Σε δήλωση του ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Μινεσότα Al Franken αναφέρει ότι, ‘’Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να περάσει μια νέα νομοθεσία που θα περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό ατόμων. Η αυξανόμενη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς την παραβίαση του απορρήτου και των ατομικών ελευθεριών’’.

Ο Al Franken, είναι πρόεδρος υποεπιτροπής της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων και κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας ζήτησε από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών και το Facebook την αλλαγή του τρόπου χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.


σχόλιο ID-ont: Τι άλλο θα σκεφθούν για την παρακολούθηση του κόσμου! Βεβαίως όταν δίνονται εκπτώσεις, είναι φυσικό ο κόσμος να δελεάζεται. Δεν αποτελεί κάποια σοφία αυτό. Ενημερώνονται όμως παράλληλα για τους κινδύνους που έχουν αυτά τα συστήματα στην ιδιωτική τους ζωή; Όχι βέβαια!

Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση της εταιρείας που πουλάει αυτά τα προϊόντα; Όπως έχουν υποχρεωθεί οι εταιρείες τσιγάρων να βάζουν προειδοποιητικές διαφημίσεις για τους κινδύνους του καπνίσματος, έτσι κι αυτές θα πρέπει να μας προειδοποιούν και για τους κινδύνους αυτών των συστημάτων στην ιδιωτικότητά μας. Και φυσικά να μην επαφίεται το κράτος στον "πατριωτισμό" τους αλλά να τις ελέγχει αυστηρά. 

Η κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση του λεγόμενου μαύρου κουτιού είναι αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους των ασφαλίστρων για τους νέους οδηγούς.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που περιέχουν τηλεματικές υπηρεσίες έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής Ένωσης Μεσιτών (BIBA).

Η έρευνα έδειξε ότι οι ασφαλισμένοι από τη συγκεκριμένη τεχνολογία επωφελούνται με έκπτωση 25-30% στο ασφαλιστήριο τους, που φτάνει μέχρι και το 50% ανάλογα με τον πάροχο τηλεματικής που θα επιλέξουν.

σχόλιο ID-ont: Εάν δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στα κινητά, σκεφθείτε πόση "ασφάλεια" θα έχει η Κάρτα του Πολίτη"! 

Απόλυτος ήταν ο επικεφαλής δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης επισημαίνοντας σήμερα ότι τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας, αποκαλούμενα και smart phones δεν παρέχουν καμία ασφάλεια απορρήτου στους κατόχους τους γατί είναι και λειτουργούν όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Δυστυχώς, επισήμανε, μιλώντας στο Mega υπάρχει ελεύθερο στο εμπόριο λογισμικό το οποίο επιτρέπει με σχετικά απλό τρόπο την πλήρη παρακολούθηση του κατόχου του: Την καταγραφή των συνομιλιών του, την υποκλοπή των sms και των email του καθώς και την παρακολούθηση του στίγματός του εφόσον το τηλέφωνο διαθέτει σύστημα GPS.

σχόλιο ID-ont: Κατ'αρχάς κε Δρυμιώτη το πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι η έλλειψη ταυτοπροσωπίας, δηλ. να μας αναγνωρίσει το Δημόσιο, αλλά αφού μας αναγνωρίσει να μας εξυπηρετήσει κι αυτό δεν το λύνει ούτε μια ούτε δύο ούτε δέκα κάρτες του πολίτη! Οργάνωση του Δημοσίου χρειάζεται κε Δρυμιώτη και όχι η Κάρτα του Πολίτη.

Δεν μας πειράζει κε Δρυμιώτη να έχουμε 5-6 διαφορετικούς αριθμούς για να κάνουμε τη δουλειά μας. Πόσος κόπος είναι δηλ. να γνωρίζουμε το ΑΦΜ μας όταν πάμε στην εφορία ή τον αριθμό δημοτολογίου όταν πάμε να ψηφίσουμε ή τον αριθμό μητρώου εργοδότη όταν θέλουμε μια εξυπηρέτηση από την υπηρεσία στην οποία εργαζόμαστε; ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως! Από την στιγμή όμως που δώσουμε τον κωδικό μας και μας αναγνωρίσει η Υπηρεσία από εκείνη την στιγμή ξεκινάει ο Γολγοθάς. Αυτό το πρόβλημα όπως είπαμε δεν το λύνει η Κάρτα του Πολίτη, αλλά η οργάνωση του Δημοσίου...
 
