σχόλιο ID-ont: Νάτα και τα μηχανημάτα που θα στέλνουν απ'ευθείας από το σπίτι μας, τα στοιχεία της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος στην... Εφορία (Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο), μέσω της ΔΕΗ φυσικά ! Μπουχτίσαμε στις "έξυπνες" συσκευές. Θα βάλουμε άλλον έναν "Small Brother" αυτή τη φορά στο ρολόϊ μας, προκειμένου να ξέρουν ακριβώς, on-line, ποια στιγμή της ημέρας και πόσο καταναλώνουμε ρεύμα; Θα τους λέει και ποια συσκευή χρησιμοποιεί το ρεύμα; Για να ελέγχουν μην τυχόν και δεν βλέπουμε τηλεόραση, για να μας ρίχνουν πρόστιμο, ότι αποφεύγουμε την κρατική προπαγάνδα; Αφήστε μας ρε παιδιά στην ησυχία μας. Δεν θέλουμε στη ζωή μας, αδιάκριτα μάτια και μέσα από τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος ...

www.energypress.gr: Την πιλοτική εγκατάσταση 160.000 «έξυπνων μετρητών» ρεύματος, στους καταναλωτές των Νομών Ξάνθης, Λέσβου και Λευκάδας προωθεί η ΔΕΗ με σκοπό να αλλάξει τα ρολόγια όλων των πελατών της μέχρι το 2020. Οι σύγχρονοι μετρητές, προσφέρουν ευελιξία στην επιλογή τιμολογίων, ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ κάθε κατοικίας ή καταστήματος, δυνατότητες τηλεχειρισμών στο διαχειριστή του δικτύου, αλλαγής παρόχου, παρακολούθηση της κατανάλωσης μέσω οθόνης ή μέσω του διαδικτύου, προπληρωμή κατανάλωσης και πολλά άλλα. 


Ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει η ΔΕΗ προβλέπει την προμήθεια ενός Κέντρου Τηλεμέτρησης, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει μέχρι 200.000 μετρητές, αλλά να είναι επεκτάσιμο, ώστε να λαμβάνει στοιχεία από επιπλέον 7,3 εκατομμύρια μετρητές. Επίσης, την προμήθεια 160.000 ηλεκτρονικών μετρητών χαμηλής τάσης και 40.000 συσκευές απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων (οθόνες). Το όλο σύστημα, σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης, θα πρέπει να εξυπηρετεί λειτουργίες όπως: 

• Τηλεμέτρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα 
• Σύνδεση και αποσύνδεση του καταναλωτή εξ αποστάσεως 
• Οικιακές οθόνες για ενημέρωση του καταναλωτή 
• Προπληρωμή λογαριασμών 
• Διαχείριση μετρητικών δεδομένων 
• Σήμα απώλειας παροχής 

Σημαντικό συστατικό του συστήματος τηλεμέτρησης, θα είναι οι οικιακές οθόνες, που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε σημείο της κατοικίας ή του καταστήματος. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΔΕΗ, η οθόνη θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες όπως: 
• Αποστολή μηνυμάτων στον πελάτη σχετικά με, προσφορές, προγραμματισμό διακοπών, μεταβολές στα τιμολόγια 
• Στοιχεία για τη διαθεσιμότητα του λογαριασμού, την εξέλιξη της κατανάλωσης, την οικονομική επιβάρυνση του καταναλωτή κ.λπ. 
• Σε περίπτωση που ο καταναλωτής έχει θέσει όριο στην κατανάλωση, να τον ειδοποιεί όταν η κατανάλωση ηλεκτρικού πλησιάζει στο όριο που έχει θέσει 
• Προπληρωμή και ειδοποίηση του καταναλωτή όταν πλησιάζει η εξάντληση του ποσού που έχει προπληρώσει 
• Ιστορικό συναλλαγών 
• Στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης 
• Προφίλ κατανάλωσης σε διάφορες χρονικές περιόδους 
• Μέτρηση της παραγωγής από οικιακά φωτοβολταϊκά 

Το έργο με προϋπολογισμό 50,5 εκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίζεται από τη ΔΕΗ ως «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εαρμογής Έξυπνων Δικτύων». Ωστόσο από το κείμενο της προκήρυξης, προκύπτει ότι ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι του έργου, θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν την επέκταση του συστήματος για το σύνολο της χώρας, δηλαδή για περίπου 7 εκατομμύρια μετρητές με προϋπολογισμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. 

Έτσι ο ανταγωνισμός αναμένεται έντονος, ενώ στο παιχνίδι είναι αποφασισμένες να μπουν δυνατά, μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και κυρίως όσες από αυτές διατηρούν παραγωγική υποδομή στην Ελλάδα. 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και το πιο σημαντικό το ξεχάσατε: Θα καταστεί εφικτό να γίνεται άμεση διακοπή ρεύματος σε όσα "κακά παιδάκια" δεν πληρώουν τα χαρατσάκια. Ένα απλό κλικι-κλικι (double click στα φράγκικα εντάξει) σε ένα εικονίδιο θα είναι... Τόσο απλά. Ή θα μπορεί ένας ολίγον psycho υπάλληλος να κάθεται μπροστά σε μια οθόνη και να παιζει με το ρεύμα στο σπίτι μας. Ωραία εεε... Αυτο θα πει διαχείριση ανθρώπων...

Δημοσίευση σχολίου

top