησε τέτοια προβολή; Μάλλον η συγκεκριμένη δράση της που την καθιστά διάσημη, δηλ η εμφύτευση RFID chip στο χέρι των υπαλλήλων της, θα βρεθεί στην αιχμή της δημοσιότητας και της προβολής από το "σύστημα" την επερχόμενη περίοδο...

Καλό είναι λοιπόν να βρίσκουμε και να αναδεικνύουμε τις αντιδράσεις σε αυτές τις δράσεις όπως η κατωτέρω συνεντευξη του Michael Zimmer, καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee.


NPR.org: Σε αυτό το "Chip Party" στο Wisconsin δεν θα προσφερθούν πατατάκια (chips) με σάλτσα τυριού

NOEL KING, δημοσιογράφος:

Τώρα, ήρθε η ώρα για το κανονικό τμήμα της εκπομπής μας, θα ακούσετε λέξεις, προσπαθούμε να κατανοήσουμε μια νέα ιστορία, κάνοντας ανάλυση σε μια λέξη-κλειδί ή εάν θέλετε μια φράση-κλειδί. Η φράση μας αυτήν την εβδομάδα - "πάρτυ με τσίπς" (chip party). Και όχι, όχι το είδος των τσιπ (πατατάκια) που τρώτε. Πενήντα εργαζόμενοι σε εταιρεία διάθεσης και εγκατάστασης αυτόματων πωλητών στο Ουισκόνσιν προσφέρθηκαν εθελοντικά να εμφυτευτούν μικροτσίπ στα χέρια τους. Το τσιπ θα τους επιτρέπει να ανοίγουν τις πόρτες στη δουλειά, να συνδέονται με τους υπολογιστές τους, να αγοράζουν σνακ στην αίθουσα που κάνουν διάλειμμα - όλα με την κίνηση του χεριού τους. Την 1η Αυγούστου, αυτή η εταιρεία - Three Square Market - θα φιλοξενήσει (φιλοξένησε, δείτε ανωτέρω το ρεπορτάζ της ΕΡΤ1) ένα "τσίπ πάρτυ" στα κεντρικά γραφεία της και θα εισάγει αυτά τα τσίπ στα χέρια των εργαζομένων τους χρησιμοποιώντας μια σύριγγα. Αυτό έιναι άραγε το μέλλον ή έτσι θα πρέπει να είναι το μέλλον; Για την κατανόηση της ηθικής όλων αυτών, θα συνομιλήσουμε με τον Michael Zimmer. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Milwaukee και διευθύνει το Κέντρο Έρευνας Πολιτικής της Πληροφορίας. Μιχαήλ, σε καλωσορίζουμε στην εκπομπή "All Things Considered".

σχόλιο ID-ont: Ο Άγης Βερούτης ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις πρoηγούμενες εκλογές. Αυτά που γράφει για την φοροδιαφυγή έχουν λογική. Εάν όμως κάποτε εκλεγεί θα εφαρμόσει αυτά που γράφει και προφανώς πιστεύει ή αυτά που θα του πει το κόμμα του, ήτοι : πλαστικό χρήμα, ηλεκτρονική ταυτότητα κλπ;

Σταματήστε τα ψέμματα για την φοροδιαφυγή

Η φοροδιαφυγή σε ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η γερμανική και η αμερικανική, αγγίζει το 20%.

Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για την φοροδιαφυγή, την τοποθετούν ανάμεσα σε 24% - 26% της οικονομίας. Αυτό φυσικά αφορά σε μελέτες πριν την κρίση.

Δεδομένου του σημερινού, όμως, τρόπου φορολόγησης, με τεκμήρια και διάφορα άλλα τέτοια κόλπα, ακόμα και ένας τυροπιτάς που δεν κόβει τις μισές αποδείξεις, πληρώνει φόρο και μάλιστα περισσότερο απ' ό,τι για το ίδιο εισόδημα θα πλήρωνε ένας μισθωτός.

