Mια πρωτοφανή αποκάλυψη για τις τεράστιες δυνατότητες της CIA να παρακολουθεί τους πάντες έκαναν τα Wikileaks.

Μέσα από τα 8.761 έγγραφα τα οποία απέσπασε ένα πληροφοριοδότης με το κωδικό όνομα «Vault 7» αποκαλύπτεται το παγκόσμιο πρόγραμμα συγκαλυμμένης παρακολούθησης, στο οποίο δημοφιλείς συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις που μπαίνουν σε κάθε σπίτι, χρησιμοποιούνται ως μέσα παρακολούθησης. «Το iPhone της Apple, το σύστημα Android της Google και τα Windows της Microsoft, ακόμη και οι τηλεοράσεις της Samsung, έχουν μετατραπεί σε μικρόφωνα» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Wikileaks.

Ο WikiLeaks αναφέρεται σε μία χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα γνωστό με την ονομασία Weeping Angel, βρήκαν τον τρόπο να πάρουν τον έλεγχο μιας «έξυπνης» τηλεόρασης Samsung και κάνοντάς την να μοιάζει σβηστή, να καταγράφουν μέσω αυτής συζητήσεις στον χώρο όπου βρισκόταν.

Η διαρροή προέρχεται από ένα δίκτυο εντός του λεγόμενου «Κέντρου για την Κυβερνοπαρακολούθηση» το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια και θεωρείται ανταγωνιστής της NSA.

Παρακολουθούν όλη την Ευρώπη, τη Μ.Ανατολή και την Αφρική από τη Φρανκφούρτη

Εκτός από τις επιχειρήσεις της στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια η CIA χρησιμοποιεί επίσης το προξενείο των ΗΠΑ στη Φραγκφούρτη ως απόρρητη βάση για τους χάκερ της που καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι χάκερ της CIA που δρουν μέσω του προξενείου της Φρανκφούρτης (στο "Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου Ευρώπης" ή CCIE) έχουν διπλωματικά ("μαύρα") διαβατήρια και κάλυψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στους χάκερ αυτούς έχουν δοθεί οδηγίες να δηλώνουν ότι είναι «τεχνικό συμβουλευτικό προσωπικό» στο προξενείο.

Πώς χακάρουν τα πάντα

Σύμφωνα με τα Wikileaks, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ διαθέτει διάφορους τρόπους για να παρακάμπτει τις άμυνες διαφόρων γνωστών αντιικών προγραμμάτων και τειχών προστασίας και να παρεισφρέει σε υπολογιστές, σύμφωνα με έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ο ιστότοπος WikiLeaks.

«Οι χάκερ της CIA έχουν αναπτύξει διάφορους τρόπους να επιτίθενται επιτυχώς στα γνωστότερα αντιιικά προγράμματα», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του WikiLeaks.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η CIA έχει επίσης στη διάθεσή της ειδικό λογισμικό για να εισβάλλει σε συστήματα με λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Mac OS, Linux κ.ά.

Η CIA φέρεται επίσης να έχει βρει τρόπο να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses (σ.σ. δεν είναι δηλαδή συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο ή με άλλα μηχανήματα που συνδέονται στο Διαδίκτυο ή μη ασφαλή τοπικά δίκτυα).

Επίσης, κατά τα στοιχεία που δημοσιεύει ο WikiLeaks, η CIA μπορεί να εισβάλλει σε smartphone και να ανακτά κρυπτογραφημένες πληροφορίες από ιστοτόπους όπως οι Telegram, WhatsApp, Signal και Wiebo.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπουν στους χάκερ της CIA να «παρακάμπτουν την κρυπτογράφηση των WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide και Cloackman», πιο συγκεκριμένα η «παραβίαση των "έξυπνων" τηλεφώνων μέσω των οποίων αποκτάται πρόσβαση σε αυτούς και η απόσπαση ηχητικών μηνυμάτων και άλλων μηνυμάτων πριν κρυπτογραφηθούν».

