Mέχρι το τέλος του 2020 θα υπάρχουν περισσότερες από 25 δισεκατομμύρια συσκευές IoT – Ποιοι οι κίνδυνοι για την ασφάλειά μας;

Το “Internet των Πραγμάτων” δεν είναι ασφαλές. Αν δεν μας πιστεύετε, ρωτήστε το FBI. Εκτός από τα hacks που έχουμε ήδη αναφέρει σε συσκευές όπως ηλεκτρικά skateboards, ψυγεία, συσκευές παρακολούθησης μωρών (baby monitors), snipper όπλα, βενζινάδικα, και έξυπνα αυτοκίνητα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα infographic για την κατανόηση της ευρύτερης εικόνας του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν περίπου 4,9 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές σε χρήση το 2015. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να ανέλθει επικίνδυνα, αγγίζοντας τα 25 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αριθμός που μεταφράζεται σε 2,5 IoT συσκευές για κάθε άτομο πάνω στη Γη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας απλός αισθητήρας που εμφυτεύεται στο κολάρο μιας αγελάδας για τη μετάδοση ιατρικών πληροφοριών στους αγρότες στέλνει πάνω από 200 MB δεδομένων μέσα σε μόλις ένα έτος, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι το lnternet των Πραγμάτων παράγει τεράστιο όγκο δεδομένων στο διαδίκτυο, τον οποίο οι χάκερς θα μπορούσαν εύκολα να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους.

Γνωρίζοντας ότι οι έξυπνες συσκευές παράγουν τόσα πολλά δεδομένα και ότι ο συνολικός αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά πέντε φορές, αυτό μας κάνει μόνο να αναρωτιόμαστε σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι τα συστήματα αυτά.

Με τις παραβιάσεις δεδομένων να αυξάνονται από έτος σε έτος, όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε μέγεθος, οι συσκευές IoT θα μετατραπούν σιγά-σιγά σε στόχο των χάκερς, είτε για εκβιασμό, είτε για απλή ενόχληση των χρηστών.

Παρότι οι εμπειρογνώμονες ασφάλειας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα αυτό εδώ και αρκετό καιρό, εάν δεν παρέμβουν κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανώσεις, φαίνεται πως οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αγνοούν συνήθεις πρακτικές ασφάλειας, έχοντας μόνο ως γνώμονα το γρήγορο κέρδος.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top