Σε εκπομπή πολιτικού περιεχομένου μεγάλου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, τοποθετήθηκε την Δευτέρα, 4 Μαΐου, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαραγκός, σχετικά με τα θέματα του ΦΠΑ και της υποχρεωτικής χρήσης «πλαστικού χρήματος» στα νησιά.

Αντικείμενο της εκπομπής, μεταξύ άλλων, υπήρξαν τα νέα μέτρα, τα οποία ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αύξηση της εισπραξιμότητας φόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής, με επίκεντρο τα νησιά και πιο συγκεκριμένα, τους «κοσμοπολίτικους» ή περισσότερο τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για αγορές, άνω κάποιου προκαθορισμένου ποσού.

Ανήθικη και απαράδεκτη η αντιμετώπιση των νησιωτών

Στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του μέσω Skype, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ανέφερε, πως «για ακόμη μια φορά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εμείς οι νησιώτες αντιμετωπίζουμε ένα “σκωτσέζικο ντους”», προσθέτοντας, ότι «μετά από τον θόρυβο που ξέσπασε, πριν περίπου ένα μήνα, με την επαπειλούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας και βέβαια με την αναδίπλωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τις αντιδράσεις των νησιωτών, τώρα πληροφορούμαστε ότι σχεδιάζεται η εφαρμογή νέων μέτρων, ισοδύναμου αποτελέσματος, όπως εκτιμά η κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαραγκός τόνισε, πως «οι νησιώτες αντιμετωπιζόμαστε, ως οι φοροφυγάδες ή ως οι κακοί της υπόθεσης, πράγμα το οποίο είναι ανήθικο και απαράδεκτο. Ενώ η νησιωτικότητα, με βάση το άρθρο 101 του Συντάγματος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και είναι και Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μόνο ως τέτοιο δεν το έχουμε αντιμετωπίσει εδώ στην Ελλάδα. Δηλαδή, εδώ πηγαίνει το “ενώ μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι”».

Όσον αφορά στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή στους τουριστικούς προορισμούς, που εξετάζει η κυβέρνηση, ο δήμαρχος υπογράμμισε, ότι «αυτό το μέτρο με το “πλαστικό χρήμα”, με τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα συμβάλλει στο να αυξηθεί η φοροδιαφυγή. Και εξηγούμαι: Και οι δύο πλευρές, και η επιχείρηση και ο καταναλωτής, αν αδυνατούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, τότε, με μαθηματική βεβαιότητα, θα φοροδιαφύγουν. Αν ο καταναλωτής – θα σας πω ένα απλό παράδειγμα – θέλει να πάει σε ένα κοσμηματοπωλείο να πάρει ένα ρολόι των 1000 ευρώ και ο καταναλωτής δε διαθέτει πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και πει στον καταστηματάρχη “έχω τα 1000 ευρώ στο χέρι, στα δίνω και τα παίρνεις”, για να μπορέσει να κάνει την πώληση και να μην τη χάσει, ο καταστηματάρχης θα του δώσει το ρολόι και θα πάρει τα 1000 ευρώ “μαύρα”. Δεν θα κόψει παραστατικό». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top