Έτσι λέγεται η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο του διαδικτύου, η οποία προβλέπει ηλεκτρονική σήμανση κάθε είδους αντικειμένων. Προσδοκίες ανάπτυξης για την οικονομία, αλλά και ανησυχία για παραβίαση δεδομένων.
 
Το τελευταίο τεχνολογικό σκαλοπάτι στο χώρο του διαδικτύου φιλοδοξεί να δώσει μία ηλεκτρονική ταυτότητα σε κάθε είδους αντικείμενα, ώστε να τα συνδέσει μεταξύ τους και να τα κάνει αναγνωρίσιμα και ανιχνεύσιμα δια του ίντερνετ μέσα σε προσβάσιμες βάσεις δεδομένων.

Στο τελευταίο εθνικό συνέδριο για την τεχνολογία της πληροφορίας στο Μόναχο της Γερμανίας η καγκελάριος Μέρκελ εκφράστηκε θετικότατα για την νέα τεχνολογία θεωρώντας την ως μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για τις γερμανικές επιχειρήσεις. «Σημείο τομής μεταξύ της ισχυρής πραγματικής οικονομίας και των διαδικτυακών εφαρμογών», χαρακτήρισε το ίντερνετ των πραγμάτων η Γερμανίδα καγκελάριος.


Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, για τη δημοπράτηση του έργου του «Εθνικού Ληξιαρχείου».

Στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης έγινε αναφορά και στην Κάρτα του Πολίτη.  Ας δούμε τις αναφορές τους:

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών):
...............................
Και το επόμενο βήμα βέβαια δεν είναι άλλο από την κάρτα του πολίτη. Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο στην Ελλάδα συζητώντας περί του αν πρόκειται για ηλεκτρονικό φακέλωμα ή οτιδήποτε άλλο και χάνουμε πολύτιμο χρόνο και εξακολουθούμε να δίνουμε συντάξεις σε αποθανόντες, να μην μπορούμε να συνενώσουμε αρχεία, να μην ξέρουμε καν τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας τη δομή και τη σύνθεσή του, θεμελιώδη εργαλεία για να παρθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.
..............................
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ (Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):
...............................
Το δεύτερο ερώτημα όσον αφορά την κάρτα του πολίτη:

Τετραπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές επιθέσεις μέσα στο 2011. Οι χάκερς και τα spams παρουσίασαν σημαντική αύξηση μέσα στην τελευταία χρονιά, σύμφωνα με την έρευνα που ετοίμασε η Symantec.
Πιο συχνό ''θύμα'' των επιθέσεων είναι ο δημόσιος τομέας, με περίπου 20,5 στοχευμένες επιθέσεις εναντίον κρατικών υπηρεσιών να παρεμποδίζονται σε καθημερινή βάση.
Ακολουθούν ο χημικός και φαρμακευτικός τομέας με 18,6 επιθέσεις να μπλοκάρονται την ημέρα. Τρίτος έρχεται ο κλάδος της βιομηχανίας, όπου παρεμποδίζονται 13,6 επιθέσεις την ημέρα.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις (που απασχολούν περισσότερους από 2.500 υπαλλήλους) απειλούνται περισσότερο από τους κακόβουλους χρήστες, καθώς καθημερινά παρεμποδίζονται 36,7 επιθέσεις.

σχόλιο ID-ont: Μετά από τόσα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διαθέσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να είναι ασφαλή τα τσιπάκια των κινητών τηλεφώνων τους! και θα είναι αυτά της Κάρτας του Πολίτη;

Δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή «όμηροι» των hackers, οι οποίοι είναι σε θέση να αποκτήσουν εξ αποστάσεως τον πλήρη έλεγχο σχεδόν κάθε συσκευής GSM, επειδή είναι ανεπαρκές το επίπεδο ασφάλειας των δικτύων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας, ο Κάρστεν Νολ, επικεφαλής των εργαστηρίων έρευνας Security Research Labs με έδρα το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», ο Κ. Νολ μιλώντας σε συνέδριο «καλών» hackers για ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας στη γερμανική πρωτεύουσα, είπε ότι οι hackers έχουν την τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του χρήστη, χωρίς αυτός να το καταλάβει, για να κάνουν τις δικές τους κλήσεις και να στείλουν τα δικά τους γραπτά μηνύματα, καθώς επίσης μπορούν να εγγραφούν σε υπηρεσίες επί πληρωμή, ανεβάζοντας στα ύψη τον λογαριασμό του ανυποψίαστου χρήστη.

