Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν μια ομάδα μελών του Κογκρέσου πέρσι ότι Ρώσοι χάκερ είχαν ξεκινήσει διαδικτυακές επιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, είπαν τρεις γνώστες του θέματος χθες, αλλά τα μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούσαν να προειδοποιήσουν το κόμμα για την προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων τους γιατί οι πληροφορίες που είχαν λάβει ήταν άκρως μυστικές.

Η κοινοποίηση των άκρως μυστικών πληροφοριών θα αποκάλυπτε τη συνεχή παρακολούθηση των επιθέσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τις πηγές πληροφοριών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για την διαπίστωση των υποκλοπών.

Στις πληροφορίες είχαν προστεθεί και περαιτέρω περιορισμοί ώστε μόνο ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων ήταν ενήμεροι ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν διαπιστώσει πως δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ή αντιπρόσωποί τους είχαν στοχεύσει την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (ΕΕΔ), την κεντρική οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών μερικές φορές καθυστερούν την ενημέρωση των στόχων για τις κυβερνοεπιθέσεις που υφίστανται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών κάτω από παρόμοιες συνθήκες, είπαν αξιωματούχοι.

Η παραβίαση των δεδομένων των Δημοκρατικών και η σύνδεση της υποκλοπής με τους Ρώσους δεν γνωστοποιήθηκε μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα όταν η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) ανακοίνωσε ότι διερευνούσε μια κυβερνοεπίθεση στην ΕΕΔ. (Η Επιτροπή δεν απάντηση σε αίτηση δήλωσης από το πρακτορείο Reuters.)

Συνολικά τέσσερα στελέχη των Ρεπουμπλικανών και τέσσερα των Δημοκρατικών ενημερώθηκαν σε ασφαλισμένη αίθουσα από τις μυστικές υπηρεσίες. Γνωστοί ως «Η Συμμορία των Οκτώ», τα μέλη του Κογκρέσου αποτελούνταν από τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, και τους προέδρους των μυστικών επιτροπών του κάθε σώματος, καθώς και τους ομολόγους τους στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Τα στελέχη της ΕΕΔ είπαν ότι δεν έμαθαν για την υποκλοπή παρά μήνες μετά την αρχική ενημέρωση των «Οκτώ», όταν ένας πράκτορας από την ομάδα κυβεροασφάλειας του FBI τους ζήτησε το φθινόπωρο τού 2015 πληροφορίες για τους κανονισμούς ασφάλειας τού κόμματος. Ακόμα και τότε, είπαν τα μέλη της ΕΕΔ, ο πράκτορας δεν ανέφερε ποτέ ότι υπήρχε υποψία από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι η οργάνωσή τους είχε στοχοποιηθεί από Ρώσους χάκερ.

Η επίθεση στους υπολογιστές της Επιτροπής οδήγησε τους χάκερ αργότερα σε άλλες οργανώσεις του κόμματος, όπως την επιτροπή χρηματοδότησης των υποψηφίων βουλευτών, την προεκλογική ομάδα της Χίλαρι Κλίντον, και άλλες ομάδες που σχετίζονται με το κόμμα.

Ο τρόπος που ξεκίνησαν οι υποκλοπές ήταν με την επίθεση σε προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spearphishing) δεκάδων ατόμων που εργάζονταν για τις παραπάνω οργανώσεις, δήλωσαν αρκετές από τις πηγές. Μία πηγή είπε ότι η προεκλογική ομάδα της Κλίντον ανακάλυψε τις υποκλοπές πρώτη φορά στο σύστημά της στις αρχές Μαρτίου, και τον ίδιο μήνα τους δόθηκε μια «γενική ενημέρωση» από το FBI, χωρίς η υπηρεσία να αναφέρει στο κόμμα τη σχέση με τη Ρωσία ούτε πότε ξεκίνησε η πρώτη υποκλοπή.

Σύμφωνα με εσωτερική εγκύκλιο που είδε το Reuters, η προσωρινή πρόεδρος της Επιτροπής του κόμματος Ντόνα Μπραζίλ είπε χθες ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα συμβούλων για θέματα κυβερνοχώρου «για να διασφαλιστεί η πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων και να εξασφαλιστεί ότι οι δυνατότητες της Επιτροπής σε θέματα κυβερνοασφάλειας είναι οι καλύτερες που υπάρχουν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top