Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται μια μεγάλη επίθεση ξένων χάκερ με επίκεντρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι χάκερς προσπαθούν να ρίξουν τα συστήματα των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που έχει σημάνει γενικό συναγερμό.

Μάλιστα κατάφεραν την Πέμπτη να ρίξουν το e-banking ορισμένων τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάκερς που πραγματοποιούν την επίθεση, προέρχονται από τη Ρωσία, είναι πάνω από 30 άτομα και ζητούν λύτρα σε bitcoin.

Οι χάκερς χρησιμοποιούν την επωνυμία «Armada Collective».

Σε ετοιμότητα για να αποκρούσει επίθεση στα συστήματά της βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΥΠ και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν πληροφορίες ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα δεχόταν επίθεση.

Πραγματοποιήθηκαν άμεσα συσκέψεις μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, μέσω των οποίων καταρτίστηκε σχέδιο αντιμετώπισης.

Η «έξυπνη» Barbie καταγράφει δεδομένα για τις συνήθειες των παιδιών ώστε να ανταποκρίνεται ανάλογα στο διαδραστικό παιχνίδι μαζί τους αλλά όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η σύνδεση της wi-fi κούκλας με τις υπηρεσίες Cloud θα μπορούσε να πλήξει την ιδιωτικότητα των παιδιών.

Το νέο μοντέλο της παγκοσμίως δημοφιλούς κούκλας Barbie, με την ονομασία Hello Barbie, περιλαμβάνει τεχνλογία Wi-Fi και ενσωματωμένο μικρόφωνο που μπορεί να καταγράψει οποιοδήποτε ήχο ή συνομιλία ακούγεται εντός της εμβέλειάς της.

Η «έξυπνη» Barbie έχει τη δυνατότητα να καταγράφει δεδομένα για τις συνήθειες των παιδιών και τι τους αρέσει, ώστε να ανταποκρίνεται ανάλογα στο διαδραστικό παιχνίδι μαζί τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα τεχνολογίας «The Inquirer», οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους γονείς που σκοπεύουν να αγοράσουν αυτό το παιχνίδι για τα παιδιά τους, προειδοποιώντας ότι μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει απειλή για το προσωπικό τους απόρρητο αφού χάκερ θα μπορούσαν να παραβιάσουν το ενσωματωμένο σύστημα της κούκλας με σκοπό να παρακολουθήσουν τα θύματά τους.

σχόλιο ID-ont: Τώρα πολύ καλά τα λέει. Άραγε, όταν ήταν βουλευτής και υπουργός, τι πίστευε και τι έλεγε;;;

Πώς βλέπετε τη σχεδια­ζόμενη από την κυβέρ­νηση σταδιακή καθιέρω­ση της γνωστής πλαστι­κής Κάρτας του Πολίτη; Αυτό αντιβαίνει στις θρη­σκευτικές και πολιτισμι­κές πεποιθήσεις του Ελ­ληνα;

Πολύδωρας: Ναι, αντιβαίνει. Σκοτώνει την οικονομική ελευθε­ρία του πολίτη. Τον δένει με σιδερένιο ομφάλιο λώ­ρο με την αόρατη εξουσία (τράπεζα και πολιτική δεσποτεία). Θεσμοποιεί την υποδούλωση του ανθρώ­που στον Μαμωνά τραπε­ζίτη και σε όλους τους πα­ντοειδείς Big Brothers. Εμφατικά οι Άγιοι Πατέ­ρες, με πρώτο τον Ιωάννη της Αποκαλύψεως, απορ­ρίπτουν την κάρτα, την «μπαρ-κωδικοποίηση» και τον αριθμάνθρωπο. Ο μαζάνθρωπος δεν είναι άνθρωπος «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν». Αντί­σταση τώρα. Πριν να εί­ναι αργά. Μας έζωσαν οι άρπαγες της ψυχής μας. Οι αποπλανη­τές και οι εκμαυ­λιστές. Οι, πάντοτε κάποιο δέλεαρ της Κίρκης, της χλιδής, της ηδο­νής, της ευκολίας και της ραστώνης, προτείνοντες. Τε­λευταία, και στη βία, στον εκβιασμό, καταφεύγοντες. 

