Πως θα γίνεται το hacking των αυτοκινήτων; Δείτε πως οι Hacker μπορούν να πάρουν πλήρως τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου μέσω ενός laptop…
 
Η αυτόνομη οδήγηση είναι ένα καινούργιο πεδίο με το οποίο ασχολούνται οι περισσότεροι κατασκευαστές.

Καινούργιο πεδίο όμως με παλιό τρόπο λειτουργίας, καθώς και τα νέα συστήματα χρησιμοποιούν το κύκλωμα CAN Bus μέσω του οποίου επικοινωνούν οι πάρα πολλοί αισθητήρες και οι αρκετές μονάδες ελέγχου που διαθέτει ένα αυτοκίνητο.

Το κύκλωμα CAN Bus όμως επιτρέπει και τις παρεμβολές. Έτσι άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις μπορούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου απλά συνδέοντας ένα laptop στη φύσα διάγνωσης. Όπως θα δείτε μέσω του φορητού υπολογιστή κάνουν είτε απλές παρεμβάσεις, όπως π.χ. να αλλάζουν την ένδειξη της ποσότητας καυσίμου στο ρεζερβουάρ και να κορνάρουν χωρίς ο οδηγός να έχει καν τα χέρια του στο τιμόνι είτε πιο σημαντικές και γι’ αυτό και πιο επικίνδυνες. Να στρίβουν π.χ. το τιμόνι ή να φρενάρουν το αυτοκίνητο κατά το δοκούν.

Μάλιστα οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς τη σύνδεση του laptop με καλώδια με το κύκλωμα του αυτοκινήτου, αλλά ασύρματα. Στην περίπτωση αυτή οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση στο CAN Bus μέσω ενός κενού ασφαλείας, π.χ. στο σύστημα φωνητικών εντολών.

Οι κατασκευαστές από τη δική τους πλευρά ισχυρίζονται πως τα συστήματα που χρησιμοποιούν είναι ασφαλή, από την άλλη όμως παραδέχονται πως χάκερ θα μπορούσαν να θέσουν εκτός το immobilizer και να κλέψουν το αυτοκίνητο, αν και στην περίπτωση αυτή θεωρούν πως χρειάζονται ειδικές γνώσεις και αρκετός χρόνος.

Απ’ ότι φαίνεται όμως και στο βίντεο του Forbes και του δημοσιογράφου Andy Greenberg που ακολουθεί ένα κενό γενικότερα υπάρχει…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top