Αντίθετα νομίζουμε ότι ειδικά εσείς ως expert της Πληροφορικής θα γνωρίζετε πως ένας και μόνον αριθμός καθιστά πανεύκολη τη διασύνδεση των πολλών και διάσπαρτων σήμερα βάσεων δεδομένων που έχουν τα στοιχεία των πολιτών, καθιστώντας ΚΑΘΟΛΙΚΗ την πιθανή διαρροή των στοιχείων των πολιτών. Δηλαδή σε μια διαρροή δεδομένων, ένας κακός διαχειριστής ή ένας hacker, μπορεί να κλέψει κάθε πτυχή της ζωής του πολίτη και όχι επιμέρους στοιχεία του πχ το φορολογικό του προφίλ (taxisnet), το εργασιακό του, τα θέματα υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφηση), τα οικογενειακά του στοιχεία (δημοτολόγιο). Γιατί να δώσουμε τη δυνατότητα της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ διαρροής με την χρήση ενός κωδικού; 

Και μην μας πείτε ότι δεν γίνονται διαρροές! Εάν το ισχυρισθείτε αυτό, επιτρέψτε μας να σας απομυθοποιήσουμε από την συνείδησή μας, γιατί εμείς που δεν είμαστε ειδικοί της Πληροφορικής γνωρίζουμε ότι μεταξύ των Πληροφορικάριων το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι η "ασφάλεια". Πρόκειται για ευφάνταστο πόθο, για κάτι ανύπαρκτο ουσιαστικά. Όταν μιλάμε για ασφάλεια εννοούμε κάποια "εμπόδια" τα οποία ο "αγύμναστος" δεν μπορεί να τα υπερβεί, αλλά ο "γυμνασμένος" τα σαρώνει !!!

Επίσης στα παραδείγματα που αναφέρετε: 
α) Στην περίπτωση του εφοριακού, είναι αυτό που λέμε: Κακός Διαχειριστής του Συστήματος. Ως εφοριακός είχε το πεπόνι και το μαχαίρι. Είχε τη δυνατότητα να δημιουργεί ΑΦΜ με πλαστά στοιχεία. Το πρόβλημα αυτό λύνεται με αυστηρές διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου που πρέπει να έχει η εφορία και φυσικά με τη λεγόμενη "διάκριση αρμοδιοτήτων" (segregation of duties) των υπαλλήλων. Δεν λύνεται με την Κάρτα του Πολίτη. Από την στιγμή που είναι Κακός ο Διαχειριστής, μπορεί να χρησιμοποιήσει 200 φορές την ΙΔΙΑ Κάρτα του Πολίτη για να ανοίξει 200 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΦΜ !!! εάν δεν υπάρχουν διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου!!!

β) Εάν το Υπουργείο Παιδείας έδινε σε κάθε μαθητή (αποστολή στο e-mail του) το password του μηχανογραφικού δεν θα δημιουργήταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Το θέμα δημιουργήθηκε γιατί οι μαθητές από αφέλεια έβαζαν ως password το κινητό τους και μετά το έλεγαν στους συμμαθητές τους!

γ) Το πρόβλημα με τις συντάξεις μαϊμού λύνεται με επαναλαμβανόμενες απογραφές των συνταξιούχων. Επίσης λύνεται με την απαγόρευση χορήγησης του σώματος του νεκρού από το νοσοκομείο, εάν προηγουμένως δεν δοθεί και καταστραφεί η αστυνομική ταυτότητα του νεκρού από τους συγγενείς του. Ένα επιπρόσθετο βήμα θα ήταν η ταυτότητα να παραδίδεται στο Ληξιαρχείο του Δήμου και ο Δήμος να ενημερώνει το νοσοκομείο για το γεγονός ότι διαγράφηκε ο νεκρός από το Ληξιαρχείο του.