Οράτε τους τρόπους των δανειστών -δήθεν-εταίρωνν μας. Οι οποίοι εταίροι μας, μαζί με τους άλλους αναπτυγμένους G7 ή G20, γεννούν, πα­ράλληλα με τη συσσώρευ­ση πλούτου για ολίγους -ελαχίστους-, ανέργους και αστέγους και συσσίτια.

Η συσκευή Magspoof μπορεί επίσης να προβλέψει με ακρίβεια τους νέους αριθμούς πιστωτικών καρτών.
 
Ο Samy Kamkar, ο εφευρέτης πολυάριθμων εργαλείων hacking, έχει δημιουργήσει μία ακόμα απίστευτη συσκευή, η οποία μπορεί να διαβάσει με ακρίβεια και να προβλέψει τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, και να παρακάμψει τις chip & PIN εγγυήσεις που είναι ενσωματωμένες στις σύγχρονες κάρτες.

Η συσκευή, που ονομάζεται MagSpoof χρησιμοποιεί πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες, και στο εσωτερικό του πρότυπου magstripe (μαγνητική ταινία).

Οι χάκερς μπορούν να αναλύσουν το μαγνητικό πεδίο που παράγεται από αυτήν την μαγνητική ταινία, και στη συνέχεια να το αποθηκεύσουν στο MagSpoof. Δεδομένου ότι η magstripe χρησιμοποιείται για την επικύρωση συναλλαγών με κάρτα, οι αριθμός και άλλες λεπτομέρειες της κάρτας κωδικοποιούνται στην ίδια τη μαγνητική ταινία.

Το MagSpoof μπορεί να κάνει πληρωμές, τοποθετώντας το στην περιοχή του αναγνώστη καρτών

Έναν χάκερ, γνωστό ως «mr.grey», αναζητεί το FBI, για την κλοπή 1,2 δισ. διαδικτυακών διαπιστευτηρίων (credentials)- τη μεγαλύτερη «ληστεία» του είδους της.

O εν λόγω χάκερ διαφήμιζε την πρόσβασή του σε δεδομένα λογαριασμών χρηστών για ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Twitter και συνδέθηκε με την υπόθεση μέσω ρωσικής διεύθυνσης email, όπως αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα του FBI.

Εντοπίστηκε βάσει δεδομένων από μια εταιρεία κυβερνοασφαλείας, που τον Αύγουστο του 2014 είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό φερόμενης ρωσικής σπείρας που ευθυνόταν για υποκλοπή δεδομένων από άνω των 420.000 ιστοσελίδων.

Η έρευνα του FBI άρχισε μετά την ανακοίνωση της Hold Security περί της δραστηριότητας της σπείρας «CyberVor», που είχε κλέψει 1,2 δισ. διαπιστευτήρια και άνω των 500 εκατ. διευθύνσεων email.

Στη συνέχεια, βρέθηκαν λίστες με domain names και utilities που εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν για την αποστολή spam. Επίσης, εντοπίστηκε μια διεύθυνση email, καταχωρημένη το 2010, που συνδεόταν με κάποια από αυτά τα utilities.

Μέσω της κονσόλας παιχνιδιών Playstation 4 επικοινωνούν οι τζιχαντιστές, αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών του Bελγίου Jan Jambon.

Μάλιστα, τόνισε ότι τα μέλη του ISIS αποφεύγουν να χρησιμοποιούν υπολογιστές και smartphones για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η πλατφόρμα της Sony PSN επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα κειμένου και φωνής, αλλά και εικόνες και βίντεο. Λειτουργεί τόσο για δύο άτομα όσο και για ομαδικές συζητήσεις. Μπορούν επίσης να μοιραστούν και φωτογραφίεςμε smartphones, αφού η κονσόλα είναι συμβατή  τόσο με iPhone όσο και με Android.

