"...Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου..."

Δελτία ταυτότητας και έγγραφα διαμονής υψηλής ασφάλειας: η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου.

Βρυξέλλες, 4 Απριλίου 2019

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ψήφισαν νέο κανονισμό, ο οποίος θα ενισχύσει την ασφάλεια των δελτίων ταυτότητας και των εγγράφων διαμονής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δελτία ταυτότητας που δεν διαθέτουν αυστηρά χαρακτηριστικά ασφάλειας σε ορισμένα κράτη μέλη, τα οποία εξακολουθούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας σε χαρτί, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ. Ο κανονισμός θα εισαγάγει ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφάλειας, καθιστώντας τα ασφαλή και αξιόπιστα.

Χαιρετίζοντας την ψηφοφορία, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε σχετικά: «Στο μέλλον, όλα τα δελτία ταυτότητας και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν τα ίδια ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας. Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες από τη χρήση πλαστών ταυτοτήτων και από τη διέλευση των συνόρων μας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητάς τους.»


Η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε τα εξής: «Τα δελτία ταυτότητας με ισχυρότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας θα επιτρέψουν στους πολίτες να ταξιδεύουν ευκολότερα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ενέργεια αυτή θα διασφαλίσει επίσης ότι τα δελτία ταυτότητας όλων των χωρών θα έχουν τα ίδια ισχυρά χαρακτηριστικά ασφάλειας, κλείνοντας τυχόν «παραθυράκια» ή αδυναμίες στο σύστημα που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες και οι λοιποί εγκληματίες.»

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανεπαφικό πλινθίο (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου. Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τις νέες ταυτότητες σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός επτά ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους. Για ταυτότητες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών θα προβλέπεται εξαίρεση.

Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου. Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση απομένει να εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Ιστορικό

Στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή πρότεινε, στο πλαίσιο των δράσεών της προς μια γνήσια και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας, να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και των εγγράφων διαμονής των μελών της οικογένειας υπηκόων τρίτων χωρών».

Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος της πρότασης είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1871_el.htm 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top