δ) Όταν αναφέρεστε σε κλοπή ταυτότητας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προφανώς αναφέρεστε και στην κλοπή των στοιχείων των RFID πλινθίων που έχουν οι Ηλεκτρονικές Ταυτότητες, τα Ηλεκτρονικά Διαβατήρια και οι πιστωτικές κάρτες των πολιτών των Κρατών του Αναπτυσσόμενου Κόσμου. Επίσης προφανώς αναφέρεστε και στο fishing και στους ιούς Tojian. Εδώ είδαμε hackers στη Γερμανία να κλέβουν Ηλεκτρονικές ταυτότητες και το ίδιο το Γερμανικό Κράτος να χρησιμοποιεί Tojian εις βάρος των πολιτών του χωρίς η δική τους Κάρτα του Πολίτη να μπορεί να τους προστατέψει!!!

Να λοιπόν, απλές απλούστατες λύσεις για την οργάνωση του Δημοσίου οι οποίες εάν υλοποιηθούν, καθιστούν ΑΧΡΗΣΤΗ την Κάρτα του Πολίτη. Αντιθέτως η Κάρτα του Πολίτη δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως μπορείτε να δείτε στο εξειδικευμένο φυλλάδιο : "Κάρτα του Πολίτη - Εισιτήριο χωρίς επιστροφή".

Καθημερινή: Τι απέγινε η Κάρτα του Πολίτη;

Του Ανδρέα Δρυμιώτη
Αν κάποιος μου ζητούσε να κατονομάσω μόνο ένα θέμα που συνεισφέρει τα μέγιστα στην κακοδαιμονία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στην ανάπτυξη της γραφειοκρατίας και της απάτης στην Ελλάδα, ανεπιφύλαχτα θα έλεγα την έλλειψη ταυτοπροσωπίας. Σήμερα ένας ενήλικας Ελληνας πολίτης χαρακτηρίζεται από τους ακόλουθους αριθμούς: ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Δημοτολογίου, Διαβατηρίoυ, διπλώματος οδήγησης και πιθανόν και μερικούς άλλους (π.χ. αριθμός μητρώου εργοδότη). Αν κάποιος «χάσει» (εκούσια) την ταυτότητά του μπορεί να πάρει άλλη, η οποία θα έχει διαφορετικό αριθμό. Με τη νέα ταυτότητα μπορεί να γίνει άλλο πρόσωπο και να απαλλαγεί από τυχόν βάρη του παρελθόντος του ή ακόμα να χρησιμοποιήσει το νέο πρόσωπό του πιο δημιουργικά, όπως περιγράφεται στην ακόλουθη ιστορία, η οποία έστω και αν φαίνεται απίστευτη είναι 100% αληθινή!

Πολλά online banking συστήματα στηρίζονται στο ότι τα pcs των πελατών τους είναι ασφαλή, όμως αντιθέτως θα έπρεπε να υποθέτουν αξιωματικά ότι είναι μολυσμένα, αναφέρει το ENISA, το πρακτορείο για την cyber ασφάλεια της ΕΕ.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πλούσιους λογαριασμούς τραπεζών που απέφεραν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, αναλύθηκαν σε μία πρόσφατη αναφορά που δημοσιεύθηκε από την McAfee και την Guardian Analytics. Η αναφορά περιγράφει τις τεχνικές λεπτομέρειες και τις επιπτώσεις μίας σειράς επιθέσεων. Η παλιά παροιμία "οι εγκληματίες πάνε όπου είναι τα λεφτά" σήμερα σημαίνει ότι οι "κλέφτες των τραπεζών πάνε online", αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής της ENISA, καθηγητής Udo Helmbrecht. Δεν πρέπει να εκπλήσσει το ότι μεγάλες οργανωμένες ομάδες εγκληματιών στοχεύουν τις σελίδες των online banking. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ενδιαφέρον γιατί είναι:


