Το σάιτ, ονόματι Insecam, αξιοποιούσε «τρύπες» στην ασφάλεια, όπως όπως π.χ. συστήματα που δεν απαιτούν καν log-in για να μπει μέσα ο χρήστης, ή άλλα με default κωδικούς τους οποίους δεν φροντίζουν να αλλάξουν όσοι τοποθετούν διαδικτυακές κάμερες προκειμένου να ελέγχουν τι γίνεται στο σπίτι τους ενόσω λείπουν.

Μπορούσε έτσι να «κλέβει» εικόνες από web κάμερες, κλειστά κυκλώματα σε σπίτια και γραφεία, αλλά ακόμη και από μόνιτορ για μωρά.

Η βάση δεδομένων της ρωσικής ιστοσελίδας περιελάμβανε 4.591 κάμερες στις ΗΠΑ, 2.059 στην Γαλλία και 1.576 στην Ολλανδία. Συνολικά γινόταν αναμετάδοση υλικού από περισσότερες από 250 χώρες και κάποιος μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή, πληκτρολογώντας τους default log-in και κωδικούς που είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο.
 
Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας φαίνεται ότι τώρα αξιοποιεί το σάιτ αναζητώντας…εργασία εξ αποστάσεως όπως αναφέρει ο ίδιος, ενώ σε δηλώσεις του στο BBC υποστήριξε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του χάκερ, εφόσον δεν παραβίασε κάποια από τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι το σάιτ δημιουργήθηκε για καλό σκοπό, αφού ήθελε με αυτό τον τρόπο να δείξει πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα και να κρούσει έτσι των κώδωνα του κινδύνου στους χρήστες, ώστε να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top