Και πράγματι, γνωρίζοντας τη δυνατότητα που διαθέτουν οι τρομοκράτες της νέας γενιάς να κρυπτογραφούν μηνύματα, γίνεται δραματικά περίπλοκο να διαχωριστούν τα μηνύματα που μιλούν για δολοφονίες, όπλα και πραγματικές εκρήξεις, με αυτά που μπορεί να ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι παίκτες του Call of Duty.

Εξετάζοντας ένα τυχαίο δείγμα από τα πιο πρόσφατα προϊόντα τεχνολογίας Internet of Things (IoT), οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν σημαντικές απειλές για τα διασυνδεδεμένα σπίτια. Ανάμεσα στα προϊόντα που εξετάστηκαν, περιλαμβάνονται: μια καφετιέρα που εκθέτει τον κωδικό του Wi-Fi του ιδιοκτήτη του σπιτιού, μια συσκευή βρεφικής παρακολούθησης που μπορεί να πέσει στον έλεγχο κάποιου κακόβουλου τρίτου, καθώς κι ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας με δυνατότητα ελέγχου μέσω smartphone, το οποίο μπορεί να εξαπατηθεί μέσω ενός μαγνήτη.
 

Το 2014, David Jacoby, ειδικός της Kaspersky Lab, αποφάσισε να ερευνήσει ποιες από τις οικιακές συσκευές του θα μπορούσαν να είναι ευπαθείς σε μια ψηφιακή επίθεση. Στο πλαίσιο του πειράματος του, ανακάλυψε ότι σχεδόν όλες τους ήταν ευάλωτες. Μετά από αυτό, το 2015 μια ομάδα της Kaspersky Lab επανέλαβε το πείραμα με μία μικρή διαφορά: ενώ η έρευνα του David εστιάστηκε κυρίως σε διασυνδεδεμένους server, router και smart TV, η τελευταία έρευνα ήταν επικεντρωμένη στις διάφορες «έξυπνες» συσκευές που είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Οι συσκευές που επιλέχθηκαν για το πείραμα ήταν οι ακόλουθες: μια συσκευή USB για video streaming, μία IP κάμερα, μία καφετιέρα και ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας που ελέγχονται μέσω smartphone. Η έρευνα ανακάλυψε ότι σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές περιλάμβαναν τρωτά σημεία.
 
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, μια κάμερα βρεφικής παρακολούθησης επέτρεψε σε έναν χάκερ που χρησιμοποιούσε το ίδιο δίκτυο με τον ιδιοκτήτη να συνδεθεί με την κάμερα, να παρακολουθήσει βίντεο που είχε εγγραφεί σε αυτή και να τρέξει λειτουργίες ήχου στην ίδια την κάμερα. Άλλες κάμερες του ίδιου κατασκευαστή επέτρεψαν στους χάκερ να συλλέξουν τους κωδικούς πρόσβασης των ιδιοκτητών. Επίσης, το πείραμα έδειξε ότι ήταν πιθανό για έναν χάκερ να ανακτήσει τον κωδικό πρόσβασης από την κάμερα και να μεταβάλει κακόβουλα το firmware της.


Ερευνώντας κάποια απ’ τα πρόσφατα προϊόντα IoTnternet of Things), οι ερευνητές της Kaspersky Lab ανακάλυψαν μεγάλες σοβαρές απειλές για τα σπίτια που συνδεόνται με τα συγκεκριμένα προϊόντα- στα οποία συμπεριλαμβάνονται συσκευές όπως καφετιέρες που εκθέτουν τον κωδικό του Wi-Fi, συσκευές baby monitoring που μπορεί να ελεγχθούν από τρίτους, και ένα σύστημα ασφάλειας ελεγχόμενο από το smartphone που μπορεί να εξαπατηθεί από ένα…μαγνήτη!
Η έρευνα της γνωστής εταιρείας στα συνδεόμενα με συσκευές IoT σπίτια ανακάλυψε πως σχεδόν όλες οι συσκευές που δοκιμάστηκαν περιέχουν ευπάθειες.
Η κάμερα baby monitoring που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα θα μπορούσε να επιτρέπψει σε έναν πιθανό επιτιθέμενο που θα χρησιμοποιούσε το ίδιο network με τον ιδιοκτήτη της κάμερας, να συνδεθεί με αυτήν και να παρακολουθήσει το καταγεγραμμένο βίντεο ή να τραβήξει μόνος του. Άλλες κάμερες του ίδιου πωλητή επιτρέπουν την δυνατότητα να γίνει συλλογή των κωδικών του ιδιοκτήτη και όπως έδειξαν τα πειράματα ήταν πιθανό για κάποιον στο ίδιο network να ανακτήσει το root password της κάμερας και να τροποποιήσει κακόβουλα το firmware της.