Στη σύλληψη γνωστού ντετέκτιβ της Αθήνας προχώρησε η αστυνομία έπειτα από έρευνα της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αποκάλυψε πως ο 33χρονος ιδιωτικός αστυνομικός παρακολουθούσε παρανόμως εκατοντάδες smartphones πολιτών, με σκοπό την καταγραφή των επαγγελματικών και προσωπικών τους επαφών και συνομιλιών.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, ο ντετέκτιβ χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, γνωστό ως «αόρατα μηνύματα», είχε τη δυνατότητα να καταγράφει όχι απλώς τις φωνητικές συνομιλίες των ανυποψίαστων θυμάτων του αλλά και τα γραπτά μηνύματα (sms), τα e-mail που έστελναν και ελάμβαναν οι ίδιοι αλλά και τη γεωγραφική θέση - εκπομπή του κινητού, εφόσον ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού θέσης.



σχόλιο ID-ont: Τα πρόστιμα αυτά είναι καλά αλλά λίγα. Μέχρι που μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς και ως "στάχτη στα μάτια".

Είναι άκρως ανησυχητικό, ιδιωτικές εταιρείες όπως η Google, το Facebook κλπ συλλέγουν ασταμάτητα τα προσωπικά δεδομένα (ευαίσθητα και μη) των πολιτών. Εξίσου αποκρουστικό είναι το γεγονός ότι τις ιδιωτικές εταιρείες τις "συναγωνίζεται επάξια" το κράτος: Πρακτικά δηλ μερικές εκατοντάδες άνθρωποι (ιδιώτες, πολιτικοί, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και φυσικά οι ...κολλητοί τους) γνωρίζουν τα πάντα για τους πάντες!

Τα γνωρίζουν όλα αυτά για το καλό μας; Θα μας ωφελήσει ως κοινωνία λίγοι άνθρωποι να ξέρουν τα πάντα για όλον τον πληθυσμό ή η πρακτική αυτή θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρες, αρνητικές καταστάσεις τις κοινωνίες μας;

www.in.gr: Πρόστιμο ύψους 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων (€18,34 εκατ.) εμφανίζεται πρόθυμη να καταβάλλει η Google για να καταλαγιάσει ο θόρυβος από την συγκαλλυμένη παράκαμψη των μεθόδων με τις οποίες, ο Safari, ο browser της Apple, αποτρέπει την παρακολούθηση των διαδικτυακών επισκέψεων των χρηστών iPhone.

σχόλιο ID-ont: Να μια "λύση" για να μην χρειάζεται μπαταρία το τσιπάκι της Κάρτας του Πολίτη - Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα!  

Νομίζατε ότι δεν θα το κατάφερναν; Όχι βέβαια! Η τεχνολογία είναι εδώ για να δίνει "λύσεις"...

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του MIT δημιούργησαν ένα νέο chip το οποίο έχει τη δυνατότητα να δέχεται ενέργεια από τρεις διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα μέσω δονήσεων, της θερμικής ενέργειας αλλά και του φωτός από το περιβάλλον. Όπως αναφέρεται το chip που κατασκευάστηκε τροφοδοτείται κάθε στιγμή από μία πηγή ενέργειας, ενώ η ενέργεια που εισέρχεται από διαφορετικές πηγές αποθηκεύεται σε πυκνωτές για μελλοντική χρήση.

σχόλιο ID-ont: Μπράβο στην ΑΠΔΠΧ που με απόφασή της (η οποία σημειωτέον δεν είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της, μέχρι τη στιγμή που συντάσσεται αυτή η ανάρτηση) επέβαλε πρόστιμο για την χρήση φωτογραφίας πολιτών από την συγκέντρωση των αγανακτισμένων, σε προεκλογική αφίσα κόμματος. 
Παρατήρηση: Προφανώς η αφίσα δεν έγραφε τα ονόματά τους. Οπότε "εκτέθηκαν" αυτοί οι πολίτες σε όσους τους ήξεραν. Πόσοι είναι αυτοί; 100, 200, 1000 άτομα το πολύ; Διέρρευσε δηλ το γεγονός ότι πήγαν σε πορεία των αγανακτισμένων, σε 1000 άτομα το πολύ!