Η πραγματική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερη από όσο είναι στη Γερμανία!

Φυσικά δεν είναι μηδενική, όπως δεν είναι μηδενική σε καμία ανεπτυγμένη οικονομία.

Είναι παραπλανητικό να γίνονται υπολογισμοί από πολιτικούς, για το πόσα θα ήσαν τα έσοδα του κράτους αν έπιαναν όλη την φοροδιαφυγή, και κάποιοι την υπολογίζουν με βάση το συνολικό της μέγεθος, έστω 40 δισ. ευρώ ετησίως, λέγοντας πως αν πιαστεί, το κράτος θα έχει έσοδα 15-20 δισ. ευρώ!

Όσοι πολιτικοί λένε ότι θα πιάσουν τη φοροδιαφυγή λένε συνειδητά ψέμματα!

Μηδενική φοροδιαφυγή έχει μόνο η Βόρεια Κορέα!


σχόλιο αναγνώστη του άρθρου: Σουηδία η χώρα του βορά που όλα λειτουργούν ρολόι, πολύ μπροστά από την Ψωροκώσταινα, και που εμείς οι καθυστερημένοι πρέπει να της μοιάσουμε. Είναι και πρωτοπόρος στο ηλεκτρονικό χρήμα τρομάρα της...

Η διαρροή έγινε το 2015 αλλά μαθεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση οι υπουργοί Υποδομών, Άμυνας και Εσωτερικών για τον ρόλο τους στη διαρροή των δεδομένωνΣκάνδαλο φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στην Σουηδία, καθώς διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα σχεδόν όλων των πολιτών της χώρας.

Η διαρροή έγινε το 2015, αλλά το συμβάν μαθεύτηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη σουηδική κυβέρνηση, καθώς αρκετά κυβερνητικά μέλη κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους.

 
Με τη διαρροή εργαζόμενοι στα τμήματα IT άλλων χωρών απέκτησαν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν άτομα καταγεγραμμένα στις βάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας της Σουηδίας. Το λάθος φαίνεται πως συνέβη όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να αναθέσει σε τρίτους τη διαχείριση δεδομένων από το Πρακτορείο Μεταφορών.

 
Εξαιτίας του σκανδάλου φαίνεται πως βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση οι υπουργοί Υποδομών, Άμυνας και Εσωτερικών για τον ρόλο τους στη διαρροή των δεδομένων.

σχόλιο ID-ont: Τροπολογία για την ηλεκτρονική ταυτότητα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για ψήφιση στη Βουλή. Από ότι φαίνεται με αυτή την τροπολογία:

α) Δίδεται εξουσιοδότηση να προσθέτει ο υπουργός κατά το δοκούν πληροφορίες στην Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη όπως την έλεγε ο Γιώργος). Ως παράδειγμα πληροφορίας υπονοείται ο ΑΜΚΑ γιατί γίνεται αναφορά σε θέματα υγείας. Θα μπορούσε να αφορά και όλο ή μέρος του Ιατρικού φακέλου του κάθε πολίτη (βλ. Τι αλλάζει με τον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας)

β) Στα κείμενα γίνεται η εξής αναφορά: "...και οι απαιτήσεις της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών...". Αυτό μάλλον έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που αναφέρουν οι Ηνωμένες Πολίτες ότι έχουν αναληφθεί από το Ελληνικό Κράτος για την έκδοση βιομετρικής ταυτότητας. (βλ. πρόσφατη έκθεση του Στεϊτ Ντεπάρτμεντ. Σημειωτέον: Οι Αμερικανοί ζητούν βιομετρική ταυτότητα από εμάς, ενώ αυτοί οι ίδιοι δεν έχουν!)