σχόλιο ID-ont: Για να καταλάβουμε: Σε αυτά τα δεδομένα θα συμπεριλαμβάνονται και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; ή αυτά θα δημοσιευτούν σε επόμενη φάση; 

Η Στρατηγική Ανοιχτών Δεδομένων που πρότεινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαθέσουν όλα τα δημόσια έγγραφά τους και τις πληροφορίες που συλλέγουν για εμπορική ή μη-εμπορική χρήση.
 
Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να ωθήσει στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού τομέα που θα πουλάει εφαρμογές για έξυπνα κινητά και άλλες υπηρεσίες που θα στηρίζονται σε δεδομένα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αγορά αυτή θα δημιουργούσε 40 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο στην οικονομία, ωστόσο αυτή τη στιγμή οι δημόσιες αρχές δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες για το ποια δεδομένα είναι διαθέσιμα, ποιος τα έχει στην κατοχή του και υπό ποιους όρους μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.


Το να μείνει η ευρωζώνη στο εύρος που έχει σήμερα και μάλιστα να ενταχθούν και άλλες χώρες από τους 27 στους 17 είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο.


Αυτό πιστοποιήθηκε και στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου διεφάνη όπως άλλωστε αναμενόταν ότι η Γερμανία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο και «σκληρό» πλάνο στο τραπέζι, για το πώς εννοεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι μια συνέχεια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, με κατάργηση όμως των εθνικών κρατών, μέσα από τη διαδικασία ενιαιοποίησης των οικονομιών της ζώνης του ευρώ. Που σημαίνει πολύ απλά ότι το ευρώ θα έχει μια πρωτεύουσα, υπό την έννοια της κυρίαρχης οικονομίας και οι υπόλοιπες οικονομίες θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές σε αυτήν.

Γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούμε να έχουμε οικονομική-δημοσιονομική ένωση από την οποία θα προκύπτει η νομισματική ένωση.


Πάνε... περίπατο βιβλία και άθληση
Τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα περνά μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής (τηλεόραση, υπολογιστής, παιχνίδια) ένας στους έξι εφήβους (16,4%), ηλικίας, 13-15 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας για τον ελεύθερο χρόνο των εφήβων παρατηρείται ότι σχεδόν δύο στους πέντε μαθητές (38,3%) παρακολουθούν τηλεόραση/dvd τουλάχιστον τρεις ώρες ημερησίως όλες τις ημέρες της εβδομάδας.


Από αυτούς ένα ποσοστό 12% έχει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή καταναλώνει συχνά γλυκά ή αναψυκτικά, ενώ σπάνια τρώει φρούτα ή λαχανικά. Επίσης ένας στους πέντε εφήβους από αυτούς που παρακολουθούν συχνά τηλεόραση μέσα στην ημέρα, είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.


σχόλιο ID-ont: Εύκολα διορθώνεται το πρόβλημα μας πληροφορεί η εταιρεία. Το "σημερινό" πρόβλημα απαντάμε εμείς. Γιατί το "αυριανό" πρόβλημα δεν ξέρει κανείς πότε θα εμφανισθεί και πότε θα το πάρουν χαμπάρι... Δυστυχώς έτσι είναι. Οι χάκερς είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Το New York University’s Polytechnic Institute ανακάλυψε ένα κενό ασφαλείας στο Skype, το οποίο δεν προστατεύει τις «τοποθεσίες» των χρηστών του Skype, αλλά ούτε και την P2P δραστηριότητα διαμοιρασμού των χρηστών του, κάτι που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν χάκερ.

Η τρύπα ασφαλείας ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του NYU που παρακολούθησαν 10.000 χρήστες του. «Ένας hacker οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούσε εύκολα να παρακολουθήσει το που βρίσκεται ένας χρήστης καθώς και την κοινή χρήση αρχείων του και ύστερα να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές για να παρακολούθηση, εκβιασμό ή την πραγματοποίηση κάποιας απάτης», δήλωσε ο καθηγητής Keith Ross.

