Η Facebook εσκεμμένα παραβίασε τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τον ανταγωνισμό και θα πρέπει, μαζί με άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, να υπαχθεί σε έναν νέο ρυθμιστικό φορέα προκειμένου να προστατεύεται η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών, όπως δήλωσαν σήμερα Βρετανοί βουλευτές.

Σε μια καταδικαστική έκθεση που κάνει ειδική αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την αποτυχημένη, όπως τη χαρακτηρίζει, ηγεσία και την προσωπική ευθύνη, η Επιτροπή Ψηφιακών Μέσων, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι οι τεχνολογικές εταιρίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές στο να σταματήσουν το βλαβερό περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Αυτό περιελάμβανε παραπληροφόρηση, απόπειρες από ξένες χώρες να επηρεάσουν εκλογές και κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα.

«Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ντάμιαν Κόλινς.

Ο Κόλινς δήλωσε ότι η εποχή της ανεπαρκούς αυτορύθμισης πρέπει να τελειώσει, ύστερα από 18μηνη έρευνα η οποία κατέληξε ότι η Facebook «εκ προθέσεως και εις γνώσιν της παραβίασε τους νόμους για τα προσωπικά δεδομένα και τον ανταγωνισμό».

«Τα δικαιώματα του πολίτη πρέπει να οριστούν, απαιτώντας από τις τεχνολογικές εταιρίες να συμμορφώνονται με ένα κώδικα δεοντολογίας που έχει θεσπιστεί από το Κοινοβούλιο και τελεί υπό την εποπτεία ενός ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα», δήλωσε.

Μπροστά σε μια νέα μορφή «αποικιοκρατίας», αυτή τη φορά ηλεκτρονικής, με υπερόπλο την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ο πλανήτης. Η ανάλυση του Foreign Policy δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη «νέα τάξη πραγμάτων» που αναδύεται ήδη.

Δεν πρόκειται καν για δυστοπία. Ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης κυριαρχεί όλο και περισσότερο, και καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα προχωρούν, άλλες χώρες, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, υστερούν πολύ. Αν δεν προλάβουν τις συνέπειες, οι οικονομικές και πολιτικές προοπτικές τους θα είναι ζοφερές.

Γι’ αυτές τις χώρες, οι οικονομικές προκλήσεις θα είναι σχεδόν ανυπέρβλητες:
  • Σε έναν αυτοματοποιημένο κόσμο, θα υπάρξει πολύ λιγότερη ζήτηση για ανειδίκευτη εργασία.
  • Οι πολιτικοί κίνδυνοι θα είναι εξίσου τρομακτικοί. Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά ήδη δυνατή το «χακάρισμα»…. του ανθρώπου, συλλέγοντας δεδομένα και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα για να αποκρυπτογραφήσει, να προβλέψει και να διαχειριστεί τις επιθυμίες του. Η Cambridge Analytica είχε κάνει ακριβώς αυτό με τα δεδομένα των Αμερικανών ψηφοφόρων στο Facebook.
Όλες οι χώρες, ανεξάρτητα από το εάν είναι τεχνολογικές υπερδυνάμεις ή όχι, θα αισθανθούν τα αποτελέσματα της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά υπάρχει ακόμη μια μεγάλη, δυσάρεστη συνέπεια για όσες μείνουν πίσω. Για να «χακάρουν» τους ανθρώπους, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά στην πραγματική ζωή, γεγονός που καθιστά τα δεδομένα ίσως τον σημαντικότερο πόρο στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Αλλά τα περισσότερα τέτοια δεδομένα «εξορύσσονται» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τις εταιρείες που εδρεύουν εκεί. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο κόσμος θα μπορούσε σύντομα να γνωρίσει ένα νέο είδος αποικιοκρατίας - της αποικιοκρατίας των δεδομένων - στον οποίο  θα «εξορύσσονται» πρωτογενείς πληροφορίες σε πολλές χώρες, θα επεξεργάζονται κυρίως στον «αυτοκρατορικό« κόμβο και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται για να ασκούν έλεγχο σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, οι γίγαντες δεδομένων στο Σαν Φραντσίσκο ή στη Σαγκάη θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν ολόκληρη την ιατρική και προσωπική ιστορία πολιτικών και αξιωματούχων σε μακρινές χώρες και να την χρησιμοποιήσουν για να τους επηρεάσουν ή να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη σε σχέση με εκείνους.

Οι χάκερ παραβίασαν επίσης τα δίκτυα των μεγάλων κομμάτων της Αυστραλίας, πρόσθεσε ο Μόρισον, ο οποίος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια πρώτη αποτίμηση των ερευνητών.

Η κυβερνοεπίθεση στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρείσφρηση στα δίκτυα του κοινοβουλίου και των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Αυστραλίας πιθανότατα διαπράχθηκε από ξένο κράτος, υποστήριξε σήμερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, χωρίς πάντως να κατονομάσει κάποια χώρα.

Καθώς η Αυστραλία οδεύει σε εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν ως τον Μάιο, οι κοινοβουλευτικοί ειδοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να αλλάξουν επειγόντως τους μυστικούς κωδικούς τους, διότι η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας εντόπισε πως διαπράχθηκε επίθεση στο δίκτυο υπολογιστών του κοινοβουλίου.

Οι χάκερ παραβίασαν επίσης τα δίκτυα των μεγάλων κομμάτων της Αυστραλίας, πρόσθεσε ο Μόρισον, ο οποίος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια πρώτη αποτίμηση των ερευνητών.

«Οι ειδικοί μας για την κυβερνοασφάλεια πιστεύουν ότι ένα κράτος με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα ευθύνεται γι' αυτή την κακόβουλη δραστηριότητα», τόνισε ο Μόρισον ενώπιον της Βουλής.

 
«Ενημερωθήκαμε επίσης ότι τα δίκτυα (υπολογιστών) πολιτικών κομμάτων, των Φιλελεύθερων, των Εργατικών και του Εθνικού Κόμματος, επίσης επλήγησαν» εντός των ορίων της ίδιας κυβερνοεπίθεσης, πρόσθεσε.

Ο Μόρισον δεν αποκάλυψε σε τι είδους πληροφορίες απέκτησαν πρόσβαση οι δράστες της κυβερνοεπίθεσης. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να υποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα επέμβασης στις εκλογές στη χώρα του.


σχόλιο ID-ont: Αυτή είναι μια δημόσια εφαρμογή. Σκεφθείτε τι γίνεται με τις μυστικές εφαρμογές που έχουν στη διάθεσή τους πάσης φύσεως Κυβερνήσεις (δημοκρατικές, ημι-δημοκρατικές, καθόλου δημοκρατικές). 
Επισημαίνουμε πως με την χρήση ΚΑΙ της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (Κάρτα του Πολίτη) σε συνδυασμό (ή και χωρίς) το κινητό τηλέφωνο, ολοκληρώνεται το πανοπτικόν σύστημα, πάντα φυσικά και μόνον, προς ....όφελος μας (sic!)
 
iefimerida: Σάλο έχει προκαλέσει η νέα εφαρμογή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας με την οποία οι άντρες μπορούν να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την γυναίκα τους.