Απορία: Με αυτό το σκεπτικό, τι πρόστιμο άραγε πρέπει να επιβληθεί:

- Σε αυτούς που σκέφθηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στα στοιχεία της οποίας, στα στοιχεία των ασθενειών (δηλ. super super ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) 9 εκατομμυρίων Ελλήνων, είχαν πρόσβαση hackers (διέρρευσαν κιόλας άραγε;) μετά από ηλεκτρονική παραβίαση της, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονικης

- Σε αυτούς που σκέφθηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν την Κάρτα Αποδείξεων, όπου τα συγκεντρωτικά στοιχεία των αγορών - καταναλωτικών συνηθειών, των πολιτών-χρηστών της εν λόγω Κάρτας συλλέγονται και αποθηκεύονται στις Ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών με κίνδυνο αντίστοιχο με αυτόν της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης;

- Σε αυτούς που σκέφθηκαν, σχεδίασαν και υλοποιούν την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Κάρτα του Πολίτη οι οποίες θα συγκεντρώνουν ΟΛΗ τη ζωή του κάθε ενός πολίτη σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο, με κίνδυνο να γίνει και σε εμάς ότι έγινε στην Εσθονία το 2007;

Οι φάτσες που ήταν στην αφίσα και το ότι το έμαθαν 1.000 άτομα, δικαίως μας πείραξε. Ταυτόχρονα όμως γιατί δεν μας πειράζει και η φακελο-μανία του κράτους που μια μέρα μπορεί να έχει ως συνέπεια τη διαρροή όλων αυτών των δεδομένων σε εκατομμύρια παράνομους αποδέκτες; 

Δηλ. μας πείραξε που ένα κόμμα "φακέλωσε" και διέρρευσε, από απροσεξία του, μόνο ΜΙΑ - εκ των εκατοντάδων χιλιάδων - προσωπική στιγμή 3 πολιτών και δεν μας πειράζει που το ίδιο το κράτος καρα-φακελώνει και εκθέτει σε κίνδυνο διαρροών με τα ανωτέρω ηλεκτρονικά συστήματα, τα ΠΑΝΤΑ, ΠΑΝΤΩΝ των πολιτών! 

Μήπως τελικά η ΑΠΔΠΧ είναι "ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι";

Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε πολιτικό φορέα για την χρήση προσωπικών δεδομένων σε αφίσα (βλ. την απόφαση 117/2012 εδώ). Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τη χρήση φωτογραφίας τριών προσώπων, τα οποία συμμετείχαν στην συνάντηση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα στις 25.5.2011, εικόνα που χρησιμοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σε μεγάλου μεγέθους πολιτική αφίσα, η οποία τοποθετήθηκε σε κεντρικούς δρόμους διαφόρων πόλεων. 


σχόλιο ID-ont: Το σώμα άρχισε να χρησιμοποιείται ως "μεταφορέας" ψηφιακών-ηλεκτρονικών δεδομένων. Άραγε είναι μακριά η χρονική στιγμή που θα χρησιμοποιείται και ως αποθηκευτικός χώρος ψηφιακών-ηλεκτρονικών δεδομένων;  

Μιλάμε για "πεδίον δόξης λαμπρό" για την Κάρτα του Πολίτη. Ούτε τσιπάκια, ούτε εμφυτεύματα, μόνο απλό ανθρώπινο δερματάκι...

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:  Μεταφορά δεδομένων μέσω του ανθρώπινου σώματος.

Η Ericsson επιχειρεί να επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την αίσθηση της αφής, χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα ως μέρος ενός δικτύου μεταφοράς δεδομένων. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι ήδη πραγματικότητα.

Εφαρμόζοντας την τεχνολογία «capacitive coupling», το σώμα μπορεί να είναι μέρος ενός δικτύου, καθιστώντας έτσι εξαιρετικά εύκολο να στέλνουμε και να λαμβάνουμε δεδομένα με ένα άγγιγμα. Απλά κρατώντας ένα smartphone θα είναι εφικτή η μετάδοση πληροφοριών -όπως εικόνων ή κωδικών- μέσω του σώματος, σε μια οθόνη που βρίσκεται κοντά μας ή σε έναν εκτυπωτή, απλά με το άγγιγμά του.

