σχόλια ID-ont
1. Ευαίσθητη εταιρεία με χρονο-καθυστέρηση 10 μηνών !!! Μήπως παίζει κάποιο ρόλο η αλλαγή της κυβέρνησης, στην ενεργοποίηση της ευαισθησίας της;;;
2. Καλά δεν μπορούν να κρατήσουν μυστικές τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για την Κάρτα του Πολίτη και θα κρατούν μυστικά τα προσωπικά μας δεδομένα που θα συλλέγουν με αυτήν;;; Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;;;

Καθημερινή: Ως διαβλητή καταγγέλλεται η διαγωνιστική διαδικασία για την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 515 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο η χώρα επιχειρεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων, ώστε να μην παραχαράσσονται και να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες που έλαβε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέστειλε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του επίσημη επιστολή, καταγγέλλοντας ότι οι απόρρητες προδιαγραφές ασφαλείας των νέων εγγράφων κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην αγορά.

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Απρίλιο. Οι τεχνικές προδιαγραφές του, που περιλαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας όλων των εγγράφων, έχουν διαβαθμιστεί ως «εμπιστευτικές» και για τον λόγο αυτό, για την παραλαβή τους, ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε εταιρείας που συμμετέχει στη διαδικασία κλήθηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση εμπιστευτικότητας.


Επίσης, λόγω ακριβώς του ευαίσθητου χαρακτήρα των τεχνικών προδιαγραφών, τα έγγραφα παραδόθηκαν στις προσκεκλημένες εταιρείες μόνο σε έντυπη μορφή και με υδατογράφημα σε κάθε σελίδα, μοναδικό για κάθε εταιρεία.

Οπως όμως καταγγέλλει η πολυεθνική που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, δέκα μήνες πριν από την προκήρυξή του είχε λάβει από την ελληνική εταιρεία-μεσάζοντα e-mail στο οποίο υποστήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, χάρη στις γνωριμίες της στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., είχε πρόσβαση στις εμπιστευτικές προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Για να πείσει μάλιστα τους εκπροσώπους της πολυεθνικής για του λόγου το αληθές, είχε επισυνάψει στο επίμαχο e-mail απόσπασμα των εμπιστευτικών τεχνικών προδιαγραφών του έργου.

Ολα τα παραπάνω καταγγέλλει η πολυεθνική σε επιστολή της προς την πολιτική και τη φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αναφέρει επιπλέον πως αξιολόγησε ως μη σοβαρό το e-mail που είχε λάβει από την ελληνική εταιρεία και δεν είχε δώσει καμία συνέχεια σε αυτό, θεωρώντας αδιανόητη τη διαρροή τέτοιων εμπιστευτικών τεχνικών προδιαγραφών για ένα τόσο σημαντικό για την εθνική ασφάλεια έργο.

Ωστόσο, αμέσως μετά την επίσημη παραλαβή και εξέταση των τεχνικών προδιαγραφών του διαγωνισμού που έλαβε προ ημερών από το υπουργείο, διαπίστωσε το εξής ανησυχητικό: Οι προδιαγραφές που είχε λάβει από την ελληνική εταιρεία στο επίμαχο e-mail, ακριβώς έναν χρόνο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, είναι πανομοιότυπες με αυτές του τελικού διαγωνισμού.

Το γεγονός αυτό ώθησε την ξένη εταιρεία στο να προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση και καταγγελία της διαδικασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, τα παραπάνω εγείρουν υπόνοιες ότι δέκα μήνες πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπήρχαν εταιρείες που γνώριζαν τις τεχνικές προδιαγραφές ενός τόσο σημαντικού από πλευράς εθνικής ασφάλειας έργου, με προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν τα παραπάνω σε «πόλεμο» συμφερόντων μεταξύ των εταιρειών. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι εφάρμοσαν στο ακέραιο όλες τις διαδικασίες για να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι οι προδιαγραφές που διακινήθηκαν μεταξύ των εταιρειών δεν ήταν οι πλέον ευαίσθητες, καθώς υπήρχαν και άλλες, άκρως απόρρητες, που ουδέποτε διέρρευσαν πριν από την ώρα τους στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top