Ο λόγος για την εφαρμογή «Absher» η οποία επιτρέπει στους Σαουδάραβες να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα ταξίδια που πραγματοποιούν οι γυναίκες τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μόλις η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου αμέσως ακτιβιστές από όλες τις χώρες και κυρίως από την Αμερική αντέδρασαν λέγοντας πως η εφαρμογεί θα πρέπει να αποσυρθεί από τα καταστήματα διαδικτυακών πωλήσεων της Google και της Apple.

Η εφαρμογή Absher, που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και μπορεί δωρεάν να χρησιμοποιηθεί, απευθύνεται αποκλειστικά σε άνδρες, οι οποίοι μέσω αυτής μπορούν να ενημερωθούν ή ακόμη και να αφαιρέσουν την άδεια στις συζύγους τους και στα γυναίκες συγγενείς που πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό.

secnews.gr : Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν, όλοι μπορούν να επιβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει privacy για κανέναν που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Οι ειδικοί ασφαλείας λένε πως αν κάποιος επιθυμεί να προστατευτεί πλήρως, ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να απέχει εντελώς από το internet. Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, είδαμε πολλές γνωστές εταιρείες να κυκλοφορούν καινούριες αναβαθμίσεις για σφάλματα και παραβιάσεις δεδομένων που παρατηρήθηκαν.

Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα, η Apple έπρεπε να κυκλοφορήσει μία αναβάθμιση λογισμικού, καθώς ένας έφηβος ανακάλυψε ένα σφάλμα στο Group FaceTime, το οποίο επέτρεπε στα άτομα που καλούσαν να ακούσουν τον ήχο και τις ομιλίες του παραλήπτη για το χρονικό διάστημα που οι κλήσεις δεν απαντήθηκαν. Με μια πρώτη ματιά, αυτό φάνηκε σαν να μην πρόκειται για το χειρότερο πρόβλημα στον κόσμο του privacy, καθώς οι χρήστες που επικοινωνούν μέσω Facetime συνήθως είναι φίλοι και στη χειρότερη περίπτωση αυτό που έγινε ήταν πως κάποιος άκουσε κάτι που δεν έπρεπε να είχε ακούσει. Αλλά όλοι το ξεπέρασαν σύντομα.

Εκτός από αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά, από ότι φαίνεται οι εταιρείες λογισμικού ακούνε και βλέπουν τα πάντα. Για παράδειγμα, σε όλους συμβαίνουν συνέχεια περιστατικά τύπου «retargeting», καθώς όταν κάποιος αναζητεί έναν όρο στο διαδίκτυο, όπως αεροπορικά εισιτήρια για έναν προορισμό, τις επόμενες ώρες και ημέρες παρουσιάζονται διαφημίσεις σχετικές με οτιδήποτε που είχε αναζητήσει. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει, ακόμα και όταν κάποιος αλλάζει τοποθεσία και έχει συσκευές μαζί του. Βάσει τοποθεσίας λοιπόν έρχονται νέες προτάσεις και διαφημίσεις στους χρήστες, ακόμα και όταν δεν έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στις εφαρμογές των smartphones. Για αυτή την κατάσταση, κάποια άτομα έχουν δηλώσει πως οι τεχνικές retargeting αποτελούν μία διευκόλυνση για αυτά που επιθυμεί κανείς, καθώς ο διαδικτυακός κόσμος προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός.

σχόλιο ID-ont: Στην Ελλάδα πλησιάζουμε την εποχή όπου θα τιμωρείται η χρήση των μετρητών, την ίδια ώρα που στην Αμερική, θα τιμωρείται η μη δυνατότητα χρήσης των μετρητών !!! Τώρα ποιός είναι ο δημοκράτης και προοδευτικός και ποιός ο αυταρχικός και οπισθοδρομικός;;; Ο Αμερικανός ή ο Έλληνας που υπακούει στις υποδείξεις και τα πειράματα του ΔΝΤ; (βλ. Το ΔΝΤ προμηνύει το τέλος των μετρητών; http://id-ont.blogspot.com/2019/02/blog-post_16.html). Μπράβο στην ιστοσελίδα www.emea.gr για το άρθρο που δημοσίευσε.

ΕΜΕΑ: Νομοσχέδιο με το οποίο θα καταστήσει παράνομα τα καταστήματα που δέχονται μόνο πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές με τους πελάτες περνάει η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, και το μόνο που απομένει για να γίνει και επίσημα νόμος της πολιτείας είναι η υπογραφή του κυβερνήτη της πολιτείας. Στην περίπτωση που ο κυβερνήτης υπογράψει το διάταγμα, το Νιου Τζερσεϊ θα γίνει η δεύτερη πολιτεία που απαγορεύει τα καταστήματα που δεν δέχονται μετρητά στις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση θα ισχύσει μόνο για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που γίνονται σε φυσικό κατάστημα και φυσικά δεν θα ισχύσει για περιπτώσεις ηλεκτρονικών αγορών, τηλεφωνικών πωλήσεων κτλ. Στην περίπτωση που κάποια εταιρεία ή κατάστημα συνεχίζει να δέχεται μόνο πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές του, το προτεινόμενο πρόστιμο θα είναι ύψους έως 2.500 δολάρια για το πρώτο αδίκημα και 5.000 δολάρια για το δεύτερο. Πρόσθετες παραβιάσεις εκ μέρους του καταστήματος, θα θεωρούνται παράνομες πρακτικές στο πλαίσιο του νόμου περί απάτης των καταναλωτών.

Ο λόγος για τον οποίο η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση είναι επειδή η υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος θεωρείται διάκριση ενάντια σε αυτούς που χρησιμοποιούν μετρητά. "Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην καταναλωτική πίστη και οποιαδήποτε προσπάθεια από τα καταστήματα λιανικής πώλησης να απαγορεύσουν τη χρήση μετρητών θα δημιουργούσε διακρίσεις σε βάρος αυτών των ανθρώπων", δήλωσε ο Paul D. Moriarty, ένας από τους κύριους εισηγητές του νομοσχεδίου. "Το δολάριο είναι νόμιμο χρήμα και πρέπει να γίνεται δεκτό σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης στο Νιου Τζέρσεϊ".

σχόλιο ID-ont: Το ΔΝΤ κάνει τη δουλειά του, δηλ. των αφεντικών του, που χρηματοδοτούν τη λειτουργία του. Το ερώτημα είναι γιατί εμείς στρώνουμε το έδαφος, εν είδει πειραματόζωου, για να υλοποιηθούν όσα το ΔΝΤ πραγματεύεται στη μελέτη που δημοσίευσε;;; (αναλυτικά η μελέτη του ΔΝΤ σε μορφή pdf στο τέλος του κατωτέρω δημοσιεύματος)

Newmoney.gr : Η απάντηση στα αρνητικά επιτόκια είναι το ηλεκτρονικό χρήμα, λέει το Ταμείο

Νέες υπόνοιες για ολοκληρωτική επικράτηση του ηλεκτρονικού χρήματος έναντι των μετρητών αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ, μία λύση για τις μη επωφελείς συνέπειες που επιφέρει το καθεστώς πολύ χαμηλών επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών, ίσως είναι η αντικάτασταση των φυσικών μετρητών από το πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο «εκθειάζει» τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού χρήματος. Τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικά μετά το ράλι-φαινόμενο του Bitcoin, του «βασιλιά» των ψηφιακών νομισμάτων, στα τέλη του 2017, το Ταμείο έχει δημοσιεύσει ουκ ολίγες έρευνες πάνω στο ηλεκτρονικό χρήμα και τα κρυπτονομίσματα.