Ερευνητές ασφαλείας της Kaspersky έχουν αποφασίσει να ρίξουν μια ματιά στις IoT συσκευές και στην έλλειψη μέτρων ασφαλείας τους. Τα αποτελέσματα του πειράματός τους, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνουν ότι οι Internet of Things συσκευές εξακολουθούν να στερούνται καταλλήλων μέτρων ασφαλείας ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί πωλητές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παραπονιούνται για τα τρωτά σημεία τους.

Στο πιο πρόσφατο πείραμα τους, η Kaspersky επέλεξε τέσσερις τυχαίες συσκευές IoT, τις οποίες ανέλυσαν προσεκτικά για τυχόν κενά ασφαλείας. Τα αποτελέσματα είναι λίγο ανησυχητικά δεδομένου ότι όλα τα ελαττώματα μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους και να προσφέρουν στους εγκληματίες ένα σενάριο επίθεσης το οποίο μπορούν να ακολουθήσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα λεγόμενα «smart-homes».

Google Chromecast (USB dongle TV για streaming βίντεο)

Το πρώτο βήμα για τέτοιου είδους επιθέσεις μπορεί να συμβεί, κατά τη χρησιμοποίηση της περίφημης “rickrolling” ευπάθειας σε συσκευές της Google Chromecast που επιτρέπει στους επιτιθέμενους να επηρεάσουν το περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε μια smart TV.

σχόλιο ID-ont: Ας φωνάξει ο κος Κουρουμπλής τον κο Σφακιανάκη να του εξηγήσει τι εστί "ασφαλής" Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και "ασφαλής" Κάρτα του Πολίτη...

Mε ένα αόρατο λογισμικό που δεν εντοπίζεται ούτε στα εργαστήρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιτήδειοι παρακολουθούν κινητά τηλέφωνα και υποκλέπτουν όλα τα δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών. Από τα μηνύματα και τα μέιλ τους μέχρι τις φωτογραφίες και τους τραπεζικούς κωδικούς.

Η παρακολούθηση των κινητών, όπως περιγράφηκε παραπάνω, γίνεται με ένα λογισμικό που κατασκευάστηκε για την προστασία παιδιών και πωλείται 200 δολάρια, ενώ είναι διαθέσιμο στη σελίδα  www.droidjack.net για συσκευές κινητής τηλεφωνίας android (Αndroid RAT).

Με το εργαλείο αυτό οι επιτήδειοι αποκτούν πλήρη έλεγχο στο κινητό που παρακολουθούν αφού μπορούν να σβήνουν αρχεία, να γράφουν και να σβήνουν μηνύματα, να κάνει κλήσεις και να δει όλο το αρχείο κλήσεων, να πραγματοποιήσει κλήσεις μέσω της συσκευής, να διαχειριστεί  την λίστα των επαφών, να ακούει  'ζωντανά' τους ήχους του χώρου από το μικρόφωνο της συσκευής και να τους καταγράψει, να  δει το ιστορικό της πλοήγησης στο διαδίκτυο,  την τελευταία τοποθεσία (Gps location) της συσκευής, να δει όλες τις εφαρμογές που «τρέχουν» στην συσκευή και να προσθέσει νέες.

Στο στόχαστρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας είχε βρεθεί και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού ραδιοσταθμού RBB, μεταξύ πολλών άλλων οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τη Unicef, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το FBI, το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Voice of America, πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις - εκ των οποίων η εταιρεία εξοπλισμών Lockheed στις ΗΠΑ - αλλά και έναν γερμανό διπλωμάτη, κατά παραβίαση πιθανώς του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει τους γερμανούς πολίτες και δεν επιτρέπει την παρακολούθησή τους.
 

