σχόλιο ID-ont: Επειδή από την Δευτέρα 3 Οκτ 2011 έρχεται στην ζωή μας η "Φοροκάρτα", ας ξαναθυμηθούμε ένα κείμενο που ετοιμάσαμε τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με αυτή την Κάρτα:

Λέω ΝΑΙ στις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Λέω ΟΧΙ στην "ΚΑΡΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ"

- Η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης είναι ζητούμενο από όλους τους Έλληνες πολίτες.
- Η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή συνιστούν οικονομικό έγκλημα με σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.
- Συνέπεια της παράνομης πρακτικής της μη έκδοσης ή/και μη λήψης αποδείξεων, είναι να αδυνατεί το κράτος να εισπράξει τα έσοδα που έχει ανάγκη προκειμένου να ασκήσει δίκαιη κοινωνική και φορολογική πολιτική.

Συνεπώς στις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ λέμε ΝΑΙ.

- Η ηλεκτρονική όμως καταγραφή των αποδείξεων που γίνεται με την "Κάρτα Αποδείξεων" στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών, συνιστά ηλεκτρονικό φακέλωμα υπό την εποπτεία του κράτους (αρχικά, γιατί αργότερα μπορεί να εκχωρηθεί σε ιδιώτες).
- Πιο συγκεκριμένα καταγράφεται η καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου της Κάρτας σε βάσεις δεδομένων που ελέγχουν και διαχειρίζονται δημόσιοι υπάλληλοι (αύριο ιδιωτικοί υπάλληλοι;).
- Οι πληροφορίες που συλλέγονται αφορούν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής:

 • πόσες φορές και από που αγόρασες φάρμακα,
 • πόσες φορές και σε ποιο ιατρικό κέντρο έκανες εξετάσεις υγείας,
 • σε ποιο Super Market και ποιο ποσό έδωσες κάθε φορά για να κάνεις τις αγορές σου,
 • από ποιο κρεοπωλείο και πόσες φορές την εβδομάδα αγοράζεις κρέας,
 • πόσες φορές, σε ποιο εστιατόριο και τι ποσό πλήρωσες κατά τις εξόδους σου,
 • πότε, με ποιόν και σε ποιο σινεμά είδες ταινία της αρεσκείας σου,
 • πόσα χρήματα ξόδεψες και που πήγες διακοπές,
 • από ποιο κατάστημα και πόσες φορές αγόρασες ρούχα,
 • σε ποιο βενζινάδικο βάζεις βενζίνη,
 • από ποιο βιβλιοπωλείο αγοράζεις τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν,
 • πότε πήγες στο γήπεδο για να δεις την αγαπημένη σου ομάδα,
 • σε ποιόν φιλανθρωπικό σύλλογο και τι ποσό κάνεις δωρεές,
 • σε ποιο πολιτικό κόμμα δίνεις την συνδρομή σου,
και δεκάδες άλλες πληροφορίες που προκύπτουν από την καθημερινή χρήση της Κάρτας Αποδείξεων συνεπεία των οικονομικών συναλλαγών των πολιτών.

- Η δικαιολογία ότι δεν δημιουργείται καταναλωτικό προφίλ, καθότι η καταγραφή αφορά συνολικά ποσά και όχι για αναλυτικές αγορές, καταρρίπτεται εξαιτίας των δύο κατωτέρω στοιχείων:

α) και με συνολικά ποσά, μόνο και μόνο από το είδος του καταστήματος, αποκαλύπτονται πολλές πληροφορίες για την καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου της κάρτας (αποκαλύπτονται ακόμη και τα θρησκευτικά του πιστεύω) και 

β) τα αναλυτικά στοιχεία φυλάσσονται σε άλλες παράλληλα λειτουργούσες - δημόσιες ή ιδιωτικές - βάσεις δεδομένων:

       - τα συγκεκριμένα φάρμακα που αγοράζονται, οι συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο πολίτης, οι ιαθείσες και μη ασθένειες των πολιτών, τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά του προβλήματα, καταγράφονται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τόσο στις ιδιωτικές βάσεις δεδομένων των φαρμακοποιών και των ιατρικών κέντρων, όσο πλέον και στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Υγείας.

    - οι αναλυτικές αγορές των πολιτών καταγράφονται ήδη; (σίγουρα πάντως δύνανται να καταγράφονται) στις βάσεις δεδομένων των Super Markets μέσω των γνωστών σε όλους μας εκπτωτικών καρτών: "Καλημέρα σας, έχετε κάρτα;" ρωτάει ευγενικά η ταμίας του Super Market κάθε φορά που φτάνουμε στο ταμείο. 
 
Συνδυαζόμενες όλες αυτές οι πληροφορίες που οδηγούν; Αποτελούν ή όχι την υλοποίηση των πιο εφιαλτικών σεναρίων του George Orwell; Δημιουργείται ή όχι, σιγά-σιγά, το Κράτος-Παντεπότης της ζωής των πολιτών; Σε ποιόν χρησιμεύουν όλες αυτές οι πληροφορίες; Πως μπορούν να αξιοποιηθούν εις βάρος των πολιτών στο μέλλον; Η αποκάλυψη των διατροφικών συνηθειών δεκαετιών, του ιατρικού ιστορικού, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για ρατσιστική συμπεριφορά; Άρνηση πρόσληψης, άρνηση ασφάλισης, κοινωνικός στιγματισμός, ακόμη και κοινωνικός διωγμός;

Ο κόπος και ο χρόνος που απαιτείται για την άθροιση των αποδείξεων μια φορά το χρόνο, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον εφιάλτη, την οδύνη της απώλειας της ηλεκτρονικά καταγεγραμμένης προσωπικής ζωής των πολιτών.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με την απόφασή της 4/13-12-2010 γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την Κάρτα Αποδείξεων. Το Υπουργείο Οικονομικών όμως προχώρησε στην έκδοση της Κάρτας Αποδείξεων. Έχει λάβει υπόψη του τις ενστάσεις της ΑΠΔΠΧ; Εάν όχι, τι έχει να σχολιάσει επ'αυτού η ΑΠΔΠΧ;

Τέλος η Κάρτα Αποδείξεων θα ενσωματωθεί στην Κάρτα του Πολίτη όταν η δεύτερη κυκλοφορήσει. Άρα η Κάρτα Αποδείξεων αποτελεί τμήμα της Κάρτας του Πολίτη.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές σε αυτά τα σχέδια.