Η ίδια η Λαγκάρντ έχει κάνει πάμπολλες δηλώσεις-σινιάλα ενθαρρύνοντας τις κεντρικές τράπεζες να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο το Ταμείο ενδέχεται να φτιάξει το δικό του Bitcoin. 

Πως θα δουλέψουν τα αρνητικά επιτόκια

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που παρουσιάζεται η έρευνα, ουκ ολίγες κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια στο μηδέν ή χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη.

Δέκα χρόνια αργότερα, τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά στις περισσότερες χώρες.  Τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία έχει ανακάμψει, όμως, οι μελλοντικές κάμψεις είναι αναπόφευκτες.

Οι σοβαρές οικονομικές κρίσεις απαιτούσαν ιστορικά μείωση επιτοκίων από 3 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην περίπτωση που συμβεί μια ακόμη κρίση, λίγες χώρες θα έχουν, ωστόσο, το περιθώριο να ανταποκριθούν στη νομισματική πολιτική.

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης*

«Όλοι είναι ένοχοι για κάτι ή κρύβουν κάτι. Αρκεί κάποιος να ψάξει αρκετά βαθιά για να βρει τί είναι αυτό» (Aleksandr Solzhenitsyn).

Αλήθεια, γνωρίζεις ότι στην χώρα μας βάσει στατιστικών ερευνών οι κάτοχοι λογαριασμού στην πλατφόρμα Facebook είναι άνω των πέντε (5) εκατομμυρίων; Αντιστοίχως, οι ενεργοί λογαριασμοί στην Google σαφώς είναι αρκετά πολυαριθμότεροι και με έντονα αυξητικούς ρυθμούς…

Έχεις άραγε συνειδητοποιήσει ότι η χρήση των εξαιρετικά χρήσιμων και εξυπηρετικών υπηρεσιών τους σου προσφέρεται χωρίς κανένα απολύτως αντίτιμο; Είναι εντελώς δωρεάν- ή μήπως όχι; Ε, λοιπόν, όχι! Οι συγκεκριμένες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως και πολλές άλλες, «τρέφονται» από τα δεδομένα σου τα οποία τους προσφέρεις κατά την χρήση τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίος ο χαρακτηρισμός των προσωπικών μας δεδομένων ως «το πετρέλαιο του 21ου αιώνα». Έχει, βέβαια, προηγηθεί η συγκατάθεσή σου για την παροχή τους αλλά, στ’ αλήθεια, κατά πόσο έχεις αίσθηση του όγκου των προσωπικών σου δεδομένων που αποθηκεύονται στους servers τους;

Ας δούμε πρώτα την περίπτωση του Facebook:

Ως υποκείμενο των προσωπικών σου δεδομένων έχεις το δικαίωμα πρόσβασης (άρθρο 15 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων) κατά το οποίο μπορείς να αιτηθείς και να λάβεις από την εταιρία (υπεύθυνος επεξεργασίας) όλα όσα έχει αποθηκεύσει για το πρόσωπό σου. Εν προκειμένω μπορείς να το ασκήσεις ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/help/1701730696756992

Αφού υποβάλλεις το αίτημα και αναμείνεις για τον απαιτούμενο χρόνο επεξεργασίας θα ειδοποιηθείς για την λήψη του φακέλου εντός του οποίου θα βρεις: κάθε προσωπικό γραπτό ή ηχητικό μήνυμα που έστειλες, τον χρόνο, το τόπο και την συσκευή με την οποία κάθε φορά συνδέθηκες στον λογαριασμό σου, τις εφαρμογές που χρησιμοποίησες, τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου και δεν έχει τελειωμό… Κι όλα αυτά από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του λογαριασμού σου μέχρι και σήμερα!

Κι ας πάμε τώρα στην Google:Τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων, email και κωδικών πρόσβασης κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες για χάκερ.

Ντίνος Παστός - Ειδικός σε θέματα διαδικτύου
Δεν προέρχονται από ένα συγκεκριμένο site ή υπηρεσία. Είναι μια συλλογή από πάρα πολλές διαρροές που έχουν γίνει στο παρελθόν για αυτό και το νούμερο που βλέπουμε είναι τεράστιο.

Από τα 770 εκατομμύρια διευθύνσεις, οι 50 χιλιάδες είναι κυπριακοί λογαριασμοί καθώς έχουν την απόληξη τελεία com τελεία cy.

Ντίνος Παστός - Ειδικός σε θέματα διαδικτύου
Όλες αυτές οι πληροφορίες πλέον βρίσκονται στο διαδίκτυο άρα αν ένα οργανωμένο σύνολο που θέλει να κάνει κακό ή να κάνει μια καμπάνια χάκινγκ ή διαφημιστική καμπάνια για διάφορες υπηρεσίες στο διαδίκτυο έχει όλες τις πληροφορίες ακόμα και τους κωδικούς των ατόμων που θα επιτεθούν.


Ομάδα μισθοφόρων Αμερικανών χάκερ, οι οποίοι εργάστηκαν για την εθνική υπηρεσία ασφαλείας NSA, προτού προσληφθούν από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διείσδυσαν σε τηλέφωνα iPhone ακτιβιστών, διπλωματών και ξένων ηγετών, με τη βοήθεια του προηγμένου λογισμικού παρακολούθησης Karma.

Το «εργαλείο» αυτό επέτρεψε στα Εμιράτα να παρακολουθήσουν εκατοντάδες στόχους από το 2016, στους οποίους περιλαμβάνονταν ο εμίρης του Κατάρ, ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας και τιμηθείσα με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη.

Οι πρώην υπάλληλοι του προγράμματος παρακολούθησης περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο το λογισμικό Karma επέτρεπε στους χρήστες του να αποκτούν πρόσβαση σε τηλεφωνικές συσκευές iPhone. Το 2017, οι Αμερικανοί «μισθοφόροι» χρησιμοποίησαν το Karma για να διεισδύσουν στο iPhone του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι, σε αυτό του πρώην αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Τσιμτσέκ και στη συσκευή της Υεμενίτισσας ακτιβίστριας Ταουακόλ Καρμάν.


Ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου συλλέγονταν ιδιαίτερα προσωπικά δεδομένα από εθελοντές επί πληρωμή παύει το Facebook, ύστερα από δημοσίευμα του TechCrunch.

Σύμφωνα με το TechCrunch, οι συμμετέχοντες - μεταξύ των οποίων και άτομα ηλικιών 13-17 ετών - πληρώνονταν μέχρι και 20 δολάρια τον μήνα για να «ανοίγουν» τα τηλέφωνά τους σε «βαθιά» ανάλυση. Όπως σημειώνεται, η εφαρμογή που χρησιμοποιούνταν φαίνεται να είναι κατά παράβαση των πολιτικών προστασίας ιδιωτικότητας της Apple.