Όσον αφορά τον γερμανό διπλωμάτη, ο RBB διευκρίνισε, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, ότι η BND είχε παρακολουθήσει τον Χάνσγεργκ Χάμπερ, ο οποίος ήταν από το 2008 έως το 2011 επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στη Γεωργία και ως εκ τούτου υψηλόβαθμος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. Ο Χάμπερ είναι σήμερα επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην Τουρκία και έχει παντρευτεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο της BND για τις πληροφορίες αυτές, αλλά αναμένεται ότι εντός της ημέρας θα υπάρξουν επίσημες αντιδράσεις, σύμφωνα με το Reuters.

σχόλιο ID-ont: Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αποφεύγουμε τέτοιες εφαρμογές και συστήματα. Η ανάρτηση αυτών των δημοσιευμάτων στο Blog μας, χρόνια τώρα, γίνεται για ενημέρωση και αποφυγή όχι για ενημέρωση και χρήση!!!

Στη Microsoft δημιούργησαν μία νέα εφαρμογή που μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματά μας μέσα από μια φωτογραφία (αλλά και να εξηγήσει -με ποσοστά- το χαμόγελο της Τζοκόντα...)

Ίσως να βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή όλων αυτών των θαυμαστών πραγμάτων της τεχνητής νοημοσύνης για τις μάζες, όμως όλα τα πράγματα από κάπου ξεκινούν. Αυτό είναι το κόνσπετ πίσω από την δημιουργία του Project Oxford της Microsoft το οποίο εξελίσσει τεχνολογίες οι οποίες θα μπορούν να είναι χρήσιμες στο μέλλον για την δημιουργία προγραμμάτων αναγνώρισης προσώπων και καταστάσεων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το site έχει δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα με την ονομασία Emotion API, το οποίο θα μπορεί να αναγνωρίζει την φωτογραφία ενός προσώπου αλλά παράλληλα να την αναλύει για να αποκωδικοποιήσει τις εκφράσεις του προσώπου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη «εφαρμογή», αναλύοντας την εκάστοτε εικόνα σου λέει σε τί ποσοστό το κάθε πρόσωπο έχει τα αισθήματα της χαράς, της λύπης, του θυμού, του φόβου κ.λπ.


Υπάρχει (αληθινή) ζωή και πέρα από το Facebook...

To Happiness Research Institute που εδρεύει στην Δανία ανακοίνωσε μία νέα έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που άφησαν το Facebook για μία εβδομάδα ήταν στο τέλος του πειράματος πολύ πιο ευτυχισμένοι και ευχαριστημένοι με τη ζωή τους.

Στο πείραμα συμμετείχαν 1095 άτομα από την Δανία. Το 94% το χρησιμοποιούσαν κάθε ημέρα, το 86 έλεγχαν τον τοίχο τους πολύ συχνά μέσα στην ημέρα, το 78% το χρησιμοποιούσε για 30 λεπτά την ημέρα ή και περισσότερο, το 61% προτιμούν να ποστάρουν τις καλές πλευρές της ζωής τους, ενώ το 69% ανέβαζαν τις φωτογραφίες με ότι αυτοί θεωρούσαν ωραίες στιγμές τους.
 
 Το πείραμα χώρισε τους 1095 συμμετέχοντες σε δυο γκρουπ. Το ένα θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί το Facebook όπως το έκανε συνήθως. Το δεύτερο γκρουπ θα σταματούσε εντελώς την χρήση του Facebook για μία εβδομάδα. Μετά το τέλος αυτής της εβδομάδας θα του ζητούσαν να αξιολογήσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Η βελγική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα το Facebook να σταματήσει, μέσα σε 48 ώρες, να "παρακολουθεί" τους χρήστες του Διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεσή τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλει στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ την ημέρα.

Η απόφασή αυτή, που ελήφθη από το ολλανδόφωνο πρωτοδικείο των Βρυξελλών, αφορά τους χρήστες που δεν είναι μέλη του αμερικανικού ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίοι, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν λογαριασμό στο Facebook, δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους στην εταιρεία να συλλέγει τα δεδομένα τους.