Πείτε ΟΧΙ στην Κάρτα Αποδείξεων.
Πείτε ΟΧΙ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Πετάξτε τις εκπτωτικές κάρτες των Super Markets.

Κλειδώστε τον Big Brother έξω από τα σπίτια σας.

5 σχόλια:

Paulinho είπε...

Έχω μία απορία. Δηλαδή χωρίς την κάρτα αποδείξεων, και με το σύστημα όπου μαζεύουμε αποδείξεις από τα καταστήματα και τις δηλώνουμε στην εφορία, δεν ισχύουν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράματα σχετικά με το φακέλωμα και την συλλογή όλων αυτών των πληροφοριών σχετικά με το τι αγοράζουμε κλπ;

Προσωπικά Δεδομένα είπε...

Όχι βέβαια! Το σημερινό σύστημα δεν προσφέρεται για μαζική, καθολική εξαγωγή καταναλωτικού προφίλ. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι αποδείξεις να περαστούν αναλυτικά, με λεπτομέρειες (ΑΦΜ εκδότη), στον Η/Υ. Σήμερα οι εφοριακοί βλέπουν τις αποδείξεις, τις αθροίζουν, ελέγχουν εάν το συνολικό ποσό αποδείξεων συμφωνεί με το ποσό που έχουμε γράψει στην φορολογική μας δήλωση και στην συνέχεια τις πετάνε.

Αντίθετα με την Κάρτα Αποδείξεων τα καταναλωτικά μας δεδομένα είναι «στο πιάτο». Με το πάτημα ενός κουμπιού, με τους έξυπνους αλγόριθμους που μπορούν να σχεδιαστούν, είναι εύκολο να αναλυθούν αυτά τα δεδομένα. Μιλάμε για τα δεδομένα όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων. Μπορούν να ομαδοποιηθούν οι πολίτες σε κατηγορίες. Μπορούν να εντοπισθούν πολίτες που να πληρούν συγκεκριμένες «προϋποθέσεις», συγκεκριμένα κριτήρια.

Γιατί να τους δώσουμε αυτή την δυνατότητα; Ποιοι είναι αυτοί και με ποιο δικαίωμα θέλουν να επέμβουν στην προσωπική μας ζωή; Είναι άγγελοι που ποτέ δεν θα διαρρεύσουν αυτές τις πληροφορίες σε οποιονδήποτε τρίτο;

Ανώνυμος είπε...

Τρίχες κατσαρές. Ο Paulinho έχει δίκιο. Αν θέλουν να μας φακελώνουν μπορούν να το κάνουν -- έστω και λιγότερο εύκολα -- και μέσω των αποδείξεων. Προσωπικά ποσώς με απασχολεί (όπως και τον περισσότερο κόσμο βέβαια) να γνωρίζει κάποιος τις καταναλωτικές μου συνήθειες.

Προσωπικά Δεδομένα είπε...

Σήμερα δεν σε απασχολεί! Αύριο, μεθαύριο όμως, όταν θα στέλνεις βιογραφικό για να πιάσεις δουλειά και δεν θα σου απαντάνε καν, θα μένεις με την απορία γιατί. Ο πιθανός όμως εργοδότης σου θα γνωρίζει από τις διατροφικές σου συνήθειες, από τις προηγούμενες ασθένειές σου, από τις γενικότερες συνήθειές σου, ποιες ασθένειες πιθανόν θα πάθεις στο μέλλον!

Θα σε απορρίπτει δηλ. από την εργασία όχι με κάποια ασθένεια που ήδη έχεις (κι αυτό ανήθικο είναι) αλλά με κάτι που μπορεί πιθανόν στο μέλλον να πάθεις κι εσύ δεν θα το γνωρίζεις καν! Δηλ. μιλάμε για ρατσισμό αισχίστου είδους.

Και μην μας πεις ότι οι εργοδότες δεν πρόκειται ποτέ να μάθουν αυτές τις πληροφορίες γιατί αυτές θα είναι ασφαλείς στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών! Ασφάλεια δεν υφίσταται. Ότι είναι ασφαλές σήμερα είναι μη ασφαλές αύριο. Ρίξε μια ματιά στο blog μας, σε προηγούμενες αναρτήσεις, να δεις πόσα κρατικά και ιδιωτικά "ασφαλή" συστήματα έγιναν σουρωτήρι μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Επανερχόμενοι στο θέμα «δεν με ενδιαφέρει» που θίγεις, σου συνιστούμε να δεις ένα παλαιότερο κείμενό μας με τίτλο: "Εγώ έχω καθαρή και διάφανη ζωή. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Ας με παρακολουθεί όποιος θέλει!" http://id-ont.blogspot.com/2011/02/blog-post_22.html. Δες εκεί αναλυτικά σε πόσους κινδύνους εκτίθεσαι που ούτε καν φαντάζεσαι...

Ανώνυμος είπε...

Με την κάρτα αποδείξεων, εάν φανεί ότι ξόδεψα περισσότερα από το δηλωθέν εισόδημα, ποιές θα είναι οι επιπτώσεις;

Δημοσίευση σχολίου

top