Σφακιανάκης: Ο κυβερνοπόλεμος συνεχίζεται, έχουμε ήδη 2η έκδοση του ιού

«Ασφαλής υπολογιστής είναι ο υπολογιστής που έχει βγει και από την πρίζα».

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, στρατηγός εν αποστρατεία στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και ειδικός ερευνητής για θέματα που αφορούν ζητήματα εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τελευταίο κύμα κυβερνοεπιθέσεων.

«Ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται, έχουμε ήδη τη δεύτερη έκδοση του ιού, άρα περιμένουμε και νέα κρούσματα και εξελίξεις στην εξάπλωση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης ενώ συμπλήρωσε πως «ο ιός εξαπλώνεται "γνωρίζοντας" πού πηγαίνει. Οι κράκερς χτυπούν εκεί όπου βλέπουν ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη διαδικτυακή ασπίδα προστασίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Σφακιανάκης μίλησε για το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις και που αποσκοπούν. Όπως είπε, «ο στόχος είναι η είσπραξη λύτρων, αλλά και η εκτίναξη της αξίας ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin». «Στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, οι εταιρείες επενδύουν ελάχιστα χρήματα στην κυβερνο-άμυνα τους, γι’ αυτό και είναι ευάλωτες σε επιθέσεις», συμπλήρωσε το πρώην ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος ο κ. Σφακιανάκης έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους χρήστες του διαδικτύου: «Για προστασία, κάνουμε ενημερώσεις στα λειτουργικά συστήματα που διαθέτουμε, δεν επισκεπτόμαστε “ύποπτες” σελίδες και τρίτον κάνουμε αντίγραφο των αρχείων, διότι πλέον …ασφαλής υπολογιστής δεν είναι ο κλειστός υπολογιστής, αλλά ο κλειστός υπολογιστής που έχει βγει κι από την πρίζα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top