 
Στη δικαιοσύνη είχε προσφύγει η βελγική Επιτροπή Προστασίας του Ιδιωτικού Βίου (CPVP).

 
Ο δικαστής "διέταξε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook να σταματήσει να παρακολουθεί και να καταγράφει τη χρήση του διαδικτύου από τα πρόσωπα που συνδέονται σε αυτό από το Βέλγιο, μέσα σε 48 ώρες αφότου ανακοινωθεί αυτή η απόφαση" στις ενδιαφερόμενες πλευρές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο. "Αν το Facebook αγνοήσει αυτήν την εντολή, θα πρέπει να καταβάλει 250.000 ευρώ κάθε 24 ώρες υπέρ της CPVP", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κρατικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές μεταξύ των οποίων και την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο κατασκόπευαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel» σε σημερινό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η BND παρακολουθούσε τα υπουργεία Εσωτερικών των ΗΠΑ, της Δανίας, της Κροατίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.

Ακόμη και η «hotline» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για ταξιδιωτικές οδηγίες βρισκόταν στη λίστα της BND, αναφέρει το περιοδικό, ενώ το ενδιαφέρον τής υπηρεσίας δεν περιοριζόταν σε κρατικούς φορείς, αλλά περιελάμβανε και Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Care International, η Oxfam και ο Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.

«Στη Γερμανία βρίσκονταν πολλές ξένες πρεσβείες και προξενεία στη λίστα της BND, με την παρακολούθηση ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τηλεφώνων και φαξ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, ακόμη και του Βατικανού», συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό.

Διευκρινίζει ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες δεν εμπίπτουν στο Άρθρο 10 του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο προστατεύει επικοινωνίες Γερμανών από την παρακολούθηση.



Υπέρ της δημιουργίας ενός Ενιαίου Χώρου Πληρωμών τάχθηκε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 6/10/2015, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «ανοίξει τον δρόμο» για ασφαλείς και αποτελεσματικές διασυνοριακές πληρωμές, τόσο από πολίτες όσο και από επιχειρήσεις.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής συνεχάρη τον εισηγητή κ. Tajani για την σχετική Έκθεση δημιουργίας ενός Ενιαίου Χώρου Πληρωμών, «μέσα στον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν διασυνοριακές πληρωμές, με την ίδια ευκολία, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα που μπορούν και στο εσωτερικό των χωρών τους, πληρώνοντας τα ίδια τέλη».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς επισήμανε «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δικαιούται να αποκλείσει από την ενιαία αγορά τους ηλικιωμένους, αλλά και άλλες μερίδες καταναλωτών, επιβάλλοντας την υποχρεωτική χρήση καρτών και οδηγώντας έτσι στη «αχρήματη» κοινωνία».


Aπό ανησυχία και θυμό διακατέχεται μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας, από τότε, που αποκαλύφθηκε, ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) παρακολουθεί ηλεκτρονικά και υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα Γερμανών πολιτών.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα και σχόλια στον γερμανικό Τύπο και στο διαδίκτυο, η γερμανική κοινωνία φαίνεται, ότι διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία αλλά και θυμό, από τότε που αποκαλύφθηκε, ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έχει κάνει αρκετές υποκλοπές των προσωπικών δεδομένων πολιτών στην Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, οι ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής είναι τέτοια, που ορισμένοι Γερμανοί έχουν ανεβάσει βίντεο στο YouTube, που εξηγούν, πώς να καταστρέψουν το μικροτσίπ, που βρίσκεται μέσα στις ηλεκτρονικές τους κάρτες-ταυτότητες, χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων.

Παρά το γεγονός, ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί του βίντεο προειδοποιούν ταυτόχρονα, ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη και επισύρει ποινικές κυρώσεις, υπήρξαν ορισμένοι Γερμανοί πολίτες, που εφάρμοσαν την μέθοδο αυτή και κατέστρεψαν το μικροτσίπ της ηλεκτρονικής τους κάρτας-ταυτότητας.
top