γ) Μέχρι την επόμενη "αξιολόγηση" (παρεμπιπτόντως έχουν χάσει οι λέξεις το
νόημά τους: αξιολόγηση = συνθηκολόγηση με νέα μέτρα), προέκυψε ένα μεσοδιάστημα που μπορούν να σκεφθούν κι άλλα θέματα και να τα πουλήσουν με αριστερό περιτύλιγμα: Η ηλεκτρονική ταυτότητα μπορεί να προβληθεί ως "μεταρρύθμιση του Δημοσίου υπέρ της εξυπηρέτησης του φτωχού πολίτη" !!! σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (βλ. ανωτέρω) και πιθανόν κι άλλες εφαρμογές... "Αριστερός σανός" που λέει κι ένας δημοσιογράφος-σχολιαστής της επικαιρότητας ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία και τα συνοδευτικά της κείμενα:

Καλώς ήλθατε στο μέλλον;

Μια εταιρεία τεχνολογίας του Wisconsin προσφέρει στους υπαλλήλους της μικροσκοπικά εμφυτεύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μπαίνουν στο κτίριο και να αγοράζουν τρόφιμα στο χώρο εργασίας. Eξαρτάται από τον υπάλληλο εάν θα δεχθεί να του εμφυτευθεί ένα τσιπ ή όχι.

Η Three Square Market, μια εταιρεία που παρέχει την τεχνολογική υποδομή για αγορές προϊόντων σε χώρους εργασίας ή μικρές αγορές, έχει περισσότερους από 50 υπαλλήλους οι οποίοι σχεδιάζουν να τους εμφυτευθεί το τσιπ. Το μικροσκοπικό τσιπ, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία RFID (ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων), μπορεί να εμφυτευτεί μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη "μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα", σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο River Falls, Wisconsin, οραματίζεται τη χρήση του μικροτσίπ μεγέθους ρυζιού να επιτρέπει στους εργαζόμενους να πληρώνουν εύκολα για αγορά προϊόντων, να έχουν πρόσβαση στο κτίριο και στους υπολογιστές τους κι όλα αυτά με μια σάρωση (κίνηση) του χεριού τους.

"Προβλέπουμε ότι η τεχνολογία RFID θα κατευθύνει τα πάντα: από την αγορά προϊόντων στην καντίνα της επιχείρησής μας,  το άνοιγμα κλειστής πόρτας, τη χρήση των φωτοτυπικών μηχανημάτων, την είσοδο στον Η/Υ μας, το ξεκλείδωμα του τηλέφωνου μας, την ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών, την αποθήκευση ιατρικών πληροφοριών (σε ηλεκτρονική καρτέλα υγείας) και ως μέσο πληρωμών σε άλλες συσκευές ανάγνωσης RFID καρτών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Todd Westby. "Τελικά, αυτή η τεχνολογία θα τυποποιηθεί και θα σας επιτρέψει να τη χρησιμοποιήσετε ως διαβατήριο, εισιτήριο ΜΜΜ, αγορά προϊόντων οπουδήποτε κλπ."

 

Και ενώ η εμφύτευση τσιπ σε υπαλλήλους μπορεί να ακούγονται σαν κάτι από μια ταινία τρόμου, η εταιρεία συνεργάζεται με τη σουηδική εταιρεία BioHax International, η οποία έχει ήδη πολλούς "εμφυτευμένους" υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι δεν απαιτείται να λάβουν τα μικροτσίπ και δεν υπάρχει παρακολούθηση GPS, είπε ο  Westby. (σχόλιο ID-ont: είναι θέμα επιλογής, σε επόμενη αναβάθμιση, ή από άλλη εταιρεία, μπορεί να επιλεγεί να υπάρχει παρακολούθηση, αφού ήδη γίνεται στα ζώα, όπως λέει το ανωτέρω video...)σχόλιο ID-ont: Ένα παλιό video (από το 2012) σε νέα χρήση... Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια, σε ειδική σύσκεψη με στελέχη των εισπρακτικών εταιρειών, παρουσίασε ένα νέο σχέδιο διεκδίκησης των οφειλών - «Ξεχάστε τα τηλέφωνα», είπε, «και ψάξτε στα social media για στοιχεία» - Προβλήθηκε μάλιστα ειδικό βίντεο «πώς γίνεται η δουλειά».

