Ο τρόπος με τον οποίο βαδίζει κάθε άνθρωπος μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του, σχεδόν εξίσου καλά με τα δαχτυλικά αποτυπώματα, υποστηρίζουν Ιάπωνες, Γερμανοί και Βρετανοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Γκουλέρμας του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και ηλεκτρονικών του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. 

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα τεχνολογία αναγνώρισης, παράλληλα με την ανάλυση των χεριών, της ίριδας των ματιών, της φωνής κ.ά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστό διασκελισμό και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πλέον σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια περίπου 90% τα ξεχωριστά «πρότυπα βηματισμού».
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βελτίωσαν περαιτέρω αυτή τη μέθοδο αναγνώρισης, βρίσκοντας τεχνικές μέτρησης του τρόπου που το πόδι ακουμπάει στο έδαφος και σηκώνεται ξανά, καθώς περπατά. 

Οι Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο τρισδιάστατης επεξεργασίας εικόνων για να αναλύσουν το βηματισμό και την πίεση των δακτύλων στο πάτωμα, κάνοντας πειράματα με 104 εθελοντές. Κατάφεραν τελικά να ταιριάξουν το βηματισμό με τα επιμέρους άτομα με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια 99,6%.

Προς το παρόν αποδείχθηκε ότι η τεχνική αναγνώρισης μπορεί να φέρει αποτελέσματα όταν κάποιος είναι ξυπόλητος, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι μελλοντικά η νέα τεχνολογία θα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί για ελέγχους ασφαλείας σε διάφορες περιπτώσεις. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top