σχόλιο ID-ont: Δηλ. τι χειρότερο πρέπει να γίνει για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι ότι ότι αυτά που αποκαλούνται "κοινωνικά" δίκτυα (για αντι-κοινωνικά πρόκειται και όχι για κοινωνικά) είναι καταβόθρες-σουρωτήρια της προσωπικής ζωής; Εάν ο ίδιος ο ιδρυτής του Facebook δεν μπορεί να διαφυλάξει την προσωπική του ζωή, τότε τι να πουν οι απλοί χρήστες του; 

Και επιπλέον εάν τα ιδωτικά ηλεκτρονικά δίκτυα είναι διάτρητα, τότε τα δημόσια (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Κάρτα Πολίτη, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση κοκ) θα είναι καλύτερα από τα ιδιωτικά; Είναι ποτέ δυνατόν;


Μεγάλη ήττα για τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπερκ η δημοσιοποίηση των προσωπικών του φωτογραφιών λόγω κενού ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου.

Χθες βγήκαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά φωτογραφίες του Ζούκερμπερκ με την κοπέλα του και το τεράστιο σπίτι του που κοστίζει 7 εκατομμύρια δολάρια χωρίς την άδεια του. Τις φωτογραφίες δημοσιοποίησε ένας web expert ο οποίος ήθελε να αποδείξει το κενό ασφαλείας που υπάρχει στο κοινωνικό δίκτυο και με το οποίο αν κάποιος κάνει πολλά reports σε φωτογραφίες χρηστών του δίνεται η δυνατότητα να έχει πρόσβαση ακόμη και σε φωτογραφίες που είχαν σήμανση «private» και τις έβλεπε μόνο ο χρήστης που τις είχε ανεβάσει.

σχόλιο ID-ont
- Κι εάν σου βγάλει η συσκευή ότι δεν ταιριάζει το προφίλ σου με αυτό του άνδρα σου, αλλά ταιριάζει καλύτερα το προφίλ σου με αυτό του γείτονα, τότε τι γίνεται; Χωρίζεις τον άνδρα σου για τον γείτονα; 
- Που οδηγούνται οι ανθρώπινες σχέσεις; Μηχανήματα που υποδεικνύουν με ποιόν "πρέπει" να κάνεις παρέα γιατί ταιριάζεις και με ποιόν "δεν πρέπει"! Θυμάστε την ανάρτηση με την εφαρμογή στο Facebook που σε βαθμολογεί, με βάση τις φωτογραφίες που ανεβάζεις και σου υποδεικνύει τι πρέπει να κάνεις στη ζωή σου για να γίνεις πιο κοινωνικός;
- Πως μπορεί να μπει ένα εμπόδιο σε αυτόν τον κατήφορο; Πως μπορούν οι νέοι μας να αποκηρύξουν αυτόν τον φανταστικό, άϋλο, ηλεκτρονικό κόσμο που απειλεί να ρουφήξει ως μια άλλη καταβόθρα την πραγματική τους ζωή και να ασχοληθούν με τον υπαρκτό κόσμο;


Γιατί να ψάχνετε τα διάφορα προφίλ στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, ενώ υπάρχει ένα gadget το οποίο θα μπορούσε να σας ενημερώσει για ένα πιθανό σύντροφο ή μία ιδανική παρέα που θα επικοινωνείτε πραγματικά όταν τύχει και βρεθείτε δίπλα του; Εκτός αυτού όμως, θα μπορείτε ακόμα και σε κάποιο συνέδριο αντί να ψάχνετε τα ονόματα στις ταμπελίτσες να ενημερώνεστε αυτόματα για το άτομο που ψάχνετε, ή όταν βρίσκεστε σε κάποιο μπαρ να βρείτε εκείνους που ακούν την ίδια μουσική, λαμβάνοντας ένα μήνυμα κειμένου.

Αυτός είναι ο κόσμος του ΜagnetU (http://magnetu.com/) που ελπίζει να δημιουργήσει μία νέα ισραηλινή εταιρεία. Η MagnetU πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα μικροσκοπικό gadget «δικτύωσης εγγύτητας», το οποίο αναπτύσσει από το 2009.

H. Χάντζος: «Τεράστιο το κόστος από την κυβερνοπειρατεία»
Λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί τα περιστατικά παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εταιρειών και ιδιωτών, όπως αναφέρει στο CapitalTV ο κ. Ηλίας Χάντζος, διευθυντής Κυβερνητικών Σχέσεων ΕΜΕΑ & APJ του ομίλου Symantec. Το ύψος της ζημίας από μία εισβολή σε data base αγγίζει τα 150 ευρώ ανά προσωπικό δεδομένο.

