Ένα βήμα από τον… Δούρειο Ίππο στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκονται οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τη νέα σύλληψη ενός 45χρονου επιχειρηματία, για τη διαρροή φορολογικών στοιχείων 9.000.000 πολιτών.

Στους σκληρούς δίσκους και στα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 45χρονος Γ.Χ. , ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας επικοινωνίας με έδρα στα Εξάρχεια, πέρα των 5.000.000 εγγραφών φορολογικών στοιχείων πολιτών και επιχειρήσεων, που εντόπισαν, «ανίχνευσαν» την διαγραφή 280.000.000 αντίστοιχων εγγραφών, στην οποία είχε προβεί από τις 20 Νοέμβρη 2012, την ημέρα σύλληψης του 35χρονου. Από αυτή την ημερομηνία είχε ξεκινήσει και τις διαδικασίες παύσης των εργασιών της εταιρείας του και το κλείσιμό της.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι είναι ο κάτοχος της «μητρικής» βάσης δεδομένων που διέρρευσαν από τον «ποντικό» του Υπουργείου Οικονομικών και ήταν ο πρώτος που έγινε κάτοχός τους.


Η αρχή είχε γίνει στις 20 Νοεμβρίου 2012 όταν συνελήφθη ένας 35χρονος εξωτερικός συνεργάτης στο τμήμα μάρκετινγκ εταιρίας τηλεπικοινωνιών- πληροφορικής, που επιχειρούσε να πουλήσει αυτόν τον μεγάλο όγκο δεδομένων σε διαφημιστή. Είχε υποστηρίξει ότι το πήρε «χέρι με χέρι» από 50χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας τον οποίο κατονόμασε, ενώ φέρεται να είπε στον ανακριτή ότι του είχε δώσει το αρχείο για να το μετατρέψει και κατηγοριοποιήσει ανάλογα με το εμπορικό ενδιαφέρον.

Λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη και ο 45χρονος που είχε δώσει τα φορολογικά στοιχεία. Και οι δύο προφυλακίστηκαν. Στη δικογραφία που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί «φωτογραφίζονταν» και οι 7-8 ύποπτοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για την διαρροή των στοιχείων.

Χθες συνελήφθη ένας ακόμη 45χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας επικοινωνίας στα Εξάρχεια ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που είχε δώσει στον 50χρονο ιδιοκτήτη της άλλης εταιρείας τα στοιχεία και εκείνος με τη σειρά του στον 35χρονο. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που πήρε στην κατοχή του αυτό τον όγκο των φορολογικών στοιχείων από τον «ποντικό» του υπουργείου Οικονομικών.
 
Στην κατοχή του νέου συλληφθέντα βρέθηκαν σκληροί δίσκοι με 13.000 GB κάθε είδους δεδομένων πολιτών. Στους υπολογιστές της εταιρείας στα Εξάρχεια εντοπίστηκαν ψηφιακές βάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, ποσά εισοδημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία κ.ά. Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Μετά και από αυτή τη σύλληψη οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πιστεύουν ότι έχουν βρει την άκρη του νήματος για την αποκάλυψη εκείνων που έκλεψαν αρχικά τα στοιχεία.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=186120&catid=4


Επιασαν και τρίτο για παράνομη κατοχή απόρρητων δεδομένων

Ο πρώτος είχε στα χέρια του τα φορολογικά στοιχεία 9 εκατομμυρίων πολιτών. Ο δεύτερος περισσότερες από 67 εκατομμύρια εγγραφές με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα φυσικών και νομικών προσώπων, και ο τρίτος εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρίσεις. Ολοι τους όμως είχαν τα στοιχεία αυτά στην ίδια μορφή (format), γεγονός που οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα ότι «είχαν άμεση σχέση». 

Η τρίτη κατά σειρά σύλληψη για κατοχή απόρρητων στοιχείων, μέσα σε διάστημα 60 ημερών, φανερώνει πως τα προσωπικά μας δεδομένα μόνο σε φέιγ βολάν δεν κυκλοφορούν. 

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν χθες έναν 45χρονο, ιδιοκτήτη και νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας επικοινωνίας, κατηγορούμενο για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, παρουσία ανώτατου στελέχους της αρμόδιας Αρχής. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας, με έδρα τα Εξάρχεια, βρέθηκαν ψηφιακές βάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρίσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφωνικών συνδέσεων, ποσά εισοδημάτων, φορολογικά στοιχεία κ.ά.) για τα οποία η εταιρεία δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Συνολικά κατασχέθηκαν τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας 13.200 GB, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω διερεύνηση. 

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος προμήθευσε ποιον, ποια η ακριβή τους σχέση, καθώς και τι άλλο μπορεί να προκύψει από αυτήν τη «συνεργασία». 

Πρόκειται για τη δεύτερη σύλληψη μέσα σε οκτώ ημέρες και την τρίτη μέσα σε χρονικό διάστημα 60 ημερών. 

67 εκατ. εγγραφές
Στις 7 Ιανουαρίου, οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στη σύλληψη ενός 59χρονου, γενικού διευθυντή εταιρείας στη Δάφνη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε τρεις διακομιστές της εταιρείας είχαν εντοπιστεί περισσότερες από 67 εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταχωρίσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Η πρώτη «βόμβα μεγατόνων» είχε «πέσει» πέρσι τον Νοέμβρη, όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν έναν 35χρονο ο οποίος κατείχε σε ψηφιακή μορφή αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με καταχωρίσεις για περισσότερες από 9.000.000 εγγραφές. Τον ίδιο αριθμό στοιχείων δηλαδή με αυτά που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών. 

Ο 35χρονος, που εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ εταιρείας τηλεπικοινωνιών-πληροφορικής ως εξωτερικός συνεργάτης, στην απολογία του στον ανακριτή φέρεται να υποστήριξε πως δεν σκόπευε να πουλήσει τα στοιχεία, που του δόθηκαν «χέρι με χέρι». 

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Νίκος Αγαπηνός δήλωσε ότι η ανάκριση είναι σε πρώιμο στάδιο και ότι ο εντολέας του έχει υποβάλει αίτημα άμεσης άρσης τραπεζικού απορρήτου και για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να φανεί ότι δεν υπήρξε καμία οικονομική συναλλαγή για το επίμαχο υλικό. 

Ο κ. Αγαπηνός δήλωσε επίσης ότι το πρόσωπο που κατονόμασε ο 35χρονος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά θέλω να έρθω σε επαφή μαζί σας για να αναφέρω κάτι. Έχετε κάποιο email επικοινωνίας;

Προσωπικά Δεδομένα είπε...

To e-mail επικοινωνίας με το blog είναι: idontid@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

top