Απόφαση - σταθμός του Εφετείου Αθηνών βάζει φρένο στη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, επιδικάζοντας αποζημίωση για προσβολή προσωπικότητας σε δανειολήπτη, απαγορεύοντας στις εταιρείες να καλούν τους οφειλέτες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Έθνος, η δικαστική απόφαση αναφέρει πως καμία μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων από τις τράπεζες στις εισπρακτικές εταιρείες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να προηγηθεί σαφής ενημέρωση του οφειλέτη.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως ο όρος που αναγράφεται στη δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί "πλήρης ενημέρωση" του πελάτη για τη διαβίβαση των στοιχείων, ενώ η υπογραφή της δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτόματα συναινεί στον επίμαχο όρο.

Όπως αποφάσισε το Εφετείο Αθηνών, αν δεν προηγηθεί σαφής ενημέρωση, η τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Τέλος, στην αποφάση ορίζεται ότι οι εισπρακτικές εταιρείες απαγορεύεται να ενοχλούν τους οφειλέτες αν δεν έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση για την χρήση των προσωπικών δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω απόφαση βγήκε με αφορμή την αποζημίωση ύψους 6.000 ευρώ που επιδίκασε το Εφετείο σε δανειολήπτη, ο οποίος είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εισπρακτικής εταιρείες για τις συνεχείς ενοχλήσεις που υπέστη μετά από οφειλές σε τράπεζα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top