σχόλιο ID-ont: Βεβαίως το Υπουργείο μπορεί να θεσπίσει κίνητρα (έκπτωση ΦΠΑ για τους καταναλωτές, έκπτωση φόρου εισοδήματος για τον επιχειρηματία κλπ) προκειμένου να την καταστήσει πιο θελκτική στους καταναλωτές και στους επιχειρηματίες. Το θέμα όμως για ακόμη μια φορά είναι: 
- Τι αξία έχουν μερικά αργύρια (ευρώ) μπροστά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων; 
- Γιατί οι Έλληνες να γίνονται πειραματόζωα σε όλα τα συστήματα παγκοσμίως; Μνημόνιο, Τρόϊκα, Φοροκάρτα κ.ο.κ.
- Η Φοροκάρτα - όπως και άλλες κάρτες - έχουν δηλώσει οι ιθύνοντες ότι θα ενσωματωθεί στην Κάρτα του Πολίτη. Γιατί λοιπόν να συμμετάσχουμε εθελοντικά σε συστήματα προσομοίωσης της Κάρτας του Πολίτη;
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να πούμε συνειδητά ΟΧΙ στην Φοροκάρτα (Κάρτα Αποδείξεων)  και να μην υποκύψουμε όπως έκαναν οι Ινδιάνοι στις χάντρες και τα καθρεφτάκια που τους έδιναν οι άποικοι, με αντάλλαγμα το χρυσό τους...

Λόγοι απόρριψης της Κάρτας Αποδείξεων: Λέω ΝΑΙ στις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, λέω ΟΧΙ στην "ΚΑΡΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ".
 
  
www.capital.gr: Την πλάτη τους γύρισαν οι φορολογούμενοι στην πολυδιαφημισμένη «κάρτα αποδείξεων» που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η «φοροκάρτα», όπως είναι περισσότερο γνωστή, βρίσκεται στο πορτοφόλι λιγότερων από το 1% των φορολογούμενων πιστοποιώντας την αποτυχία του όλου εγχειρήματος. Ο εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός των επιχειρήσεων που δέχονται τη φοροκάρτα, ο φόβος των φορολογούμενων για καταγραφή προσωπικών τους δεδομένων, η απώλεια χρόνου κατά τη χρήση της και κυρίως η απουσία οικονομικών κινήτρων για τη χρήση της είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που η φοροκάρτα έμεινε στα αζήτητα.

www.in.gr: Σε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ κατέληξε η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τα μέλη του κατ'επανάληψη από το Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2010. Αποδέχτηκε να τεθεί υπό επιτήρηση επί 20 χρόνια, με την απειλή επιβολής προστίμου 16.500 δολαρίων την ημέρα για κάθε μελλοντική παραβίαση της συμφωνίας.

Στο εξής, για να γίνουν «κάποιες αλλαγές» στην πολιτική τήρησης του ιδιωτικού απορρήτου στο Facebook θα απαιτείται η συναίνεση του χρήστη. Επιπλέον, επί είκοσι χρόνια όλες οι αλλαγές θα πρέπει να φέρουν την έγκριση ανεξάρτητων ελεγκτών.


Ας δούμε εν συντομία τι έκανε το Facebook με τα προσωπικά μας στοιχεία, εν αγνοία μας.


Πρόσβαση στο δικό σας προφίλ σας από app που δεν χρησιμοποιείτε εσείς, αλλά οι φίλοι σας


Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, το Facebook είχε ψευδώς ή παραπλανητικά υποσχεθεί στα μέλη του ότι περιορίζοντας την προβολή στοιχείων του προφίλ τους
μόνο σε φίλους ή φίλους των φίλων τους δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε τρίτους. Στην πραγματικότητα, οι εφαρμογές που τρέχουν στο Facebook (τρίτοι) και τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι φίλοι ή οι φίλοι των φίλων τους, είχαν πρόσβαση σε στοιχεία τού, κατά τα άλλα περιορισμένα ορατού, προφίλ.


σχόλιο ID-ont: Ένα ακόμη περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την ορθότητα όσων είχε γράψει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ πριν λίγες ημέρες: Οι εργοδότες επιθυμούν ή και απαιτούν να δουν την σελίδα που διατηρεί κάποιος στο Facebook πριν αποφασίσουν να τον προσλάβουν!!!

