σχόλιο ID-ont: Να μια "λύση" για να μην χρειάζεται μπαταρία το τσιπάκι της Κάρτας του Πολίτη - Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα!  

Νομίζατε ότι δεν θα το κατάφερναν; Όχι βέβαια! Η τεχνολογία είναι εδώ για να δίνει "λύσεις"...

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του MIT δημιούργησαν ένα νέο chip το οποίο έχει τη δυνατότητα να δέχεται ενέργεια από τρεις διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα μέσω δονήσεων, της θερμικής ενέργειας αλλά και του φωτός από το περιβάλλον. Όπως αναφέρεται το chip που κατασκευάστηκε τροφοδοτείται κάθε στιγμή από μία πηγή ενέργειας, ενώ η ενέργεια που εισέρχεται από διαφορετικές πηγές αποθηκεύεται σε πυκνωτές για μελλοντική χρήση.

Χρησιμοποιείται ένας διακόπτης υψηλών συχνοτήτων, ικανός να τροποποιήσει το chip να χρησιμοποιεί διαφορετικές πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητη η χρήση μπαταρίας. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ερευνητών ήταν να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το chip για να λειτουργήσει, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η περισσότερη από τις συσκευές που θα το χρησιμοποιήσουν. Τέτοιες μπορεί να είναι βιοϊατρικές συσκευές, περιβαλλοντικοί αισθητήρες σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και άλλες εφαρμογές όπου οι μπαταρίες ή οι υπάρχουσες πηγές ενέργειας δεν είναι αρκετές.
 
Όπως αναφέρει ο David Freeman, ειδικός σε θέματα τεχνολογιών παροχής ενέργειας "Η δουλειά που έχει κάνει το MIT είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συγκομιδή ενέργειας σε διάφορα περιβάλλοντα. Η δυνατότητα συγκέντρωσής της από πολλαπλές πηγές βοηθά στη μεγιστοποίηση την ενέργειας για περισσότερο λειτουργικά συστήματα όπως οι ασύρματοι αισθητήρες. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου chip είναι η δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλοντα όπου μόνο μία πηγή ενέργειας είναι διαθέσιμη προς αξιοποίηση".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top