Ο Νόρμπερτ Χέρινγκ, οικονομικός συντάκτης και συγγραφέας, προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κατάργηση των μετρητών στο νέο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Σας αρέσει να ξεγυμνώνεστε μπροστά στον τραπεζικό σας σύμβουλο; Όχι; Κι όμως, στο μέλλον θα στέκεστε εντελώς γυμνοί απέναντί του, καθώς θα γνωρίζει και την παραμικρή πληρωμή που κάνετε. Το ίδιο και το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως και οι χάκερ.

Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν βαλθεί να καταργήσουν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα αντικαθιστώντας τα με το πλαστικό χρήμα, επικαλούμενες την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, τα μετρητά όχι μόνο δεν απειλούν την ασφάλεια και την ελευθερία μας, αλλά συμβάλλουν στη διασφάλισή τους.

Μας εξασφαλίζουν τα τελευταία ψήγματα ελευθερίας και ιδιωτικότητας που μας έχουν απομείνει. Περιορίζουν τη στέρηση των δικαιωμάτων μας, τον έλεγχο και την παρακολούθηση από το κράτος και τις μυστικές του υπηρεσίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους συλλογείς προσωπικών δεδομένων από τον κλάδο της πληροφορικής. Γιατί κάθε φορά που πληρώνουμε τοις μετρητοίς αποκλείουμε τους σπιούνους που θέλουν να ξέρουν τα πάντα για μας. Τα μετρητά δεν αφήνουν πίσω τους κανένα ηλεκτρονικό ίχνος. Και ό,τι αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη είναι πλέον –ή έστω θα είναι σε μερικά χρόνια– δημόσια προσβάσιμο.

Ο δημοσιογράφος Νόρμπερτ Χέρινγκ αναλύει διεξοδικά πώς η πολιτική και ο χρηματοπιστωτικός τομέας μετέρχονται κάθε μέσο για να αποκτήσουν απόλυτο έλεγχο όλων των πληροφοριών που αφορούν εμάς και τις ζωές μας.

Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά. Δεν πρόκειται για κάποιο απόφθεγμα των νοσταλγών του παρελθόντος που αρνούνται να προσαρμοστούν στον σύγχρονο κόσμο. Τα μετρητά είναι χειροπιαστά και μετρήσιμα. Βοηθούν να κρατάμε υπό έλεγχο τα έξοδά μας. Τα μετρητά είναι κανονικό χρήμα, υποστηριζόμενο από το κράτος. Αντίθετα, πίσω από το λογιστικό χρήμα των τραπεζών κρύβεται μόνο μια δέσμευση για μετρητά, μια υπόσχεση σε περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2008, και έπειτα έχουμε αρχίσει και πάλι να το αντιλαμβανόμαστε.

Από τα μετρητά επωφελούμαστε τόσο ως πολίτες όσο και ως φορολογούμενοι. Διότι με κάθε τραπεζογραμμάτιο και κέρμα ευρώ που θέτουν σε κυκλοφορία οι κεντρικές μας τράπεζες αυξάνονται τα κέρδη που αυτές αποφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, το κράτος συλλέγει χαμηλότερους φόρους. Με το χρήμα όμως που διακινούν οι τράπεζες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι τραπεζίτες.

Ο Νόρμπερτ Χέρινγκ γεννήθηκε το 1963 και εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης και συγγραφέας εκλαϊκευμένων οικονομικών συγγραμμάτων. Αρθρογραφεί για τη μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, τη Handelsblatt, και διευθύνει το μπλογκ Geld und mehr. Το μπεστ σέλερ του με τίτλο Okonomie 2.0, το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Όλαφ Στόρμπεκ, βραβεύτηκε ως το καλύτερο οικονομικό βιβλίο για το έτος 2007.

Το 2014 διακρίθηκε με το βραβείο της Keynes-Gesellschaft για την οικονομική αρθρογραφία. Είναι ιδρυτικό μέλος από το 2011 της διεθνούς ένωσης οικονομολόγων World Economics Association, η οποία αριθμεί περισσότερα από 12.000 μέλη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top