Παγίδα τα social media για τους δανειολήπτες. «Αλλα κόλπα» από τις εισπρακτικές εταιρείες για να αντλήσουν πληροφορίες και να βρουν πού κρύβουν τα λεφτά τους. Το βίντεο με τα «μαγικά» που αποκαλύπτουν την κρυφή ζωή όσων χρωστούν στις τράπεζες.

«Ξεχάστε τα τηλέφωνα και πιάστε το Facebook» είναι πλέον η νέα οδηγία που έχει δοθεί στις εταιρείες αναζήτησης και είσπραξης οφειλών. Στο παρά πέντε της έναρξης του εξωδικαστικού συμβιβασμού και μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν οι τράπεζες να δεχτούν «κουρέματα» χρέους σε δανειολήπτες που επικαλούνται αδυναμία πληρωμής, οι εισπρακτικές παίρνουν εντολή να αλλάξουν τις μεθόδους πίεσης, να εγκαταλείψουν τον κλασικό τρόπο αναζήτησης των οφειλετών μέσω των κλήσεων από τα γνωστά σε όλους «call centers» και να διεισδύσουν στα social media για να αντλήσουν πληροφορίες και στοιχεία από το προφίλ των οφειλετών προκειμένου να τους πιέσουν να πληρώσουν. 

Το σύνθημα για την εξέλιξη αυτή δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών. Εκεί ο διευθύνων σύμβουλος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. Κώστας Μητρόπουλος, γνωστός σε πολλούς και από τη θητεία του ως επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έδωσε κατευθύνσεις στις εταιρείες ενημέρωσης και αναζήτησης οφειλετών που χρωστούν δισεκατομμύρια σε 16 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στη χώρα μας για το πώς θα πρέπει στο εξής να λειτουργούν.

Για να καταδείξει με ποιον τρόπο μπορούν να αποσπάσουν πληροφορίες από τους οφειλέτες οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων, τα γραφεία ενημέρωσης και τα δικηγορικά γραφεία, ο κ. Μητρόπουλος έκλεισε την εκτενή ομιλία του με ένα σοκαριστικό βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα πώς αντλούν πληροφορίες όσοι τρυπώνουν στα προφίλ απλών χρηστών στα social media.

σχόλιο ID-ont: Ακόμη ένα δημοσίευμα που παρουσιάζει μονόπλευρα ένα θέμα. Το να πληρώνουν με κινητά οι Κινέζοι προβάλλεται ως κάτι αξιομίμητο από την εφημερίδα. Δεν αναφέρει όμως πως "αξιοποιούνται" όλες αυτές οι ηλεκτρονικές πληρωμές. 

Δεν αναφέρεται στο σύστημα "κοινωνικής βαθμολόγησης" που θα εφαρμόσει η Κίνα από το 2020 (http://id-ont.blogspot.gr/2017/07/blog-post_23.html) όπου όλες αυτές οι πληρωμές και δεκάδες άλλες καθημερινές δραστηριότητες των Κινέζων θα βαθμολογούνται από την κυβέρνηση και θα βγαίνει ένα σκορ "κοινωνικής κατάταξης" όλων των Κινέζων. Κοινωνική Κατάταξη η οποία θα οδηγεί σε προνόμια αυτούς που έχουν υψηλή βαθμολογία και σε "τιμωρίες" αυτούς που  θα έχουν χαμηλή βαθμολογία.

