Στο κόστος των νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας για την τσέπη των πολιτών «κολλάει» η διαδικασία έκδοσής τους. Αρμόδια αμερικανικά στελέχη μετέβησαν προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αξιολόγηση που γίνεται κάθε χρόνο για την παραμονή της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας (Visa Waiver Program).

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους με αρμόδια στελέχη του υπουργείου συζητήθηκε και το θέμα της έκδοσης νέων ταυτοτήτων για το οποίο ασκούν εδώ και χρόνια έντονες πιέσεις οι Αμερικανοί, οι οποίοι διαρκώς αναφέρουν ότι οι ελληνικές ταυτότητες πλαστογραφούνται εύκολα και χρησιμοποιούνται για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων.

Οι εντεταλμένοι Αμερικανοί ενημερώθηκαν ότι οι δύο αρμόδιες επιτροπές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ολοκλήρωσαν το έργο τους αρκετούς μήνες πριν.

Η μία ασχολήθηκε με τις τεχνικές προδιαγραφές και η άλλη με την κατάρτιση σχεδίου νόμου. Από εδώ και πέρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης το πότε θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα «κολλάει» στο κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, το οποίο υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ. Το Δημόσιο είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών να αναλάβει το κόστος, ενώ αν αυτό μετακυλιστεί στους πολίτες αυτό συνεπάγεται ότι κάθε πολίτης θα κληθεί να καταβάλει περίπου 10 ευρώ για να αποκτήσει νέα ταυτότητα.

Αρμόδιες πηγές προσθέτουν ότι από τη στιγμή που προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την έκδοση ταυτοτήτων θα πρέπει να περάσουν 15 μήνες για την ολοκλήρωσή του. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν «ανοχή», προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και να μην έχουν πρόβλημα οι Ελληνες πολίτες στα ταξίδια τους στην Αμερική.

Ενα άλλο θέμα που έθιξαν προχθές ήταν η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το «Terrorist Screening Center» (κέντρο συλλογής πληροφοριών για τρομοκρατία). Οπως είπαν, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών υπάρχει καλή συνεργασία αλλά αυτή πρέπει να βελτιωθεί, πράγμα στο οποίο θα συμβάλουν οι νέες ταυτότητες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top