Οι υπολογιστές του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και οργανώσεων σχετικών με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν μπει στο στόχαστρο χάκερ, είπαν πηγές που έχουν γνώση των επιθέσεων, χθες.

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τουλάχιστον ενός μέλους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό από το 2015 και στέλνει κακόβουλα μηνύματα σε συναδέλφους του, σύμφωνα με μέλος της ομάδας και έναν εξωτερικό ειδικό στο θέμα. Δεν είναι σαφές εάν οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στους υπολογιστές της εκστρατείας.

Τον μήνα αυτό, αμερικανοί ειδικοί επί θεμάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είπαν ότι, αρχής γενομένης από πέρσι, χάκερ διείσδυσαν σε υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, του προσωπικού της εκστρατείας της Δημοκρατικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον, και της επιτροπής ανεύρεσης προεκλογικών πόρων του κόμματος στο Κογκρέσο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμπεράνει ότι η ευθύνη για την παραβίαση των υπολογιστών βαρύνει τη Ρωσία ή οντότητες εξουσιοδοτημένες από τη Ρωσία, ωθώντας μερικούς Δημοκράτες και αξιωματούχους κυβερνοασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα να καλέσουν για δημόσια απόδοση ευθυνών στη Ρωσία. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν απορρίψει της κατηγορίες ως παράλογες, αλλά η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από παραβιάσεις δεδομένων από ξένες δυνάμεις για να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. 

Το γραφείο της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ έχει προσλάβει την εταιρεία ασφάλειας CrowdStrike, η οποία συνεργάζεται επίσης και με το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με ένα άτομο εν γνώσει του θέματος. Η ίδια η εταιρεία έχει αρνηθεί να κάνει δηλώσεις. 

Άλλη εξωτερική εταιρεία ασφάλειας έχει προσληφθεί για να εξετάσει το λογισμικό των δύο κομμάτων για τη διαχείρηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων, και άλλων επικοινωνιακών αναγκών, είπε άλλη ανώνυμη πηγή.

Τα εργαλεία και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μοιάζουν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραβίαση δεδομένων των οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των και της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, δήλωσαν δύο πηγές. Αυτό έχει οδηγήσει τις αμερικανικές αρχές σε αρχικό συμπέρασμα ότι οι στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας ή οντότητες εξουσιοδοτημένες από αυτήν έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και τα δύο πολιτικά κόμματα.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι ασφάλειας είπαν ότι η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους και στα δύο κόμματα, για να αναγνωρίσουν πιθανές παραβιάσεις και να αναβαθμίσουν τις άμυνές τους εναντίον των "συνεχώς εξελισσόμενων απειλών", όπως είπαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top