Δικαιώθηκε πελάτης τράπεζας, που κατέφυγε στο ΣτΕ, επειδή δόθηκαν τα προσωπικά του στοιχεία χωρίς την έγκρισή του.

Το ποσό των 5.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει τράπεζα σε πελάτη της καθώς δεν τήρησε σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τα όσα ορίζει ο νόμος και έστειλε τα προσωπικά δεδομένα πελάτη της στη διεύθυνση της πρώην συζύγου του.

Τα στοιχεία του μάλιστα, η πρώην του τα χρησιμοποίησε σε βάρος του για την έκδοση διατροφής.

Την απόφαση αυτή επικύρωσε νωρίτερα το ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 150/2017 απόφαση του Δ' Τμήματός του.

Συγκεκριμένα, πελάτης της τράπεζας άνοιξε λογαριασμό και δήλωσε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας, ενώ έδωσε εντολή για την απόκτηση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω του λογαριασμού του.

Όμως, τα ενημερωτικά σημειώματα για τις κινήσεις του χαρτοφυλακίου αμοιβαίων κεφαλαίων στάλθηκαν σε άλλη διεύθυνση. Διεύθυνση μάλιστα που ήταν η ατομική επιχείρηση που διατηρούσε η πρώην σύζυγός του. 

Τα συγκεκριμένα τραπεζικά σημειώματα, η πρώην σύζυγος τα χρησιμοποίησε εναντίον του σε δίκη για το ύψος διατροφής των ανηλίκων τέκνων τους.

Ο πελάτης κατέφυγε στην αρμόδια Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία επέβαλε στην τράπεζα πρόστιμο 5.000 ευρώ. 

Το πρόστιμο επιβλήθηκε, καθώς η τράπεζα δεν ήλεγξε όπως όφειλε τη διεύθυνση του πελάτης της, παρέλειψε να λάβει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ορθή υλοποίηση των υποχρεώσεών της ως υπεύθυνης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και δεν παρείχε τις κατάλληλες οδηγίες στο προσωπικό της για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από κάθε αθέμιτη επεξεργασία. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαβιβαστούν παράνομα προσωπικά δεδομένα του πελάτη της σε τρίτο πρόσωπο, δηλαδή την πρώην σύζυγο του.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της τράπεζας και επικύρωσε το πρόστιμο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top