σχόλιο ID-ont: Δεν ξεχνάμε τι είπε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας κος Σφακιανάκης πριν λίγες ημέρες: "Ασφαλής Η/Υ είναι ο κλειστός Η/Υ". Στο πλαίσιο αυτό, απλά δεν χρησιμοποιούμε υπηρεσίες web-banking κι έτσι δεν χρειάζεται να αγωνιούμε για τους κωδικούς μας. Αρκετές αγωνίες έχουμε στη ζωή μας δεν χρειαζόμαστε κι άλλες... 

Απορία: Γαιτί άραγε οι τράπεζες δεν θυσιάζουν λίγα από τα υπερ-κέρδη τους για να τα διαθέσουν στην δημιουργία περισσοτέρων υποκαταστημάτων, την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (μείωση ανεργίας) και την εξάλειψη των ουρών στα ταμεία, έτσι ώστε να μην δελεάζεται ο κόσμος από την "εξυπηρέτηση" του web-banking, θυσιάζοντας παράλληλα την ασφάλειά του και την ιδιωτικότητά του;;; 

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από διαδικτυακές έρευνες και ψηφιακή διερεύνηση καταγγελιών, ανακοινώνεται ότι έχει εντοπιστεί προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής κωδικών (Phishing Attack) από τραπεζικούς πελάτες, οι οποίοι είναι χρήστες υπηρεσιών e-banking, με σκοπό την διενέργεια συναλλαγών και τη μεταφορά χρημάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων στο εξωτερικό. 

Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό, που εγκαθίσταται στους υπολογιστές των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών internet banking και παγιδεύει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, με αποτέλεσμα να υφαρπάζει τους κωδικούς ασφαλείας και η συναλλαγή (π.χ. για μεταφορά χρημάτων ή πληρωμή πιστωτικής κάρτας) να ολοκληρώνεται από τρίτα πρόσωπα, τα οποία μεταφέρουν σε δικούς τους λογαριασμούς χρηματικά ποσά, χωρίς την έγκριση του δικαιούχου. 

Διευκρινίζεται ότι οι παραβιάσεις ή επιθέσεις έχουν εντοπιστεί σε χρήστες υπηρεσιών internet banking και όχι σε υπολογιστικά συστήματα Ελληνικών Τραπεζών. 

Στο πλαίσιο αυτό η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες: 
  • Να μην συνεχίζουν τη διαδικασία εισαγωγής στην Υπηρεσία internet banking, εφόσον παρατηρήσουν διαφορετική λειτουργικότητα από τη συνηθισμένη και να επικοινωνούν καταρχήν με την Τράπεζα ή/και με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 210-6476464.
  • Να έχουν ενημερωμένο λογισμικό για προστασία από ιούς και malware.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό να εκτελέσουν ένα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας, προκειμένου να απομακρύνουν το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή τους.
  • Να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης μετά τον καθαρισμό του υπολογιστή από το κακόβουλο λογισμικό.
Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών σε διεθνές επίπεδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top