σχόλιο ID-ont: Μπράβο στον δικαστή που μέσα σε μια πρόταση διατύπωσε όσα πιστεύουμε και ισχυριζόμαστε από αυτό το μπλόγκ.

Θέλετε να το πούμε κι εμείς με άλλα λόγια; Άπαξ και γραφεί κάτι στο facebook στο twitter ή σε οποιοδήποτε άλλο "κοινωνικό" δίκτυο, δεν είναι πια ιδιωτικό, δεν είναι δικό σας πια. Αυτά είναι "κοινωνικά" σουρωτήρια και όχι "κοινωνικά" δίκτυα. 

ΤΑ ΝΕΑ: ΗΠΑ: Κόντρα δικαστή-Twitter για τα προσωπικά δεδομένα ενός χρήστη

Δικαστής της Νέας Υόρκης ζήτησε από το Twitter να τού διαβιβάσει τα στοιχεία ενός μέλους του, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του κινήματος Occupy Wall Street, σε μία υπόθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τους ειδικούς στα δικαιώματα των χρηστών του Ίντερνετ.

Ο Μάθιου Σκιαρίνο, δικαστής στο Μανχάταν, αποφάσισε ότι ο νόμος τού επιτρέπει την πρόσβαση στα tweet (τα μηνύματα που έστελνε μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Twitter) και σε άλλα δεδομένα που αφορούν τον Μάλκομ Χάρις, που κατηγορείται για συμμετοχή σε επεισόδια στη διάρκεια περυσινής διαδήλωσης στη Γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

Καταργείται η ιδιωτικότητα - Το θέμα θέτει η Wall Street Journal

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μεγάλη συζήτηση έχει ανάψει στον αμερικανικό και στον βρετανικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες για την ιδιωτικότητα στην ψηφιακή ανάγνωση.

Το θέμα έθεσε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία αποκάλυψε ότι το διάβασμα δεν αποτελεί πλέον ιδιωτική υπόθεση, διότι οι e-readers, ελληνιστί οι ψηφιακές μηχανές ανάγνωσης, δεν είναι αθώα εργαλεία αλλά κατασκοπεύουν 24 ώρες το 24ώρο τις αναγνωστικές πρακτικές μας: σε ποιον τόπο βρισκόμαστε όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, ποια βιβλία προτιμούμε, πόσες σελίδες διαβάζουμε από το καθένα πριν το παρατήσουμε, πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνουμε στο διάβασμα και ποιες, με τι ρυθμό προχωράει η ανάγνωση σε κάθε βιβλίο, τι υπογραμμίζουμε, σε ποιες σελίδες επανερχόμαστε… τα πάντα!

Tι γίνεται με αυτές τις πληροφορίες; Συλλέγονται και δρομολογούνται… πού; Σε κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως στους εκδότες, οι οποίοι μπορούν πλέον να γνωρίζουν όχι μόνο πόσα αντίτυπα πούλησε ένα βιβλίο αλλά και αν πραγματικά διαβάστηκε, πόσο σύντομα, ποιες παράγραφοι από το βιβλίο άρεσαν κτλ.

Οι εταιρείες ασφαλείας McAfee και Guardian Analytics, έδωσαν στη δημοσιότητα μία μελέτη, σχετικά με τις νέες μεθόδους κλοπής χρημάτων από τραπεζικά συστήματα, μέσω ηλεκτρονικών επιθέσεων.

Οι απατεώνες, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα εξελιγμένες μεθόδους ηλεκτρονικών επιθέσεων, στοχοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς με υψηλά διαθέσιμα και καταφέρνουν να παρακάμπτουν τις φυσικές μεθόδους ταυτοποίησης, για να κλέψουν χρήματα από μια σειρά λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από την Ιταλία, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα malware SpyEye και Zeus για την επίτευξη των κλοπών. Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν στην Ευρώπη, αλλά η McAfee ανέφερε πως βρήκε στοιχεία επιθέσεων και σε τράπεζες της Λατινικής, αλλά και της Βόρειας Αμερικής.

στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν:

Ο «Μεγάλος Αδελφός», ο χορός των εκατομμυρίων και το σκληρό παζάρι για τα προσωπικά δεδομένα... 

Τα "Επίκαιρα" παρουσιάζουν όλο το παρασκήνιο για την Κάρτα του Πολίτη που θα αντικαταστήσει τις ταυτότητες.

- Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση με την Κάρτα του Πολίτη;

- Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές και τα συμφέροντα που συγκρούονται για την υλοποίηση του έργου;

- Ποιος εμπνεύστηκε τη δημιουργία της Κάρτας του Πολίτη στην Ελλάδα κα πότε επανήλθε το θέμα;

- Πόσο κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων Πολιτών;

- Πώς έγινε η ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη εταιρεία και πώς αντιδρούν οι γερμανοί ανταγωνιστές της;


σχόλιο ID-ont: Αυτό το πράγμα είναι σαν την Λερναία  Ύδρα: Φεύγει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιάννης Ραγκούσης και οι λοιποί οραματιστές της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Ηλεκτρονικής Φυλακής και δεκάδες άλλοι ομοϊδεάτες τους και ακόμη πιο πρόθυμοι ξεφυτρώνουν στα Υπουργεία.

Έχουν βαλθεί όλοι τους και όταν λέμε όλοι τους, εννoούμε ΟΛΟΙ τους, να τσιπάρουν τον Ελληνικό λαό, ξεκινώντας πρώτα με το προκαταρκτικό στάδιο της Κάρτας του Πολίτη ή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και με την βοήθεια των Γερμανών...

www.in.gr:  Συνδρομή της Task Force στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ζήτησε ο Γ.Βρούτσης

Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ συνεχίζοντας τις επαφές του με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Βρούτσης ζήτησε τη συνδρομή της Task Force, για την υλοποίηση τεσσάρων δράσεων στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορούν στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την ενίσχυση των πόρων.

Οι τέσσερις προτεραιότητες αφορούν:

σχόλιο ID-ont: Νέα Δημοκρατία: νέα κυβέρνηση, με νέα ορμή αλλά και με παλαιό όραμα: το όραμα του Γιώργου Παπανδρέου, εκφρασμένο από νέα στόματα :

ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ - "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙAΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" (εννοεί Ηλεκτρονική Φυλακή) 

  `

O όγκος των δεδομένων που δημιουργούμε, όλοι εμείς, οι 2,1 δισ. χρήστες που έχουμε πρόσβαση στο Internet, είναι αντικείμενο ερευνών κατά καιρούς, αλλά και ένα θέμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις.

Οι εταιρείες Domo και Column Five Media, δημιούργησαν ένα πολύ ενδιαφέρον infographic, σχετικά με τον όγκο των δεδομένων που δημιουργούνται κάθε λεπτό από τις δημοσιεύσεις, την πλοήγηση, τις αγορές και γενικότερα την online δραστηριότητά μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα νούμερα από μερικές από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες που xρησιμοποιύμε, είναι τα 100.000 tweets που γίνονται στο Twitter κάθε λεπτό, οι 684.478 δημοσιεύσεις στο Facebook και οι 2 εκατομμύρια αναζητήσεις στη Google. Όσον αφορά στα emails, στέλνονται κάθε λεπτό, 204.166.667, ενώ οι χρήστες του YouTube ανεβάζουν 48 ώρες βίντεο.

Το Facebook δοκιμάζει νέο κουμπί «Want».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του InsideFacebook, o developer Tom Waddington αποκάλυψε πως στον κώδικα του Facebook κρύβεται μια νέα επιλογή με την ονομασία «Want».

Το κουμπί προς το παρόν είναι ανενεργό και οι χρήστες δεν μπορούν να το δουν.

Η εμφάνιση του «Want» θα έχει κυρίως εμπορική χρήση καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντικείμενα που έχουν σημανθεί ως «προϊόντα», δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια τεράστια βάση δεδομένων για τις καταναλωτικές προτιμήσεις εκατομμυρίων χρηστών.
top