σχόλιο ID-ont: Έλα βρε Άνγκελα, μην στενοχωριέσαι! Θα σου πει ο Αλέξης, σε λίγες μέρες που θα συναντηθείτε, πως σκοπεύει να φτιάξει την "ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΗ" Κάρτα του Πολίτη (Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα). Οπότε μετά κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις στα συστήματά σου και όλα ΟΚ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν από χθες Παρασκευή να καταζητούν τον, ή τους δράστες μιας μαζικής διαρροής προσωπικών δεδομένων και εγγράφων εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών και δημοσίων προσώπων στη χώρα, ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε μια, κατά τα φαινόμενα, από τις πιο εκτεταμένες παραβιάσεις δεδομένων στην Γερμανία.

Μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι τα δεδομένα εκλάπησαν μέσα από «εσφαλμένη χρήση καταχώρησης πληροφοριών σύνδεσης για υπηρεσίες στο cloud (αποθηκευτικό νέφος), από λογαριασμούς email ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με ανακοίνωσή του αργά την Παρασκευή.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Μπούντεσταγκ ή της κυβέρνησης τέθηκαν σε κίνδυνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εκατοντάδες πολιτικοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας, κρατιδίων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγιναν στόχος της κυβερνοεπίθεσης, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτζ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι παραμένει ασαφές αν η παραβίαση, που προκάλεσε την επείγουσα συνάντηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), ήταν αποτέλεσμα παράνομης ηλεκτρονικής διείσδυσης (χακαρίσματος) ή διαρροής.


Οι αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και της κατασκοπείας, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή, που ανέφερε ότι είναι απίθανο ένα μόνο άτομο να κατόρθωσε να συλλέξει τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διέρρευσαν.

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rbb, που αποκάλυψε την υπόθεση, ανέφερε ότι τα δεδομένα που αναρτήθηκαν σε έναν λογαριασμό στο twitter, περιελάμβαναν διευθύνσεις, προσωπικές επιστολές και αντίγραφα δελτίων ταυτοτήτων. Πρόσθεσε η ταυτότητα των δραστών και το κίνητρό τους παραμένουν άγνωστα.

Ο λογαριασμός twitter, που λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια, και πλέον διαγράφηκε, αρχικά ξεκίνησε να διαρρέει δεδομένα τον Δεκέμβριο σε ένα ηλεκτρονικό «ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα» (Advent calendar).

Το μέγεθος της διαρροής των δεδομένων έγινε αντιληπτό για πρώτη φορά αργά την Πέμπτη, ανέφεραν πηγές.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν ότι ένας αριθμός fax και δύο διευθύνσεις mail που χρησιμοποιούσε η καγκελάριος Μέρκελ διέρρευσαν και αναρτήθηκαν, αλλά η κυβέρνηση τόνισε ότι δεν περιλαμβανόντουσαν ευαίσθητες πληροφορίες.

Στο παραβιασμένο υλικό συγκαταλέγονται ιδιωτικές ηλεκτρονικές συνομιλίες του ηγέτη των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ με μέλη της οικογένειάς του και δελτία ταυτότητας των παιδιών του, τόνισε μια πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Η εφημερίδα Die Welt ανέφερε αργά την Παρασκευή ότι οι δημοσιευμένοι κατάλογοι περιελάμβαναν ονόματα 410 μελών των Συντηρητικών της Μέρκελ, 230 Σοσιαλδημοκρατών, 106 μελών των Πρασίνων, 91 του Die Linke και 28 των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Η BSI και το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), επηρρεάστηκαν από την κυβερνοεπίθεση.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ καταδίκασε την «σοβαρή» διαρροή στο διαδίκτυο των προσωπικών δεδομένων πολιτικών, για την οποία σημείωσε ότι συνιστά επίθεση στην δημοκρατία της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν επηρεάστηκαν.
Το κρατίδιο του Αμβούργου συνεργάστηκε με τις ιρλανδικές αρχές προστασίας δεδομένων για να σταματήσει τη διάδοση των δεδομένων μέσω Twitter, αλλά ανέφερε ότι η εταιρεία δεν έχει απαντήσει.

Πέρσι, βουλευτές τόνιζαν ότι μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση παραβίασε το δίκτυο υπολογιστών του υπουργείου Εξωτερικών.

Αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν στο παρελθόν κατηγορήσει για τις παραβιάσεις ασφάλειας δεδομένων, μια ρωσική ομάδα χάκερς, την APT28, ενώ το Κρεμλίνο επανειλημμένως έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτά τα περιστατικά.

Η Bild τόνισε ότι οι γερμανικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια της αμερικανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας NSA, προκειμένου να τις βοηθήσει να διερευνήσουν τις συνθήκες της κυβερνοεπίθεσης.

Η κυβερνητική μονάδα άμυνας του κυβερνοχώρου συναντήθηκε για να συζητήσει τη διαρροή και εισαγγελείς ξεκίνησαν να εξετάζουν το περιστατικό στο πλαίσιο της αποκαλούμενης διαδικασίας «παρακολούθησης», τόνισε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το φιλελεύθερο κόμμα FDP ξεκίνησε μια ξεχωριστή νομική διαδικασία καθώς 28 μέλη του κόμματος έγιναν στόχος της κυβερνοεπίθεσης.

Ανάμεσα στα δημόσια πρόσωπα, εκτός πολιτικής σφαίρας, που επηρεάστηκαν από την κυβερνοεπίθεση ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τιλ Σβάιγκερ, καθώς και δημοσιογράφοι και μουσικοί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top