Μετά από αυτά, είναι αξιομίμητη αυτή η συμπεριφορά των Κινέζων ή αξιολύπητη;;;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων εξαπλώνονται ραγδαία στην κινεζική οικονομία. Πρόκειται για αξιοπρόσεκτο φαινόμενο για μια χώρα όπου η πρόσβαση σε διαδικτυακές εφαρμογές, όπως η μηχανή αναζήτησης Google ή το σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, δεν είναι απρόσκοπτη.
Στην Κίνα, οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων εκτοξεύθηκαν στα 5,5 τρισ. δολάρια το 2016, δηλαδή είναι 50πλάσιες από τα 112 δισ. δολάρια που έχουν καταγραφεί αντίστοιχα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων iResearch.

Οι Κινέζοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη, φαίνεται ότι δεν έχουν περάσει από το στάδιο του «πλαστικού χρήματος», υπό την έννοια ότι οι περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων τους. Οι καταναλωτές στις σκανδιναβικές χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν απεξαρτηθεί από τα μετρητά, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες) για την εξυπηρέτηση των πληρωμών.

 

Στις περισσότερες χώρες, η ύπαρξη ενός πιστωτικού συστήματος (εννοεί συστήματος πιστωτικής αξιολόγησης πελατών από τις Τράπεζες στο πλαίσιο χορήγησης δανείων) δεν είναι αμφιλεγόμενο. Οι προηγούμενες οικονομικές πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να προβλέψουμε εάν τα άτομα θα πληρώσουν τα υποθήκες τους ή το λογαριασμό τους με πιστωτική κάρτα στο μέλλον.

Ωστόσο, η Κίνα πηγαίνει την ιδέα αυτή μερικά βήματα πιο μακρυά. Η κινεζική κυβέρνηση οικοδομεί ένα παντοδύναμο σύστημα "κοινωνικής πίστης" το οποίο προορίζεται να αξιολογεί την αξιοπιστία του κάθε πολίτη.

Μέχρι το 2020, όλοι στην Κίνα θα εγγραφούν σε μια τεράστια εθνική βάση δεδομένων, η οποία θα συγκεντρώνει φορολογικές και κυβερνητικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παραβάσεων της κυκλοφορίας, και θα βγάζει έναν ενιαίο αριθμό που θα κατατάσσει τον κάθε πολίτη.

Το σύστημα αυτό δεν είναι ακόμα σε ισχύ. Προς το παρόν, η κυβέρνηση παρακολουθεί πως οκτώ κινεζικές εταιρείες εκδίδουν τα δικά τους αποτελέσματα "κοινωνικής πίστης" στα πλαίσια πιλοτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί από το κράτος.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα είναι η Sesame Credit, η οικονομική πτέρυγα του Alibaba.Με 400 εκατομμύρια χρήστες, η Alibaba είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στον κόσμο. Χρησιμοποιεί τη μοναδική βάση δεδομένων για την πληροφόρηση των καταναλωτών για να συγκεντρώσει βαθμολογίες ατομικών "κοινωνικών πιστώσεων".

Οι εργαζόμενοι σε δήμο της Ελλάδας υπέβαλαν ένσταση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ειδικό σύστημα ελέγχου της εισόδου και της εξόδου του προσωπικού σκοπεύει να εγκαταστήσει δήμος στο νομό Ηρακλείου της Κρήτης, προκειμένου να ελέγχει κατά πόσον οι υπάλληλοι τηρούν το ωράριό τους.

Μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο δήμο τηρούνται βιβλία όπου υπογράφουν οι υπάλληλοι κατά την άφιξη και αποχώρησή τους. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αρχή του εν λόγω δήμου, σκέφτεται την εγκατάσταση του συστήματος του βιομετρικού ελέγχου του δακτυλικού αποτυπώματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την τήρηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι υπέβαλαν ερώτηση – ένσταση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχετικά με τη νομιμότητα εγκατάστασης του μηχανήματος ελέγχου της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων, το οποίο λειτουργεί με έλεγχο του δακτυλικού αποτυπώματος του εργαζομένου.

top