Το TechCrunch υποστηρίζει πως το Facebook χρησιμοποιούσε διαφημίσεις στα social media για να στοχεύει άτομα νεαρής ηλικίας για το πρόγραμμα, κάτι που το κοινωνικό δίκτυο αρνείται. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, το Facebook ενημέρωσε πως σταματά τη λειτουργία της επίμαχης εφαρμογής για iOS, μετά το δημοσίευμα, αν και, όπως σημειώνεται, συνεχίζει να λειτουργεί στο Android.

«Απεγνωσμένο για δεδομένα πάνω στους ανταγωνιστές του, το Facebook πλήρωνε κρυφά ανθρώπους για να εγκαθιστούν ένα VPN ονόματι "Facebook Research", που επιτρέπει στην εταιρεία να "ρουφάει" όλη τη δραστηριότητα στο τηλέφωνο και στο web, παρόμοια με την εφαρμογή του Onavo Protect του Facebook, που η Apple απαγόρευσε τον Ιούνιο κι απομακρύνθηκε τον Αύγουστο. Το Facebook παρακάμπτει το App Store κι ανταμείβει εφήβους κι ενηλίκους για να κατεβάζουν την εφαρμογή Research. Και παρέχει root access στο network traffic, σε κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί παραβίαση της πολιτικής της Apple, ώστε το κοινωνικό δίκτυο να μπορεί να αποκρυπτογραφεί και να αναλύει τη δραστηριότητα του τηλεφώνου, επιβεβαιώνει έρευνα του TechCrunch. Το Facebook παραδέχτηκε στο TechCrunch πως τρέχει το πρόγραμμα Research για να συλλέγει δεδομένα πάνω στις συνήθειες χρήσης» αναφέρεται στο δημοσίευμα.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις των κρατών-μελών: Θα έχουν μορφή και μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία και θα εκδοθούν για 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες με στόχο τον έλεγχο της μετανάστευσης και της πλαστογραφίας

Ταυτότητες σε μορφή πιστωτικής κάρτας με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία πρόκειται να αποκτήσουν το αργότερο σε 24 μήνες όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Με σκοπό την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον περιορισμό της πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατέληξε σε συμβιβασμό με τα κράτη-μέλη της για τις νέες, κοινές, ευρωπαϊκές ταυτότητες που θα αποκτήσουν εντός δύο ετών περισσότεροι από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

Σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο του Συμβουλίου της Ε.Ε. με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου του 2018, που απευθύνεται στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες (COREPER), η αυστριακή Προεδρία κατάφερε να εξαλείψει τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών τόσο ως προς τον χρόνο αλλαγής και τη διάρκεια ισχύος των υφιστάμενων δελτίων ταυτοτήτων, όσο και ως προς την έκδοση νέων δελτίων από παιδιά κάτω των 12 και πολίτες άνω των 70 ετών.σχόλιο ID-ont: Είναι που η κατάργηση των μετρητών και η αντικατάστασή τους από το ηλεκτρονικό χρήμα, θα μειώσει το κόστος διαχείρισης του χρήματος ! Κούνια που τους κούναγε. Θα εκτινάξει το κόστος διαχείρισης με τον σκασμό χρημάτων που πρέπει να δώσουν στην κυβερνοασφάλεια (και πάλι ασφαλή δεν θα είναι!).

Ενδεικτικές μιας γενικότερης τάσης είναι οι εκτιμήσεις του διευθυντή του ομίλου S&P Global Ratings, Σεργκέι Βορονένκο, ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ρωσία θα διπλασιάσει στο διάστημα 2019-2020 τις δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια, ανεβάζοντάς τις από το 8% στο 18%.

Ο Βορονονέκο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, επειδή μια τέτοια κίνηση συνιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο θα επιδιώξουν να αποκτήσουν για να γίνουν «ανταγωνιστικές».

Η ρωσική τράπεζα Sberbank προβλέπει ότι οι δαπάνες των τραπεζών για την κυβερνοασφάλεια θα αγγίξουν το 2021 το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή θα είναι κατά 14 φορές περισσότερες τα επόμενα τρία χρόνια. Τα στοιχεία αυτά είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο στο διεθνές συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια ο πρόεδρος της Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ, επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο διπλασιάζονται οι επιτυχείς κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιούν χάκερς.

Σχετική έρευνα του αμερικανικού κέντρου Pew Research που πραγματοποιήθηκε σε 26 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας δείχνει πως υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων. Το 58% των Ελλήνων που μετείχαν στην έρευνα δηλώνουν πως η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός περιστατικού κυβερνοεπίθεσης, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των δυτικών χωρών που μετείχαν στην έρευνα. Περισσότερο ανήσυχοι από τους Έλληνες εμφανίζονται οι Σουηδοί με 61%, ενώ ο μέσος όρος στις δυτικές χώρες (όπου οι ερευνητές κατέταξαν και την Ελλάδα) βρίσκεται στο 49%.

Το 52% των ερωτηθέντων από τη χώρα μας δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας εξωτερικής παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία, ποσοστό που είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο του 53% για τις δυτικές χώρες.

Η έξωθεν παρέμβαση σε μια εκλογική αναμέτρηση, προφανώς στον απόηχο των όσων αποκαλύπτονται για τη δράση ρωσικών παραγόντων στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, θεωρείται πολύ πιθανή από τους Βρετανούς (69%), την Ισπανία (68%), αλλά και τις ΗΠΑ (78%).

Το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι κρίσιμες υποδομές εθνικής ασφάλειας της χώρας μας μπορεί να αποτελέσουν στόχο κυβερνοεπίθεσης και, μάλιστα, το 31% χαρακτηρίζει ως πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.σχόλιο ID-ont: Και ποιά θα είναι τα βασικά εργαλεία συλλογής των, απαραίτητων για την αξιολόγηση, πληροφοριών;

Μήπως:  α) η Ηλεκτρονική Ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη) και β) το "έξυπνο" κινητό τηλέφωνο ;;;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι οικονομίες της Δύσης κινδυνεύουν να διολισθήσουν προς το καθεστώς αλγοριθμικής αξιολόγησης των πολιτών που ήδη εφαρμόζεται στην Κίνα, αλλά με πιο αδιαφανή τρόπο, προειδοποιεί ο Νίμροντ Κοζλόφσκι.

Ο κ. Κοζλόφσκι, σύμβουλος του νομικού γραφείου Herzog, Fox & Neeman και εταίρος στην εταιρεία Venture Capital JVP με ειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια και στα big data, μιλώντας στην «Κ», σημειώνει: «Πρέπει να θεωρούμε ότι όταν γίνει τεχνικά εφικτό να χρησιμοποιηθούν αυτές οι τεχνολογίες –οι προγνωστικοί αλγόριθμοι– σε μεγάλη κλίμακα, τότε θα χρησιμοποιηθούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Και είμαστε ήδη κοντά σε αυτό το σημείο – η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει τρομακτική».

