σχόλιο ID-ont: Το δημοσίευμα κλείνει με την πρόταση: "Και εμείς σαν gamers, βέβαια, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για το αν θέλουμε ένας υπολογιστής να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το πώς ακριβώς αισθανόμαστε..." 

Όχι μόνο ως gamers. Θα μπορούσαμε άνετα να συμπληρώσουμε: "Και ως δημοκρατικοί πολίτες μιας ελεύθερης, δίκαιης και ευνομούμενης κοινωνίας που σέβεται την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου, όπως επίσης και ως ανεξάρητα, ελεύθερα και με ακέραιο το αυτεξούσιο της επιλογής και των προσωπικών απόψεων και των συναισθημάτων, πρόσωπα."

Όλοι καταλαβαίνουμε, ότι αυτή η τεχνολογία ξεκινάει από τους Η/Υ για παιχνίδια, αλλά προφανώς, θα ενσωματωθεί σε κάθε φορητή ή μη ηλεκτρονική συσκευή: κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, ψηφιακές κάμερες, ακόμη και στα γυαλιά ηλίου!

Sony: Σε 10 χρόνια τα videogames θα διαβάζουν τα συναισθήματά μας
Όπως έχουν αποδείξει οι πωλήσεις του Wii και η παρουσίαση των Kinect και Move Motion Controller, οι gamers διψάνε για νέους τρόπους να αλληλεπιδρούν με τα παιχνίδια, πέραν του τυπικού gamepad. Στελέχη της Sony, όμως, υποστηρίζουν πως τα συστήματα και τα παιχνίδια της επόμενης δεκαετίας θα διαβάζουν πολύ περισσότερα από τις κινήσεις μας...

Δέκα χρόνια δεν είναι καθόλου λίγα για την τεχνολογία, και ιδιαίτερα για το gaming - συγκρίνετε τα παιχνίδια του σήμερα με τίτλους όπως το Grand Theft Auto III ή το Alien vs. Predator 2 του 2001. Ταυτόχρονα, όμως, δέκα χρόνια είναι ένας λογικός ορίζοντας για ένα gamer, και δεν αποκλείεται να ζήσουμε στιγμές βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Συγκεκριμένα, τα συστήματα και τα παιχνίδια να μπορούν να ερμηνεύουν τη διάθεσή μας, διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματος.

Όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε απίστευτες εφαρμογές. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα αστυνομικό παιχνίδι στο οποίο το σύστημα να μπορεί να καταλάβει αν ο παίχτης λέει ψέματα, από το πρόσωπό του. Ή την ενσωμάτωση ενός τέτοιου συστήματος με τα social media, ώστε ο δείκτης της διάθεσής μας να ορίζεται αυτόματα με αυτό που διαβάζει από την έκφρασή μας το σύστημα.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαίες εικασίες. Προέρχονται από τα χείλη των Shuhei Yoshida, επικεφαλής των Sony Worldwide Studios και του Mike Hocking, senior director στα Sony Worldwide Studios.

Ουσιαστικά ο στόχος είναι ο παίχτης πλέον να συμμετέχει στο παιχνίδι σαν ηθοποιός, παρά σαν ένας απλός χειριστής. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα βυθίζεται περισσότερο μέσα στον εκάστοτε τίτλο, αλλά το σύστημα μπορεί να διαβάζει και ασυνείδητες κινήσεις του παίχτη και να προσαρμόζει ανάλογα την εμπειρία.

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια κάποια επίσημη ανακοίνωση για την δοκιμή ενός τέτοιου συστήματος από τη Sony, όμως για να ανακοινωθεί από σημαντικά στελέχη δημοσίως στη Gamescom, πάει να πει πως το έχουν επεξεργαστεί σαν ιδέα και σίγουρα είναι διατεθειμένοι να το επιδιώξουν.

Και εμείς σαν gamers, βέβαια, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για το αν θέλουμε ένας υπολογιστής να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το πώς ακριβώς αισθανόμαστε...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top