Εμείς απλά να επισημάνουμε ότι εάν αυτό συμβαίνει σήμερα με τα στοιχεία που έχει το Facebook για τον μελλοντικό υπάλληλο, φαντασθείτε πως θα λαχταρούν στο μέλλον οι εργοδότες, οι ασφαλιστές, κ.α. τον πλούτο των πληροφοριών που θα "γνωρίζει" η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Κράτους και η Κάρτα του Πολίτη για τον κάτοχό της... Θα απαιτούν να τους "σερβίρονται στο πιάτο" οι ηλεκτρονικές και οι φυσικές κινήσεις του κατόχου της, προκειμένου να αποφασίσουν την πρόσληψη, την ασφάλιση κλπ.

Το όλο σκηνικό μοιάζει σαν να εξοικειώνεται το σύστημα με τα προαιρετικά-σε εθελοντική βάση εργαλεία (Facebook) πριν περάσει στα υποχρεωτικά εργαλεία (Κάρτα του Πολίτη) παρακολούθησης του πολίτη.

Mediagate.gr: Είναι ποτέ δυνατόν ένας εργοδότης να σου ζητήσει το password του λογαριασμού σου στο Facebook για να σε προσλάβει;

Κι όμως...!

Σε όλους έχει συμβεί να τους εμφανιστεί μία ιστοσελίδα η οποία τους υπόσχεται πλούσια δώρα ή δωρεάν προϊόντα μέσω διαδικτύου.

Αν και οι περισσότεροι χρήστες είναι ενήμεροι ότι κανείς στο διαδίκτυο δεν μοιράζει απλόχερα iphone, laptop και αυτοκίνητα, υπάρχει μία μερίδα κόσμου ο οποίος λόγω άγνοιας, συνεχίζει να δίνει πληροφορίες (προσωπικές ή μη) σε εταιρείες μάρκετινγκ.

Το στήσιμο του «ψαρέματος» είναι απλό. Συνήθως σας ενημερώνουν ότι είστε νικητής / τρια και εμφανίζεται μία σελίδα στην οθόνη σας η οποία τις περισσότερες φορές μοιάζει με κάποια γνωστή σελίδα. Στο παράδειγμά μας (βλ. φωτογραφία) εμφανίζεται μία σελίδα που μοιάζει σχεδιαστικά με το γνωστό σε όλους youtube. Με μία προσεκτική ματιά θα δείτε ότι το λογότυπο δεν γράφει youtube αλλά thank you και επίσης η διεύθυνση της ιστοσελίδας δεν γράφει youtube.com όπως θα έπρεπε αλλά κάτι διαφορετικό.


Εκατομμύρια κινητά Android, Blackberry και Nokia τρέχουν μια κρυφή εφαρμογή που καταγράφει τις επικοινωνίες και τη θέση του χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή του, αποκαλύπτει ένας 25 χρονος Αμερικανός προγραμματιστής.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, ο Τρέβορ Έκχαρτ δείχνει ένα κινητό Android που καταγράφει τους τηλεφωνικούς αριθμούς των εξερχόμενων κλήσεων, τα SMS και τις διαδικτυακές αναζητήσεις του χρήστη. Τα προσωπικά αυτά δεδομένα μεταδίδονται στη συνέχεια στον κατασκευαστή του εν λόγω λογισμικού, την αμερικανική εταιρεία Carrier IQ.


To «κρυφό» πρόγραμμα της Carrier ΙQ βρίσκεται προεγκατεστημένο σε 130 εκατομμύρια συσκευές Android, Blackberry και Nokia, αναφέρει το CNet.



σχόλιο ID-ont: Μήπως η Κάρτα του Πολίτη αποτελεί εκείνο το κλειδί με το οποίο μπορούν να ενοποιηθούν όλα αυτά τα δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα παρακολούθησης υπό κρατική ή υπερ-κρατική εποπτεία;

ΕΘΝΟΣ: Σοκαριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μεγάλος Αδελφός μπορεί εύκολα και γρήγορα- με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών- να μας παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, φέρνει στο φως η ομάδα του Wikileaks. 

Τα λίαν ανησυχητικά στοιχεία του Wikileaks που δημοσιεύονται από το ιταλικό περιοδικό L' Espresso, ενισχύουν έναν ευρύτατα διαδεδομένο φόβο: ότι μπορούν να μας παρακολουθούν όλους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε.

top