Η διείσδυση αυτών των τεχνολογιών στη Δύση, εξηγεί ο κ. Κοζλόφσκι, «δεν θα γίνει με εξίσου διαφανή τρόπο όπως στην Κίνα», όπου δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα ταμπού υπέρ της ατομικής ελευθερίας και κατά της παρακολούθησης.

«Κατ’ αρχάς θα είναι πιο αποκεντρωμένη διαδικασία. Πάρα πολλές εταιρείες θα συλλέγουν δεδομένα και θα αξιολογούν τους ανθρώπους, θα κάνουν το προφίλ τους, με βάση αυτά.

Αυτό θα γίνεται χωρίς τα άτομα που αξιολογούνται να το γνωρίζουν. Ηδη σήμερα μπορεί να χάσω μία δουλειά για την οποία είμαι υποψήφιος ή να μη λάβω ένα τραπεζικό δάνειο επειδή έτσι έκρινε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα με βάση τα στοιχεία που έχει για μένα. Δεν γνωρίζω πώς κατέληξε στην ετυμηγορία του αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα και δεν έχω τη δυνατότητα να αντιδράσω στην απόφασή του».


Μπορεί να ακούγεται σαν θεωρία συνωμοσίας, αν όμως κρίνουμε από την αυξανόμενη απόγνωση των κυβερνήσεων για έλεγχο και “ώθηση” της παγκόσμιας οικονομίας, ίσως διαπιστώσουμε πως δεν απέχει πολύ απο την πραγματικότητα.

Αναφερόμαστε στην ιδέα για κατάργηση των μετρητών (δολαρίων, ευρώ, λιρών κ.ο.κ.) στην φυσική τους μορφή. Και μία βασική δικαιολογία όσων υποστηρίζουν αυτό το ακραίο μέτρο είναι ότι ενισχύει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια.

Τα αρνητικά επιτόκια σημαίνουν ότι οι δανειστές κυριολεκτικά πληρώνουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για να δανειστούν χρήματα! Επίσης, τιμωρούν τους αποταμιευτές που κάνουν οικονομίες για μελλοντική κατανάλωση, επένδυση, η απλά συνταξιοδοτική η ιατροφαρμακευτική εξασφάλιση. Οι Δανοί και οι Ελβετοί έχουν υποχωρήσει ήδη σε αρνητικό έδαφος, με τα επιτόκια στο -0.75%. Αυτό σημαίνει πως 100.000 € σε λογαριασμό στην Ελβετία θα άξίζουν 99.250 € μετά από ένα χρόνο. Προς το παρόν τα ποσοστά αυτά ισχύουν μόνο για “υψηλά αποθεματικά” που οι τράπεζες διατηρούν στην κεντρική τράπεζα, τίποτα δεν εμποδίζει όμως τις τράπεζες να απαιτήσουν σύντομα από όλους τους καταθέτες να μοιραστούν το βάρος.

Τα μετρητά είναι ενοχλητικά για τους τεχνοκράτες.

Όμως αυτά τα “ασήμαντα” ποσοστά δεν αρκούν, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους. Ένας επικεφαλής οικονομολόγος της Citicorp, ο τεχνοκράτης Willem Buiter, πιστεύει για παράδειγμα πως οι ΗΠΑ χρειάζονται πολύ χαμηλότερα επιτόκια για να “ωθήσουν” την οικονομία μακριά από την ύφεση η την στασιμότητα. Προτείνει αρνητικά επιτόκια γύρω στο -6% «για να γίνει η δουλειά». Αλλά για να συμβεί αυτό υπάρχει μία προϋπόθεση: Για να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, λέει ο κύριος Buiter, η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τα μετρητά.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο κύριος Buiter και ανάλογοι γραφειοκράτες θεωρούν “ενοχλητικά” τα μετρητά. Αν η τράπεζα αφαιρεί 6% από τις αποταμιεύσεις σας, τα 100 € στον λογαριασμό σας θα άξιζαν 94 € στο τέλος του χρόνου, 88.36 € μετά από δύο χρόνια, και 83.06 € μετά από τρία χρόνια. Αντίθετα, ένα χαρτονόμισμα των 100 € σε κυκλοφορία θα εξακολουθεί να αξίζει … 100 €.

σχόλιο ID-ont: Εάν σας τρομάζει αυτό κύριοι, περιμένετε να δείτε τον πλούτο των προσωπικών δεδομένων που θα διαθέτει η εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη (Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα). Αναλογιστείτε το ενδεχόμενο αυτά τα στοιχεία να πωληθούν (και πόσο μάλλον εν αγνοία μας!), εάν έτσι αποφασίσουν οι διαχειριστές της...

iefimerida: Το πρώτο τεχνολογικό... σκάνδαλο του 2019 έρχεται από το Λος Αντζελες των ΗΠΑ και αφορά στην εφαρμογή Weather Channel (του Weather.com).

Οι σχεδιαστές της πλέον δημοφιλούς εφαρμογής για τον καιρό κατηγορούνται από τις εισαγγελικές αρχές του Λος Αντζελες ότι παραπλανούσαν τους χρήστες, καθώς πουλούσαν σε τρίτους προσωπικά δεδομένα που συνέλλεγαν για εκείνους, από τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Λος Αντζελες, χάρη στην εφαρμογή, οι υπεύθυνοι γι' αυτήν ήταν σε θέση να παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών, ενώ μετά παραχωρούσαν τα στοιχεία αυτά σε άλλες εταιρείες έναντι αμοιβής, εν αγνοία των χρηστών.

Η Weather Channel διαφημίζεται ως «η εφαρμογή για τον καιρό που έχουν ‘κατεβάσει' οι περισσότεροι χρήστες παγκοσμίως». Οι μηνιαίοι χρήστες της υπολογίζονται σε περίπου 45 εκατομμύρια. Όσοι «κατεβάζουν» τη δωρεάν εφαρμογή, καλούνται να συναινέσουν για να επιτρέψουν την πρόσβαση στην τοποθεσία τους, ώστε να παίρνουν εξατομικευμένες προγνώσεις για τον καιρό. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 80% περίπου των χρηστών δέχονται, όμως δεν ενημερώνονται ότι στη συνέχεια η εταιρεία θα έχει ίδιον όφελος από αυτά τα δεδομένα.

«Σκεφτείτε πόσο Οργουελιανό μοιάζει το να ζει κανείς σε έναν κόσμο όπου μια ιδιωτική εταιρεία καταγράφει πιθανώς κάθε μέρος που πάτε, κάθε λεπτό της μέρας. Αν θέλετε να θυσιάσετε αυτή την πληροφορία για μια εταιρεία, σίγουρα θα πρέπει να το κάνετε έχοντας σαφώς ενημερωθεί εκ των προτέρων για το τι διακυβεύεται», δήλωσε ο εισαγγελέας του Λος 'Αντζελες Μάικλ Φόιερ.


