Με αφορμή τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν να θεσπιστεί νόμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα δίνει στις αστυνομικές αρχές κάθε κράτους μέλους δικαίωμα πρόσβασης σε κρυπτογραφημένα μηνύματα, που ανταλλάσσονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και άμεσων μηνυμάτων. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι διάφοροι developers θα πρέπει να παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία αποκρυπτογράφησης στις αρχές, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve, και ο Γερμανός ομόλογός του, Thomas de Maizière, τόνισαν μέσω κοινής δήλωσής τους, ότι η κρυπτογράφηση που εφαρμόζεται σε εφαρμογές όπως τα WhatsApp και Telegram, δυσχεραίνουν το έργο των αρχών επιβολής του νόμου, καθυστερώντας υπερβολικά τις έρευνες και την παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατία.

Στελέχη μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξηγούν ότι η κρυπτογράφηση αποτελεί πράγματι σημαντικό εργαλείο για τους τρομοκράτες, που μπορούν χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, να οργανώσουν επιθέσεις και άλλες παράνομες ενέργειες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

 Οι ανησυχίες των δύο υπουργών, αλλά και των αρχών, είναι χωρίς αμφιβολία δικαιολογημένες. Η πρότασή τους άλλωστε δεν είναι παράλογη, δεδομένου ότι ήδη, για παράδειγμα, το τηλεφωνικό απόρρητο σε αρκετά κράτη μέλη της E.E. μπορεί να αρθεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Aπό την άλλη, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι ένας τέτοιος νόμος δεν θα χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, οδηγώντας στη μαζική παρακολούθηση δεκάδων πολιτών, ακόμα κι αν αυτοί δεν έχουν καμία ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες.

http://gr.pcmag.com/online-privacy/21975/feature/e-ee-tha-kruphokoitazei-sta-menumata-pou-stelnete-online

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top