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, η CIA έχει ολόκληρες μονάδες ειδικευμένες στη συγγραφή malware, λογισμικού παραβίασης του λογισμικού smartphones — είτε έχουν το iOS της Apple, είτε το Android της Google.

Ακόμη, η CIA φέρεται να απέφυγε να αποκαλύψει σοβαρά κενά ασφαλείας διαφόρων προϊόντων λογισμού και να τα χρησιμοποίησε προς ίδιο όφελος.

Η διαρροή από τα Wikileaks

Η CIA φέρεται να «έχασε πρόσφατα» τον έλεγχο της ευρύτατης «βιβλιοθήκης» της με τεχνικές παραβίασης της ασφάλειας συστημάτων, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως, πάντα κατά τις πληροφορίες του WikiLeaks.

«Πρόσφατα, η CIA έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου ηλεκτρονικών επιθέσεων, του malware, των ιών, των trojans, των τεχνασμάτων για την αξιοποίηση αδυναμιών ("weaponized 'zero day' exploits"), των προγραμμάτων για εισβολή και απόκτηση του ελέγχου μηχανημάτων εξ αποστάσεως (malware remote control systems)» και της τεκμηρίωσης για αυτά.

Χάκερ που δούλευαν για την κυβέρνηση αποκάλυψαν την ύπαρξη των εργαλείων αυτών, και με αυτόν τον τρόπο περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks.

Παρακολουθεί και τι κάνουν οι.. αντίπαλοι

Η CIA επίσης φέρεται κατά τον WikiLeaks να συγκεντρώνει στοιχεία για τεχνικές εισβολής που διαθέτουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώστε να μπορεί αργότερα να τις χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα ίχνη δικών της εισβολών.

Με αυτό το τέχνασμα, «η CIA όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων αλλά και να (...) παραπλανήσει για το ποιος τις διέπραξε, αφήνοντας "αποτυπώματα" άλλων», σημειώνει ο ιστότοπος, κατά τον οποίο το καθήκον για αυτό έχει μια ομάδα που αποκαλείται UMBRAGE.

Αν η ακρίβεια όσων αποκάλυψε ο WikiLeaks επαληθευτεί, θα πρόκειται για άλλη μια εκπληκτική διαρροή εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια.

Κανένα σχόλιο από τη CIA

«Δεν σχολιάζουμε για την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο» τέτοιων εγγράφων, ανέφερε ο Τζόναθαν Λίου, εκπρόσωπος της CIA.

Mοιάζουν αληθινά τα όσα υποστηρίζουν τα Wikileaks...

Ωστόσο ένας πληροφορικός ειδικός σε θέματα ασφάλειας που έχει εργαστεί για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε –υπό τον όρο να μην κατονομαστεί– πως η διαρροή μοιάζει να αφορά πραγματικά εργαλεία της CIA.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και συμβασιούχοι αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επίσης έκριναν ότι τα έγγραφα πιθανότατα είναι αυθεντικά.

Ένας συμβασιούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με πολύχρονη εμπειρία στα εργαλεία για τις εισβολές σε συστήματα και δίκτυα, επισήμανε ότι τα έγγραφα περιέχουν ακριβείς όρους, οι οποίοι αναφέρονται σε προγράμματα που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

«Πολύς κόσμος και στις δύο πλευρές του ποταμού είναι έξαλλος», αναφερόμενος στη CIA και στην NSA. «Εδώ δεν μιλάμε για μια κατάσταση τύπου Σνόουντεν. Αυτά (τα έγγραφα και τα προγράμματα) συγκεντρώθηκαν επί μακρόν και παραδόθηκαν στον WikiLeaks», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Χάιν, στέλεχος της εταιρείας Flashpoint, «τα αρχεία περιέχουν έγγραφα που μοιάζουν να προέρχονται από τη CIA και την NSA, τα οποία δίνουν πληροφορίες για την παράκαμψη της κρυπτογράφησης».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top