σχόλιο ID-ont: Δημοσίευμα με λάθος τίτλο! Ενώ το λογοπαίγνιο του τίτλου είναι ευφυές, το δημοσίευμα δεν εστιάζει στην τάση εξάλειψης των μετρητών που σχεδιάζεται, αλλά αναδεικνύει (και μπράβο του!) τεχνολογίες που ενισχύουν την χρήση των μετρητών απο τις επιχειρήσεις και εξουδετερώνουν το επιχείρημα των τραπεζών πως η διαχείριση των μετρητών είναι κοστοβόρα. Διαβάστε πως λειτουργεί το "έξυπνο" χρηματοκιβώτιο:

The GRILL Magazine: Όλο και πιο κοντά σε διαδικασίες από τις οποίες απουσιάζουν ή έχουν ελαττωθεί στο ελάχιστο τα μετρητά, οδηγείται η σύγχρονη επιχειρηματικότητα και η μαζική εστίαση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Έρευνες στις ΗΠΑ αναδεικνύουν τον περιορισμό των μετρητών, νέες λύσεις για τη διαχείρισή τους προκύπτουν καθημερινά τη στιγμή που, συνολικά, η αγορά κινείται προς cashless επιλογές. Και στην Ελλάδα ασφαλώς.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι τα εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τη διαχείριση των μετρητών τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ένα τρίτο όλων των πελατών προτιμούν να πληρώνουν σε μετρητά και ότι περισσότερο από το 50% των πελατών δηλώνουν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν μετρητά για όλες τις συναλλαγές που είναι μικρότερες των 25 δολαρίων.

Ενώ όμως τα μετρητά θεωρούνται ευπρόσδεκτα από τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων, στην άλλη άκρη του (επιχειρηματικού) τόξου, οι τράπεζες κινούνται όλο και περισσότερο σε ψηφιακά συστήματα διαχείρισης νομισμάτων, επιβάλλοντας περιορισμούς που ‘εκνευρίζουν’ κάποιους στην αγορά.

Μετρητά: άρνηση των τραπεζών


«Το πρώτο εμπόδιο που βλέπουμε τώρα στη βιομηχανία της εστίασης είναι ότι οι τράπεζες, αντιστέκονται στον παραδοσιακό χειρισμό των μετρητών των πελατών τους» ισχυρίζεται ο Dean Fox στέλεχος της επενδυτικής κοινοπραξίας Paradigm Investments, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 100 εστιατόρια από τις μάρκες Hardee’s, Jersey Mike’s και Blaze Pizza στις Νοτιοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οσο και αν η διεθνής κοινότητα κατευθύνεται προς μια καθημερινότητα χωρίς μετρητά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να τυπώνει τραπεζογραμμάτια, καθώς ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελλάδα, εμμένουν στη χρήση τους. Από την ημέρα εισαγωγής του ευρώ στην Ευρωζώνη, η κυκλοφορία του αυξάνεται σταθερά και τον Οκτώβριο έφτασαν να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα και 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ευρώ που γιόρτασε στην αρχή του 2019 τα εικοστά γενέθλιά του, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νομίσματα παγκοσμίως με περισσότερους από 340 εκατομμύρια χρήστες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέρα από τις 19 χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη, ευρώ χρησιμοποιεί και η Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι 20% έως 25% των μετρητών βάσει ονομαστικής αξίας χρησιμοποιείται σε συναλλαγές εκτός της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η δημοτικότητα και η αναγνωρισιμότητα του νομίσματος δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν τα σταθερά υψηλά επίπεδα εκτύπωσης τραπεζογραμματίων και κερμάτων. Πέρα από την παγκόσμια τάση απομάκρυνσης από τη χρήση μετρητών, η παραγωγή των νομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ κοστίζει περισσότερο από την πραγματική τους αξία. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη ζήτηση των χωρών της Ευρωζώνης φαίνεται να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε αυτά τα δύο κέρματα. Σε απόλυτους αριθμούς το 2018 κυκλοφορούσαν 35,25 δισεκατομμύρια κέρματα των δύο ευρώ και 27,10 δισεκατομμύρια κέρματα του ενός ευρώ. Μόνο η Γερμανία εκτιμάται πως χρησιμοποιεί περίπου 632 εκατομμύρια ευρώ σε κέρματα.
 

σχόλιο ID-ont: Έλα βρε Άνγκελα, μην στενοχωριέσαι! Θα σου πει ο Αλέξης, σε λίγες μέρες που θα συναντηθείτε, πως σκοπεύει να φτιάξει την "ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΗ" Κάρτα του Πολίτη (Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα). Οπότε μετά κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις στα συστήματά σου και όλα ΟΚ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν από χθες Παρασκευή να καταζητούν τον, ή τους δράστες μιας μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων και εγγράφων εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών και δημοσίων προσώπων στη χώρα, ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε μια, κατά τα φαινόμενα, από τις πιο εκτεταμένες παραβιάσεις δεδομένων στην Γερμανία.

Μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι τα δεδομένα εκλάπησαν μέσα από «εσφαλμένη χρήση καταχώρησης πληροφοριών σύνδεσης για υπηρεσίες στο cloud (αποθηκευτικό νέφος), από λογαριασμούς email ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με ανακοίνωσή του αργά την Παρασκευή.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Μπούντεσταγκ ή της κυβέρνησης τέθηκαν σε κίνδυνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εκατοντάδες πολιτικοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας, κρατιδίων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγιναν στόχος της κυβερνοεπίθεσης, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτζ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι παραμένει ασαφές αν η παραβίαση, που προκάλεσε την επείγουσα συνάντηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), ήταν αποτέλεσμα παράνομης ηλεκτρονικής διείσδυσης (χακαρίσματος) ή διαρροής.


Υπεύθυνο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαρροών προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία είναι μεμονωμένο άτομο, υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Εκτιμούν μάλιστα Υποθέτουν ότι το προσωπικό κίνητρο του χάκερ ήταν να αποκτήσει δημοσιότητα. Η άποψη αυτή στηρίζεται από το γεγονός ότι τα θύματα της διαρροής είναι κυρίως πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι. Ενδεχομένως όμως να υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα. Οι διαρροές αφορούν 410 πολιτικούς των συντηρητικών κομμάτων , 230 Σοσιαλδημοκράτες, 106 Πράσινους, 91 πολιτικούς του κόμματος Η Αριστερά και 28 Φιλελεύθερους, κανέναν όμως πολιτικό του λαϊκιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Για «επίθεση εναντίον βασικών δημοκρατικών αξιών» κάνουν λόγο τα κόμματα

Πολιτικοί και κόμματα καταδικάζουν τη διαρροή των πολιτικών δεδομένων χαρακτηρίζοντά την «επίθεση ενάντια στις βασικές δημοκρατικές αξίες». Παράλληλα όμως θέτουν το ερώτημα, εφόσον οι πρώτες διαρροές τοποθετούνται στον περασμένο Οκτώβριο, γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν εντοπίσει πολύ νωρίτερα αυτές τις παραβιάσεις;

σχόλιο ID-ont: Καμμία ανατροπή! Δημοσίευμα αναμάσημα παλαιοτέρων δημοσιευμάτων. 
 
TA NEA: Τουλάχιστον 3 χρόνια συζητείται η αλλαγή των αστυνομικών ταυτοτήτων με στόχο την προσαρμογή τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Μελέτες και προτάσεις έχουν κατατεθεί χωρίς να έχουν προχωρήσει και οι τελικές διαδικασίες.

Φαίνεται, όμως, ότι μέσα στη νέα χρονιά θα μπει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που θα έχουν και μια ανατροπή σε σχέση με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται η χρήση ψηφιακού δακτυλικού αποτυπώματος, παράλληλα με το τσιπάκι και τα βιομετρικά στοιχεία που θα περιέχει η ταυτότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά σε νέες οδηγίες για τις ταυτότητες ώστε και οι 28 χώρες – μέλη να εναρμονιστούν.

Γι’ αυτό υπήρξε η σχετική καθυστέρηση αλλά τώρα δρομολογούνται οι διαδικασίες.

Ετσι, οι νέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα περιλαμβάνουν φυσικά την φωτογραφία με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως στα διαβατήρια, το τσιπάκι και τα βιομετρικά στοιχεία καθώς και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα που δεν υπήρχε στις αρχικές προδιαγραφές.

Επίσημες ενημερώσεις θα υπάρξουν από την ΕΕ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία που θα κατασκευάσει τις ταυτότητες θα αναλάβει και συνολικά 11 δημόσια έγγραφα που απαιτούν υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας.

Το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θα είναι κάτω από 10 ευρώ, συν την αξία της φωτογραφίας.

Για τις νέες ταυτότητες στην Ελλάδα έχει δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μάλιστα έχουν ήδη γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

σχόλιο ID-ont: Το χρώμα τους μάρανε. Δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι φτιάχνουν το υπερόπλο της παρακαλούθησης των πολιτών. Αυτοί βέβαια τη δουλειά τους κάνουν, το θέμα είναι γιατί κοιμάται η κοινωνία των πολιτών... H ειρωνία (φτύσιμο στα μούτρα μας λέγεται αυτό) είναι ότι η αρμόδια επιτροπή λέγεται Επιτροπή Πολιτικών ... Ελευθεριών !!!

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου προωθεί σημαντικές αλλαγές στις ταυτότητες των Ευρωπαίων πολιτών, με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας, ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις πλαστών ταυτοτήτων. Πλέον όλες οι ταυτότητες θα είναι μπλε και θα φέρουν το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η διασφάλιση ότι τα έγγραφα ταυτότητας προστατεύονται από παραβίαση και αντιγραφή, αποτελεί βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Επί του παρόντος, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στα δελτία ταυτότητας, καθώς και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται στους υπηκόους της ΕΕ, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παραποίησης εγγράφων και απάτης ταυτότητας, τα οποία αποτελούν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στην ΕΕ.

 
Επί του παρόντος, υπάρχουν τουλάχιστον 86 διαφορετικές εκδοχές δελτίων ταυτότητας και 181 τύποι εγγράφων διαμονής που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Από είκοσι έξι κράτη μέλη της ΕΕ που εκδίδουν δελτία ταυτότητας στους υπηκόους τους, η κατοχή της ταυτότητας είναι υποχρεωτική σε 15 κράτη μέλη.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εντοπίστηκαν με πλαστά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των δελτίων ταυτότητας,  αυξήθηκε κατά περίπου 16% από το 2013 έως το 2015. Η κλοπή ταυτότητας υπολογίζεται ότι κοστίζει 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επίπεδο ΕΕ.

 
Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με:
  • Καθορισμό κοινών ελάχιστων χαρακτηριστικών ασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ για τα δελτία ταυτότητας που καθορίζονται από τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Επιπλέον, οι κάρτες πρέπει να είναι μπλε και να περιέχουν τη σημαία της ΕΕ.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας διαλειτουργικής υπηρεσίας ψηφιακής ταυτότητας.

Την έναρξη στρατηγικής συνεργασίας για την βελτίωση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και διαχειρίζονται την ψηφιακή τους ταυτότητα εγκαινιάζουν Mastercard και η Microsoft.

Σήμερα, η επαλήθευση της ταυτότητάς του ατόμου στο διαδίκτυο εξαρτάται από τη φυσική ή τη ψηφιακή απόδειξη που παρέχεται από έναν κεντρικό φορέα, είτε πρόκειται για τον αριθμό διαβατηρίου, τη διεύθυνση κατοικίας, το δίπλωμα οδήγησης, τα διαπιστευτήρια του χρήστη ή άλλα μέσα. Αυτή η εξάρτηση προκαλεί μεγάλη δυσκολία καθώς οι άνθρωποι καλούνται να θυμούνται πληθώρα κωδικών και υποβάλλονται καθημερινά σε πολύπλοκους τρόπους επαλήθευσης των στοιχείων τους και διαχείρισης των δεδομένων τους. Μέσω της συνεργασίας τους, η Mastercard και η Microsoft στοχεύουν να δώσουν στους ανθρώπους έναν ασφαλή, άμεσο τρόπο για να επαληθεύουν την ψηφιακή τους ταυτότητα ανά πάσα στιγμή.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα επιτρέπει στα άτομα την πρόσβαση και τον έλεγχο των δεδομένων της ταυτότητάς τους μέσω συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά, όπως για παράδειγμα το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο, δηλαδή η δημιουργία μιας διαλειτουργικής υπηρεσίας ψηφιακής ταυτότητας. Για το λόγο αυτό η Mastercard συνεργάζεται στενά με εταιρίες όπως η Microsoft.

Η πρωτοβουλία αυτή θα χρησιμεύσει ως βάση για νέες υπηρεσίες Mastercard που υποστηρίζονται από τo Microsoft Azure και θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με ηγέτιδες δυνάμεις του τραπεζικού τομέα, ένα φορέα κινητής τηλεφωνίας και κυβερνητικούς φορείς. Η Microsoft και η Mastercard ενώνουν τα αντίστοιχα δυνατά τους σημεία - την τεχνογνωσία της Microsoft στον τομέα της τεχνολογίας ταυτοτήτων και την εξειδίκευση της Mastercard στην οργάνωση ασφαλών ψηφιακών αλληλεπιδράσεων σε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με πολλά ενδιαφερόμενα μέρη.

Σε αποκαλύψεις που αναμένονται να προκαλέσουν αναταραχή απειλεί ότι θα προχωρήσει διεθνής ομάδα χάκερ, η οποία διατείνεται ότι έχει στην κατοχή της άγνωστες μέχρι στιγμής πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τους Dark Overlord, οι οποίοι έγιναν γνωστοί όταν το 2017 βρήκαν και διέρρευσαν στο διαδίκτυο κάποια από τα επεισόδια της σειράς του Netflix «Orange is the New Black» πριν αυτά «ανέβουν» στην τηλεοπτική πλατφόρμα.

Τώρα, η ίδια ομάδα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται χάκαρε μια δικηγορική εταιρεία στις ΗΠΑ, την οποία βέβαια δεν κατονομάζει, ζητώντας χρηματικό ποσό σε Bitcoin για να μην τα δημοσιεύσει.
Σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται οι ίδιοι έχουν στην κατοχή τους εκατοντάδες έγγραφα, μεταξύ των οποίων και 18.000 emails, μη δημοσιοποιημένες συμφωνίες, καταθέσεις και μαρτυρίες ειδικών, καθώς και περιεχόμενο επικοινωνίας με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές (apps) στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, όπως οι TripAdvisor, Kayak, Skyscanner και MyFitnessPal, μεταδίδουν ορισμένα δεδομένα στο Facebook χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών, κάτι που πιθανώς παραβιάζει το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Αυτό προκύπτει από έρευνα της οργάνωσης πολιτών Διεθνής Ιδιωτικότητα (Privacy International), η οποία, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», μελέτησε 34 δημοφιλείς κινητές εφαρμογές με ενσωματωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με το Facebook. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τουλάχιστον οι 20 από αυτές στέλνουν δεδομένα στο Facebook μέσα στο πρώτο δευτερόλεπτο που ενεργοποιούνται σε μια συσκευή, προτού καν οι χρήστες ερωτηθούν αν δίνουν την έγκρισή τους γι’ αυτό.

Οι πληροφορίες που αποστέλλονται αυτόματα στο Facebook, περιλαμβάνουν το όνομα της εφαρμογής, τη μοναδική «ταυτότητα» του χρήστη στη Google και το πόσες φορές η εφαρμογή έχει ανοίξει και κλείσει από τότε που ο χρήστης την «κατέβασε» στο smartphone του ή στο tablet του. Κάποιες εφαρμογές, όπως η ταξιδιωτική Kayak στη συνέχεια στέλνουν στο Facebook πρόσθετα στοιχεία, π.χ. για τις αναζητήσεις πτήσεων από το χρήστη, τις ημερομηνίες των ταξιδιών του, αν έχει παιδιά που ταξιδεύουν μαζί του και σε ποιους προορισμούς πάει.


Ο νέος κανονισμός GDPR της ΕΕ απαιτεί να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση των χρηστών προτού συλλεχθούν τέτοιου είδους προσωπικές πληροφορίες. Σε περίπτωση παραβίασης από κάποια εταιρεία, τα πρόστιμα μπορούν να φθάσουν το 4% του κύκλου εργασιών ή τα 20 εκατ. ευρώ (όποιο ποσό είναι μεγαλύτερο).

Οι ερευνητές της Privacy International επεσήμαναν ότι αρκετές από τις εφαρμογές που έβαλαν στο «μικροσκόπιο», είναι δωρεάν, συνεπώς βγάζουν χρήματα με άλλο τρόπο, προφανώς παρέχοντας δεδομένα σε τρίτους και επιτρέποντας την προβολή διαφημίσεων.

Χιλιάδες Σουηδοί αντικαθιστούν τις πιστωτικές κάρτες με μικροτσίπ κάτω από το δέρμα.

Χιλιάδες Σουηδοί έχουν επιλέξει ν' ανταλλάξουν την ταυτότητα και τις πιστωτικές τους κάρτες με μικροσκοπικά μικροτσίπ που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα τους. 

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC η τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου, όπως ονομάζεται, θα αντικαταστήσει τις πλαστικές κάρτες, έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. 

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, μέχρι στιγμής περισσότεροι από 3000 Σουηδοί έχουν επιλέξει να δοκιμάσουν τη νέα αυτή τεχνολογία. 

Η Μαριάν Χέρνβαλ, ειδική εμπειρογνώμονας για το διαδίκτυο και την ανάλυση δεδομένων, σε δημοσίευμα του Euronews, εξηγεί τους λόγους που επέλεξε να εφαρμόσει αυτή τη νέα τεχνολογία στον εαυτό της και την καθημερινότητά της. 

«Το έχω συνέχεια μαζί μου και αυτό είναι πραγματικά καλό. Δεν μπορώ να το χάσω. Μπορώ να μπαίνω στο χώρο εργασίας μου πάντα ακόμα και αν έχω ξεχάσει την κάρτα εισόδου» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας BIOHAX International που έχει λανσάρει στη Σουηδική αγορά το εμφύτευμα, Γιόβαν Όστερλουν, ωστόσο προειδοποιεί ότι «Όλα μπορούν να χακαριστούν. Αλλά είναι πιο δύσκολο γιατί το μέγεθός τους είναι πολύ μικρό. Το τοποθετήσαμε πίσω από έναν πραγματικό φυσικό τοίχο. Και περιορίσαμε έτσι το φάσμα».

Ένα συναρπαστικό ρεπορτάζ των New York Times αποκαλύπτει όλο το παρα-εμπόριο των καθημερινών συντεταγμένων μας από «αθώες εφαρμογές» που χρησιμοποιούμε στα κινητά μας. 

Μια 46χρονη δασκάλα έδωσε άδεια στην αμερικανική εφημερίδα να ελέγχει για τέσσερις μήνες τα δορυφορικά και επίγεια δεδομένα που έστελνε το κινητό της. 

«Η Λίζα Μάρτζιν είναι δασκάλα. Φεύγει από το σπίτι της στις 7 π.μ. και διανύει περίπου 20 χιλιόμετρα μέχρι το σχολείο όπου μένει μέχρι αργά το απόγευμα. Είναι η μόνη που κάνει ακριβώς αυτό το δρομολόγιο κάθε ημέρα. Μία εφαρμογή στο κινητό της συλλέγει τα δεδομένα για τις συντεταγμένες της και τα πουλά εν αγνοία της. Καταγράφει τα σημεία που βρίσκεται, ακόμα και κάθε δύο δευτερόλεπτα. Η ίδια βρίσκει ενοχλητική αυτή την συλλογή πληροφοριών», σημειώνει το εκτενές δημοσίευμα. 

«Είναι η σκέψη ότι άλλοι μαθαίνουν προσωπικές πληροφορίες για σένα που δεν θα ήθελες να γνωρίζει κανείς», δηλώνει η Μάρτζιν, την οποία οι εφαρμογές του κινητού της την εντοπίζουν άμεσα ενώ πηγαίνει στον δερματολόγο της για μία μικρή επέμβαση, ενώ βγάζει βόλτα τον σκύλο της ή περνά τη νύχτα στο σπίτι του πρώην της.

Καθώς όμως η τεχνολογία εντοπισμού γίνεται πιο ακριβής, η παρακολούθηση των καθημερινών μας συνηθειών αποδεικνύεται όλο και πιο λεπτομερειακή.

The millions of dots on the map trace highways, side streets and bike trails — each one following the path of an anonymous cellphone user.

One path tracks someone from a home outside Newark to a nearby Planned Parenthood, remaining there for more than an hour. Another represents a person who travels with the mayor of New York during the day and returns to Long Island at night.

Yet another leaves a house in upstate New York at 7 a.m. and travels to a middle school 14 miles away, staying until late afternoon each school day. Only one person makes that trip: Lisa Magrin, a 46-year-old math teacher. Her smartphone goes with her.

An app on the device gathered her location information, which was then sold without her knowledge. It recorded her whereabouts as often as every two seconds, according to a database of more than a million phones in the New York area that was reviewed by The New York Times. While Ms. Magrin’s identity was not disclosed in those records, The Times was able to easily connect her to that dot.

The app tracked her as she went to a Weight Watchers meeting and to her dermatologist’s office for a minor procedure. It followed her hiking with her dog and staying at her ex-boyfriend’s home, information she found disturbing.

“It’s the thought of people finding out those intimate details that you don’t want people to know,” said Ms. Magrin, who allowed The Times to review her location data.
top